2 maanden schorsing voor ESJ accountant

Twee registeraccountants zagen 55,6 miljoen euro over het hoofd in de boeken van het frauderende Rynart Transport. De Accountantskamer schorste vandaag enkel accountant Van Wijngaarden voor 2 maanden.

Vandaag deed de Accountantskamer in Zwolle uitspraak over de het optreden van de voormalig ESJ-partner Johan Schouls en oud-ESJ medewerker Jan van Wijngaarden. Zij keurden jaarrekeningen goed terwijl bij Rynart Transport in de periode 2004-2007 de omzet en het eigen vermogen kunstmatig werd verhoogd om meer financiering los te krijgen bij geldschieters. Tijdens de regiezitting, waar FTM verslag van deed,  werd gesproken over een  papieren omzetverhoging van maar liefst 55,6 miljoen euro in bijna drie jaar tijd. De jaarrekeningen werden desondanks voorzien van de handtekening van registeraccountants Jan van Wijngaarden en Johan Schouls van ESJ Accountants.

Twee maanden schorsing
De Accountantskamer in Zwolle heeft vandaag uitspraak gedaan met betrekking tot de door het OM ingediende klacht. Van Wijngaarden is voor 2 maanden geschorst. Zijn oud-collega Schouls krijgt enkel een waarschuwing.
Op de website van ESJ is inmiddels een statement verschenen: “Wij moeten de uitspraak nog inhoudelijk bestuderen en zullen in overleg met onze advocaat beslissen of we beroep instellen.”