2 jaar cel voor Goldman Sachs-topman Gupta

  Rajat Gupta, de voormalige topman van Goldman Sachs, is gisteren veroordeeld tot twee jaar cel in voorkennis-zaak.

  In juni achtte de rechter het al bewezen dat de Goldman Sachs-bestuurder zijn vriend Raj Rajaratnam, destijds hedgefondsmanager van Galleon Group, heeft getipt over een investering in Goldman Sachs. Op 23 september 2008 belde hij Rajaratnam om hem te vertellen dat hij een paar minuten daarvoor tijdens een private conference call had vernomen dat Warren Buffett’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway  5 miljard dollar zou investeren in Goldman Sachs. Met deze (voor)kennis in het achterhoofd kocht Rajaratnam enkele minuten later voor 40 miljoen dollar aandelen Goldman Sachs. Volgens de openbaar aanklager deelde Gupta deze zakelijke geheimen alsof “hij aan het praten was over een wedstrijd van de Yankee’s”.

   

  Dure tefoongesprekken
  Rajaratnam werd vanwege deze voorkennis-transactie een jaar geleden veroordeeld tot maar liefst 11 jaar cel – de hoogste straf ooit uitgedeeld inzake een insider trading-zaak.
  Gupta (63) hoeft slechts twee jaar de gevangenis in en moet een boete betalen van 5 miljoen dollar. “Rajat Gupta moet de zwaarwegende consequenties van zijn misdaad dragen,” zei de openbaar aanklager Preet Bharara. “Zijn door de jaren heen opgebouwde goede reputatie, is door dit gedrag voor altijd aangetast.” Gupta had van 1994 tot 2003 de leiding over het respectabele consultancybureau McKinsey & Company.

   

  Pleidooi van Gates en Annan
  In vergelijking met Rajaratnam en de maximale straf op effectenfraude (20 jaar), valt Gupta's celstraf mee. Zeker omdat er door de openbaar aanklager 10 jaar was geëist. Redenen: Gupta werd enkel gezien als de tipgever van mastermind Rajaratnam en hij behaalde er zelf geen financieel voordeel mee. Bovendien sprongen Bill Gates en Kofi Annan in de bres voor weldoener Gupta, die bestuurlijke activiteiten ontplooide bij The Gates Foundation en The Global Fund.  Een van de getapte telefonische onderonsjes tussen GS-directeur Gupta en hedgefonds manager Rajaratnam

   

  Bron: Bloomberg
   

   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 231 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren