
De paus. President Obama. Grote internationale organisaties waaronder het IMF, de Wereldbank en de OESO. In ons land het CBS en de WRR. En natuurlijk Thomas Piketty. Allemaal plaatsen zij dit jaar de economische ongelijkheid op de agenda. En dat is terecht, vindt econoom Robert Went.
‘Eigenlijk weten we nog maar erg weinig over ongelijkheid,' zei Thomas Piketty tijdens een interview in Duitsland, waar hij op bezoek was om de zoveelste vertaling van zijn boek Kapitaal in de 21e eeuw te presenteren. Een verbijsterende uitspraak, als je er even over nadenkt. En dat helemaal als je je realiseert dat de verschillen in inkomen tussen landen weliswaar afnemen maar binnen de meeste landen toenemen.
De omvang van inkomensverschillen kwam in 2014 op de agenda, doordat internationale organisaties wezen op de nadelige gevolgen daarvan. Je kunt op morele gronden iets vinden van ongelijkheid, maar ook op instrumentele, werd dit jaar duidelijk. Grote inkomensongelijkheid kan leiden tot politieke en sociale problemen, zoals verlies van vertrouwen. En het kan de economische groei remmen. Dat schreven dit jaar het IMF, de OESO en andere internationale organisaties. In ons land wees de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) hier op.

Vermogen
Thomas Piketty breidde deze agenda verder uit door de aandacht te vestigen op ongelijkheid in vermogen. Daar hadden we het nooit over; vanaf nu is dat anders. In ons land bezit de top 10 procent rijkste mensen ruim 60 procent van het netto-vermogen, terwijl de onderste 50 procent samen minus 4 procent heeft. Piketty deed baanbrekend onderzoek, volgens velen een Nobelprijs waard (maar daar is hij nog te jong voor), waardoor hij de ontwikkeling van de ongelijkheid in vermogens tot wel 200 jaar terug met harde cijfers kon schetsen. En hij liet zien dat het niet uitgesloten is dat deze vermogensongelijkheid in de toekomst weer even groot wordt als twee eeuwen terug. Economische ongelijkheid verdient daarom veel meer aandacht en onderzoek. De komende jaren zal dat onderzoek meer discussie geven over de dynamiek van het kapitalisme en over de ontwikkeling van de ongelijkheid van inkomens en vermogen. Piketty heeft ons aan het denken gezet over de verwevenheid van ongelijkheid met het kapitalistische (groei)model dat wij hebben en over ongelijkheid in relatie tot de economie die we willen hebben.‘Het is nu algemeen geaccepteerd dat trickle-down in de economie niet werkt’Economen negeerden lange tijd de verdeling van rijkdom omdat ze de optimistische hypothese van de Russisch-Amerikaanse Nobelprijswinnaar economie Simon Kuznets voor waar hielden. Deze betoogde in 1955 op een economencongres in de V.S. dat de ongelijkheid in landen die zich ontwikkelen eerst zal toenemen, en daarna zal afnemen: de beroemde ‘Kuznets-curve’. Inmiddels weten we beter: ‘Het is nu algemeen geaccepteerd dat trickle-down in de economie niet werkt’, concludeert Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar economie, in zijn nieuwe boek. In 2014 zijn, kortom, cruciale vragen over de dynamiek en gevolgen van ongelijkheid op de agenda gekomen, en over de manier waarop we met inkomens- en vermogensverschillen om (willen) gaan. Daar zullen we het, of we dat leuk vinden of niet, de komende tijd nog vaak over hebben. Robert Went (@went1955) is econoom en werkt bij de WRR. Hij schrijft verder o.a. samen met Hella Hueck longreads over de Economie van Overmorgen voor RTLNieuws, en stelde voor Amsterdam University Press (AUP) de bundel ‘Waarom Piketty lezen?’ samen. Het artikel van Went werd eerder in het Parool gepubliceerd.
28 Bijdragen
Henk
hermanthe
HenkWinsten worden geinvesteerd en leiden tot hogere vermogens. An sich heb ik geen probleem met de rijkdom van anderen -ieder zwijn het zijne ;) - maar wel als het tot het reduceren van kansen voor anderen en ontwrichting van de samenleving als geheel leidt.
Ik behoor (ook) tot de middenklasse en wens niet 'de sjaak' te worden.
