Euro, wat nu weer?

12sep 2011september 2011
Redactie Follow the Money

Het ontbreekt de ECB aan hoeders van de Heilige Graal. Het vertrek van bestuurder Stark komt dan ook op het slechtst denkbare moment. Plus: Nederland belastingparadijs. De must read headlines van maandag 12 september.

 Duitse verzetsmannen

Na het plotselinge vertrek van ECB-bestuurder Jürgen Stark afgelopen vrijdag, ontbreekt het de Europese Centrale Bank een hoeder van de Heilige Graal, schrijft het Duitse  Handelsblatt. De krant gaat in op het vertrek ‘wegens persoonlijke redenen’ van Stark en constateert dat het in feite de derde Duitse topman is die om de Europese schuldenkwestie zijn portefeuille ter beschikking stelt: Trichets mogelijke opvolger Axel Weber (BuBa) en Horst Köhler (Bondspresident). De conclusie moet volgens Handelsblatt nu worden getrokken: Duitsland moet zijn geldpolitiek veranderen. 

Bron: Handelsblatt

 
‘Vertrek Stark op het meest ongelegen moment’
Pijnlijke analyse van Reuters over het vertrek van Stark. ‘It hits the euro at the worst time.’
Bron: Reuters 
 
 
Nederland belastingparadijs
Het is nog erger dan we dachten. Of vreesden. ‘De rol van Nederland in internationale belastingroutes wordt steeds belangrijker. Vooral populair zijn de zogeheten bijzondere financiële instellingen (bfi’s), houdster- en financieringsmaatschappijen die worden beheerd door trustkantoren.
In 2010 steeg het aantal bfi’s naar een record van 13.000. In 2009 klom Nederland volgens het Internationaal Monetair Fonds van de tweede naar de eerste plaats op de ranglijst van grootste investeerders ter wereld.’
 
Het FD heeft op zijn – betaal – site een heldere infographic die uitlegt hoe de vork in de steel zit. 
Bron: FD.nl 
 
Griekenland lijkt opgegeven
Dat constateert Business Insider. Zelfs Duitsland lijkt de handdoek in de ring te gooien. En nu? ‘The question is: Can banks avoid an immediate hit, and will a Greek default cause a crisis of confidence in Italy, Spain, and elsewhere?’ Dat is inderdaad dé vraag. De enige die de strijd nog niet opgeeft is de Griekse premier Papaandreou. 
 
 
Brits perspectief: de schuldencrisis LIVE
De achtbaan in de financiële markten onder het vergrootglas van The Telegraph. Live verslaggeving van alle ontwikkelingen. 
Bron: Telegraph 
 
 
Het nieuws in 60 seconden
 

Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken