
In Amsterdam wordt een enorme zeepbel geblazen; dat is wijd en zijd bekend. De oorzaak zit ’m vooral in de stagnatie van de reëel besteedbare inkomens in Nederland – en aan die analyse wordt in pers en politiek veel minder ruchtbaarheid gegeven dan verstandig is, meent Ewald Engelen.
Afgelopen maandag publiceerde de internationale vastgoedspecialist Knight Frank een rapport over de betaalbaarheid van woningen in verschillende wereldsteden. Daarin speelde Amsterdam een omineuze hoofdrol. Volgens het rapport zijn woningen in de hoofdstad namelijk het minst betaalbaar van alle 32 steden waar Knight Frank naar heeft gekeken. En dat komt niet alleen door de gigantische zeepbel die er in Amsterdam wordt geblazen; dat is namelijk wijd en zijd bekend. De oorzaak is vooral de stagnatie van de reëel besteedbare inkomens in Nederland – en aan die analyse wordt in pers en politiek veel minder ruchtbaarheid gegeven. Ook al liet de Rabobank begin vorig jaar nog weten dat de besteedbare inkomens in Nederland al veertig jaar vrijwel gelijk zijn gebleven.
Sinds 2012, het dieptepunt van de huizencrisis in Nederland (en veel andere landen), zijn de huizenprijzen in Amsterdam met maar liefst 63,6 procent gestegen, vergelijkbaar met woningen in steden als Vancouver, Dublin en Berlijn. Maar wat Amsterdam zijn koppositie op de (on)betaalbaarheidsindex van Knight Frank bezorgt, is de extreem geringe inkomensstijging die daar tegenover staat. Slechts 4,4 procent in vijf jaar tijd, en dat is (veel) slechter dan in alle ons omringende landen, met uitzondering van Spanje (3,0 procent) en Frankrijk (1,8 procent).
Private schulden
Waar het rapport opnieuw de nadruk op vestigt, is dat in Nederland die vermaledijde LTI (Loan to Income) en LTV (Loan to Value) ratio’s tien jaar na de crisis en ondanks gepiel in de marge aan kredietverstrekkingseisen en fiscale aftrekbaarheid, internationaal gezien nog altijd exorbitant groot zijn. Dat komt niet alleen door de krankzinnig hoge huizenprijzen in de Randstad, maar ook door de extreem zwakke loonontwikkeling in Nederland, ondanks oproepen van de ECB en De Nederlandsche Bank aan werkgevers om daar iets aan te doen, en ondanks de belofte van Rutte 3 dat na zes jaar exorbitant bezuinigen en lastenverzwaren (pakweg 50 miljard) iedereen er in koopkracht op vooruit zou gaan.
Private schulden fungeren als anabole steroïden voor de economie, die de pieken en dalen versterken
Het gevolg: de Nederlandse economie en Nederlandse huishoudens zijn tien jaar na de crisis nog even kwetsbaar voor disrupties op internationale markten. Denk aan stijgende rentes, het opdrogen van interbancaire kredietverlening, metaforische explosies in het schaduwbancaire stelsel, een mondiale recessie door handelsoorlogen, of verstoringen in mondiale waardenketens door klimaatverandering en/of geopolitieke spanningen.
Zoals de Britse econoom Josh Ryan Collins in zijn recente boek Why can’t you afford a home overtuigend heeft laten zien, is een huizenzeepbel minder onschuldig dan ons nu al jaren door pers en belanghebbenden met hun gejubel over ‘herstel’ op de huizenmarkt wordt wijsgemaakt. Hoge private schulden jagen periodes van hoogconjunctuur verder aan en verdiepen recessies; ze fungeren als het ware als anabole steroïden voor de economie, die de uitslagen naar boven en naar beneden alleen maar groter maken. Bovendien bestaan die schulden in negen van de tien gevallen uit hypotheekschulden, waardoor banken niet meer toekomen aan hun eigenlijke taak, namelijk kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf.
Verder gaan veel hypotheekschulden gepaard met een grote bancaire sector die menskracht en kapitaal wegzuigt naar laagproductieve sectoren als de bouw en de financiële sector, waardoor de productiviteit in de hele economie wordt gedrukt. En tot slot zadelt het huishoudens op met torenhoge schulden die bij het minste of geringste – ziekte, scheiding, werkloosheid – onhoudbaar worden en burgers dwingen fors te snijden in hun consumptieve bestedingen; een van de voornaamste redenen waarom in Nederland de recessie na de crisis van 2008 veel langer aanhield dan in buurland België. Het is een syndroom dat ook wel de financialiseringsvloek wordt genoemd en dat je als land eigenlijk moet mijden als de pest.
Maar de belangen om alles bij het oude te houden en Nederland op het traject van voor de crisis te houden, zijn groot, goed georganiseerd en politiek uiterst machtig. Veelzeggend in dit verband is de reactie op het rapport van Knight Frank van een niet nader te noemen Amsterdams makelaarskantoor; hun opmerkingen kreeg ik toevallig onder ogen bij de voorbereiding van een item over dit onderwerp door EenVandaag.
Volgens deze makelaars is er niets om je zorgen over te maken, omdat:
- de startdatum (2012) vertekenend is;
- de rente laag is en de financieringskosten dus ook;
- er meer eigen vermogen in elke woningtransactie gaat;
- de transactiekosten in Nederland met 2 procent aan de lage kant zijn, wat koop en verkoop stimuleert;
- hypotheekschulden fiscaal gesubsidieerd worden;
- er ondanks de hoge prijzen voldoende kapitaalkrachtige kopers blijven;
- en in Amsterdam het aantal beschikbare koopwoningen door de omvangrijke sociale huursector laag is.
Dat beestje moeten we gewoon bij zijn naam noemen: een huizenzeepbel van wereldhistorische proporties
Hun conclusie: Knight Frank vergelijkt appels met peren, omdat de situatie op de woningmarkt in Amsterdam zo specifiek is dat vergelijking met andere steden niet goed mogelijk is.
Op al deze argumenten valt af te dingen.
- 2012 is weliswaar het dieptepunt van de Amsterdamse huizencrisis, maar zelfs dat dieptepunt is in vergelijking met het prijspeil van 1995 extreem hoog.
- De rente blijft niet eeuwig laag en de financieringskosten dus evenmin.
- Inderdaad is in Amsterdam momenteel een op iedere vier transacties een kasbetaling, maar dat zegt meer over de relatieve aantrekkelijkheid van vastgoedinvesteringen voor rijke (buitenlandse) particulieren door het rentebeleid van de ECB dan over de veiligheid van de huizenmarkt;
- als je alle kosten voor een woningtransactie bij elkaar optelt (notaris, makelaar, bank) liggen de transactiekosten in Nederland rond de 10 procent, vergelijkbaar met ons omringende landen.
- De meeste landen kennen fiscaal gestimuleerde schuldaanwas voor de aankoop van eigen woningen.
- De huidige kopers zijn merendeel beleggers die woningen opkopen om hun door het rentebeleid van de ECB nauwelijks renderende kapitaal te steken in vastgoed, dat vervolgens aan expats en/of studenten wordt verhuurd, wat de intergenerationele ongelijkheden in Nederland flink aanwakkert en Amsterdam transformeert in een wingewest voor rijke (buitenlandse) pensionado’s.
