“Aandelenmarkt oververhit”

05jan 2011januari 2011
Redactie Follow the Money

Niet iedereen is zo optimistisch over aandelen. Een goed gemutste beleggingsadviseur is een contra-indicator voor beurskoersen.

Het nieuwe jaar is begonnen met een vrolijkstemmende stijging op de aandelenmarkten. De goeroe’s hebben hun zegje gedaan, nu is het weer tijd voor realisme. 

 

Aartsoptimist Corné van Zeijl, beheerder van het SNS Nederlands Aandelenfonds, plaatst kritische kanttekeningen bij het breed gedeelde optimisme over aandelen. ‘Er zijn mij te veel signalen die op korte termijn op rood staan. De kansen op een stijging zijn daardoor simpelweg te klein geworden.’

 

Van Zeijl brengt die rode signalen in beeld door middel van enkele grafiek. Een daarvan is het sentiment van de Amerikaanse beleggingsadviseur, een betrouwbare contra-indicator. Een goed sentiment wordt meestal gevolgd door een diepe daling van de index, laat Van Zeijl zien.

 

Volgens FD-columnist Mathijs Bouman hebben beursprofeten het per definitie mis. ‘De prognoses suggereren voorspelbaarheid die er in werkelijkheid zelden is’, schrijft hij in zijn column van 5 januari. Bouman is econoom, dus hij weet als geen ander: ‘Ook de prognoses van economen komen zelden uit.’ Lees in zijn column hoe dat komt. 

 

 

  

Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken