
In 1930 tobde Keynes over de economische geschiedenis die voor zijn kleinkinderen in het verschiet lag. Door overvloed en overschotten zou er 100 jaar later op zijn best nog een werkweek van 15 uur overschieten om mensen voor totale ledigheid te behoeden, vreesde hij. Maar ziet: we zijn alleen maar harder gaan werken. Waarom?
Keynes maakte zich zorgen over de economie anno 2030, maar niet op een manier die je normaal met doemdenkers associeert. Van Malthus tot Marx voorzagen die immers vooral ellende en gebrek. Keynes maakte zich juist zorgen om het tegenovergestelde: we zouden het 100 jaar later te goed krijgen en onze dagen in ledigheid moeten slijten. Dat lijkt fijn. Maar evolutionair afgericht als we zijn om te ploeteren voor ons kostje, kunnen we daar helemaal niet goed mee omgaan '...for we have been trained too long to strive and not to enjoy', schrijft hij.
Ziezo, met die 10 procent achterstallig loon hebben we nog eens 4 uur verdiend, dat gaat goed, we zitten al op 32 uur. De overige 13 oorzaken zitten niet direct in concrete maatregelen om uren te besparen, doch hebben meer met cultuur en keuzes over de maatschappij als geheel te maken:
3. Globalisering - Internationale vrijhandel geeft in theorie productiviteitsvoordelen waardoor een kortere werkweek mogelijk is. In de praktijk echter lijkt het de begeerte voor elkaars spullen (vooral westerse spullen als Cola en BMW’s) alleen maar op te zwepen zodat we nu niet langer alleen voor onszelf maar voor de hele wereld moeten werken, waarmee mogelijke arbeidsbesparing teniet gedaan wordt. En passant gaan we ten onder aan overconsumptie en verheffen we onze diabetesplaag tot mondiale pandemie. Globalisering speelt ook een proces als loonmatiging (vorige punt) in de kaart, want: ‘De Chinees’.
4. Stoelendans - Mensen om je heen werken allemaal 40 uur. Prijzen van kapitaalgoederen als huizen richten zich daarnaar, ze kosten ca. vier maal een jaarsalaris. In een eenmansactie teruggaan naar 15 uur werken kan alleen als je bereid bent permanent een stacaravan in Noord-Holland noord te betrekken. Maar als iedereen meedoet met 15 uur, kan iedereen gewoon in zijn huis blijven. Als je het omdraait: veel van onze groei doordat onder meer vrouwen zijn gaan werken hebben we gebruikt om woningen duurder te maken, waar per saldo niemand beter van werd. Het is net als in het voetbalstadion; als iedereen om je heen opstaat (lees: meer gaat werken) om het spel beter te kunnen zien, moet jij ook gaan staan. Per saldo ben je slechter af dan toen iedereen zat, want je moet nu staan zonder het beter te zien..
5. Dalende rente – die geeft aan het vorige punt 4 een krachtige hefboom. Kapitaalgoederen als huizen worden duurder omdat mensen om je heen de prijzen met geleend geld kunnen opdrijven. Dit drijft ook de huren omhoog, beloont renteniers en benadeelt arbeid. Minder werken zit er niet in.
6. Onbevredigbare behoefte aan status –Keynes wees al op het gevaar van een ratrace met statusgoederen, ‘..those which satisfy the desire for superiority, may indeed be insatiable’. De behoefte aan dit soort goederen is niet absoluut en dus stilbaar, zoals bij basisgoederen, doch relatief en daardoor onstilbaar. Hoe mooi jouw auto ook is, als de buurman een mooiere heeft, voldoet de jouwe niet meer..
7. Innerlijke leegte - hangt samen met statusgoederen, maar dan status jegens jezelf, met alle desillusie van dien. Het mooiste moment is wanneer je de nieuwe Porsche voor het eerst gaat ophalen; de belofte van iets. Daarna rest teleurstelling en een leeg gevoel. Het bezit van de zaak is ‘t einde van het vermaak. Het gaat om de reis ernaartoe, niet om de bestemming (later meer hierover, zie: De Stedentrip).
8. Bullshit Jobs – Terwijl werk waarbij echt wat uit je handen komt (landbouw en industrie) gedecimeerd is, is het aantal banen die niets tastbaars maken en misschien de maatschappij zelfs tot last zijn, sinds Keynes toegenomen van één kwart tot driekwart van het totaal. In een jaloersmakend sterk artikel doopt antropoloog David Graeber deze banen tot Bullshit Jobs. Ze zitten in compleet nieuwe bedrijfstakken als PR, letselschadeadvocatuur en levensverzekeringen.
Keynes: 'we have been trained too long to strive and not to enjoy'Noem het pessimisme (angst voor lethargie) of optimisme (zo wordt meestal opgevat: we hoeven dan nog maar 15 uur te werken), maar waar is het op gebaseerd? Heel simpel: Keynes extrapoleerde tendensen in technologische vooruitgang en kapitalisering vanaf de industriële revolutie. Als de voorraad kapitaalgoederen vanaf zijn tijd met twee procent per jaar bleefgroeien, hadden we over 100 jaar, in 2030 dus, zeven en half keer zoveel productiemiddelen. Tel daarbij op de nog snellere groei van de output per eenheid kapitaal door de toepassing van techniek en een verviervoudiging van de productiviteit ligt in het verschiet. Keynes voorspelde in 1930 bijvoorbeeld, overigens correct, dat industrialisering van de landbouw aanstaande was, wat een enorme besparing aan arbeid zou opleveren.
Nog 15 jaar te gaan
Zijn voorspellingen over productiviteitsgroei zijn meer dan uitgekomen, alleen één ding had Keynes niet voorzien: dat we daarbij alleen maar, met meer mensen, hárder zijn gaan werken. In plaats van de betere productiviteit om te zetten in minder werk, zijn we gewoon veel meer goederen en diensten gaan produceren en consumeren. Met nog 15 jaar te gaan tot het jaar 2030 is die 15-urige werkweek voorlopig nog niet in zicht. Integendeel, we moeten alleen maar langer doorwerken en een oplossing als arbeidsduurverkorting is vloeken in de economenparochie. Wat ging er mis? 15 oorzaken waarom die 15-urige werkweek er nog altijd niet is. 1. Ons exportoverschot - Wij Nederlanders werken 10 procent van onze tijd niet voor onszelf, doch voor buitenlanders. Ga maar na: we exporteren 10 procent meer dan we importeren. In ruil voor de machines die we in Italië verkopen, nemen we relatief weinig Ferrari’s mee terug naar huis, bij wijze van spreken. Zonder ons exorbitante exportoverschot zou de werkweek van 40 uur dus al direct naar 36 uur kunnen. In de zoektocht naar minder werk is dit wel bijzonder laaghangend en kosteloos fruit, want er zitten verder aan een handelsoverschot alleen nadelen: we dringen handelspartners in de problemen (denk aan tekortlanden als Griekenland en Italië), brengen het financieel stelsel in onbalans, vergroten de muur van spaargeld en doen onszelf tekort. En het vermeend voordeel van opgebouwde vorderingen op het buitenland blijkt een illusie, we moeten maar zien wat daar van overblijft. 2. Loonmatiging – door verzwakte vakbonden, misplaatste adviezen van economen en bangmakerij met dooddoeners als ‘Chinezen die onze banen komen afpakken’, staan onze lonen onder druk. Sinds de jaren ’80 is het deel van de koek voor de werknemer circa 10 procent teruggelopen (zie grafiek). Geld dat nu naar aandeelhouders en banken stroomt. Door dat deel van de koek als werknemers terug te pakken en om te zetten in korter werk, is 4 uur per week te winnen.
De onzichtbare hand van de vrije markt lijkt te voorzien in allerlei wezenloze, nutteloze banenDe onzichtbare hand van de vrije markt lijkt te voorzien in allerlei wezenloze, nutteloze banen die geen ander doel dienen dan het feit dat ze bestaan: ‘...here lies the mystery. In capitalism, this is precisely what is not supposed to happen’, schrijft Graeber. Curieuzer nog is dat het systeem het voor elkaar krijgt bij gebruikers behoeften te creëren die dit soort banen mogelijk maken en ze er ook nog eens een onevenredig hoge vergoeding voor te laten betalen: ‘Real, productive workers are relentlessly squeezed and exploited’.. 9. Reclame – Wie gebruikt zijn broodbakmachine nog? Ooit een hype, liggen de meeste nu in kelders weg te rotten. Ze geven noch de bevrediging noch de kwaliteit van een echt zelfgebakken brood. Verspilling, niet alleen van grondstoffen en arbeid (en geknakte illusies van de gebruiker), maar ook van reclamegeld. Wereldwijd wordt 500 miljard aan reclame uitgegeven. Maar de verpestende invloed van deze uitgaven reikt nog veel verder dan wat verspilde muntjes: reclamemakers hebben zomaar heel veel invloed op de cultuur en leiden ons weg van onze authentieke behoeftes, meent econoom Henk van Tuinen. Zo laten we ons met allerlei lifestyle- en imago argumenten een bepaald biersoort aanpraten, een bewustzijn dat er in de jaren ’50 nog geheel niet was: bier was toen gewoon bier, merkt Jesse Frederik op. Reclame: wat kun je anders verwachten van een sector waar de banen niet alleen bullshit banen zijn, maar waarvan de eigenlijke output per definitie bestaat uit bullshitten. ‘Reclame laat ons werk doen dat we haten, zodat we spullen kunnen kopen die we niet nodig hebben’, is inmiddels het spreekwoord. 10. Anti-productie – Langs mijn grachtje in Amsterdam zie ik ze in drommen voorbij komen: toeristen. Waar ze naar kijken? Níet naar de historische gebouwen of het glanzend grachtenwater; ze kijken naar de kat van de buren die aandachttrekkerig ligt te zonnen. Zijn er bij hen thuis dan geen zonnende katjes? Verder kijken ze vooral naar de tegels voor hun voeten en af en toe vermoeid op hun plattegrond of verloren naar een straatnaambordje. De wetenschap dat ze nóg 999 plekken af moeten ‘die je gezien moet hebben’ dragen ze als een loden last, zo te zien. Je zou haast gaan denken dat de belofte van de stedentrip niet helemaal wordt waargemaakt, en dat is natuurlijk ook zo. Dit is méér dan een illustratie van de punten 7 of 9; Amsterdam geeft namelijk de indruk dat we in elk geval geld verdienen aan toerisme. Maar ik waag het dat te betwijfelen, zeker als je alle kosten meeneemt: de CO2 van de vlucht, de herrie van Schiphol die Amstelveen en omstreken teistert, de woonlastenopdrijvende werking van huisjesmelkers die van gewone huurders overschakelen op ‘short stay’-overnachters, en, op langere termijn, een in plat vermaak wegkwijnende stad. Zelfs Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes, toch iemand die baat heeft bij toerisme, maakt zich daar zorgen om. In brede zin gaat het erom dat heel veel onzichtbare kosten niet in prijzen zitten inbegrepen. Zou dat wel zo zijn, dan zouden toeristen gewoon thuis blijven en ons meer vrije tijd geven (en kalmte). Beter voor hen en voor ons. En dat geldt voor talloze activiteiten. . 11. Huisvlijt - Ik zit nu op een mooie hifi set naar radio 4 te luisteren, naar een groot koor dat iemands levenswerk vertolkt. Stel dat ik meer vrije tijd heb: ik zou dan mijn oude hobby koorzang weer op kunnen pakken, waardoor ik de hifi-set, alsmede de radio 4 presentator en het koor en de CD maker niet meer nodig heb.
Het punt is: iedereen werkt vooral voor anderen en steeds minder voor zichzelfEn van al die nobele makers, ook niet hun boekhouder, kantoorschoonmaker, tekstschrijvers, vormgevers, etcetera. En van díe mensen weer niet de automaker, de garagist, de makelaar, enzovoorts. Mét mij zou iedereen meer vrije tijd hebben, minder hoeven te werken en meer tijd voor andere dingen over hebben. Het punt is: iedereen werkt vooral voor anderen en steeds minder voor zichzelf. De kant en klaar maaltijd, de honden-uitlaatservice, naschoolse opvang, valet-parking: allemaal diensten die aantikken voor het BNP en op een abstracte manier tot gedeelde efficiëntie leiden, maar waardoor we toch alleen maar méér uren maken in plaats van minder, en waarvan de voordelen, zoals we boven zagen, toevallen aan aandeelhouders en niet aan werkenden. De spreekwoordelijke 1 procent rijksten gaat er met de door Keynes voorziene productiviteitsgroei vandoor. Er wordt daarom wel voor gepleit om huisvlijt mee te tellen in BNP groei. Prima idee! Er is daarmee echter één probleempje: onze schulden tellen nog gewoon in ouderwetse BNP klinkende munt…
het is heel schattig dat recent de Rabobank pleitte voor een breder BNP-begrip, maar tegelijkertijd wat gratuit12. Schuldenklem – …en daarom is het heel schattig dat recent de Rabobank pleitte voor een breder BNP-begrip en minder blind te staren op monetaire vooruitgang; het is tegelijkertijd nogal gratuit als je eerst als grootste hypotheekverstrekker iedereen tot zijn nek in de schulden hebt geduwd. Minder uren werken – we willen wel maar het gaat niet want de maandelijkse hypotheeklasten. Kortom, als Rabo echt toe wil naar een ander BNP-begrip, moet ze ook zo sportief zijn even alle hypotheken af te boeken tot zeg 80 procent van de waarde van het huis. Maar het is natuurlijk niet alleen aan de Rabo te wijten dat we klem zitten. De schuldenval is misschien wel de belangrijkste reden waarom we niet zomaar groei kunnen negeren door minder te gaan werken: door ons zo fors in de schulden te steken hebben we letterlijk en figuurlijk een hypotheek op de toekomst genomen. We hebben welvaart naar voren gehaald die eigenlijk nog verdiend moet worden. De hoop die ingesloten zat in de Grote Financiële Recessie was dat er in de crisis een oplossing school door een grote streep te zetten door veel schulden. Maar helaas: Gij Zult Aflossen, blijft het adagium. 13. Overhead - In de categorie 'Bullshit Jobs' verdient controlerende overhead een aparte vermelding. Managers in de zorg die het echte werk alleen maar bemoeilijken, de afvinkcultuur in het onderwijs, toezicht op semi-publieke instellingen – de verhalen zijn bekend. In onze zucht naar rendement zijn we per saldo alleen maar duurder uit, merkt Rutger Bregman op. Door monomaan te sturen op kortzichtige ‘verbeteringen’ riskeren we dat wat nu juist het cement op te lossen van een fijne en welvarende samenleving: dat is namelijk onderling vertrouwen. . 14. Bangmakerij en ‘zero tolerance’ – De grote paradox van de mantra ‘kleinere overheid, meer markt’ dat ons sinds de jaren ’80 in de greep heeft is dat die vanwege diezelfde ideologie de overheid op één punt juist moest uitdijen: repressie en monitoring. Hoeveel meer mensen hebben vandaag niet een dagtaak aan het in de gaten houden van andere mensen? De checks op Schiphol, beveiligers, bewakingscamera-monitors, uitvoerders van de fraudewet. Allemaal gewerkte uren waarop bespaard kan worden met wat minder achterdocht en bangmakerij. 15. Taboe op arbeidsduurverkorting, tenslotte. Als we aan de 14 voorgaande oorzaken van overmatig werken een mouw hebben weten te passen, moet dat regeltechnisch natuurlijk ook kunnen worden ingevoerd. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want economen hebben een dingetje tegen ADV verzonnen wat theoretisch zo mooi is dat ze het niet kunnen opbrengen om het een keer achterwege te laten, omdat het onder andere omstandigheden niet klopt. Gewoon inkorten, die werkweek, en niet luisteren naar economen, lijkt hieruit de makkelijkste uitweg. Dat waren ze dan, 15 ideeën om over 15 jaar tot een 15-urige werkweek te komen.
73 Bijdragen
pubben
Watching the Wheels
pubbenAd 11. Ik weet niet of Hans zichzelf en ons het oppakken van zijn hobby aan moet doen, maar ... hij zou desondanks die HIFI set kunnen verkopen op Koningsdag, weer een paar euro, aflossen die hut. Maar ja, dan wordt hij straks gepakt he ... dat wil de overheid niet, burgers moeten lenen zowel privé als zakelijk, BBP vergroten, G20, VOC-mentaliteit. Daar zijn die grachtenpanden voor gebouwd, roven in den vreemde en de buit hierheen slepen.
Door al dat bubbelgeld is op korte termijn overigens wél veel welvaart gecreëerd, het is alleen niet duurzaam vol te houden. Al die keukens, hardhouten vlonders, tuinen en badkamers van tienduizenden euro's moeten jaar in jaar uit gekocht blijven worden, wat nu weer even lukt met die lage rente. Volgende generaties mogen werken om het kaartenhuis overeind te houden, dat wordt nog een hele opgave dus geen zorgen over te weinig werk lijkt me, noch over een 15 urige werkweek. Die luxe heeft de volgende generatie niet, met dank aan consequent beleid (kartel overheid, bouw, banken), bewuste keuzen.
WtW
Watching the Wheelshttps://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Xjm31L2JkFs#t=2
pubben
WtWKijk maar naar de ZZP discussie die verplicht gaan worden om pensioen, arbeidsongeschiktheids verzekeringen op te bouwen. Daar gaan natuurlijk allerlei gradaties in komen. In de zorg is het heel stil, te stil, over de eigen bijdrages van het ACK, daar moeten de wijkteams zelfs over zwijgen las ik in de Groene, ik verwacht dat ook daar nieuwe verzekeringen in de maak zijn. Kassa voor de staat.
Bartje
pubbenMilieubelasting,
Inkomstenbelasting,
Vennootschapsbelasting,
BTW,
BPM,
Precariobelasting,
Onroerendgoedbelasting,
Overdrachtsbelasting,
Staatsbelasting,
Straatbelasting,
Rioolbelasting,
Grondbelasting,
Wegenbelasting,
Verzekerings-belasting,
Beursbelasting,
Gemeentebelastingen,
Dividendbelasting,
Successie-belasting,
Hondenbelasting,
Vermakelijkheidsbelasting,
Toeristenbelasting,
Parkeer-belasting,
Forensenbelasting,
Reclame-belasting,
Baatbelasting,
en begraafplaatsrechten.
En verder voor:
Tabaksaccijns,
Benzineaccijns,
Gedistilleerd-accijns,
Zegelrecht,
Registratierecht,
Invoerrecht,
Statistiekrecht,
Reinigingsrecht
en wat er nog meer aan rechten zijn.
Ik ben verplicht bij te dragen
aan:
verplichte pensioenregelingen,
WAO, AOW, AWW, WW, WWV,
en tal van andere 'weeën';
Alsook aan Ziektegeldverzekering en Zorgverzekering.
pubben
BartjeWtW
pubbenhttps://economie.rabobank.com/Global/Publicatie%20afbeeldingen/2014/03%20Maart/NLhypschuld/hs1.png
pubben
WtWMaar ook in de AWBZ ging men jaren geleden lachend op zoek naar nieuwe klanten. Perverse bijwerkingen van de marktwerking.
Ook daar het NL probleem, groter groot grootst, bouw, bouw.
Maar ik kijk nog een slag anders. Onze (zorg)verzekeraars zijn datazucht gedreven, ze willen alles maar dan ook werkelijk alles van de burger weten. Neem de kinderen met al die rugzakjes (de DSM4 was een gewone gedragsbeschrijving en is verworden tot oorzaak van ziekte, had nooit mogen gebeuren) maar dat zit ingebakken in ons zorgsysteem en in de google resultaten (farmacie krachten)
Van alles de prijs van niets de waarden noem ik dat, net zoals privacy, het beroepsgeheim en beroepsethiek er niet in zit.
In mijn nachtmerries droom ik dat het bewust beleid is van de (zorg) verzekeraars, BIG4, om straks alle alle medische data van de NL burger te kunnen verpatsen aan de VS, zonder dat de burger er maar ook iets over te zeggen heeft of ooit iets gevraagd wordt.
Ondertussen kunnen ze iedere burger sturen, maar ook de huisartsen psychiaters met infantiele regels en bergen administratie (we staan inmiddels op plek 2 dus na de VS), waardoor die hun echte professionaliteit en autonomiteit verliezen. Tegenspraak tegen de BIG 4, is dat nog mogelijk?
Belangrijkste zijstraat:
Kunnen die kinderen, hoeveel 90%? heeft een etiket, kunnen die er in de toekomst ooit nog uit, kunnen ze dat herstellen als ze dat zouden willen of staan ze er voor eeuwig in?
Ik vind dat dit soort vragen op de politieke agenda moeten.
Hans de Geus
Watching the Wheelspubben
Hans de GeusWtW
Hans de GeusEr zitten 2 kanten aan dit systeem, enerzijds loopt het steeds even lekker op basis van steeds nieuw geld en daar kun je ook zelf geld aan verdienen door te beleggen of lokaal een bedrijfje te beginnen ter ondersteuning van de sectoren die de boven ons gestelden (Rabobank, Bouwend Nederland, Greenport, LTO, VNO/NCW netwerken) zien zitten. Anderzijds is het allemaal zo 'gemaakt en nep en instabiel' dat het elk moment om kan kukelen.
Kapitalisme lijkt sinds 2001 en 2008 een nieuwe fase ingegaan door te weinig (beter gezegd 'géén') afstand tussen politiek, banken, bedrijven en het wordt steeds lastiger om weer afstand te nemen juist door de aangegane verplichtingen. Voorbeeld rekenkamer Rotterdam: http://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikel/6247-lansingerland-stapte-zonder-marktonderzoek-in-bleizo en http://rekenkamer.rotterdam.nl/app/uploads/2014/12/L.O.12.01-pers-grondige-problemen.pdf . Een burgemeester die economische zaken erbij deed en een stuurgroep geleid vanuit het Bouwhuis door de voorman van Bouwend Nederland http://www.bleizo.nl/wp-content/uploads/2011/11/bleizo_nieuwsflits4.pdf zonder marktonderzoek risicovol deelgenomen, aldus de rekenkamer. Dat gebeurt op wereldschaal ook, gokken zonder risico met burgers als vangnet, kapitalisme 2.0.
Hans de Geus
pubbenpubben
Hans de GeusIk las het dus persoonlijk, iemand met een dure auto, een huis aan de gracht, etc., excuses.
Hans de Geus
pubbenpieter
Hans de Geus
pieterpieter
Hans de GeusIn plaats van gedwongen te worden tot van alles om dat te krijgen en vooral de nutteloze, parasitaire en schadelijke aspecten van dit systeem spelen daar een grote rol in.
Michiel
Hans de Geus
MichielGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Hans de Geus
GuestMolenaer
Hans de GeusIn een documentaire zag ik Warren Buffet in een doodgewoon middle-class autootje van zijn doodgewone middle-class huis naar z'n doodgewone kantoor rijden. Het gaat kennelijk om het spelletje 'winnen' en niet om een praktisch voordeel.
Nu denk ik ook dat Buffet een uitzonderlijk voorbeeld is, maar toch. Praktisch gezien maakt het geen reet uit of je 10 miljoen 'waard bent' of 100 miljoen.
MIchiel
MolenaerVoor sommigen wel...
De stinkend rijke Nelson Peltz, goed voor 900 miljoen dollar op de bank (sic!), verzucht: 'Je ziet al die jonge gasten om je heen die drie tot vier miljard dollar hebben en je zegt tegen jezelf: 'Wat heb ik fout gedaan?'.
Uit het boek (i)Geld kost tijd(/i) van Lisette Thooft, 2001.
Molenaer
MIchielDaarbij, als je 900 miljoen 'hebt' staat het over het algemeen niet op de bank, maar zit het in speculatieve aangelegenheden.
Molenaer
Speciaal voor jou: http://www.thebaffler.com/salvos/whats-the-point-if-we-cant-have-fun
Hans de Geus
MolenaerHank.Rearden
Hans de Geus
Hank.Reardenbps
https://www.youtube.com/watch?v=_Orn12SwGM8&index=3&list=PL-GIDEsVeVntfXYcsC9DI5RGqD4mcU-4L
Oude stalmest heb ik ook nog wel voor je.
MvdB
bpsbert
Ben al 13 jaar vrij man ,ik ga wél steeds harder werken ( idealisme) inzetten VvE ,sport,basisinkomen.nl,oppas opa ,recreatie tent-gek,mixfondsenentrackersvanbert.nl gek ,ben v.a mijn 55 jaar nog nooit zo gelukkig geweest .v.a mij 12 jaar gewerkt
MvdB
bertTja, wat is waarheid? Ik weet het niet en berekenen kan ik het al helemaal niet. Maar dat de huidige uitkomsten pijnlijk (DB) tot zéér pijnlijk (DC) zijn, is duidelijk.
bert
MvdBMomenteel zit er in de pensioenpotten €1400 miljard !
In de 90 jaren heeft ABP 18 miljard afgeroomd en in de algemener belasting middelen teruggestort !
Allen,
Of er nou 4 miljoen pensioengerechtigde zijn over 30 jaar of 6 miljoen pensioengerechtigden 📈
Als we zo doorgaan zit er € 5600 miljard in de pensioenpotten
Hi hi 8 % dan heeft elke Nederlander v.a 60 jaar € 1000 euro per maand !
Gemiddeld moeten de pensioenverplichtingen globaal pas over 30 jaar worden uitbetaald. Voor een betalingsverplichting over 30 jaar van € 1000 is bij een rendement volgens het Financieel Toetsings Kader (FTK) van 2,8% een bedrag nodig van €437. Bij een rendement van circa 7,5%, wat de pensioensector de afgelopen 22 jaren maakte, is slechts € 114 nodig. Bij een voorzichtige rendementsverwachting van 6% is € 174 voldoende.
MvdB
bertIn het gelinkte artikel is sprake van een dekkingstekort van 126 miljard (alleen ABP) en in dit artikel wordt de reële dekkingsgraad van fondsen op rond de 80 becijferd. Hoe poets ik dat dan weg?
http://www.findinet.nl/news/pensioen/pensioen-en-toezicht/reele-dekkingsgraad-pensioenfondsen-in-2014-was-80/
bert
MvdBNaast fictief heb je werkelijke waardes
Dit geldt ook voor de dekkingsgraat fictief
De werkelijke waarde is 4x zo hoog !
Zelfde probleem als in de 90 e jaren toen ging men afromen
Klijnsma heeft zich vergist met de rekenrente en dekkingsgraat formule !
Men rekent met 2,4 % verwachting de werkelijkheid is al 20 jaar 8%
groei van net pensioen vermogen ! Er kan makkelijk 10 % index uitbetaald worden !
MvdB
bertEn terwijl het nieuwe herstelplan al in de maak was, zijn de premies omlaag gegaan, met uitleg, dat wel, maar van 25,4% (2013) naar 19,6% (2015) terwijl de premie kostendekkend moet zijn. De logica daarvan ontgaat me en ik kijk ernaar met een "kanniewaarzijn".
jefcooper
MvdBHenraat legt hierboven uit waarom Friedman een hoge werkloosheid nodig vindt bij een 'vrije markt', om de lonen laag te houden, dus.
Bij deze lage lonen past een laag pensioen, men, Friedman, Brussel, vindt dat Europa qua kosten met China moet kunnen oncurreren, vanwege globalisatie.
Daarom moeten de pensioenen worden versoberd.
Waarom er weer supertankers in Europa in elkaar gelast moeten gaan worden, die vraag wordt niet beantwoord.
De enige reden die ik kan bedenken is nu al voorbereiden van de economische oorlog met China, om ook dat land onder de knoet van Brussel te krijgen.
MvdB
jefcooperHoewel, zojuist lees ik een FD-artikel over de Chinese spookstad Zhengzhou die tot leven komt en de spoorlijn naar Hamburg. Daar gebeurt het dus wel. Verwarring slaat toe, ik ben er met mezelf nog niet uit.
Maar allez, jullie zijn van Mars en ik van Venus, misschien ligt het daar wel aan ;-)
jefcooper
MvdBMvdB
jefcooperHoe laat komt de bus van Venus naar Mars? ;-)
jefcooper
MvdBVersailles wordt door historici vrij algemeen gezien als het domste ooit van de politiek, het was ook geen verdrag, maar een Diktat zoals Hitler zei.
1. David Sinclair, ‘Hall of Mirrors’, London, 2001
jefcooper
Was hij dat wel geweest, dan dan had hij kunnen weten dat in wat Indo China was, 44 of 55 dagen per jaar werken voldoende was, als je genoegen nam met een eenvoudig dak boven je hoofd, eenvoudig voedsel, en niet veel meer.
De Brit Burton ontdekte rond 1850 in wat nu Tanzania is dat men daar ook een afkeer had van hard werken.
Wij als wakkere kolonisatoren hadden uiteraard werkkrachten nodig om onze rijkdom te vergroten.
Het boek 'The Myth of the Lazy Native' heb ik nooit te pakken kunnen krijgen, het schijnt aan te tonen dat de natives helemaal niet lui zijn, maar er domweg geen zin in hebben zich voor die gekke witten in te spannen, waarvan het probleem schijnt te zijn, zoals ooit een Afrikaan opmerkte in een documentaire 'die Weissen können einfach nicht herumsitzen'.
Calvin schrijft onze intelligentie toe aan de ijstijden, alleen de slimsten overleefden.
Misschien is onze obsessie nu met economische groei ook evolutionair te verklaren.
Hoe anders is het mogelijk de halve wereld maar iets verder te laten kijken dan z'n neus lang is, op een schermpje, waar niets nieuws op staat ?
MvdB
jefcooperhttp://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.citizens-international.org%2Fci2012%2Fhttp%3A%2F%2Fwww.citizens-international.org%2Fci2012%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F12%2Fthe-myth-of-lazy-native.pdf&ei=oglPVZWxCeLT7QbBqYFQ&usg=AFQjCNGgIbzdaqrORZABtHUygLRg7y5bZw&sig2=7azRUO1uZU52CMkYmPQc-w&bvm=bv.92885102,d.ZGU&cad=rjt
jefcooper
MvdBjefcooper
MvdBIk las de Introduction, later meer.
Het doet me denken aan de boeken van Said en Wertheim, vooral aan die van Said.
Westerse 'wetenschappers' die in feite de propagandisten van de koloniale regimes zijn.
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
De grootste kostenpost is volgens mij de woonlast. Huren en hypotheken vormen de grootste post in levensonderhoud. Opvallend dat deze bewust hoog gehouden worden.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Anton van Haasteren
GuestHet artikel stelt, dat door alleen al die infrastructuur efficiënter te maken, je de levensstandaard met gelijkblijvende productiemiddelen kunt verhogen, of wat misschien nog belangrijker is, de verliezen kunnen verkleinen.
peter
Guestpeter
peterGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
GuestDrNomad
Wat ook typisch is aan dit verhaal, is dat het algemene belang wederom in strijd is met het individuele belang. Als ik 15 uur per week zou werken, zou ik (meer dan) de resterende uren besteden aan mezelf op te leiden, en die kennis opsparen voor andere weken waarin ik 60 uur zou kunnen werken waar ik energiek mijn opgedane kennis kan toepassen. Een rust en sprint cyclus.
Dwingende structuren laten dit niet toe. Hoewel ik wel een einde voorspel aan die dwingende structuren; de nieuwe generatie wijst ze af - als je niks wilt heb je ook geen gezeik.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
Guesthttp://www.pensioenbelangen.nl/wat-er-geworden-van-mijn-pensioenregeling/
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Molenaer
GuestPoetin zit op dit moment waarschijnlijk te schijten op z'n toilet van 75.000 euro. Mijn toilet kost pak 100 euro. Toch is er geen enkel verschil in schijten. De rest is allemaal abstract. In your fucking 'mind'.
Watching the Wheels
GuestKo Pernicus
Spaar je voor je pensioen - als je in loondienst bent, moet dat... Zijn dan allemaal duurbetaalde fondsen en managers die rendement halen voor zichzelf... ehm sorry, voor hun klanten. Daar zit een fors deel hypotheekportefuilles bij. Daar heb je ook mee te maken, maar dan als afnemer... dus je zit eigenlijk voor een deel je eigen geld terug te lenen.
Gebeurt ook met belastingen in Nederland... eerst ben je het kwijt, later krijgt 90% er iets van terug middels toeslagen... hebben er wel eerst talloze mensen hun plasje overheen gedaan en die willen daar een vergoeding voor.
Gebeurt ook met Europa - Nederland doet jaarlijks enorme afdrachten, maar krijgt daar dan ook weer een deel van terug via structuurfondsen... Deels ons eigen geld, maar wel weer nadat er een heel ambtenaren en controle apparaat naar kijkt.
Het belangrijkste punt is eigenlijk - het hele verhaal van Hans de Geus heeft voor mij niet eens te maken met minder hoeven te werken. Ik ben ook gewoon liever bezig... Maar er zijn maar van die schaarse momenten dat iemand een stap opzij doet, kijkt naar de wereld - en denkt Mijn God... Wat zijn we toch aan het doen.
Peteur
De mens een rationeel wezen?
Peteur
Wil je een snelle sportauto die het ook nog jaren en jaren blijft doen, dan koop je een Toyota, maar gek genoeg mist die de status.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
Guestboftm
We zijn met een verkeerde valutakoers verhouding de € in gefrommeld door ene heer Zalm. Als we dat op pariteit met de D-mark hadden gedaan, dus NLG 1,95583 ipv NLG 2.20371 had dat 12.5% gescheeld, oftewel 1/8, zijnde 5 uur gerekend over een 40 urige werkweek..... !!!!!!
Samen met punt 1 en 2, hadden we dus al op een 27 urige werkweek kunnen zitten in 2002, toen de valuta pariteiten binnen de € definitief werden vastgeklonken.
Het is maar dat u het zich nu nog maar een keer realiseert wat Zalmpje ons allen heeft gekost, naast hier en daar wat bank probleempjes, die tussen haakjes, toch ook al gauw goed zijn voor een paar uur van de werkweek.
Leprechaun
boftmHans heb jij zin of tijd om Zalm ook eens te vragen wat hij nu vindt van de NLG waarde in de Euro, misschien denkt Zalm daar nu ook anders over?
http://www.nrcq.nl/2015/05/13/abn-topman-zalm-heeft-toch-spijt-van-omstreden-salarisverhoging?utm_campaign=nieuwsbrief-20150513&utm_source=email
boftm
Begin 80-ger jaren was een werkweek van rond de 36 uur heel gebruikelijk. Dat was toen een van de maatregelen om de hoge werkloosheid tegen te gaan. Ik weet niet van welk bouwjaar jij bent en weet dus ook niet of jij deze 80-er jaren bewust in een werkzaam leven hebt meegemaakt, maar wat mij opvalt is dat jij nu, meer dan 30 jaar later een werkweek van 40 uur al weer heel gewoon vindt.
P.S
Laat jouw punten 1 en 2 eens los op een werkweek van 36 uur, neem de te dure Euro (mijn punt 16, zie hieronder) en je zult al verdacht dicht bij een werkweek van rond de 20 uur uit komem, nu ongeveer 30 jaar later.
Mvg, Alouis
boftm
Ik hoop dat je snel in aanmerking komt voor een volkstuintje, want ik kan mij nu al voorstellen hoeveel plezier jij daarvan zult hebben, dit nog afgezien van de vele andere collaterale effecten en spinoffs die jij daar zeker zult vinden.
Mvg
boftm
Vanaf 2008 maakt de grafiek lijn van Spanje een contraire beweging met die van Duitsland (en ook Frankrijk).
Rest de vraag vraag waarom, en wie er beter af zijn. Als ik dan de USA lijn interpreteer in de zelfde grafiek, vindt ik daar zelf een deel van het antwoord.
Heel nuttige Ameco grafiek, bedankt Hans
Daniël Markus
Leprechaun
Gaat over Dauphin in de Canada, een basis inkomen project "Mincome", dat pas later uitvoerig is onderzocht door ene Prof. Forget (echt, zijn ware naam), die tot de conclusie kwam dat Mincome heel succesvol was en dat is een tegengestelde conclusie dan het officiele commentaar van de Canadese regering die meldde dat "Mincome" project a failure was.
https://decorrespondent.nl/541/why-we-should-give-free-money-to-everyone/20798745-cb9fbb39
mvg, Alouis