'Äußerst kriminell'

  Een op de vier Duitsers noemt bankiers 'crimineel'. Het vertrouwen in de financiële sector is ook in de Bondsrepubliek gedaald tot onder het vriespunt. Terecht, vindt Handelsblatt.

  De manipulatie van de referentie-rente Libor door onder meer Barclays en andere grote banken heeft het laatste restje vertrouwen in de bancaire sector doen wegsmelten als - excuses voor het cliché - sneeuw voor de zon. Een op de vier Duitsers beschouwt bankiers intussen als 'zeer crimineel', zo blijkt uit een enquete van marktonderzoeksbureau Mafo dat in opdracht van zakenkrant Handelsblatt werd uitgevoerd.

   
  Nog geen 1 (!) procent van de duizend ondervraagde personen is van mening dat bankiers in het algemeen onschuldig zijn. Dat zijn waarschijnlijk mensen die zelf in de sector werken. 
   
  Hun slechte reputatie hebben de bankiers helemaal aan zichzelf te danken, schrijft Handelsblatt. De krant wijst op de Libor-affaire, waarbij een aantal grote internationale banken (de krant heeft ze op een rij gezet) wordt verweten tussen 2005 en 2009 de Libor-rente te hebben gemanipuleerd om hun werkelijke rentekosten te versluieren of er op een andere manier hun voordeel mee te doen. Een van de onderzochte banken is de Nederlandse Rabobank.
   
  Nouriel 'Dr Doom' Roubini opperde onlangs dat er wellicht eerst enkele bankiers publiekelijk moeten worden opgeknoopt om gedragsverandering te bewerkstelligen.
   
  Vrijdag 13 juli publiceert de Federal Reserve Bank van New York nieuwe documenten over de affaire, heeft deze instelling toegezegd. Later deze dag meer hier over. 
   
  Krijtstrepen horen in streepjespak, aldus den Duitser
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren