
Beeld © Lisa van Casand
🎧 | Leiderschapsconsultant Astrid Elburg: 'Je kunt oefenen met het geweten'
Astrid Elburg adviseert directies van bedrijven en instellingen bij de ontwikkeling van ‘ethisch, strategisch en persoonlijk leiderschap’. Ze geeft gastcolleges over diversiteit en inclusiviteit en is actief in commissies en besturen. Eric Smit gaat met haar in gesprek over ‘werken aan een moreel kompas’ en over de rol die het onderwijs daarbij kan spelen. Wat zou Elburgs advies zijn aan de zelfbenoemde filantroop Sywert van Lienden?
In Het Geldspoor spreekt Eric Smit met bijzondere gasten die misstanden signaleren, daar uitgesproken ideeën over hebben en proberen er zelf iets aan te doen.
Wil je bij elke nieuwe aflevering een seintje ontvangen? Abonneer je dan op onze podcast in je favoriete podcastapp. Of ga direct naar Het Geldspoor op Spotify of in Apple Podcasts.
11 Bijdragen
Niek Jansen 9
We moeten volgens de in het gesprek aangehaalde dichter/schrijver Ramsey Nasr in zijn boek 'Fundamenten' op zoek naar iets 'completely different', wat Monthy Python in deze video zo uitbeeldde.
Ik vraag me af of Astrid Elburg, die zo 'ingebed' is in de maatschappelijke orde en in zoveel maatschappelijke organisaties welkom en werkzaam is, daartoe iets kan bijdragen.
Dan geloof ik meer in de aanpak van de door mij bewonderde Vlaamse schrijver Louis Paul Boon, die de gevleugelde woorden neerschreef : 'schop de mensen een geweten', nav het onrecht en ellende in de wereld, waar hij in zijn literatuur tegen protesteerde.
Van Ramsey Nasr staat een foto afgedrukt onder de homepage van de infosite over Israël/Palestina https://rightsforum.org/ met zijn citaat:
"Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan'.
En dat is de norm in Nederland geworden, zoals het ook de norm of gewoonte is dat Sywert van Lienden de zaak belazert, omdat winst maken nu eenmaal de norm is in de maatschappij, zoals Astrid ons uitlegde.
Ik maakte op uit het gesprek, dat Astrid een onverholen bewondering had voor die slimmerik, waar toch anderen ook medeverantwoordelijk waren voor zijn 'goede doel inzameling', vergoelijkte zij, wat natuurlijk juist is..
Al bij al lijkt me dat de gevestigde orde met Astrid Elburg er een belangrijke, welbespraakte steunpilaar bij heeft gekregen, die het niemand echt lastig zal maken en eerder de gang van zaken legitimeert dan echt bij te dragen tot verandering.
Als zij dat echt zou ambiëren zou ze zeker minder welkom zijn bij al die uiteenlopende organisaties, waarin zij actief is.
Misschien mag je het meer beschouwen als een vorm van onschuldige 'wellness training', waar ondernemingen, banken en andere maatschappelijke organisaties best wel wat geld aan willen besteden zoals bijv. aan seminars over leiderschapstraining, groepscohesie, motivatie, gewetensvorming .....
Menno Van der Linden
Niek JansenHaar verhaal deed mij verfrissend en ook gelijktijdig conversatief aan.
Bleef abstract, op afstand..beschouwend ja, transformatief nee.
Doch ook herkenbaar voor mij.
Moeilijk om voorbij de abstractie te gaan, dan worden dingen en ideeën persoonlijk.
Is het uitdagend om een verhaal alleen over ik te laten gaan?
Veel (misschien alles) wat ik over anderen zeg, gaat over mij. Mijn oordeel over anderen is waarschijnlijk het oordeel over dat (het vergoeielijkt / veroordeelde) gedrag binnen mij.
Haar uiteenzetting over de waarde en prijs van besluiten vond ik een blikopener. Een uitnodiging om meer van toe te laten in mijn leven.
Uiteindelijk is alle verandering die ik wens van anderen, mijn onvermogen om met dat gedrag ( of haar gevolgen) binnen mijzelf om te gaan. Het te aanvaarden als ook bestaande beweging, een voorgaand proces van afkeren, omkeren, inkeren.
De prijs van vrijheid is kennisnemen van verantwoordelijkheid
De waarde van vrijheid is aanvaarding... Acceptatie van de onbegrensdheid van het doorgemaakte levensproces.
Opkomend Drama vormt de rimpels van de oceaan.
Niek Jansen 9
Haar ideëen om meer aandacht in het onderwijs te besteden aan gewetensvorming en de vorming van een moreel kompas lijkt me effectiever, omdat het dan nog niet te laat is.
Theo van Beuningen 4
Niek JansenNiek Jansen 9
Theo van BeuningenHeb je misschien ook argumenten?
J- Laros 1
Niek Jansen 9
J- LarosEn dat zij ook nog Nederlandse samenleving kritiseerde die hem bijna ‘lynchte’ ipv haar bewondering te uiten voor de alertheid in diezelfde samenleving waarmee het bedrog van van Lienden niet werd gepikt.
Van diezelfde verontwaardiging was bij Astrid niets te merken, in tegendeel waar zij zijn gedrag ‘normaal’ vindt in onze op winst beluste maatschappij, wat ook toont hoe ‘normaal’ zijzelf ook denkt.
Theo van Beuningen 4
Jacky Corstens
Imran Gozukucuk 1
I de Koning 4