AP's tweet van 200 miljard dollar

2 Connecties

Onderwerpen

Hack Ap
2 Bijdragen

Eén tweet met Breaking News over explosies in het Witte Huis en de Amerikaanse beurzen kelderen 200 miljard dollar. Scary.

De macht van de media werd gisternacht pijnlijk duidelijk toen het internationale persbureau The Associated Press (AP) via haar Twitter-account met ‘Breaking News’ kwam: twee explosies in het Witte Huis en president Obama gewond.’ De beurzen reageerden direct en de Amerikaanse aandelenmarkten daalden met maar liefst 200 miljard dollar. De Dow Jones Industrial Average daalde 145 punten.

 

Foto: De 200 miljard dollar-tweet


High-frequency trading
Het bericht werd vrijwel direct ontkracht door AP en het Witte Huis. De oorzaak: het Twitter-account (1,9 miljoen volgers) van AP was gehackt. Desondanks leidde het tot een overreactie van de aandelenmarkt. Zo daalde de aandelenindex Dow Jones Industrial met 145 punten. Deze irrationele koersbewegingen tonen het manco aan van de high frequency-handelssystemen die geautomatiseerd allerlei news feeds scannen, inclusief de Twitter-accounts van persbureaus - om vervolgens een aankoop of verkoopbeslissing te maken. De algoritmes houden echter geen rekening met hoax-berichten. Na de Twitter-posting explodeerde de handel, koersen daalden enorm. Het hersteld verliep overigens ook rap.

 Profiteren van voorkennis?
Wie er precies achter de AP-hack zitten, valt volgens de FBI niet met zekerheid te zeggen. Het Syrian Electronic Army eiste echter via een tweet de verantwoordelijkheid op. Het is een groepje hackers die de Syrische president Bashar al-Assad steunen. Ze zouden onlangs ook al een digitale kraak hebben gezet op het Twitter-account van CBS’s  60 Minutes en 48 Hours.


De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt momenteel of er afwijkende handelspatronen zijn te ontwaren rond het moment van de AP-tweet. Als de afzenders van de tweet bijvoorbeeld flink ‘short’ zijn gegaan dan kan al-Assad een flinke donatie tegemoet zien.
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 566 leden