2008 op herhaling?

Met het huidige beursklimaat is het niet heel gek dat beleggers zich zorgen maken over een herhaling van de financiële crisis in 2008. Echter, '2016 is geen 2008,' stelt Jan Dwarshuis; hij legt voor Follow the Money uit waarom een nieuwe crash onwaarschijnlijk is.

Sinds negen maanden worden beleggers heen en weer geslingerd, hetgeen veel stress en emoties bij deze groep veroorzaakt. Volgens veel marktparticipanten zou er een nieuwe financiële crisis op de loer liggen. Vooropgesteld, de kans op een nieuwe crisis is nooit nul, maar op dit moment wel erg vergezocht. Beleggers zijn overgevoelig omdat 2008 nog vers in het geheugen zit. Daarnaast komt de bullmarkt op leeftijd en dat maakt velen argwanend omdat ze slechts naar de kalender kijken en geen oog hebben voor de fundamenten.

Banksysteem

Het jaar 2008 draaide met name om banken en verzekeraars die te veel hooi op hun vork hadden genomen. Het internationale banksysteem schudde op haar grondvesten omdat er een mogelijkheid bestond dat dit totale systeem tot stilstand zou komen. Het gevolg was dat in alle lagen van de markt dit naderende onheil voelbaar was. Met alle respect voor de groeiende schare doemdenkers; 2016 is geen 2008.

Sectorgedreven

Aan ieder sprookje komt echter een einde, ook in de grondstoffensector

2016 draait om een sectorgedreven correctie in met name de olie- en gassector, maar eigenlijk is de sector grondstoffen als geheel de klos. Helemaal vreemd is dit niet omdat in de voorgaande jaren veel lieden zichzelf tot ‘experts’ in de grondstofsector hebben uitgeroepen. Dit zorgde voor veel aantrekkingskracht tussen beleggers en emittenten die gouden bergen beloofden. Aan ieder sprookje komt echter een einde, ook in de grondstoffensector. In 2002 hebben we dit eerder gezien in de telecomsector, maar de opgeblazen vastgoedsector is ook een goed voorbeeld van teveel hebzucht. Vanzelfsprekend zullen sommige banken teveel leningen verstrekt hebben aan de olie- en gassector. Maar dit betekent niet automatisch dat de gehele banksector momenteel op omvallen staat. De financiële sector als geheel staat er veel beter voor dan in 2008, maar het kan natuurlijk altijd beter.

China

Velen wijzen naar China, waar de schuldenberg sinds 2008 fors is toegenomen. Sommige hedgefunds speculeren grof tegen China, daar waar ze eerst vol lof waren. De schuldenberg van China is zeker een punt van aandacht, elke lening in China is daarentegen gedekt door een Chinees deposito. China is een land met forse reserves welke ze de afgelopen decennia hebben opgebouwd. Ook George Soros krijgt de centrale bank van China met geen mogelijkheid op de knieën, ook al wil hij dit u wel laten geloven. Daarnaast lees ik niets meer over de mondiale zorg dat China teveel US Treasuries zou bezitten. China is een land in transitie met diepe zakken, waar de (economische) wereld op langer termijn nog veel plezier aan zal beleven.

Jan Dwarshuis

China is een land in transitie met diepe zakken, waar de (economische) wereld op langer termijn nog veel plezier aan zal beleven

Selectief

De recente ontwikkelingen maken pijnlijk duidelijk dat uiterst selectief en actief beleggen de komende decennia de voorkeur geniet. Het huidige beleggingsklimaat is een van de lastigste omgevingen sinds de jaren 30 van de vorige eeuw, een herhaling van 2008 is echter prematuur. Voorlopig zal het er in de olie- en gas sector wild aan toegaan, voordat de stof rustig zal neerdalen. Voor beleggers met een lange horizon en veel geduld een uitgelezen moment om zich zorgvuldig te positioneren voor de toekomst.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

 

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.