De 'exotische' obligaties van Spyker-ceo Victor Muller

De financiële creativiteit van Victor Muller is onbegrensd. De Spyker-ceo wil obligaties op de markt brengen die geconverteerd kunnen worden in een sportwagen. 'Als ik naar de historie van Spyker kijk dan zou ik de nieuwe obligaties typeren als “junk bond”

Spyker-ceo Victor Muller heeft mogelijk een nieuwe manier gevonden om zijn ge-deliste onderneming Spyker een nieuwe kapitaalinjectie te geven. Enige creativiteit kan de voorman niet ontzegd worden: hij wil zogeheten Spyker Venator Bonds gaan uitgeven, obligaties van omgerekend 120 duizend euro die na vier jaar afgelost kunnen worden door middel van  een Spyker B6 Venator, het nieuwe sportwagenmodel dat vorig jaar maart paginagroot in de Financial Times werd aangekondigd. De converteerbare obligatie is daarmee een financiële innovatie van formaat. Afgelopen weekend kondigde Muller in NRC Handelsblad zijn alternatieve financieringsplan aan om het Spyker-concern overeind te houden. De problemen zijn evident: de laatst bekendgemaakte halfjaarverliezen over 2013 waren schrikbarend (omzet: kleine 7 ton en een nettoverlies van ruim 5 miljoen euro), medewerkers zouden volgens een vertrokken legal advisor niet meer betaald kunnen worden, er hing een faillissementsaanvraag in de lucht (inmiddels afgewend) evenals een claim van 2,3 miljoen euro. Deze door een Letse arbitragecommissie toegewezen vordering is afkomstig van de Latvijas Krājbanka, de Letse bank die tot 2011 grotendeels in handen was van Victor Muller’s voormalige suikeroom Vladimir Antonov. Muller hoopt nu de continuïteit van Spyker te waarborgen door middel van twee obligatieleningen van in totaal 24 miljoen euro. De opbrengst zal worden gestoken in de productie van de nieuwe Spyker Venator.  
  1. Spyker Venator Bonds. Honderd obligaties die per stuk 100 duizend pond kosten. Aflossing kan geschieden door middel van een limited edition Spyker B6 Venator. Andere opties zijn een cash-uitbetaling of aandelen. Verwachte opbrengst voor Spyker: 12 miljoen euro.
  2. Spyker Bonds. Duizend normale obligaties à 10 duizend pond met eveneens een looptijd van 4 jaar en een rente van 7,5 procent. Verwachte opbrengst: 12 miljoen euro.
  Het Britse bedrijf Central Markets Investment Management gaat de obligaties in de markt zetten. Een Venator-obligatie van omgerekend 120 duizend euro krijgt een looptijd van 4 jaar, een couponrente van 7,5 procent op jaarbasis, waarna de lening wordt afgelost door middel van een cash-betaling.  De alternatieve aflossing kan plaatsvinden in de vorm van de Venator, die volgens de website van Spyker een ‘minimale waarde’ vertegenwoordigt van 125 duizend pond (150 duizend euro).

Junkbond

Bij de Spyker Venator Bonds is er een mogelijkheid opengehouden om de obligaties tussentijds te converteren naar aandelen. Mits Spyker binnen de looptijd weer een beursgenoteerde status krijgt. Ter info: het beursavontuur van Spyker eindigde op vrijdag 13 september 2013 nadat het bedrijf al jaren op het ‘strafbankje’ van de Amsterdamse beurs zat vanwege de benarde financiële situatie. Deze speciale noteringsmaatregel – een expliciete waarschuwing voor de beleggers dat het aandeel niet solide is – werd sinds september 2011 al twee keer verlengd. Er wordt nu echter weer een optie opengelaten voor een beursgang.
als ik naar de historie van Spyker kijk dan zou ik de nieuwe obligaties typeren als “junk bond"
Patrick Beijersbergen, beleggingsanalist bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is sceptisch over een toekomstige rentree. ‘Ik verwacht niet dat beleggers staan te juichen. Spyker is van de beurs getrapt na jaren van ellende en een negatief eigen vermogen. Ze moeten eerst maar weer eens auto’s gaan verkopen.’ De verkoopdoelstellingen van Victor Muller zijn behoorlijk ambitieus. Afgelopen weekend gaf hij in NRC aan dat hij verwacht om binnen zes jaar tijd 4200 exemplaren van de nieuwe B6 Venator te gaan verkopen. ‘Dat soort getallen heeft hij in het verleden al zo vaak geroepen, maar het bleef altijd steken in een paar stuks,’ aldus Beijersbergen, die dan ook ‘niet overtuigd’ is van een succesvolle obligatie-uitgifte. De rente van 7,5 procent is volgens hem ook aan de lage kant. ‘Het is weliswaar hoger dan wat er in de markt is. Maar als ik naar de historie van Spyker kijk dan zou ik de nieuwe obligaties typeren als “junk bond”.’