- Sinds 2002 zijn er 32.000 sociale huurwoningen aan het totale koopwoningbestand van Amsterdam toegevoegd (en zijn er 69.000 koopwoningen bijgebouwd), waardoor het aandeel koopwoningen in Amsterdam nu vergelijkbaar is met dat in andere onderzochte steden, namelijk 30 tot 35 procent.
Oftewel, er is wel degelijk iets vreemds aan de hand in Amsterdam, en dat beestje moeten we gewoon bij zijn naam noemen: een huizenzeepbel van wereldhistorische proporties.
Wat mij betreft is dit 2008 redux. In dat jaar publiceerde het IMF in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook een katern waarin pakweg 30 procent van de stijging van de prijzen op de Nederlandse huizenmarkt ‘onverklaarbaar’ werd genoemd. De wereld was te klein. Van het Centraal Planbureau tot aan De Nederlandsche Bank, van het ministerie van Financiën tot aan de Nederlandse Vereniging van Banken, van de Nederlandse Vereniging van Makelaars tot aan bankeconomen – iedereen wist zeker dat er van een zeepbel op de Nederlandse huizenmarkt geen sprake kon zijn, dat er niets aan de hand was, dat het IMF niets van de Nederlandse situatie begreep, en dat het IMF haar woorden moest terugnemen. Zulks geschiedde.
We weten allemaal hoe dat is afgelopen.
180 Bijdragen
wim de kort 8
Henk Wagenaar 2
wim de kortDe bekende mantra van de overheid is "gaat u maar rustig slapen, wij waken over u". Zolang de massa niet ontwaakt en beseft wat er werkelijk gaande is, zal de kruik te water blijven gaan.
Helaas is de omvang van het gevaar enorm gegroeid en bovendien is de correlatie gigantisch, waardoor de volgende crisis vele malen dieper zal zijn. De vraag is alleen *wanneer* die lawine begint.
Hank.Rearden.22 1
Henk Wagenaar1. https://www.theguardian.com/news/2019/feb/02/cornflakes-on-the-basquiat-perils-of-superyacht-art
Bart Klein Ikink 6
De lage rentestand heeft weer te maken met de groei van het kapitaal door rente. Er is een overschot aan kapitaal en besparingen, mede door de ongelijke verdeling van rijkdom, maar ook door spaargedrag in opkomende economieën.
Indien er geen revolutie komt, gaat de rente nog lager, omdat bij een groeiende ongelijkheid van rijkdom het steeds moeilijker wordt om al dit kapitaal winstgevend te maken. Want wie koopt de producten die gemaakt worden met de investeringen? Aan de rentestand kan Nederland weinig doen.
Daarnaast was er slecht beleid. De staat heeft miljarden belasting geheven op de woning corporaties tijdens de crisis, terwijl het veel beter was geweest om die miljarden aan te wenden om woningen te bouwen en bouwvakkers aan het werk te houden.
Gerard van Dijk 6
Bart Klein IkinkJan Smid 8
Gerard van DijkBart Klein Ikink 6
Jan SmidHet alternatief is geld bijdrukken zodat er inflatie ontstaat en de rente positief kan blijven. Maar dat is een noodgreep die uiteindelijk het vertrouwen in het geld ondermijnd.
Het nadeel van lage en negatieve rentes is dat de waarde van beleggingen (obligaties, vastgoed, aandelen) verder zullen stijgen. Het alternatief voor negatieve rentes is crisis.
De Grote Depressie heeft mede zo lang geduurd omdat rentes niet negatief konden zijn.
Jan Smid 8
Bart Klein IkinkHenk Zoer 7
Bart Klein Ikink‘Rente in de markt zou het resultaat moeten zijn van de vraag en aanbod van geld en kapitaal. Dus als vraag en aanbod op een negatieve rentestand in evenwicht zijn, zou de rente negatief moeten zijn.’
Dat is correct zolang er van echte marktomstandigheden sprake is. Maar dat is niet zo. Wij zijn verplicht ons ‘aanbod’ van geld beschikbaar te stellen aan commerciële banken zodat zij daar geld mee kunnen verdienen. De ‘beloning’ voor dat verplicht beschikbaar stellen van ons geld is nul. Als wij ons geld niet meer verplicht beschikbaar hoeven te stellen, pas dan zullen die echte marktomstandigheden gaan komen. Tot die tijd zijn de verhoudingen totaal verkeerd, in het voordeel van banken.
Daarom is het van het grootste belang dat er een bewaarbank of ‘digitale sok’ komt zodat de echte markt zijn werk kan doen. Dan zul je ook zien dat negatieve rente niet zal voorkomen.
Bart Klein Ikink 6
Henk Zoer"Imagine that everyone decides to save all his or her money. Nothing would be bought or sold any more. All businesses would go bankrupt and everybody would be unemployed. All the money that has been saved would buy nothing because there isn’t anything to buy any more. This is a total economic collapse."
Geld kan beter niet aan de economie onttrokken worden. Een negatieve rentestand kan ervoor zorgen dat geld blijft rollen. Je bent echter niet verplicht jouw geld uit te lenen aan commerciële banken.
Je kunt obligaties kopen of aandelen of zelfs goud. Als je geen vertrouwen hebt in het geldsysteem of de economie is goud een optie. Voor de goede orde, mijn vertrouwen is ook niet zo groot, omdat rente nog steeds is toegestaan.
Een digitale oude sok is een slecht idee. Die gasten van Ons Geld hebben geen benul van economie. Het is jammer dat ze zoveel aandacht krijgen.
Hendrik Faber 4
Bart Klein IkinkWat jij nu beschrijft is wat er in 2008 gebeurde met de bankenwereld. Niemand leende elkaar nog geld uit. Waarom? Vertrouwen is weg.
Wil je zo efficiënt mogelijk het geld laten rollen dan moet je iets doen aan de scheve vermogens verhoudingen.
50% van de Nederlandse huishoudens heeft minder dan 10.000 euro (vrij) spaargeld. Terwijl het gemiddelde spaargeld 45-50.000 euro is.
Je hypotheek is ook een spaarvorm, maar een hele dure manier van sparen omdat de huizenprijzen zo hoog zijn.
Dan nog de pensioenen. In de basis een prima idee, maar niet flexibel genoeg. En jongeren (die in het algemeem meer consumeren) spaart voor de oudere.
De rentes hoeven niet negatief. Het geld moet eerlijker verdeeld worden.
Bart Klein Ikink 6
Hendrik Faber"Interest is a reward for risk. Higher interest rates mean bigger profits for banks, and more importantly, bigger bonuses for bankers. The taxpayer may have to pay the bill because banks may have to be bailed out with newly printed money, and money is becoming worth less because of that."
"Interest causes financial and economic crises. This was already known more than 3,000 years ago. Interest can push people into poverty when they are crushed by growing debt burdens and interest payments. Interest was called usury and considered evil."
"The 80% poorest people pay interest to the 10% richest people. Interest is everywhere. It is hidden in rents, taxes, and the price of everything we buy. Products on average cost 25% more because of interest. And the poorest people often pay the highest interest rates when they borrow money. Interest is therefore sometimes called a tax on the poor for the benefit of the rich."
http://www.naturalmoney.org/short.html
Lydia Lembeck 12
Hendrik FaberHenk Zoer 7
Bart Klein IkinkMaar helaas zal dat het verdienmodel voor banken verminderen. Vandaar dat die dat niet willen. Op de radio: 'Gaat u ondernemen? Dan moet u bij ons zijn. Leningen tot xxx euro!'
Als je opgegroeid bent in het 'schulddenken' is het moeilijk om daar uit te komen. Maar het kan wel. Vrij simpel zelfs. En dat resulteert in een veel stabielere, duurzamere samenleving.
Bart Klein Ikink 6
Henk ZoerEen zinvolle manier om schulden in te perken en een stabiele en duurzame samenleving te krijgen is om de rente in te perken. Ons Geld en hun sympathisanten hebben geen verstand van economie. Ze hebbeneen groot netwerk maar een bewaarbank is en blijft een slecht idee dat problemen veroorzaakt en niets oplost.
Hoeveel reclame je ook maakt voor sigaretten, het blijft een schadelijk product. Dat geldt ook voor een bewaarbank.
Henk Zoer 7
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Henk ZoerJa, dat het negeren van economische wetmatigheden tot rampspoed kan leiden.
Henk Zoer 7
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Henk ZoerAls je denkt dat er teveel auto ongelukken plaatsvinden, ga toch niet als oplossing auto's zonder remmen voorstellen?
De instabiliteit wordt veroorzaakt door rente. Rente is een vergoeding voor risico en door de minimale rente van nul kan geld worden onttrokken aan de economie.
Dat is de oorzaak van crises.
Als je dan een voorstel doet om het onttrekken van geld makkelijker te maken, is dat vergelijkbaar met auto's zonder remmen voorstellen om ongelukken te voorkomen.
Henk Zoer 7
Bart Klein IkinkIk heb eerder al gereageerd op jouw beweringen dat die alleen opgaan in een echte markt. Maar die is er nu niet en daarom gelden jouw beweringen ook niet.
En inderdaad, als het probleem is dat remmen niet goed werken, dan heb je een aantal opties. Of je zorgt dat alle auto's betere remmen hebben (middels regulering zoals APK, waarvan we nu al weten dat het in de financiële wereld niet gewerkt heeft en ook niet zal werken), of je zorgt dat die remmen niet zo nodig zijn (geldcreatie uit private handen halen en naar het publieke domein brengen). Als er dan iets mis gaat in de financiële wereld, is het voor rekening van degene die het fout heeft gedaan en belast het de rest niet. Net als bij V&D. En pas dan kan jij je verhaal over rente onderbouwen.
Lydia Lembeck 12
Henk Zoer'Nee, laten we de economie vooral aan de economen overlaten. Die zorgen er tenminste voor dat er geen ziekenhuizen failliet gaan. Dat medicijnen betaalbaar blijven. Dat de huizenprijzen niet exorbitant stijgen. Dat er geen crises zijn. Dat onze pensioenen niet verdampen. Dat onze ouderenzorg optimaal en menswaardig is. Heb ik nog iets gemist?'
Me dunkt?
Henk Zoer 7
Lydia LembeckCo Pater 7
Bart Klein IkinkMaar los daarvan is het hele schuldgeld creëren destructief en onnodig.
Kijk dus naar het bredere plaatje i.p.v. je enkel op rente te focussen.
Bart Klein Ikink 6
Co PaterHet is mogelijk om een nuttige overheidsbank in te stellen die geld uitleent aan de staat en de gemeenten en eventueel woningbouw corporaties. In de VS probeert Ellen Brown zoiets te doen.
squarejaw 5
Jan SmidJan Smid 8
squarejawLydia Lembeck 12
Jan Smid[Verwijderd]
Gerard van DijkJan Smid 8
[Verwijderd]-productieve leningen zijn een probleem
[Verwijderd]
Jan SmidProbleem 2 het betalingsverkeer verloopt exclusief via private banken.
Probleem 3 je kunt je geld nergens anders stallen dan bij een private bank waarbij de bank eigenaar van jouw geld wordt en jij slechts een schuldbewijs krijgt.
Probleem 4 hieruit voortvloeiend heeft de bevolking een probleem als er een bank omvalt.
Probleem 5 de winsten worden geprivatiseerd, de verliezen publiek, zie ABN.
Jan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd]marcel 7
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
[Verwijderd][Verwijderd]
Lydia LembeckHenk Zoer 7
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
[Verwijderd][Verwijderd]
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
[Verwijderd]MLK 4
Gerard van DijkPieter Jongejan 7
Bart Klein IkinkWat is dit voor onzin?
De rente wordt door de centrale banken op een kunstmatig laag niveau gehouden teneinde de geldgroei/schuldengroei en winstgroei in de financiële sector te stimuleren. Opkomende economieën zoals Turkije, Argentinié, Zuid-Afrika en Brazilië kampen juist met een tekort aan besparingen en te hoge schulden. Daarom daalt hun wisselkoers en lijden Westerse banken verliezen op slechte leningen aan opkomende economieën. De te hoge schulden worden verstrekt door Westerse banken. Zo heeft de ING enorme leningen uitstaan in b.v. Turkije, waar fors op afgeschreven moet worden. Hoeveel hebben Westerse banken uitstaan in China??
Het Nederlandse bedrijfsleven investeert steeds minder in Nederland en steeds meer in het buitenland, omdat dit bij een nominale rente van 0% zeer lucratief is.
Financiële instellingen lenen geld tegen 0% in Nederland en brengen dit naar de USA, waar de nominale rente 2,5% is. Met een forse leverage kun je 10% maken op je eigen vermogen. Daarom blijft de Amerikaanse dollar zwaar overgewaardeerd (een pilsje in New York kost 11 dollar en een pizza 20 dollar) ondanks een enorm tekort op de Amerikaanse betalingsbalans en een overschot op de Europese betalingsbalans. Het wachten is op de onvermijdelijke correctie.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanBart Klein Ikink 6
Pieter JongejanDe economie in Europa zal bij een rente van 5% niet floreren (maar crashen). Als je de prijzen in New York gebruikt als argument voor de overwaardering van de dollar, dan moet je eens koffie gaan drinken op San Marco plein in Venetië.
De hoge schulden en hefbomen ontstaan door rente. Rente is ook een vergoeding voor risico. Vaste rentevergoedingen zijn juist kunstmatig. Inkomsten zijn altijd variabel en om daar een vaste rente vergoeding uit te halen is wat het financiële systeem instabiel maakt.
Het waanbeeld dat zoiets moet kunnen is juist het probleem. Het is beter om rente helemaal af te schaffen zodra dat mogelijk is. Want wie gaat nu geld uitlenen als het risico hoog is en de maximale rente vergoeding 0% is.
Pieter Jongejan 7
Bart Klein IkinkDe nieuwe tegenstelling gaat tussen reële economie versus financiële economie. De financiéle economie (banken, technologie) kleedt de reële economie (arbeid en kapitaal) uit met een kunstmatig lage rente en een kunstmatig lage wisselkoers.
Onderstaande cijfers van de OECD bevestigen de export van uit het niets geschapen schuld tegen een nominale rente van 0% naar landen als Turkije, waarvan de wisselkoers volledig is ingestort.
Bruto investeringsquote Nederland van 23,2% in 1999 naar 20,7% in 2017
Netto spaarquote Nederland van 13,2% in 1999 naar 14,6% in 2017
Afschrijvingsquote Nederland van 15,2% in 1999 naar 16,5% in 2017
Netto investeringsuote Nederland van 8,1% in 1999 naar 4,2% in 2017
Overschot lopende rekening NL van 4,9% in 1999 naar 10,4% in 2017
Kapitaalexport Nederland van 5,0% in 1999 naar 10,4% in 2017
Conclusie de kunstmatig lage rente verarmt Nederland. De netto investeringen zijn gehalveerd door de rente steeds verder te verlagen, wat tot kapitaalexport leidt.
En nu komt iemand uit de TH Delft (bouwkunde?) vertellen dat we de rente nog verder moeten verlagen om de huizenprijzen nog verder op te drijven?
Bart Klein Ikink 6
Pieter JongejanDe financiële economie floreert bij de fictie van vaste rente. Je kunt lenen tegen 0% in Europa en uitlenen tegen 10% in Turkije. Dat maakt het financiële systeem instabiel.
Als de bank een participatie maatschappij zou zijn met resultaat afhankelijke rente vergoeding, zou de instabiliteit verdwijnen. Rekeninghouders dragen dan het risico en ze weten het ook.
Pieter Jongejan 7
Bart Klein IkinkDe kunstmatig lage rente gaat tot de grootste crisis aller tijden leiden en het Nederland van ING/Rutte en de salonsocialisten van Jesse Klaver weigeren dit in te zien.
De vijfsterrenbeweging in Itaië pleit nu voor een scheiding tussen depositobanken en investeringsbanken. Italiaanse populisten zijn slimmer en/of minder corrupt dan Rutte 3 en co
Bart Klein Ikink 6
Pieter JongejanDe grootste crisis aller tijden kan eenvoudig worden afgewend als negatieve rentes mogelijk zijn. Uiteindelijk zullen de rendementen op kapitaal en rentes op geld zodanig laag worden dat een evenwicht kan wordt bereikt waarbij de rijken geld uitdelen aan de rest om het kapitaal winstgevend te houden. Een maximale rente van nul kan ervoor zorgen dat uitlenen wordt beperkt.
Uiteraard gaan lage rentes gepaard met negatieve effecten zoals het stijgen van de waarde van huizen. Maar het probleem is ook dat er te weinig bouwcapaciteit is. Bij voldoende capaciteit zal bijgebouwd worden tegen redelijke prijzen totdat er voldoende huizen zijn. En hoe lager de rente, hoe meer er gebouwd zou kunnen worden, als de capaciteit er is.
Pieter Jongejan 7
Bart Klein IkinkKijk eens naar de export van maffiakapitaal uit Italié naar het buitenland, waaronder Zwitserland en Zuid-Amerika. Dan schrik je. Rutte en de ING steunen de maffia door in de euro te willen blijven.
Het verhogen van de reële rente leidt onderdaad tot een onvermijdelijke crisis (net als in 1980/1982), maar deze raakt vooral de eigenaren van de veel te hoog opgelopen assetprijzen, zoals Ewald ook aangeeft. Als de assetprijzen voldoende zijn gedaald (met 30 tot 40% en bij niks doen met 50%) zal de reële winstvoet stijgen en zal er weer meer geInvesteerd worden door bedrijven. Die hoeven dan niet meer uit te wijken naar China of Vietnam om aan voldoende rendement te komen.
Bedenk dat er juist in de jaren dertig bij een reële rente van 6% enorm veel huurwoningen zijn gebouwd, zowel in Groot-Brittannié (lees Marian Bowley, Building between the wars) als in Nedetrland.
Amsterdam Zuid staat vol met kwalitatief hoogwaardige huurwoningen zoals de Wolkenkrabber op het Victoriaplein en de Merwedestraat, waar Anne Frank woonde. Maar ook in de stadionbuurt en op de Apollolaan zijn veel huurwoningen gebouwd, omdat dit bij een nominale rente van 4% en een deflatie van 2% rendabel was.
Het idee dat een hogere reële rente van 2 tot 3% slecht zou zijn voor de woningbouw of de economische groei is in strijd met de feiten.
Bart Klein Ikink 6
Pieter JongejanEn daarom gaat de rente negatief worden. Je kunt geen winst maken op mensen die weinig geld hebben. Het ontwijken van belastingen kan worden beperkt door internationale samenwerking, maar dat wil nog niet vlotten.
"Bedenk dat er juist in de jaren dertig bij een reële rente van 6% enorm veel huurwoningen zijn gebouwd, zowel in Groot-Brittannié (lees Marian Bowley, Building between the wars) als in Nedetrland."
Een ding weet ik wel, in de jaren '30 was de rente geen 6% maar historisch laag vanwege de economische crisis. Arbeiders waren er ook genoeg. Geen wonder dat het toen mogelijk was om veel goede huizen te bouwen. Dat op die woningen 6% rendement kon worden gemaakt was een stimulans om ze te bouwen.
"Het idee dat een hogere reële rente van 2 tot 3% slecht zou zijn voor de woningbouw of de economische groei is in strijd met de feiten."
Volgens de economische theorie is er altijd een rentevoet die het beste is voor de groei. Die rentevoet was vroeger positief maar was rond 2010 negatief en nu misschien rond nul. Wanneer er weer een crisis komt zal die waarschijnlijk negatief worden en blijven.
Het bijdrukken van geld is slechts een lapmiddel om negatieve rentes te vermijden. Dit is geen heilzame weg omdat dit uiteindelijk het vertrouwen in het geld ondermijnt.
Pieter Jongejan 7
Bart Klein IkinkIn deze publicatie staat dat de lange nomnale rente in 1920 5,7% bedroeg, in 1925 4,2%, in 1930 3,8%; in 1935 3,4% en in 1940 4,0%.
Het prijsindexcijfer voor de consumptie stond volgens het CBS in 1920 op 149, in 1925 op 110; in 1930 op 102; in 1935 op 85 en in 1936 zelfs op 83 en in 1939 op 88. Voor het jaar 1940 wordt geen cijfer opgegeven.
Tussen 1925 en 1936 is het prijsindexcijfer dus gedaald van 102 naar 83. Dat komt overeen met ongeveer 2% per jaar.
De gemiddelde lange reële rente bedroeg in de periode 1925-1939 dus gemiddeld 3,8% plus 2% ofwel 5,5%.
Vergelijk dit cijfer nu eens met de huidige -2% en het zal iedereen duidelijk zijn dat de woningzoekenden van Nederland zitten te springen om een verhoging van de lange reële rente naar 2 à 3%.
Dat dit niet gebeurt is te wijten aan het feit dat de ECB in handen is gekomen van de Franse technocraten en de Italiaanse maffia, die een fort Europe willen, waar zij de baas zijn.. De belangrijkste afspraken die bij het introduceren van de euro zijn gemaakt worden door Zuid-Europa volledig geschonden. (lees Mody). Voor Nederland zou dit voldoende reden moeten zijn om uit de euro te stappen of op zijn minst een tweede waardevaste Nederlandse munt te introduceren naast de euro. Dan zet je Zuid-Europa op een zijspoor zonder een gecompliceerde Nexit en ben je de Franse intellectuelen te slim af.. Laat de Nederlanders met de voeten stemmen in welke munt ze hun besparingen willen aanhouden en in welke valuta ze hun loon willen ontvangen. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse linkse partijen hier niet op aandringen. Het is zo simpel. En simpele oplossingen zijn meestal te verkiezen boven ingewikkelde bureaucratische oplossingen.
Bart Klein Ikink 6
Pieter Jongejan"De ECB in handen is gekomen van de Franse technocraten en de Italiaanse maffia."
Op basis van bovenstaande opmerking moet ik vaststellen dat je niet onbevooroordeeld naar de materie kunt kijken.
Je draait steeds oorzaak en gevolg om. Als Nederland een eigen sterke munt introduceert, zal dit de rente verder drukken. Kijk bijvoorbeeld naar Zwitserland, Zweden of Denemarken. Een negatieve rente is een teken van vertrouwen. Landen waar beleggers weinig vertrouwen in hebben, zoals bijvoorbeeld Argentinië hebben een hoge rente.
En dan de grote depressie. In de VS ging de nominale rente van 5,85% in 1929 naar 1,73% in 1933.
http://www.sjsu.edu/faculty/watkins/dep1929.htm
In Nederland daalde de rente ook, maar niet zo sterk (met ongeveer 2%):
https://pure.knaw.nl/portal/files/640069/18672_291_zanden.pdf
Bij lagere rente is het aantrekkelijker om woningen te bouwen.
Volgens Milton Friedman heeft de depressie onnodig lang geduurd vanwege kunstmatig hoge rentestanden: "By not lowering interest rates, by not increasing the monetary base and by not injecting liquidity into the banking system to prevent it from crumbling, the Federal Reserve passively watched the transformation of a normal recession into the Great Depression."
Dat recept is na de oorlog vrij consequent toegepast, en ook dat heeft nadelen.
Pieter Jongejan 7
Bart Klein IkinkDe kunstmatig hoge rentestanden van Milton Friedman zijn het gevolg van het handhaven van de goudpariteiten na de eerste wereldoorlog. Tijdens de eerste wereldoorlog zijn de prijzen meer dan verdubbeld. De goudpariteiten hadden in 1919 bij Versailles dus gehalveerd moeten worden, maar dat is tenonrechte niet gebeurd omdat de financiers van de oorlog hun geld in goud terug wilden hebben. Hetzelfde gebeurde in Griekenland in 2012 toen Franse, Duitse en Nederlandse banken hun geld in euro's terug wilden hebben. Daarom zit Griekenland tenonrechte nog in de euro. We houden voorlopig de euro omdat de banken anders moeten afschrijven op hun uitstaande leningen.
Bij wetenschappers hoort waarheidsvinding centraal te staan. Politiek en wetenschap gaan heel goed samen. Dat heet maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek ofwel politieke economie.
Ik ben van mening dat je niet moet wegkijken als de grootste financiële crisis aller tijden op ons afkomt en dat je niet alleen moet klagen, maar ook moet aaangeven hoe je die crisis zoveel mogelijk kunt voorkomen. Het handhaven van de euro op korte termijn vraagt om een nog lagere reële rente, waardoor de onvermijdelijke financiële crisis nog groter wordt. Daarom ben ik boos dat links Nederland en de vakbeweging de euro (nog) steunen en niet pleiten voor een tweede harde munt naast de euro.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanLydia Lembeck 12
Henk ZoerBart Klein Ikink 6
Pieter JongejanDaarom heeft elke politieke partij een denktank die iets anders beweert.
Jij wilt graag de rente positief houden en tegelijkertijd een sterke munt. Dat is tegenstrijdig zoals ik al heb uitgelegd. Het zal wel politiek correct zijn want iedereen wil graag een sterke valuta en een hoge rente op zijn spaargeld.
Als de banken moeten afschrijven op hun leningen zijn uiteindelijk de rekeninghouders de klos.
Tijdens de Grote Depressie kon de rente niet naar het evenwichtsniveau omdat de minimale rente boven nul lag. Dat is waarom de crisis zolang duurde en de deflatie uit de hand liep.
Lydia Lembeck 12
Bart Klein IkinkWaar de sociale huurders naar toe moeten? Wie dat weet mag het zeggen. Er zijn geen sociale huurwonigen meer over, uitgezonderd de krimpgebieden zoals in NO Friesland en hier en daar wat in Zeeuws Vlaanderen.
De huurprijzen zijn vooral verhoogd op niet natuurlijke wijze, maar door de inhaligheid van investeerders en het gruwelijke plan van de VVD om de hele sector kapot te maken.
Bart Klein Ikink 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Bart Klein IkinkCameron introduceerde de Bedroomtax. Sociale woningen hadden altijd 2, soms 3 slaapkamers. Empty nesters bleven in de woning achter en moesten opeens belasting betalen per week voor lege kamers. Heel erg dat België dat ook overgenomen heeft. Maar zowel daar, als in het VK zijn nauwelijks tweekamer woningen te vinden. (One bed dwellings). Vervolgens zijn ze begonnen met de prijzen verhogen. Huren heel fors omhoog. Net als hier. Daarmee zorgden ze ervoor dat in steden geen sociale huurwoningen meer te vinden zouden zijn. Hier zijn de mensen taaier en misschien beter geïnformeerd dan de huurders in het VK. Hier bieden mensen tegenstand. In het VK werden ze overrompeld. Enz enz enz...
Het beleid wordt nog altijd gevoerd. Lage inkomens in aparte wijken? En dan vooral in kleine(re) woningen dan waar ze nu in wonen? Met is druk doende 'B' burgers te creëren. In strijd met onze Grondwet.
Gerard van Dijk 6
Roland Horvath 7
Inderdaad, te veel schulden, te lage rente, te hoge dividenden, te hoge salarissen voor de CEO die oplopen tot 12,5 miljoen per jaar, te weinig bedrijfslasten allerhande want die worden afgebouwd. De prijzen van de huizen bijvoorbeeld moeten dan wel stijgen, komt daar nog het idiote QE de geldcreatie van de ECB bij om de superrijken nog rijker te maken en de schulden van sommige banken over te nemen.
Het meest leugenachtige is dat alle overheden in de eurozone moeten bezuinigen want anders zou de waarde van de euro dalen. Terwijl de private schulden van consumenten en ondernemingen onbeperkt mogen stijgen.
Een aantal zaken moeten geregeld worden, aan banden gelegd: De rente 2 à 3%, de dividenden = de rente plus 1%, de salarissen van de CEO maal 25%, een basisinkomen van 1.500 per maand voor 18+ en 200 voor18-, ieder in een onderneming betrokkene altijd relevant collectief zeggenschap in alle ondernemingen; Leveranciers, werknemers, klanten, aandeelhouders, banken, overheid, omwonenden.
Er moet dringend een Derde Kamer geïnstalleerd: Ieder jaar bindende referenda over om het even wat. Waaronder een vertrouwensstemming: Geen vertrouwen in het beleid: Dan nieuwe verkiezingen voor de 1e en de 2e Kamer.
Ook als men niet gelooft in een opwarming van het klimaat is een duurzame economie nodig, want de aarde is eindig evenals de hoeveelheid beschikbare materialen.
Hank.Rearden.22 1
Roland HorvathNederland wil zich graag spiegelen aan de VS, Rutte beoogt Nederland als New York 2.0, waar 90% van de inkomsten richting Wall Street vloeit, en 10% naar de overige 90% van New Yorkers.
Net nog een apt. van $238 miljoen aan Central Park South verkocht aan Citadel baas Ken Griffin, in 2008 nog gered door belastingkapitaal (1).
Zie Fig. 2 in onderstaand Amerikaans rapport: terwijl productiviteit sinds 1973 met ~75% is gestegen, is uurloon daarbij met 9% gestegen (2).
1. https://www.inquisitr.com/5270066/ken-griffin-billionaire-238-million-home-got-bailed-out-by-taxpayers/
2. https://www.epi.org/publication/charting-wage-stagnation/
Lydia Lembeck 12
Hank.Rearden.22[Verwijderd]
Wat ik zo heerlijk aan uw stijl en compacte argumentaties vind, is dat het het brein zonder tierelantijn aan nieuwe informatie en tot verdere inzichten brengt, en al doende gymnastiek voor denk-lenigheid en daarmee intellectuele voorspoed aanreikt.
