Naïef Grieks handelen

15jun 2011juni 2011
Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis

Griekenland beheerst opnieuw de mondiale beurzen. De Europese ministers van Financiën hebben nog geen compromis kunnen sluiten. Hoog tijd dat Den Haag naar de Nederlandse burger gaat luisteren, vindt Jan Dwarshuis.

Vroeger droomden beleggers na een goed jaar van een weekje uitpuffen op een romantisch Grieks eiland. Vandaag de dag worden ze zwetend wakker van het wankele land en rennen ze subiet naar hun handelsscherm om te controleren of de verzameling eilanden al ten onder is gegaan.

 

Kern van de zaak van het haperende overleg is dat met name Duitsland en Nederland dwars liggen. Zij vinden terecht dat er alleen een akkoord kan komen als de private beleggers ook een aandeel leveren. Het idee is daarbij de Griekse rotzooi een beetje voor ons uit te schuiven. U weet, daar zijn politici heel erg bedreven in.

 

Financiële vriend

 

Een ander aandachtspunt blijft dat onze vrolijke financiële vriend – Jan Kees de Jager – de burgers wat beter had moeten informeren een aantal maanden geleden. U kunt zich vast nog wel herinneren dat De Jager doodleuk stond te verkondigen dat de garanties die afgegeven waren aan Griekenland ‘geen kwaad’ konden. 

 

De Jager is dus nu al door de realiteit ingehaald en dat voelt niet goed. Ondertussen wordt de Nederlandse burger met het uur kwader. En de verscholen denktank van het CDA zich maar afvragen waarom het zo slecht gaat met de partij, maar dit alles ter zijde; we dwalen wat af. 

 

Onze mening over Griekenland kent u inmiddels wel. Afstempelen, een bruidschat meegeven en uit de euromunt gooien is ons bondige recept. Een ‘default’ van Griekenland lijkt simpelweg onvermijdelijk. Vergeet niet dat door de slepende kwestie veel financiële instellingen in Europa hun exposure richting Griekenland en andere schuldenlanden van de eurozone significant neerwaarts hebben bijgesteld.

 

Veenbrand

 

Op die manier zouden de kosten van een herstructurering of een compleet bankroet van Griekenland door de private sector kunnen worden gefinancierd. Opvallend is dat BNP Paribas SA, de grootste bank van Frankrijk, en de lokale rivalen Societe Generale SA en Credit Agricole SA hun ratings verlaagd zien door Moody’s vanwege hun exposure op Griekenland. 

 

Grappig om te vermelden is dat uitgerekend de Fransen tegen een bijdrage van de private sector zijn. Maar wat willen ze dan? Dat Nederland en Duitsland opnieuw blind hun portemonnee trekken? Het wordt hoog tijd dat Den Haag luistert naar de wens van de Nederlandse burger en eens wat minder naïef handelt. We willen u dag verder niet verpesten, maar Ierland, Portugal en mogelijk Spanje liggen ook nog op de loer. De financiële veenbrand trekt rustig verder. 

 

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen. Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl

Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken