3,5 jaar cel voor wijnbeleggingsfraudeur

In de rechtbank Amsterdam werd gisteren John Taylor, de oprichter van het wijnbeleggingsfonds Bordeaux Advisory, veroordeeld tot 3,5 jaar cel.

De druiven zijn zuur voor de in Engeland geboren John Taylor (49). Gisteren werd hij door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 3,5 jaar cel vanwege de grootschalige beleggingsfraude via zijn fonds Bordeaux Advisory. Ongeveer 360 Nederlandse particulieren investeerden in totaal ruim 19 miljoen euro in kistjes Bordeaux-wijn. De wijn werd daadwerkelijk ingekocht bij het bonafide wijnhuis Borderac Cru & Vins, maar dit gebeurde via een tussenstation – het in Londen en Monaco gevestigde Tradewines. Bij deze tussenhandelaar, onder leiding van de Engelsman Richard Wydmanski (veroordeeld tot 1,5 jaar cel), werd een kunstmatige miljoenenwinst gecreëerd die vervolgens werd weggesluisd naar buitenlandse vennootschappen van Taylor. – Een uitgebreide uitleg is hier te vinden in een eerder artikel van FTM. Bottom line: beleggers betaalden veel te veel voor de opgeklopte kistjes Bordeaux-wijn. De beloofde rendementen van 30 procent konden enkel bestaan bij de gratie van een bigger fool - een nieuwe belegger die bereid was om in sommige gevallen het zevenvoudige van de oorspronkelijke inkoopprijs van een kistje Bordeaux neer te leggen. Zo kocht gedupeerde Van Dam drie kisten La Fleur Petrus Pomerol 1999 voor 7200 euro per kist, terwijl de inkoopprijs slechts 936 euro per kist was, oftewel 13 procent van zijn geïnvesteerde bedrag.

3,5 jaar cel met uitzicht op 1 jaar extra

Judith Dekker, de directrice van Bordeaux Advisory die tijdens een eerdere zittingsdag door de rechter niet op enige wijnkennis kon worden betrapt, werd gisteren veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf wegens oplichting en medeplegen van witwassen. Haar baas John Taylor is volgens de rechter het brein van de organisatie en hij werd dan ook veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De Engelsman moet bovendien een bedrag van 759.493,32 euro terugbetalen aan een aantal gedupeerde beleggers. Indien hij in gebreke blijft dan levert dat een jaar extra celstraf op. Tijdens een eerdere zittingsdag vertelde Taylor aan de rechter dat hij platzak is. “Ik woon op een camping en ik heb een bijstandsuitkering,” zei hij terwijl hij letterlijk een traantje wegpinkte. Toch zijn er nog miljoenen zoek. Van de ingelegde 19 miljoen euro werd slechts 1,6 miljoen euro gestoken in de aankoop van Bordeaux wijnen. Daarnaast werd een bescheiden deel uitgekeerd aan beleggers, maar vooralsnog is er 6,5 miljoen euro zoek. Volgens het Openbaar Ministerie is dat overgeboekt naar Taylor’s privé-vennootschappen in Luxemburg en Hong Kong.