
De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werden miljoenen burgers willens en wetens door (levens)verzekeraars misleid en benadeeld met zogenoemde beleggingsverzekeringen die we sinds 2006 beter kennen als woekerpolissen. Journalisten Jan Hein Strop en Eric Smit volgen de woekerpolisaffaire al vanaf het moment dat die uitbrak. In 2011 publiceerde Smit met de tot inkeer gekomen tussenpersoon René Graafsma het zelfhulpboek Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf? Het boek diende in 2011 als 'lesmateriaal' voor Kamerleden, maar die toonden zich niet de beste leerlingen. Graafsma en Smit riepen eind 2011 in een open brief in de Volkskrant de Kamer nog op om in actie te komen, maar dat mocht niet baten, de politiek wendde het hoofd af. De lobby van de verzekeraars en DNB had en heeft veel invloed in Den Haag. Het ministerie van Financiën heeft in deze kwestie vooral oog voor de belangen van de internationaal opererende verzekeraars, niet voor de belangen van burgers. De ellende met de beleggingsverzekeringen werd in 1994 al door experts voorzien. De overheid greep niet in en twintig jaar later - en vele tientallen miljarden euro aan schade verder - bevindt de inhoudelijke kennis van onze volksvertegenwoordigers zich nog steeds op een bedroevend laag niveau en laten zij zich nog steeds leiden door de belangen van de financiële sector.
Hoewel de wereld om ons heen al jaren verschijnselen van woekerpolisvermoeidheid vertoont, zal Follow the Money deze affaire blijven volgen.
Help, de woekerpolisaffaire achtervolgt me!
Aegon compenseert deel schade woekerpolis Koersplan
Nationale Nederlanden beoogt woekerpolisschade bij belastingbetaler te dumpen
Kapitein Hoek 'heeft het fantastisch gedaan'
'Het woekerpolisprobleem wordt witgewassen'
Woekerwinsten - ja of nee?
De woekerpolisparadox
Woekerpolisaffaire Nationale Nederlanden gaat nieuwe fase in
Woekerpolisclaims tegen Nationale Nederlanden in gang gezet
De woekerpolisaffaire: wegstoppen is lastig
2e Kamer wordt wakker: woekerpolisaffaire nog niet voorbij
Het heeft lang geduurd, maar het begint ook tot de Kamer door te dringen dat er qua Woekerpolissen een zeer fundamenteel probleem ligt dat niet vanzelf verdwijnt.
Het grote misverstand
De 'Wabekenorm', zoals de aanbeveling van de ombudsman al snel ging heten, vormde het fundament voor de compensatieregelingen die de verzekeraars Delta Lloyd, Nationale Nederlanden, ASR, Aegon, Achmea en SNS Reaal schikkingen met de consumentenstichtingen Verliespolis en Woeker Polis Claim sloten. Delta Lloyd was in september 2008 de eerste die over de streep ging, de anderen volgden snel. De stichtingen waren zelf zeer tevreden over hun onderhandelingsresultaat, maar daar was niet iedereen het over eens. Experts hoonden het resultaat weg. Hoogleraar Arnoud Boot had eerder dat jaar al gezegd dat 3,5 procent kosten (waarop de norm oorspronkelijk voor stond) zeven keer te veel was (ofwel 700 procent te duur).Het grote misverstand was dat slechts weinigen inzagen hoe extreem duur de Wabekenorm in werkelijkheid wasHet grote misverstand was dat slechts weinigen inzagen hoe extreem duur de Wabekenorm in werkelijkheid was. 3,5 Procent klonk mensen als een beperkt kostenpercentage in de oren, maar dat dit percentage jaarlijks over de opgebouwde waarde van de polis (de spaarpot) geheven mocht worden, drong niet tot de massa door en werd zelfs heel lang op een slimme manier weggemoffeld. Ook de 2,45 procent die de ondergrens in de deals met de verzekeraars vormde, is volstrekt ruïneus. Voorwaarde van de regelingen (die van Achmea niet inbegrepen) is ook nog eens dat de polishouder pas aan het einde van de looptijd zijn compensatie tegemoet kan zien. Een vetpot voor de verzekeraar. Dat betekent immers dat in de tussentijd de verzekeraars keurig met de door Wabeke aangereikte norm door kunnen woekeren. In veel gevallen zelfs zo erg dat ze meer verdienen met de compensatieregeling dan zonder. Om dat te kunnen becijferen is geen hogere wiskunde nodig zoals voormalig verzekeraar Bert Jan Tiesinga liet zien op basis van de rekenmodellen van het Verbond van Verzekeraars.
0 Bijdragen