Wat gebeurt er straks met Italië?

09Nov 2011november 2011
Redactie Follow the Money

Berlusconi is binnenkort weg. En dan? Francesco Garzarelli, analist bij Goldman Sachs, zet de drie mogelijke scenario’s op een rijtje.

Beleggers en de Europese leiders hebben hun zin. De Italiaanse premier heeft besloten om niet zijn periode tot 2013 uit te zitten, maar stapt op zodra het parlement de hervormingen heeft goedgekeurd. Volgende week wordt hierover gestemd in de senaat. Als Berlusconi zijn belofte nakomt, en dus vertrekt, zijn de volgende drie scenario’s mogelijk volgens Garzarelli.

Het eerste en meest aannemelijke scenario:
In de komende weken kan de huidige centrumrechtse coalitie van Lega Nord en Berlusconi’s
Il Popolo della Libertà een nieuwe kandidaat gaan uitkiezen. Dat zal dan iemand zijn die internationaal en nationaal meer geaccepteerd is dan de huidige premier. Om het draagvlak in het parlement nog wat uit te breiden, kan de huidige coalitie daarbij nog wat steun gaan zoek bij kleine centrumpartijen.

De coaltiepartijen hebben al hun goedkeuring uitgesproken over de eisen van de Europese Commissie, de Europese Centrale Banke en het IMF. Om daar volledig aan te kunnen voldoen zal de coalitie de hervormingen nog iets steviger moeten aanzetten dan dat Berlusconi dat heeft gedaan De rente op staatsobligaties blijft bij dit scenario rond het huidige niveau hangen.

Tweede scenario

Met samenwerking van parlementsleden uit het centrum kan er een ‘technocratische’ regering worden gevormd. Hiermee wordt de weg geplaveid naar een regering van nationale eenheid. In een goed geleide technocratie zullen ideologische aspecten elkaar niet in de weg zitten, en kunnen beleidsmakers zich volledig richten op economische groei. Op korte termijn zal de rente Italiaanse staatsobligaties daarmee met 350 basispunten dalen.

Derde scenario

Een andere optie is dat er vervroegde landelijke verkiezingen plaatsvinden. Op zijn vroegst kunnen deze gehouden worden in januari. Dit scenario is het minst aannemelijk maar tevens ook het slechtst voor de financiële markten. Beleggers zullen door deze onzekerheid hun obligaties blijven dumpen waardoor de rente zal stijgen. 

Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken