Italië iets minder arm dankzij Maffia-miljarden

15Aug 2012augustus 2012
Redactie Follow the Money

Het door de crisis zwaar geteisterde Italië is vorig jaar iets minder armlastig geworden dankzij de Maffia. In 2011 vorderde de Italiaanse FIOD en politie voor ruim 4 miljard euro van Italiaanse misdaadorganisaties.

De Italiaanse regering onder leiding van premier Mario Monti heeft niet alleen de oorlogverklaard aan Ferrari-bezitters en andere vermogende onderdanen die denken de fiscus te snel af te zijn. Maar ook de Maffia moet financieel flink pijn lijden, zo blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
 

Vorig jaar heeft de Italiaanse overheid voor ruim 4 miljard euro aan bezittingen  van vermeende leden van maffia-clans in beslag genomen. Daarnaast arresteerde politie 2041 verdachten, die lid zouden zijn van de georganiseerde misdaadorganisaties. Van dit opgepakte legioen zou achttien ‘amici di amici’ de status hebben van ‘extreem gevaarlijk’

 

De Italiaanse FIOD en politie legde voor 4,124 miljard euro beslag op eigendommen van de maffia. Onderdeel van deze vette buit zijn 723 bedrijven , zoals luxe hotels en restaurants. Ook werden exclusieve auto’s gevorderd en superjachten aan de ketting gelegd.

 

De beslagleggingen vonden vooral plaats in Sicilië (voor 1,6 miljard euro), Campania (1,4 miljard euro) en Calabrië (1,4 miljard euro).

 

       In 2011 werden 2041 Maffia-verdachten in Italië gearresteerd

Hardnekkige recessie

De gevorderde maffia-miljarden kan de Italiaanse regering goed gebruiken. De Zuid-Europese republiek gaat gebukt onder een staatsschuld van 1,9 biljoen euro. Een drastisch bezuinigingsprogramma van 20 miljard euro moet Italië er bovenop helpen.

 

Anno 2012 is de Italiaanse economie in de ban van een hardnekkige recessie. Vier kwartalen achtereen gekrompen en klimt de werkloosheid langzaam naar een record van dertien jaar geleden.

 

(L)

Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken