Beleggen in 2014: bumpy ride

4 Connecties

Relaties

Aandelen FED Aandelenmarkt

Werkvelden

Beleggen
6 Bijdragen

De Amerikaanse centrale bank FED voert een beleid dat leidt tot een nieuwe bubble. Maar diezelfde FED vindt aandelen op dit moment juist ondergewaardeerd. Hoe dan ook bereidt belegger Jan Dwarshuis zich voor op een volatiel jaar.

Pfäffikon SZ, Zwitserland – De CEO van vermogensbeheerder Blackrock – Laurence D. Fink – is van mening dat het huidige beleid van de Federal Reserve (FED) bijdraagt aan bubble-like markets. Blackrock is één van de grootste asset managers ter wereld en zal bij Hans van Veggel te Wassenaar zeker een gevoelige snaar raken. Maar ook bij de onder vuur liggende De Nederlandsche Bank is Blackrock geen onbekende. Ik schakel Blackrock gelijk aan de illustere heren van Goldman Sachs. Ze zijn slim, beschikken over veel goede data en gedegen informatie. En ze hebben de financiële slagkracht om op het juiste moment grof toe te slaan.

Goochelen met derivaten

Ik merk op dat Goldman Sachs Griekenland en Italië destijds ook ‘geholpen’ heeft met een derivatenbrij waar Griekse en Italiaanse ambtenaren tot op de dag van vandaag nog steeds niets van begrijpen. De centrale bankiers aan het Frederiksplein zijn gewaarschuwd. Overheden die goochelen met derivaten zijn een dodelijke combinatie, zoals we inmiddels weten. Het is een typisch voorbeeld van het rücksichtslos oppompen van risico’s, omdat betrokkenen geen idee hebben waarmee ze bezig zijn. Enfin, vorige week heb ik u wat inzicht gegeven waarom ik van mening ben dat de aandelenkoersen nog wel wat hoger gejaagd kunnen worden. Interessant in dat kader zijn de woorden van de kersverse Nobelprijswinnaar en professor Eugene Fama. De meeste ogen van beleggers zijn gericht op quantitative easing (QE) van de FED dat werd gebruikt om de economie aan te zwengelen in plaats van de rente te beïnvloeden. Maar zoals u weet is de rente inmiddels tot praktisch nul procent gedaald. Fama heeft de laatste zes maanden onderzoek gedaan naar QE en komt tot de conclusie dat het FED programma niet meer is dan een asset-swap. Een kortlopende overheidsschuld wordt gedraaid naar een langlopende overheidsschuld. Warren Buffett noemde de FED niet voor niets onlangs het grootste hedgefund ter wereld. Ik denk dat Fama de spijker op zijn kop slaat: eigenlijk gebeurt er niet zoveel in de keuken van de FED. Volgens Fama is het langetermijneffect van QE no big deal. Eigenlijk zegt Fama dat het effect van het monetaire beleid van de FED inmiddels zeer beperkt is omdat de rente laag staat. En dat zou betekenen dat veel beleggers QE niet goed interpreteren.

FED Model

Daarnaast neem ik u mee naar het zogenaamde FED Model. Het FED model is een theorie van het waarderen van aandelen, welke een steeds bredere toepassing in de beleggingswereld heeft gevonden. Het model vergelijkt de winst per aandeel van de aandelenmarkt (E/P) met het rendement op langlopende staatsobligaties. Interessant is dat de FED al in 1997 deze vergelijking maakte en Alan Greenspan destijds de beroemde woorden irrational exuberance in de mond nam, waarbij hij refereerde aan de als maar omhoog spuitende aandelenmarkten. Uiteindelijk behaalde Greenspan in januari 2000 zijn gelijk toen de dot.com zeepbel uiteenspatte. Zijn indicator voor de overwaardering van aandelen noteerde toen bijna 70 procent. Aardig om te vermelden is dat aandelen vandaag de dag op basis van het FED model juist een onderwaardering van ruim 60 procent ten opzichte van obligaties laten zien. Volgens de wet van Greenspan is er eigenlijk momenteel niets aan de hand. Dit onderbouwt mijn stelling dat de Great Rotation steeds meer vorm zal gaan krijgen de komende jaren. Zeker wanneer beleggers in de gaten krijgen dat hun obligatieportefeuille grotendeels dead money is.
Aandelen hebben op basis van het FED model een onderwaardering van ruim  60 procent ten opzichte van obligaties
De hamvraag is natuurlijk of de huidige vergelijking van het FED model betrouwbaar is. Immers, beleggers betalen vandaag de dag veel te veel voor een zogenaamd veilige belegging. Naar mijn idee is dat de boodschap van Laurence D. Fink van Blackrock, omdat de FED zelf de lange rente probeert te beïnvloeden met haar monetaire beleid, dat in feite niet meer dan een swap is.

 Rijken steeds rijker

De kans dat daarmee 2014 wat volatieler gaat worden dan 2013 staat wat mij betreft als een paal boven water. Een ander neveneffect is dat QE de rijken nog wat rijker maakt, en dat is een ontwikkeling die de VS toch vroeg of laat zal moeten ombuigen om het volk koest te houden.  Nu ben ik geen socialist, zal dat ook nooit worden en sluit mij aan bij de woorden van de Iron Lady, Margaret Thatcher: 'The problem with socialism is that eventually you run out of other people’s money.'   Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.