Coolste voetballer Brazilië dood

05dec 2011december 2011
Redactie Follow the Money

Nog 5 dagen… de laatste week van de eurocrisis begint met een gerucht: ECB krijgt kanon van €1triljoen. Nederlandse kantorenmarkt is kapot en gouden parachute CEO blijkt funest voor bedrijf. Plus: Socrates is overleden.

Merkel en Sarkozy praten het uit

Vandaag praten president Sarkozy en bondskanselier Merkel in Parijs. Het Grote Plan voor redding van de euro krijgt contouren. Onderdeel daarvan is een speciaal fonds van het IMF voor de eurolanden in crisis. Een deel van de kosten daarvan worden door de Amerikaanse Fed gefinancierd. Het zou om een ‘3-cijferig bedrag’, lees enkele honderden miljarden.
Verwacht wordt dat het tweetal vergaande plannen voor budegetaire discipline presenteert. Maar of zo’n fiscaal pact alleen de euro kan redden is twijfelachtig.
Bron: Handelsblatt 
 
‘Redt Italië’-pakket Monti is laatste kans
De technocraat Mario Monti ontpopt zich als een man met gevoel voor drama. Of is het realisme? De stevige bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen die hij zondag voorstelde zijn de enige mogelijkheid om Italië en de euro te redden. ‘Ik wllde u een boodschap van diepe bezorgdheid overhandigen, maar ook van grote hoop. De enorme staatsschuld is niet te wijten aan Europa, maar aan de Italianen zelf. Ik ben liever zelf impopulair dan dat ik Europa de schuld geef. Jullie kunnen zonder mij, maar niet zonder Europa.’
 
‘ECB zet kanon van €1 triljoen in’
Disclaimer: het is nog een gerucht. Maar als het waar is gaan de beurzen een goede week tegemoet. Bondskanselier Merkel zou bereid zijn om de ECB een grotere rol te laten spelen in ruil voor concessies van Frankrijk e.a. ten aanzien van begrotingsdiscipline. Merkel was altijd tegen een actieve rol van de ECB op de internationale obligatiemarkt. 
 
Kantorenmarkt is dood
De markt ligt er nog beroerder bij dan gedacht. Het FD bericht over een mislukte veiling van vastgoedonderneming Uni-Invest.Zelfs tegen een korting van 40% slaagde de oorspronkelijke geldschieter van Uni-Invest, de Duitse Commerzbank, er niet in van de ruim 200 gebouwen af te komen. Uni-Invest is gedwongen zijn objecten te verkopen vanwege herfinancieringsproblemen.
 
Gouden parachute CEO lokt rampen uit
Uit onderzoek zou blijken dat een bedrijven goed moeten nadenken of ze hun CEO de zekerheid van een vooraf vastgestelde vertrekregeling geven. Zon’n contract blijkt een zware wissel te trekken op de beurskoers en de winst van een onderneming. CEO’s met een veiligheidsnet nemen meer risico’s en  investeren meer in onrenderende zaken. Weer een mythe over de alwetenede CEO als Grote Leider onderuitgehaald.
Bron: WSJ 
 
Socrates overleden
De coolste voetballer van Brazilië is over leden aan de gevolgen van alcohol-misbruik. 
Bron: Telegraph 

Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken