De juwelenroof van 100 miljoen euro

2 Connecties

Onderwerpen

Diamanten Roof

Afgelopen weekend vond er een juwelenroof plaats in het Carlton Hotel in Cannes. De buit bedroeg ruim 100 miljoen euro. De naam van de Oost-Europese roversbende 'Pink Panthers' duikt weer op.

Getooid met handschoenen, een pet, een sjaal en een pistool liep er afgelopen zondagmiddag een man het Carlton Intercontinental hotel binnen in de Franse badplaats Cannes. Hij hield binnen drie beveiligers onder schot en liep een minuut later weer de Croisette op met een tas met daarin meer dan 100 miljoen euro aan diamanten van Leviev.


Het flitsbezoek - dat qua nonchalance niet onderdoet voor de Nederlandse diamant-dief Dennis P. - was geen toeval, in het Carlton vond een diamantenbeurs plaats. De Franse politie dacht in eerste instantie dat er omgerekend voor 40 miljoen euro aan diamanten was buitgemaakt, maar gisteren werd bekendgemaakt dat de gestolen juwelen een waarde vertegenwoordigen van ruim 100 miljoen euro. Het is daarmee mogelijk de grootste juwelenroof in de geschiedenis. In mei vonden er ook al twee grote juwelenroven plaats in Cannes tijdens het filmfestival. De politie onderzoekt of het om dezelfde dader(s) kan gaan.

De 'Pink Panthers'
De Franse politie is ook aan het nagaan of de overval verband houdt met de ontsnapping vorige week donderdag van Milan Poparic (34), een lid van de zogeheten roversbende ‘Pink Panthers’. Hij wist te ontsnappen uit de Orbe-gevangenis in Zwitserland nadat hij van buitenaf hulp had gekregen in de vorm van ladders en ratelende AK-47’s die zijn vrijgeleide vormden.

 

Hij wordt gerekend tot de zogeheten ‘Pink Panthers’, een roverbende die een bijna mythische status hebben verworven. Het zou een internationaal opererend netwerk zijn van juwelendieven, voornamelijk afkomstig uit voormalig-Joegoslavië. Er zouden naar schatting ongeveer 500 mensen. bij betrokken zijn. De internationale opsporingsinstantie Interpol schrijft 150 overvallen toe aan de bende. De totale buit zou inmiddels zo’n 230 miljoen euro aan juwelen en diamanten bedragen.


Saillant detail: de bijnaam "Pink Panthers" is in 2003 ontstaan toen overvallers in Londen een ring met diamanten stalen. De Britse politie vond vervolgens een potje gezichtscrème met daarin de gestolen ring ter waarde van 600 duizend euro. Deze verstoptruc afgekeken is uit de film The Return of Pink Panther (1975). De bende heeft ook een hoog Ocean’s 12 gehalte. De juwelenrovers bereiden zich nauwkeurig voor en zijn behoorlijk creatief. Bij een juwelenroof in de Franse badplaats Biarritz gaven ze eerst een nabijgelegen bankje – met uitzicht op de juwelenzaak - een lik verf zodat er geen mensen op gingen zitten.