20 maanden celstraf voor Dolce & Gabbana

2 Connecties

Het modeduo uit Italië heeft volgens de rechter belasting ontdoken door haar merkrechten in Luxemburg onder te brengen.

De Italiaanse modeontwerpers Domencio Dolce en Stefano Gabbana hebben een opgeschorte gevangenisstraf van anderhalf jaar en een boete van bijna 500 miljoen euro gekregen van de Milaanse rechtbank in verband met belastingontduiking. Pas als het hoger beroep is uitgeput wordt de gevangenisstraf definitief, een proces waar nog jaren overheen kunnen gaan. 
 
Het duo verkocht de merkrechten van D&G en Dolce en Gabanna in 2004 aan een Luxemburg vennootschap genaamd Gado. Volgens de aanklagers was dit om belasting op royalties van ongeveer een miljard euro te ontlopen. 
 
De advocaten van Dolce & Gabbana vrezen voor de gevolgen voor het bedrijf: “[T]he Internal Revenue Service might proceed with their operations against them fining them for the excessive and surreal amount of money of more than €400m”.
 
Italië is al tijden bezig met een agressieve campagne tegen belastingontwijking en –ontduiking. In 1996 kreeg Georgio Armani een voorwaardelijke celstraf van 9 maanden, omdat hij belastingofficiers zou hebben omgekocht. Andere merken staan ook in de belangstelling. Vorig jaar werd Prada voor 42 miljoen euro aangeslagen door de Italiaanse belastingdienst in verband met belastingontwijking via een Nederlandse BV. Bezittingen van de Romeinse juwelier Bulgari werden recentelijk in beslag genomen. Evenals de Marzatto textiel dynastie. 
 
 
 
Deze tweet kreeg een retweet van Stefano Gabanno: ‘Dat van Stefano Gabbano is een ander geval van onrecht. Italiaans genie op gelijke voet met Michelangelo behandeld als een crimineel. Let niet op hen!’