4 jaar geëist tegen (Bordeaux)flessentrekker

John Taylor hoorde gisteren 4 jaar cel tegen zich eisen vanwege een vermeende piramideconstructie opgebouwd uit Bordeaux-wijnen. Ingelegde gelden: 19 miljoen.

Geprikkeld door de banners op websites als RTL Z en een gelikte brochure, rekenden tussen 2003 en 2007 ruim 350 beleggers zich rijk. Ze investeerden in totaal meer dan 19 miljoen euro in Bordeaux Advisory. De werkwijze: Bordeaux Advisory koopt voor beleggers Bordeaux-wijnen aan, de kistjes worden geconditioneerd opgeslagen en weer voor een hogere prijs doorverkocht. Het voorgespiegelde rendement bedraagt bijna 30 procent, althans volgens de brochure. De Bordeaux Advisory-oprichter John Benjamin Taylor gaf in 2005 in een kritisch artikel van het blad IEX een verklaring. Hij liet aan de desbetreffende journalist de prijslijsten zien: een fles Chateau Montrose 1997 2ème grand cru kostte per fles 32 euro bij een Britse handelaar tot 476 euro in Frankrijk. “Het is zo inefficiënt. Waarom zou het, met zulke verschillen, moeilijk zijn om 20 of 30 procent per jaar te maken voor onze klanten,” aldus Taylor. Het leek een gouden belegging vanwege de hoge rendementen, ‘enkel’ een commissie van 10 procent bij doorverkoop, en als er binnen 24 maanden geen nieuwe koper kon worden gevonden dan zou Bordeaux Advisory via hun Clarett Contingency Fund Foundation (CCFF) de wijn weer voor de oorspronkelijke prijs terugkopen. Maar net zoals in de tulpenbollen-affaire moeten er wel nieuwe kopers zijn die bereid zijn om nóg meer te betalen. In het IEX wordt Bordeaux Advisory dan ook omschreven als een biggest-fool-scheme. Eind 2008 gaan Bordeaux Advisory en CCFF failliet. De lijst gedupeerden is 6 pagina´s lang. De heer Van Dam heeft de twijfelachtige eer om het grootste slachtoffer te zijn. Hij heeft in totaal voor 415.264 euro aan wijn gekocht via Bordeaux Advisory. Hij kocht onder andere drie kisten La Fleur Petrus Pomerol 1999 voor 7200 euro per kist, terwijl de inkoopprijs slecht 936 euro per kist was, oftewel 13% van zijn geïnvesteerde bedrag. Verdachte Taylor, een bonkige vijftiger gekleed in jeans en bruin ribcolbertje, blijkt op zijn hoede te zijn. Zodra FTM hem in het Amsterdamse gerechtsgebouw tijdens de lunch probeert aan te spreken, loopt hij halverwege de openingszin schichtig weg. Bij een tweede poging dreigt hij de security erbij te halen. Tijdens de middagpauze biedt hij echter zijn verontschuldigingen aan. “Ik dacht dat je een schuldeiser ofzo was,” zegt Taylor terwijl hij zijn linkerhand uitsteekt om een hand te geven.

Dubieuze inkoopconstructie

Tijdens de zitting wordt er een weinig bonafide beeld geschept van Bordeaux Advisory. Het aankopen van Bordeaux-wijnen werd opmerkelijk genoeg niet gedaan door het bedrijf zelf, maar door het bedrijf Tradewines dat gevestigd is in Londen en Monaco. De Engelse eigenaar Wydmanski, die tijdens de zitting aangeeft allesbehalve affiniteit te hebben met wijn, kocht volgens hem in opdracht van Taylor (Bordeaux Advisory) de wijnen aan bij het gerenommeerde huis Borderac Cru & Vins in Bordeaux. Een onderzoek van de Fiod in de periode 2002 – 2005 brengt spectaculaire winstmarges naar boven. Zo kocht Tradewines voor 234 euro een kistje Bordeaux-wijn in. En dat ging vervolgens bijna tien keer over de kop, want Wydmanski verkocht hetzelfde kistje door aan Bordeaux Advisory voor 2107 euro. Het zijn winstmarges die niet onderdoen voor de coke-handel, maar Wydmanski (Tradewines) vertelt dat hij de absurd hoge verkoopprijs vroeg op aangeven van Taylor zelf. Wydmanski mocht 10 procent commissie rekenen op de verkoopprijs. Tijdens de zitting geeft hij aan dat hij geen onraad rook bij de spectaculaire prijsstijging, want “Taylor had er kopers voor, ik hield me enkel bezig met de commissie die ik op de verkoopprijs kon inhouden.” De reeds opgeklopte wijnen verkocht Bordeaux Advisory vervolgens nog met een opslag van 35 procent aan beleggers. De beloofde rendementen werden door deze kostenverhogende inkoopconstructie wel heel onrealistisch.

Geld wegsluizen naar belastingparadijzen

Het Openbaar Ministerie denkt dan ook dat winstmachine Tradewines diende om de ingelegde gelden van beleggers af te romen. Wydmanski geeft tijdens de zitting indirect aan dat hij als stroman diende. Hij vertelt dat Bordeaux Advisory zijn enige klant was, hij maar “één of twee uur per week” bezig was met de wijninkoop (in totaal 1,3 miljoen euro) en verkoop (ruim 8 miljoen euro), dat hij specifieke wijnen aankocht op aangeven van Taylor en dat de (hoge) verkoopprijs werd vastgesteld door Taylor. De door zijn bedrijf gemaakte winst moest hij periodiek overboeken naar bankrekeningen van Taylor. Het geld belandde volgens het OM bij Taylor’s buitenlandse vennootschappen zoals Ariso Holding Sarl (Luxemburg) en Starmoon Limited (Hong Kong). In totaal werd er volgens het OM ongeveer 6 miljoen euro van beleggers weggesluisd.

Wijnkennis ontbreekt

In IEX vertelde Taylor ook dat de aankoop van de wijnen gedaan werd door “een heel team van vinologen en sommeliers die de Bordeaux-markt kennen”. Tijdens de zitting wordt het al snel duidelijk dat het kennisniveau te wensen overliet. Een van de rechters vraagt aan medeverdachte Judith Dekker, de zowel hoogblonde als hooggehakte directeur van Bordeaux Advisory, of ze ook op de kwaliteit lette bij de aangekochte beleggingswijnen. Rechter: “Lette u bij de aanschaf van de flessen ook op de kwaliteit, het jaartal, de afdronk enzovoort? Dekker: “Bordeaux is kwaliteit." Rechter: “U ging er vanuit dat de kwaliteit wel goed was omdat het uit de Bordeaux kwam.” Dekker: “Uh, ja.” Ook Wydmanski, de Engelse inkoper van Tradewines, had voor zijn inkoopfunctie geen enkele wijninkoopervaring. De Officier van Justitie doet er nog een schepje bovenop zodra hij de CV’s van de Bordeaux Advisory-consultants doorneemt. De medewerkers komen niet verder dan werkervaring bij “Nipo, Konmar en een strandtent” en “barwerk in discotheken en [ervaring] in een fabriek”. De woorden “sommelier” en “vinoloog” ontbreken.

Executiewaarde wijnen: 500 duizend euro

In totaal werd er ruim 19 miljoen euro ingelegd door beleggers. Daarvan werd er voor slechts 1,6 miljoen aan wijn ingekocht door Tradewines en vloeide er 4 miljoen euro terug naar beleggers die op tijd hun dure wijn via Bordeaux Advisory konden verkopen aan een nieuwe belegger. De lijst (pdf hier in te zien) met schuldeisers vult 6 pagina’s; van ene Degrieck Toortelboom is bijna 229 duizend euro weggespoeld. Daarnaast zijn er veel kleine wijnbeleggers die voor  10 à 15 duizend euro een paar kisten kochten. Voor de gedupeerden is Stichting Bordeaux Beleggersbelangen (Bobel) opgericht. De kans dat zij nog iets terugzien van hun belegging is echter minimaal, want hun opgeslagen flessen wijn zijn in opdracht van curator Reitsma van AMS Advocaten verkocht voor een magere 500 duizend euro. Iedere schuldeiser zal waarschijnlijk slechts 2 procent van hun ingelegde gelden terugzien.

Taylor op de camping

De 6,5 miljoen euro (zie onder) die volgens het Openbaar Ministerie overgeboekt is naar privé-vennootschappen van Taylor, is verdwenen. Maar Taylor woont volgens eigen zeggen in een caravan. “Ik woon op een camping en ik heb een bijstandsuitkering,” zegt Taylor die aangeeft dat hij de laatste twee jaar overspannen was. “Er wordt van alles over mij gezegd: ‘Hij is dit, hij is dat. Maar daar is niks van waar,’” zegt hij met overslaande stem en pinkt letterlijk een traantje weg. De Officier van Justitie eist 4 jaar onvoorwaardelijk tegen Taylor die volgens de officier van justitie “een grote en leidinggevende rol heeft gespeeld in deze beleggingsfraude […] Hij heeft de beleggers een rad voor de ogen gedraaid en financieel te grazen genomen, en louter zijn eigen persoonlijk gewin voor ogen gehad.” Tegen Wydmanski (Tradewines) wordt 2 jaar cel geëist en tegen Dekker (directeur Bordeaux Advisory) is eveneens twee jaar onvoorwaardelijk geëist. Uitspraak: 14 november     Kader: Follow The Money A] Ingelegde gelden: €19,4 miljoen B] Terugbetaald aan beleggers: €4,2 miljoen C] Kosten Bordeaux Advisory: €7,1 miljoen D] Inkoopprijs Tradewines (bij Borderac Cru & Vins): €1,6 miljoen E] Inkoopprijs wijn Bordeaux Advisory (bij Tradewines): €8,1 miljoen F] Verdwenen (E – D) : €6,5 miljoen   dennis@ftm.nl