Dus zaak om die mogelijkheden van ontwijken aan banden te leggen.
jsmid
hermantheEn niet alleen de toeslagen moeten verdwijnen maar ook de aftrekposten. En niet alleen voor de burgers maar ook voor de bedrijven. Als het aan mij ligt behoudt het bedrijfsleven nog een specifieke aftrekpost: de investeringsaftrek.
De schuldenaftrek voor de burger zou moeten verdwijnen als het gaat om consumptie waar dus ook het eigen huis onder valt.
Allemaal in ruil voor lagere belastingen op arbeid, vrijstelling van belasting op vermogen tot bijvoorbeeld 2 ton en uiteraard verlaging van de vennootschapsbelasting voor het MKB
Xaverius
Henk- Huishoudens in Nederland hadden op 1 januari 2013 een doorsnee-vermogen van 19 duizend euro. Dat is 30 procent minder dan begin 2012.
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4231-wm.htm
Die 10% knikt instemmend met u mee. Tussenhaakjes hoe denkt u dat deze scheefgroei te rijmen is met de vermogenstoename aan de top, of om een andere zijstraat te noemen, met de economische groei? Ergens is er fundamenteel "iets" hartstikke fout en onrechtvaardig. Zijn die rijken allemaal zo slim of de doorsnee-mens zo dom? Waar is de woede, verdorie?!
Watching the Wheels
Henkjsmid
Jan Willem de Hoop
welzijnbank
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
welzijnbankXaverius
http://www.nu.nl/politiek/3963108/geen-spoeddebat-topinkomens-in-tweede-kamer.html
bps
Inflatie/smering daar in de financiële economie, en deflatie/stagnatie hier in de reële economie,
waar het waardeloze speelgoedgeld van de superrijken wel reële waarde heeft door schaarste.
Dat heeft niets met democratie of politiek van doen. Alleen met bancaire monetaire beleidskeuzes.
En die zijn “onafhankelijk”. Het is een drogreden. De eigenaren van de geldkraan zijn de oorzaak.
Trickle down is druppelen naar believen van de superrijken. Dat is geen doorstroming en spreiding van liquiditeit en vermogen. Dat is ophoping.
Het zoveel en zolang foppen van zoveel politici en economen is echt een dijenkletser. Heel knap!
Of heel dom van degenen die zich laten foppen, incl. Piketty.
"Want we weten maar heel weinig over ongelijkheid."
pubben
Medewerkers in de zorg is het al jaren verboden om met de pers te praten.
Zelfs dwangarbeiders krijgen dat soort contracten.
Met ingang van het nieuwe jaar moeten onze huisartsen er aan geloven, ze mogen niet over de zorgverzekeraar praten. Wie allemaal nog meer en wie gaat volgen? Hoe kan dat?
bps
pubbenOok tegen marktwerking tussen zorgverzekeraars. En tegen critici. Het werkt super.
Wie nog meer gaat volgen is niet bekend. FTM hopelijk niet. Sluit je daarom aan bij FTM.
Bob Lagaaij
Watching the Wheels
Bob Lagaaijbps
Bob LagaaijGeld printen, gratis uitlenen aan je eigen vloot banken en financials en daarmee 80% van de echte wereld opkopen, beleggen, financieren en beheersen, dat is onverdienstelijk verdiend geld.
De 0,01% heeft die 80%. http://fd.nl/economie-politiek/904924/welvaartsexplosie-in-top-bedreigt-amerika
Molenaer
Bob LagaaijOok van Lansschot heeft een rapport gemaakt, "Vermogen in Nederland" (2012). Daarin stellen ze dat 53% van de miljonairs vermogen vergaard uit eigen onderneming. Voor 43% zijn beleggingen en investeringen een bron van vermogen. Voor 40% van de miljonairs komt vermogen uit loondienst en voor 27% komt het uit erfenis en schenking.
Opvallend is dat in dit rapport ook een interview staat waarin hoogleraar economische theorie en economisch beleid Ester-Mirjam Sent stelt dat grote inkomensongelijkheid een ontwrichtend effect heeft.
Bovenstaande cijfers geven alleen een beeld van hoeveel miljonairs vermogen halen uit welke bronnen en niet van hoeveel vermogen ze uit die bronnen halen. De rapporten van het CBS geven daar wel inzicht in. Kort gezegd komt het erop neer dat hoe groter het vermogen, hoe groter het aandeel vermogen uit beleggingen en investeringen. Omgekeerd: hoe groter het vermogen, hoe kleiner het aandeel uit eigen onderneming.
bps
“Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken.”
Die stelling is juist. De oproep is ook juist en terecht. Maar het verschil is er al. Dat hoeft niet meer te worden bedacht, alleen te worden herinnerd.
De opvatting dat alles om geld draait is nl. niet juist. Maar vrijwel alle mensen denken van wel.
Het draait nog niet eens voor de helft om geld, maar voor maar een kwart om geld.
Als volgt:
In een zakelijke transactie tussen 2 partijen, wil de ene partij geld en de andere partij wil de tegenprestatie voor dat geld. Anders kwamen de partijen niet bij elkaar en gebeurt er niets.
Het draait dus in deze maar voor 50% om geld en voor 50% om de tegenprestatie voor geld.
Stel, één partij moet presteren onder zulke condities, dat hij/zij dat echt niet wil, nog niet voor geld toe. Dan gaat de gunning niet meer door, ook al is er geld voor. Dat draait dus niet allemaal om geld,
maar ook om de immateriële prestatie en tegenprestatie van partijen, om de vrije wil en het gunnen.
Een transactie valt vierledig uiteen met de materiele en de immateriële prestatie en tegenprestatie.
Slechts een kwart daarvan is -zonder weging- de financiële prestatie; geld.
De Dagobert Ducks en degenen bij wie alles alleen om geld draait, leiden maar een armoedig bestaan.
Ter illustratie:
Ik had vroeger een tijd lang jaarlijks honderden vakantiewerkers aan de gang. Dat ging perfect want de stemming was goed, en de afspraken en de duidelijkheid was goed.
Komt er op zekere dag een meissie van 17 naar me toe, ze heette Irma. Irma werkte iedere zomer weer, al bij ons vanaf haar 15e. Inmiddels was haar broertje ook oud genoeg en werkte ook mee.
Zegt ze verlegen tegen me: ”Beps, zou ik wel een voorschotje kunnen krijgen op het loon?”
Ik zeg: “Nee! Ben je belazerd? Straks heb ik hier de hele club op de stoep om voorschotten.”
Ze zag teleurgesteld af.
MB54
bpsbps
MB54Want geen behartiging wederzijds, en dus geen lang leven. Er is verandering op til.
bps
Dat veroorzaakt stagnatie en belemmert circulatie en spreiding van vermogensopbouw.
Een evt. nieuwe wereldoorlog voor hun illusie, laten ze door anderen uitvechten en betalen.
Meer is er eigenlijk niet aan de hand.
Hearald
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vermogensbelasting
Ook wordt het vermogen van een normale spaarder op het ogenblik heel wat zwaarder belast dan arbeid. Waar arbeid nu maximaal belast wordt met 52%, wordt vermogen belast met ongeveer 75%. (De hoogste rente op een spaarrekening bedraagt 1.6% en de staat heft 1.2%, wat neerkomt op een belasting van 75%).
Marvin
HearaldHet lijkt mij vrij zeldzaam dat een vermogend persoon keurig al zijn vermogen op een persoonlijke spaarrekening heeft geparkeerd.
Hearald
Marvinvermogensbelasting te komen. Mijn punt is dat we die belasting al hebben in
Nederland.
Een ander punt is dat we in Nederland sowieso al teveel belasting betalen aan een overheid die zich gedraagt als een fontein waarvan de kraan afgebroken is. Hetgeen duidelijk is als je kijkt naar de staatsschuld: 260 miljard in 2007 tegen 462 miljard nu, dit ondanks het feit dat we al gemiddeld tweederde van ons inkomen afstaan aan de staat.
Molenaer
HearaldVermogensbelasting zou moeten gaan over die vermogens, van mensen die 'een paar miljoen waard zijn'. 'High net worth individuals'.
Van het spaargeld van gewone mensen zou de overheid moeten afblijven.
Ludovikaa
HearaldDe vermogensrendementsbelasting zou voor mij als helemaal niet heel erg rijke, nog flink omhoog moeten voordat R=G.
Door wie hebt u zich deze smoesjes op de mouw laten spelden?
Hearald
Ludovikaahttp://www.aexkoersen.com/aex-koersen-historie
Maar als u graag meer belasting wilt betalen houd ik u natuurlijk niet tegen.
Ludovikaa
Hearald