Dank daarvoor.
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Engelen heeft op dit gebied inderdaad een bijzonder talent én hij neemt kennelijk de tijd.
Nico Janssen 7
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Fred van Sas 3
Annemiek van Moorst 11
Fred van SasLydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstMarc 175
"Ga die lening maar aan" was wat hij eigenlijk bedoelde.
Dat leningen aan het eind van de rit alleen voor banken lucratief zijn maakt hem, en zijn collegae niet zoveel uit. De economie groeit. En daar gaat het om.
Economie is het toverwoord voor politici. Een virtueel speeltje waar de groot inquisiteurs van het goddelijke geld mee kunnen spelen. Recessie, groei en inflatie zijn termen die zo subjectief blijken te zijn dat elke politicus zijn of haar daden kan verantwoorden tegenover het braaf volgende electoraat.
"De economie groeit dus het gaat goed met ons" zo lijkt de gedachte. Wat helaas vergeten wordt is dat leiders een veel belangrijkere rol hebben, namelijk het creëren en vergroten van welvaart.
"Wij leven in een welvaartsstaat" wordt ons weliswaar voorgehouden maar die welvaart is, zeker de afgelopen decennia, ondanks de sterke technologische vooruitgang sterk gekrompen.
Onze toekomst, het onderwijs, wordt gekort onder het mom van bezuinigingen met een tekort aan leraren, grotere klassen, lager opleidingsniveau, minder studiemogelijkheden en gedwongen leningen voor startende arbeidsmarkt participanten tot gevolg.
Ons heden, de gezondheidszorg, wordt onder dwang van de rondgraaiende farmacie en verzekeringsmaatschappijen, zelfbenoemde consultants en natuurlijk weer de hoognodige bezuinigingen afgebroken met wachtlijsten, onderbetaalde verpleegkundige, failliete ziekenhuizen en veel te hoge zorgverzekeringen tot gevolg.
Ons verleden, de ouderenzorg wordt door falende pensioenbeleggers, dezelfde graaiconsultants en bezuinigingen gedwongen om een afvalput van het leven te worden. Zo snel mogelijk en zo arm mogelijk sterven. Uw opgebouwde reserves geroofd door economische dominees.
Geld is een middel, welvaart het doel. Zolang dat niet wordt erkend, zullen de zeepbellen blijven.
[Verwijderd]
Marc 175Marc 175
[Verwijderd]Ik betoog dan ook dat de groeiende economie momenteel zorgt voor een krimpende welvaart (en krimpend welzijn zo u wilt).
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Laat dát nu juist niet meer kunnen....
Jan Smid 8
Marc 175Marc 175
Jan SmidBanken maken dit middel zonder toegevoegde waarde (maken het geld virtueel). onttrekken hierdoor toegevoegde waarde in de vorm van geld uit de gemeenschap, de politiek (de groot inquisiteur) noemt dit economische groei en profileert geld als het hoogst haalbare in de monetaire religie zonder zich te storen aan de toegevoegde waarde. Zeepbellen ontstaan, welvaart (welzijn @Frans 83) daalt en de "erfzonde" wordt neergelegd bij de brave gelovigen.
Amen.
Lydia Lembeck 12
Marc 175Het maffe vind ik dat mensen alleen nog meetellen, als ze zich voor enkele tonnen in de schulden hebben gestoken voor een eigen huis. Een huis dat pas na afbetaling echt eigendom is. Ondertussen wordt neergekeken op huurders en m.n. op sociale huurders, omdat die niet kopen (kunnen kopen/mogen kopen). Wat bijna niemand weet is dat het merendeel van deze laatste groep mensen geen cent schuld heeft uitstaan. Waarschijnlijk worden we daarom zo slecht behandeld door de regering en de kopers van dure huizen. Schuldenvrij zijn is een zegen. Zouden ze jaloers op ons zijn? Dat begrijp ik dan niet. Ze hebben alles wat hun hartje wil hebben en nog ontevreden? Nog meer schulden maken dan maar?
Aanvullend: Las vandaag op Twitter dat er al gesproken wordt over A en B burgers... Watte?? Ja... A-burgers en B-burgers. Vul zelf maar in. Te zot voor woorden.
Frederic Boers 3
In Amsterdam is 52 procent van alle woningen sociale huur. Dat deel doet dus in het geheel niet mee aan de markt ontwikkeling en onttrekt zich dus aan de prijs bepaling van koop/vrije sector. Alle tekorten aan woonruimte en alle vraag door toestromers, schelders en uithuisgaanden (exclusief mensen met een urgentie verklaring) moeten worden opgelost door de resterende 48 procent aan woningen. Maar ook daarin is de mobiliteit erg laag, immers ook in de vrije sector zal er een huurverhoging plaatsvinden door verhuizing omdat de schaarste nu groter is dan voor de verhuizing.
De "korting" die de sociale huursector krijgt op de huur wordt daarmee betaald, enerzijds door de verhuurders, maar anderzijds door de slechtere vraag en aanbod verhouding over het resterende deel van de woningmarkt. De vraag of er een sociale sector moet zijn, is absurd, mensen in nood verdienen hulp, maar de vraag of dat 52 procent van alle woningen moet zijn? Lijkt mij enkel met nee te beantwoorden zijn. Immers 48 procent betaalt veel te veel, met het doel om 52 procent te weinig te laten betalen, dit is nijpende nu de schatting is dat tussen de 20 en 30 procent van die sociale sector aan scheefwoners is verhuurd en vooral sociale woningen nog een recht op de berging heeft, hetgeen een extra appartement op zolder belet.
Het is niet het goedkope geld dat het rendement van een belegger opdrijft maar de absurde premie die de huurder in de vrije sector dient te betalen om de vraag te beteugelen ten gevolge van het feit dat 52 procent van de woningen te goedkoop wordt verhuurd en het gebrek aan mobiliteit in de resterende vrije sector.
Martien van Dongen 4
Frederic BoersIn de vrije sector kan men ook een sociale huur vragen..
Frederic Boers 3
Martien van DongenAls er twee vergelijkbare huurders voor hetzelfde appartement een andere prijs bieden dan zie ik het niet als de verantwoordelijkheid of plicht van de verhuurder om de partij te kiezen die het minste biedt.
Onno Van Woerden 6
Frederic BoersIk vind namelijk dat je er wel erg makkelijk over praat. Je wekt de suggestie dat allle huurders in de grachtengordel (goede locatie) wilen wonen zonder in de buidel te willen tasten.
De werkelijkheid is echter dat in de Randstad en de middelgrote steden alle vrije huur (dus niet alleen in het centrum ) onbetaalbaar is. Wannneer je iets meer dan modaal verdient, ben je daarop aangewezen. Huren starten bij € 1.000 (ongeveer 45% van een modaal salaris). Dat is veel meer dan wat de hypotheeklasten mogen zijn.
Het moge duidelijk zijn dat zoiets een onwenselijke situatie is. De verhuurder zal het inderdaad niet oplossen. Die vraagt een huur die hij kan en mag vragen. De bal ligt dus echt bij de rijksoverheid.
Frederic Boers 3
Onno Van WoerdenAls de verhuurder een vaste prijs zou hanteren, dan heeft uiteindelijk
ook maar 1 gelukkige woningzoekende een appartement. Wel tegen een korting zonder dat er een goede reden voor is, anders dan de toevallige winnaar van de enorme appartementen lotterij.
Onno Van Woerden 6
Frederic BoersDoor het wanbeleid van de overheid, hebben we nu een huizentekort. Natuurlijk moet dit worden opgelost door heel veel te gaan bouwen,maar voordat dit is opgelost, kunnen er wel maatregelen worden genomen om de woonlasten niet nog meer te laten stijgen. In een normale markt ( die reageer op prijsprikkels) is dat natuurlijk niet handig, maar de woningmarkt is een unieke markt.
Ik deel overigens je mening dat in de huidige vorm woningcorporaties te groot zijn.
Lydia Lembeck 12
Martien van DongenGoedkope scheefhuurders (ik vind de benaming overigens een scheldwoord!) huren zogenaamd te goedkoop. Ja, er zijn er die dat echt doen en ik ken er ook een aantal van. Ook voor die mensen is er geen aansluitende woning te vinden. Ze zouden van goedkope naar dure scheefwoners verhuizen. Resultaat: ze blijven zitten waar ze zitten en wie kan ze dat nog kwalijk nemen?
Dure scheefhuurders... Oui, c'èst moi. Ik huur, op enkele tientjes na, te duur. Officieel geen dure scheefhuurder, maar met het inkomen en de uitgaven is dat het echt wel. Ook voor mij en al die mensen zoals ik, zijn er geen woningen beschikbaar.
Zijn er meer dure, of meer goedkope scheefwoners?
Uit de brand: Er zijn veel meer DURE scheefwoners dan goedkope scheefwoners. Dus staar je niet blind op 'scheefwoners' ??
Erwin de Waard 6
Frederic BoersOm nu te voorkomen dat degene de nu huursubsidie ontvangen met de problemen worden opgescheept moeten er eerst veel goedkope woningen gebouwd worden op plekken waar mensen graag willen wonen.
Daar ligt de oplossing en daar moet door de gemeentelijke politiek op worden aangestuurd.
Ophouden over scheefhuurders, dat lost niets op. Gebouwd moet er worden, goedkope woningen op de goede plekken. Dat verminderd ook de hoger schuldenlast en die risico’s
Frederic Boers 3
Erwin de WaardDe gemeente kan het aanbod vergroten, door bijvoorbeeld meer bij te (laten) bouwen, meer mensen per m2, een groter segment bij de markt betrekken. Maar de gemeente kan ook de vraag verkleinen door bijvoorbeeld de toegang tot de markt te ontzeggen, of juist verhuizen naar buiten de gemeente te stimuleren. Maar meer mensen die bieden op het zelfde aantal woningen zal leiden tot stijging van de prijs.
squarejaw 5
Erwin de WaardOnno Van Woerden 6
Erwin de WaardEn ik weet niet eens of die subsidies nu het werkelijke probleem zijn. Arme mensen moeten toch ook wonen?
Ik zie veel meer een oplossing in:
1. Forse verhoging liberalisatiegrens
2. Afbouwen hra en versoberen nhg
3. Verhoog belasting onroerend goed en stimuleren fiscaal nieuwbouw
4 dwing gemeentes meer grond vrij te geven
5 belast speculatiewinsten grond
6. Laat woningcorporaties flink bouwen
7. Maak plannen voor extra gelden voor corporaties in een crisis
8. Schaf verhuurders af.
MaartenH 10
Onno Van WoerdenErwin de Waard 6
Onno Van WoerdenDoor 4(meer bouwgrond) en 6(meer woningbouw) komen er woningen bij.
Dat helpt om de nood op te lossen.
De overige voorgestelde maatregelen niet;
- Subsidie en belasting maatregelen verplaatsen de woningnood slechts of maken die zelfs duurder.
- Verhoging van liberalisatiegrens zorgt voor meer nood van woningen buiten die verhoogde grens.
- Verhuurders moet je zeker niet afschaffen , dan komen er nog minder woningen beschikbaar.
Ik zeg: zorg voor genoeg goedkope woningen en schaf tegelijk de huursubsidie af. Dan wordt het deel van inkomen dat aan woning moet worden besteed ook kleiner en blijft er meer geld over. Mijn hoop is de politiek, die hier moet sturen.
Lydia Lembeck 12
Onno Van WoerdenGrappig is wel dat veel middeninkomens maar net boven de lage middeninkomens uitkomen en er hoeft maar weinig te gebeuren, of ook zij kunnen zomaar opeens op straat staan. Dus een goedkopere huurwoning zoeken. Raad eens? Dankzij Balkenende en vooral Rutte sinds 2010 is dat een probleempje. Die woningen ZIJN er dus niet. Niet in huur en niet in koop.
Je voorstellen doen me denken aan Wonen 4.0 uit 2012. De VVD schrok zich een hoedje. Geen HRA meer? En alleen toeslagen voor mensen die het nodig hebben? Zowel huur als koop? Die zien als woonconsumenten? Alleen al daarop ging het niet door. Er achter stonden: De Vereniging Eigen Huis, De NVM, Aedes koepelorganisatie van woningcorporaties en de Woonbond, namens de sociale huurders.
Laatste punt bedoel je: Schaf de Verhuurderheffing af? Goed idee. Want DIT gebeurt er mee: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/verhuurderheffing
En de huurders betalen. Huurprijzen zijn waanzinnig gestegen de laatste 10 jaar. Te veel.
Nico Janssen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Nico JanssenCynisme herken ik wel. ;)
Peter Urbanus 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Erwin de WaardErwin de Waard 6
Lydia LembeckEerst genoeg goedkope woningen bouwen en dan gelijktijdig de subsidies afschaffen, dat is wat ik wil. Dan wordt de hypotheekschuld en de huren lager.
Misschien is dat wat voor je?
Lydia Lembeck 12
Erwin de Waardhttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/01/nrc-checkt-100-procent-van-de-nieuwe-gebouwde-huurwoningen-gaat-naar-statushouders-a3652626
Deze man heel goed in de gaten houden. Dit is FAKE NEWS en zoals hij ermee omgaat lijkt het juist de werkelijkheid te worden. Maar vrijwel alles dat hij uitroept op Twitter is FAKE NEWS. Woonbond, Aedes, mensen die zich met huren bezig houden en nu ook de NRC geven aan dat hij liegt.
VVD beleid, want we merken dat ook op bij andere partijgenoten, zoals Klaar Dijkhoff e.a.
Net als in het V.K. raken straks ook hier mensen hun woning kwijt. Zo startte het bijna 10 jaar geleden daar ook.
Peter Urbanus 5
Erwin de WaardJacques De la Haye 8
Erwin de WaardErwin de Waard 6
Jacques De la HayeIk ben er niet zo goed in maar uit dat bedrag Is het waarschijnlijk wel mogelijk om een bedrag voor koopwoningen te berekenen.
Jacques De la Haye 8
Erwin de WaardErwin de Waard 6
Jacques De la HayeDat alle huizen “onder water” komen te staan , mogen we, als samenleving, niet oplossen door toekomstige schuldbezitters met een grotere schuld op te zadelen , dat is immoreel (of in ieder geval moreel gezien niet goed).
Jacques De la Haye 8
Erwin de WaardNico Janssen 7
Frederic BoersFrederic Boers 3
Nico Janssenhttps://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/ruimte-economie/wonen/onderz-woningmarkt/wia/
Nico Janssen 7
Frederic Boers1. Het percentage (sociale / gereguleerde) huur in Amsterdam is afgelopen 10 jaar in sneltreinvaart gedaald. Veel sneller zal niet kunnen voor liefhebbers van zo min mogelijk sociale huur ;-).
2. Als je kijkt naar waar veel sociale / gereguleerde huurwoningen staan; namelijk Noord en Zuidoost (is dat nog Amsterdam??), zie je dat de rest van stad ondertussen al flink onder de 50% zit.
3. Gereguleerde verhuur via copo's; de partij die vaak gebasht wordt, zit onder de 40%.
Lydia Lembeck 12
Frederic BoersLydia Lembeck 12
Nico JanssenNico Janssen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Nico JanssenLydia Lembeck 12
Frederic BoersNico Janssen 7
Frederic BoersFrederic Boers 3
Nico JanssenIn mijn optiek is het zelfs ondersteuning van 42%, zoals door Lydia Lembeck genoemd (op nul20.nl vind ik dit cijfer niet terug en de gemeente lijkt me in staat om goed onderzoek te doen naar de cijfers), ten koste van de rest absurd. Hoe kan iets sociaal zijn als bijna de helft korting krijgt ten koste van de rest? Ik begrijp ondersteuning en huursubsidie, er is alleen iets vreemds aan de hand als dat zo een groot deel van de woningen betreft. Van een vrije markt voor de rest binnen Amsterdam kan dan niet gesproken worden. Het is ook vreemd ten opzichte van de rest van Nederland en jongeren/starters die überhaupt geen woning kunnen vinden. Waarom moet 42% gesteund worden als de reden voor die steun in veel gevallen enkel het geluk van eerdere toegang is? Het meest absurde is nog wel de claim die veel sociale woningen hebben op een berging. Vaak heeft alleen de sociale woning nog een berging in een pand en is het die berging die aan de creatie van een extra woning in de weg staat. Ik vind de huidige situatie weinig sociaal, terwijl ik zeker wel voor ondersteuning ben.
Lydia Lembeck 12
Frederic BoersMaar Amsterdam is die hoge percentages gewend en lopen nu pas tegen de vermindering aan. Ze komen in opstand en dat is geweldig. Vecht ertegen, want straks zijn er geen betaalbare woningen meer, net zoals in het VK.
Mijn gegevens krijg ik van Amsterdammers die druk zijn met huurzaken. Ik ontmoet die mensen vooral op Twitter.
Annemiek van Moorst 11
Annemiek van Moorst 11
Dat denk ik ook. Goed punt dus.
Echter om daar echt wat aan te doen, ben ik het weer eens met Rutger Bregman en Ex'Tax: belast grondstoffen (en vervuiling, grond, vermogen en bonussen) in plaats van arbeid.
"‘Dat je arbeid veel minder moet belasten, is economisch gezien eigenlijk een no-brainer,’ zegt Femke Groothuis, voorzitter van Ex’tax, een stichting die pleit voor een verschuiving van belastingen van arbeid naar natuurlijke hulpbronnen. ‘Onze technologische innovatie is er al decennia op gericht zo veel mogelijk mensen overbodig te maken,’ vertelt ze in de lobby van een Amsterdams hotel. ‘Efficiëntie is synoniem geworden aan minder werknemers.’"
"Logisch ook. Terwijl robots steeds slimmer en goedkoper worden, wordt het leger aan werklozen steeds duurder om in dienst te nemen."
"Alle ‘groene’ belastingen bij elkaar (op transport, energie, vervuiling en grondstoffen) vormen op dit moment slechts 6 procent van de totale Europese belastingopbrengst. Vijftien jaar geleden was dat nog 7 procent. ‘Investeren in technologie om zuiniger te produceren is nu niet interessant genoeg voor bedrijven,’ vertelt Groothuis. ‘Het wordt tijd om onze hang naar arbeidsefficiëntie om te ruilen voor een focus op grondstoffenefficiëntie.’"
http://ex-tax.com/big-idea/
Bekijk hier het uitgebreide verhaal van Rutger Bregman in dC
https://decorrespondent.nl/9137/het-waarmaken-van-idealen-begint-bij-de-belasting-die-we-betalen/25174490825-3244112f
Mz59 7
Annemiek van MoorstIedereen wil in Amsterdam wonen, dat is het gewoon.
squarejaw 5
Mz59Nico Janssen 7
Mz59Met de andere genoemde factoren en grootschalige onttrekking van woningen aan de woningmarkt door AirBnB e.d. heeft dit een giftige cocktail van vraagstimulering onder gelijktijdige woningonttrekking (door 'vakantieverhuur' en B&B) gecreëerd met als resultaat een enorm gevaarlijke zeepbel!
Mz59 7
Nico JanssenAls er een enorme betalingscapaciteit is, dan is er geen zeepbel. Er zijn blijkbaar genoeg partijen die dat soort prijzen kunnen betalen.
Nico Janssen 7
Mz591) De ECB, die onterecht lage rentes hanteert om de zuidelijke landen en slecht gekapitaliseerde Noord- en Zuid-Europese banken niet verder in problemen te brengen. Door het goedkope geld is er veel meer investeringsvermogen (op basis van veel te goedkoop geleend geld!) bij zowel particulieren als vastgoedpartijen, beleggers e.d..
2) De Nederlandse overheid die niet te beargumenteren fiscale douceurtjes hanteert voor buitenlandse bedrijven om hier (in Amsterdam dus) een verkoopkantoor e.d. te vestigen en waarbij deze bedrijven ook nog eens geen behoorlijke winstbelasting hoeven te betalen.
3) De Nederlandse overheid die fiscale douceurtjes (belastingkortingen) geeft aan expats waardoor die veel minder belasting hoeven te betalen dan Nederlanders in vergelijkbare posities bij b.v. hetzelfde bedrijf en dus veel meer bestedingscapaciteit hebben.
4) Alle 'gratis' hulp die de stad Amsterdam deze bedrijven aanbiedt en vaak ook goedkope(re) grond om naar Amsterdam te komen.
5) Bizarre hoge Nederlandse hra, waardoor het al te goedkope geld nog goedkoper wordt.
6) Hoge mogelijke LTV en LTI percentages in Nederland, mede omdat de overheid het risico op wanbetaling / faillissement voor zowel particulieren (NHG) als banken (onterecht) verregaand afdekt. De risico's op financiering zijn dus onvoldoende ingeprijst.
Dit is dus waar Ewald Engelen het over heeft: fictieve groei op basis van financiële steroïden die bij normaal beleid er nooit zouden zijn.
Ook zeg je dat er nog genoeg partijen zijn die de huizenprijzen in Amsterdam wel kunnen betalen. Dit zijn dus in het algemeen geen Nederlandse gezinnen meer. Die trekken dan ook massaal de stad uit. Wat jij eigenlijk zegt is dat dat niet erg is. Dan heb je het over de niet-inclusieve stad. Zoals bijvoorbeeld ook in London het geval is.... Dat is uiteindelijk heel slecht voor de economie en mensen.
Mz59 7
Nico Janssensquarejaw 5
Mz59[Verwijderd]
squarejawDe VS spant trouwens de kroon met steeds weer onroerend goed bubbels blazen, je zou verwachten dat men iets had geleerd uit het verleden, maar blijkbaar is de politiek niet bereid om iets te doen.
Nico Janssen 7
squarejawLydia Lembeck 12
squarejawLydia Lembeck 12
Mz59Nico Janssen 7
Mz59