
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
© Guido Benschop / De Beeldunie
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
20 miljoen mondkapjes die Sywert van Lienden en co aan de overheid verkochten, worden binnenkort verbrand. Dat blijkt uit een onlangs opgestarte aanbesteding. Deze partij was onderdeel van een geruchtmakende deal en kostte ruim 45 miljoen euro.
Pakhuizen van de overheid puilen uit met bijna anderhalf miljard persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Dit is de noodvoorraad voor de zorg, ingeslagen tijdens de coronacrisis. De houdbaarheidsdatum van een kleine 300 miljoen producten uit deze voorraad – meer dan 28 duizend pallets – is overschreden.
Zo ook van ruim 20 miljoen mondkapjes die Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel in april 2020 verkochten aan het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Deze geruchtmakende deal betrof 40 miljoen maskers van twee Chinese fabrikanten, waarvoor VWS ruim 100 miljoen euro betaalde. Voor de 20 miljoen exemplaren die nu nog liggen opgeslagen stuurde Van Lienden destijds een factuur van 45 miljoen euro.
Er is een poging gedaan om van de voorraden af te komen door verkoop, donatie of ‘duurzaam verwerken’. Dit stuitte op problemen. Zo konden verkopers binnen de EU niet met stuntprijzen werken, omdat de overheid dan de markt zou verstoren. Ook gratis uitdelen kon worden opgevat als een vorm van marktverstoring. VWS kon de partij van Van Lienden aan de straatstenen niet kwijt.
Daarom is er op 15 november een aanbesteding gestart voor het ‘afvoeren en verwerken’ van in totaal 258 miljoen maskers en 30 miljoen handschoenen, jassen en schorten. De mondkapjes van Relief Goods Alliance – het commerciële bedrijf dat Van Lienden en co voor de deal gebruikten – zijn daarin apart benoemd.
De 258 miljoen maskers zijn voor verreweg het grootste deel zogeheten ‘chirurgische’ mondmaskers. VWS kocht daarvan grote aantallen in mei 2020, nadat er in het begin van de crisis (in februari en maart 2020) een tekort aan zulke spullen was ontstaan. De schaarste was op dat moment echter al opgelost.
Politieke bedreiging
Bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) wekte de aankoop van al die maskers destijds de nodige verbazing, vertelden deelnemers van het LCH eerder aan Follow the Money. Hetzelfde geldt voor de deal met Van Lienden en compagnons: professionele inkopers van het consortium waren fel gekant tegen deze overeenkomst, omdat er al meer dan genoeg maskers waren ingekocht en betere deals voor handen waren.
In de documentatie bij de aanbesteding schrijft VWS: ‘Omdat het niet duidelijk was hoe lang tekorten aanhielden en hoe lang de crisis ging duren, zijn er grote hoeveelheden PBM en MHM ingekocht als noodvoorraad. Het ministerie heeft er zo voor gezorgd dat zorgverleners altijd over middelen van de juiste kwaliteit konden beschikken.’
Uit het boek Sywerts miljoenen blijkt dat angst voor tekorten niet de primaire reden was om zaken te doen met Van Lienden en co. Voormalig minister Hugo de Jonge zag Van Lienden als een politieke bedreiging en spoorde zijn ambtenaren en verantwoordelijk minister Martin van Rijn aan om zaken met hem te doen. Normale procedures werden daarbij opzij gezet.
De van tv bekende opiniemaker had destijds nauwelijks enige ervaring als importeur. Van Lienden claimde als voorman van de stichting Hulptroepen Alliantie publiekelijk de mondkapjes ‘om niet’ te leveren. Later bleek dat hij met zijn zakenpartners 20 miljoen winst had gemaakt op de transactie.
Geen recycling mogelijk
Jassen en handschoenen kunnen grotendeels gerecycled worden. Mondkapjes daarentegen zijn niet of nauwelijks tot grondstof te verwerken. Dat komt omdat de meeste mondkapjes bestaan uit polypropyleen, waarvan de fabrikant vezels maakt. Hoe dichter die vezels op elkaar zitten en hoe meer lagen er op elkaar liggen, hoe beter het mondkapje beschermt tegen bijvoorbeeld stofdeeltjes en virussen.
Eerder beloofde VWS dat de mondkapjes ‘op duurzame wijze’ zouden worden verwerkt, als verkoop of donatie onmogelijk zou blijken. Maar de aanbesteding eist dat het winnende bedrijf slechts 10 procent van het materiaal hoeft om te zetten in een ‘herbruikbare grondstof’. Kortom: het overgrote deel gaat de verbrandingsoven in.
Accountancy-organisatie Deloitte doet in opdracht van VWS onderzoek naar de inkoop van beschermingsmiddelen. Het eerste deel over de mondkapjesdeal met Van Lienden is half september afgerond en wordt 1 december besproken tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer.
36 Bijdragen
Jacob Verloop 1
Jan Ooms 10
Jacob VerloopGerhard de Jonge 2
Jacob VerloopHanny Reindersma 2
Jacob VerloopVincent Huijbers 9
Daar hebben we nog een lange weg te gaan.
Recycling face masks into roads to tackle COVID-generated waste
https://www.rmit.edu.au/news/all-news/2021/feb/recycling-face-masks-into-roads-to-tackle-covid-generated-waste
Roland Horvath 7
Vincent HuijbersGerhard de Jonge 2
Roland Horvathhttps://www.zonneplan.nl/kenniscentrum/zonnepanelen/zonnepanelen-recyclen
Arthur Venis 3
Gerhard de JongeTja... ik heb aandelen in een bedrijf dat lithium recyclet. Je zou denken, 'big business'. Niets van dat alles. Dat aandeel zakt alleen maar... We moeten gewoon meer natuur om zeep helpen om nieuw te winnen. Lithium, kobalt, nikkel... Een ecologische ramp. Maar, zoals al eerder opgemerkt, de problemen zien we pas over 10 jaar. Als het te laat is om het nog op te lossen. En door...
Jacob Verloop 1
Vincent HuijbersAdosh van der Heijden 4
Hanny Reindersma 2
Adosh van der HeijdenJohn Janssen 4
Men had ook ruim van tevoren even de 'heule knappen koppen' kunnen steken, en zich afvragen welke specifieke methoden van grootschalige opslag een bruikbaarheid kunnen rekken (je kunt bijvoorbeeld een hele pallet lucht en vochtvrij sealen!).
Waar een wil is ....
Arthur Venis 3
John JanssenC.P. IJsbrandij
John Janssen 4
C.P. IJsbrandijC.P. IJsbrandij
John JanssenDe ongebruikte veertig miljoen mondkapjes en maskers worden deels verkocht, deels gerecycled of hergebruikt en ook wordt een deel gedoneerd aan het buitenland. Ook blijft een deel beschikbaar voor de zorg of worden ze geschonken aan maatschappelijke organisaties als de Voedselbank en het Armoedefonds.”. Inderdaad niet voor te stellen maar als dit geen “fake” nieuws is van het FD dus helaas wel waar.
John Janssen 4
C.P. IJsbrandijOff topic natuurlijk, maar toch ook niet. Men heeft net als bij de medische hulpgoederen de rationele werkelijkheid totaal uit het oog verloren. Of zouden ze (Den Haag) gewoon schijt XXL aan ons hebben (de achterban, de kiezer, de samenleving?). Dat ze schijt XXL aan de boeren hebben is nu wel duidelijk!
Kees Vermeer 2
Arina Stapper
Kees VermeerWat staat ons nog te wachten in zijn nieuwe functie
John Janssen 4
Kees VermeerIn sommige gevallen van 'zeer grote partijen', denk aan olie en gas, heeft diezelfde overheid die handel juist neergelegd bij derden om ongewenste marktverstoring te vermijden.
Kees Vermeer 2
John JanssenJohn Janssen 4
Kees VermeerArthur Venis 3
John JanssenVolgens mij, John, ging het hier nou net om. De overheid had de markt al verstoord door op deze manier een deal te sluiten en Siewert en zijn vrinden multimiljonair te maken. De markt... Ammehoela.
John Janssen 4
Arthur VenisArthur Venis 3
John JanssenMaar, en daar ging het mij om, deze Sywert-deal is natuurlijk een gotspe en heeft niets met "de markt" te maken. De overheid heeft een inkoopcentrale die zaken aanbesteedt. Zo hoort het ook, en dan is de overheid gewoon een partij in het spel. In dit geval, en dan kan Hugo de Jonge roepen en beweren wat hij wil, is die route gewoon omzeild. Om politieke redenen moest en zou die deal gesloten worden, en de prijs deed er niet toe, noch het feit dat er op het moment van de bestelling voldoende in voorraad, of onderweg was.
Dit staat los van de markt, het is gewoon netwerkcorruptie volgens het boekje.
John Janssen 4
Arthur VenisArthur Venis 3
John JanssenPietje Puk
Arthur Venis 3
Pietje PukMaarten van Eeuwijk 2
Iemand al gekeken waar de beademingsmachines gebleven zijn?
En de magazijnen met prikken die vernietigd moeten worden? Net als met de Mexicaanse griep, vroegah, in een ver vergeten verleden (13 jaar terug).
Maar medische troep wordt wat saai. Volgende aflevering doen we weer als vanouds met handgranaten en mijnen. En als je er een Netflix serie aan over wil houden, doe dan maar met kernkoppen, en een beetje Enschede.
En ook: I fucking told you so. Serieus, wie zag dit nou werkelijk niet aankomen? Niet omdat ik geniaal ben ofzo, helemaal niet, ben gewoon niet zo gevoelig voor groepsdruk (paniek!!).
Is daar al een medicijn tegen?
Wat een wereld 🤡
Gerhard de Jonge 2
Maarten van Eeuwijk"Is daar al een medicijn tegen?", ja de overheid en kranten met een korreltje zout nemen of hun opinie (/wij van Wc-eend) artikels negeren. Hoe meer mensen dat doen hoe beter. Ik kan me nog klaar helder herinneren hoe die twee partijen onnodig angst hebben gezaaid. Zo was het bijvoorbeeld in 2020 al bekend dat gezond leven groot effect had op hoe heftig iemand ziek werd door Covid (bewegen, hoog BMI voorkomen, vitamine D https://www.youtube.com/watch?v=MbUm5FyrHRk ) maar er werd geen focus op gelegd omdat het politiek beleid niet uit kwam.
Tom Nijbacker 4
- Mondkapjes daarentegen zijn niet of nauwelijks tot grondstof te verwerken. Dat komt omdat de meeste mondkapjes bestaan uit polypropyleen, waarvan de fabrikant vezels maakt. -
Polypropyleen is goed te recyclen. Kwestie van smelten en pellets van maken. Die kunnen dan weer gebruikt worden om andere producten van te maken.
Waarom kan dat dan niet met mondmaskers die bijna volledig uit PP bestaan?
Loek Schoeman
Mark Witkamp
John Janssen 4
Mark WitkampWillem van Gogh 2
John Janssen