Minder omzet voor accountantskantoren

03sep 2012september 2012
Redactie Follow the Money

De jaarlijkse lijst met de top30 accountantskantoor is weer gepubliceerd door Accountancynieuws. Minder omzet, minder personeel, meer schandalen.

Het imago van accountants is de laatste tijd verder aan het afbrokkelen door dubieuze handtekeningen van onder meer KPMG-accountants bij Vestia, van ESJ accountants in het boekhoudkundige fata morgana van transportbedrijf Rynart en Ernst & Young bij de Q-Park affaire.

Omzetdaling
Naast het gedeukte image en hervormingen blijft ook de omzet achter. Accountancynieuws heeft de resultaten naar buiten gebracht van hun jaarlijkse onderzoek naar de kerngegevens van de top 30 accountantskantoren in Nederland. De gerealiseerde omzet daalde daar vorig jaar met 0,8 procent: van €4,01 miljard naar €3,98 miljard. De voornaamste oorzaken zijn de tariefdalingen op het gebied van assurance en daling van de vraag en de tarieven met betrekking tot assurance, samenstel- en administratieve diensten.  De vraag naar adviesomzet daalde eveneens.

PwC de grootste
De Big Four zijn gezamenlijk goed voor ongeveer 29% van de omzet in de accountancybranche, maar alleen nummer 2, KPMG, behaalde een hogere omzet en haalde Ernst & Young in. PricewaterhouseCoopers belandt met een omzet van €664,4 miljoen wederom op de nummer 1 positie.
De P&O afdelingen ter kantore hebben overuren gemaakt, want het aantal fte’s is met 3,7 procent behoorlijk afgenomen. Veel kantoren hebben in 2011 geïnvesteerd in ICT waardoor ze desondanks de omzet per fte konden verhogen.
 
NB 1 De lijst plus kengetallen is hier te vinden. Het hele artikel is te lezen in de hardcopy uitgave van Accountancy Nieuws.

NB 2 Accountancy-nieuws afkomstig van FTM is te vinden in het accountancy-dossier

 

Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken