
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
De strijd om het digitale geld is losgebarsten
‘Ons geld is stuk’, maar is bitcoin echt de oplossing?
Demonstratie tegen de digitale Euro (CBDB), voorafgaand aan een commissiedebat erover; 23 november 2022 © Bart Maat / ANP
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Minister Sigrid Kaag slaagt er niet in de Kamer te overtuigen van het nut van een digitale euro. Ondertussen wordt op Europees niveau onverstoord doorgewerkt aan een onaantrekkelijke Central Bank Digital Currency (CBDC). Kan ons parlement dat nog bijsturen, of is het een gelopen race?
Meestal is het bij debatten over het geldstelsel muisstil. Maar op 23 november stond er een lange rij mensen voor de ingang van de Tweede Kamer in de regen te wachten. Honderden mensen waren naar Den Haag gekomen om de commissievergadering over de digitale euro bij te wonen. Sommigen hebben borden bij zich met teksten als ‘CBDC is digital jail’, ‘maak van Nederland geen China’ en ‘zeg nee tegen CBDC’.
De drukte ontstond door de oproep van podcast-makers Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen om het debat massaal bij te wonen. Op 3 november hadden ze Kamerlid Mahir Alkaya (SP) te gast in de uitzending. Alkaya zet zich al sinds zijn komst in de Kamer in 2018 voor de hervorming van het geldstelsel in en schreef het boek Van wie wordt ons geld?. Sinds 2020 informeert hij met Kamerlid Eelco Heinen (VVD) de rest van de Kamer als rapporteur Digitale Euro.
Alkaya vertelde in die uitzending dat zijn grootste angst was dat het debat over de digitale euro zou plaatsvinden in een klein zaaltje, met slechts enkele collega’s, zonder publiek of journalisten erbij. Zwagermans belofte te helpen dat scenario te voorkomen was zo’n succes dat drie zaaltjes niet volstonden om de toegestroomde menigte plaats te bieden.
Een van de drie aanwezige FTM-journalisten wist via de achteringang binnen te komen, maar de andere twee werden weggestuurd, net als journalisten van andere media, hoewel ze zich als bezoeker hadden aangemeld. Podcast-maker Reinjan Prakke, die in zijn BNR-serie Het nieuwe geld bij een vorig gelddebat nog beschreef dat hij de enige aanwezige journalist was, keerde verbaasd huiswaarts. ‘Er is in elk geval meer aandacht.’
De digitale euro zal in alle eurolanden worden ingevoerd, maar in geen enkel ander land trekt het onderwerp zulke volle zalen.
De angst overheerst
Zwagerman en Van Velthuysen maakten van de nood een deugd: ze parkeerden hun studiobus pal naast de ingang van de Kamer om daar hun uitzending op te nemen. Terwijl een FTM’er in de Kamer het debat volgde, schoven de twee anderen in de bus aan om te vertellen over de voorgeschiedenis van het digitale eurodebat, dat zij voor Follow the Money al jarenlang volgen. Het gesprek werd een paar keer onderbroken vanwege harde knallen, optrekkende politiebusjes en tientallen agenten en marechaussees die de mensen van het plein voor de Kamer verdreven.
Waar komt de angst vandaan dat Nederland hiermee verandert in een surveillancestaat naar Chinees model?
Waarom zijn deze mensen zo fel tegen de digitale euro? Waar komt de angst vandaan dat Nederland hiermee verandert in een surveillancestaat naar Chinees model? Bij Kamerleden hebben vergelijkbare zorgen de overhand. Henk Nijboer (PvdA) vreest ‘het verdringen van contant geld’, Tony van Dijck (PVV) ziet ‘een paard van Troje’ en Eelco Heinen (VVD) stelt dat de zorgen over ‘centralisatie en privacyschending’ terecht zijn. Wanneer minister Sigrid Kaag van Financiën (D66) probeert te ontkrachten dat de digitale euro verplicht zal worden gesteld, stijgt uit de publieke tribune hoongelach op. De debatvoorzitter maant om stilte. ‘Anders moet ik de bodes vragen u naar buiten te begeleiden.’
De weerstand en argwaan lijken voort te komen uit onduidelijkheid over het doel van de munt. Ook voor de Kamerleden is dat allesbehalve duidelijk: ‘Waarom moet de digitale euro er eigenlijk komen?’ vraagt Kamerlid Chris Stoffer (SGP). ‘Facebook is ermee bezig en China doet dit, waardoor mij het gevoel bekruipt dat we het doen omdat anderen het ook doen. Maar welk probleem lost het nu op?’
Contant geld en de afhankelijkheid van banken
Er is geen consensus welk probleem digitaal centraalbankgeld moet oplossen, maar er zijn wel duidelijke denkrichtingen over de meerwaarde van een digitale euro binnen ons geldstelsel.
In Europa wordt contant geld, de enige beschikbare vorm van publiek geld, steeds minder als betaalmiddel gebruikt. De verantwoordelijke overheidsinstantie, de Europese Centrale Bank (ECB), heeft het publieke geld nooit aangepast aan het digitale tijdperk. Het geld dat de centrale bank uitgeeft voor algemeen gebruik bestaat uitsluitend in de fysieke wereld: de munten en biljetten in je portemonnee.
Europeanen gebruiken steeds vaker digitale betaalmiddelen, die privaat van aard zijn: banktegoeden worden door commerciële banken gemaakt
Omdat het betalingsverkeer inmiddels grotendeels is gedigitaliseerd, vormt contant geld tegenwoordig minder dan 5 procent van de totale geldhoeveelheid. Dat was na de Tweede Wereldoorlog nog de helft en in 1975 zo’n 30 procent van het totaal. Europeanen maken steeds vaker gebruik van digitale betaalmiddelen, die allemaal privaat van aard zijn: banktegoeden worden gemaakt door private, commerciële banken. Private banktegoeden hebben het publieke geld verdrongen. Dat is geen toeval, maar een logisch gevolg van de gebrekkige digitale publieke voorzieningen op monetair gebied.
De Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank stellen sinds 2019 dat de digitale euro dient om publiek geld in het digitale tijdperk als betaalmiddel te behouden. Die zal contant geld niet vervangen, maar ernaast komen te staan.
Aan de huidige stellingname van centrale banken ging echter een langdurig maatschappelijk debat vooraf. Zo hebben de stichting Ons Geld en de denktank Sustainable Finance Lab de afgelopen tien jaar betoogd dat de verdwijning van contant geld de burger te afhankelijk van private banken heeft gemaakt. Omdat banken zo’n cruciale rol binnen het betalingsverkeer spelen, kunnen we ze niet laten omvallen en hebben we allerlei publieke vangnetten geïmplementeerd, zoals het depositogarantiestelsel. Dat leidt tot moral hazard: bankiers nemen grotere risico's, aangezien ze weten dat ze toch wel door de overheid worden gered. De maatschappelijke kosten van de vangnetten en (impliciete) subsidies lopen in de miljarden.
Bovendien verwacht de WRR van digitaal contant geld een disciplinerend effect op bestaande banken, plus macro-economische voordelen: ‘Het [een veilig alternatief] zal banken dwingen zich verantwoorder te financieren, met meer eigen vermogen (kapitaal) en vreemd vermogen met een lange looptijd. De creatie van geld en schuld door commerciële banken wordt op die manier ook beter begrensd.’
Concurrentie voor banken
Banken zitten echter niet te wachten op een toename van concurrentie. Omdat er nu geen digitaal alternatief is voor een bankrekening, zijn banken gegarandeerd van financiering met spaartegoeden. Ze kunnen zich daardoor goedkoper financieren dan wanneer ze, net als andere bedrijven, geld op de markt zouden moeten ophalen. Zelfs wanneer banken rekeninghouders nauwelijks compenseren – de rente was jarenlang 0 procent – kunnen spaarders nergens anders heen, tenzij ze tegoeden omzetten in contanten en in een sok onder het matras leggen.
Dat verandert wanneer er een digitale euro is. Naar verwachting zullen ook niet-bancaire financieel dienstverleners en fintechs betaal- en spaarrekeningen aanbieden, waarbij ze het spaargeld veilig in digitale euro’s aanhouden. Elke euro aan banktegoed die bankklanten naar zo’n rekening overmaken, levert voor de bank een financieringstekort op. Ze zullen het ontstane tekort moeten opvullen met geld uit de markt en daarvoor voortaan concurreren met andere bedrijven.
De vrees is dat de succesvolle uitrol van digitale munten door China en de VS de positie van de euro op het wereldtoneel zal verzwakken
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) probeert de redenering van de WRR daarom om te draaien. ‘In het belang van financiële stabiliteit en weerbaarheid van het bankwezen dient de functie van een publieke digitale euro in ieder geval beperkt te worden tot betaalmiddel, en het gebruik als spaar- of beleggingsmiddel moet worden vermeden,’ schreef de NVB op 18 november. De bankenvereniging stelt financiële stabiliteit daarbij gelijk aan de winstgevendheid van de banken wier belangen ze behartigt.
Een tweede reden die centraalbankiers en politici noemen voor de digitale euro, is dat het Europese betaalverkeer in toenemende mate in handen van buitenlandse partijen is. 65 procent van de betalingen met betaalkaarten wordt nu uitgevoerd door bedrijven buiten de EU. De vrees is dat de succesvolle uitrol van digitale munten door China en de VS de positie van de euro op het wereldtoneel zal verzwakken. Sinds de coronacrisis en de oorlog met Rusland staat autonomie weer hoog op de Europese agenda. Een publieke digitale munt draagt daaraan bij, tenminste: wanneer Europese partijen de bijbehorende betaalinfrastructuur beheren.
Gebrek aan visie
Kaag kan dus putten uit een scala aan literatuur, langdurig maatschappelijk debat en vele vooronderzoeken voor het antwoord op de basale vraag: ‘Welk probleem lost zo’n digitale euro op?’ Dat is cruciaal voor een zinnig gesprek over het ontwerp van een digitale euro. Hoe kun je anders toetsen of ontwerpkeuzes aansluiten op de beoogde doelstellingen?
In de Kamerbrief ‘Ontwerpkeuzes voor de digitale euro’ van 5 juli, de aanleiding voor deze vergadering van de Kamercommissie Financiën, deed de minister dat ook. Kaag beschrijft daarin drie doelen die aansluiten op het maatschappelijk debat en de literatuur: de munt kan het gebruik van publiek geld versterken, de stabiliteit en weerbaarheid van onze betaalinfrastructuur verbeteren en concurrentie in de financiële sector bevorderen.
Maar Kaag legde niet uit hoe de digitale euro bijdraagt aan de tweede en derde doelstelling uit haar brief: ‘stabiliteit en concurrentie in de financiële sector bevorderen’. Een deel van de Kamerleden onderschreef die doelstellingen ook helemaal niet, omdat ze het probleem niet erkennen.
Eelco Heinen (VVD) zei: ‘Ze [de burgers] zijn afhankelijk van het private geldsysteem, de commerciële banken, wat op zich prima werkt.’ Hij stelt dat ‘de opkomst van cryptomunten’ laat zien dat er wel vraag is naar een digitale munt van de overheid. Maar in zijn ogen is de digitale euro slechts een ‘stabiel en gereguleerd alternatief’ voor bitcoin en stablecoins. Heinen wil niet dat mensen salaris ontvangen in digitale euro's of centraalbankgeld gaan gebruiken als alternatief voor banktegoeden. Hij verkondigt hiermee het standpunt van de NVB: de munt mag niet gaan concurreren met banken.
Het commissiedebat verzandde in technische kwesties, en besprak zaken waarover werkelijk alle Kamerleden het eens waren
Kaag sprak Heinen niet tegen en toen ze de Kamercommissie moest uitleggen hoe de digitale euro financiële stabiliteit en concurrentie bevordert, zakten die punten weg in een moeras van verwarring. In plaats van een samenhangende kabinetsvisie te schetsen over de toekomst van ons geld, zei ze: ‘er is nog niets besloten,’ ‘er is nog geen voorstel,’ en ‘men kijkt hoe het als theoretisch concept kan werken in de praktijk’. Ze stelde dat de discussie over veilig digitaal geld pas in 2019 is gestart, en miskende daarmee het uitgebreide maatschappelijke debat dat in de jaren daarvoor plaatsvond.
Voorts sprak ze zichzelf tegen door te zeggen dat CBDC ‘een fundamentele ontwikkeling met mogelijk verstrekkende gevolgen’ zal zijn en er ‘op Europees niveau wordt gewerkt aan een prototype’. Ze wist zelfs al te vertellen dat we straks twee bankrekeningen naast elkaar krijgen, ‘eentje met de euro, en eentje met de digitale euro’.
Het commissiedebat verzandde in technische kwesties, en besprak zaken waarover werkelijk alle Kamerleden het eens waren. De munt mag niet programmeerbaar worden, omdat de keuzevrijheid van burgers dan ernstig kan worden ingeperkt; privacy staat voorop; en fysieke munten en biljetten mogen niet verdwijnen. Alle partijen, inclusief de minister, buitelden over elkaar heen om dat te benadrukken. De eensgezindheid van de mensen voor de ingang van de Kamer en de politici is kennelijk groter dan gedacht: niemand wil dat Europa, en dus ook Nederland, een surveillancestaat wordt.
De Kamer heeft amper invloed
In het debat bleef onbesproken op grond van welke criteria de prototypes worden beoordeeld. Uit documenten van de ECB blijkt dat de testen hoofdzakelijk over technische vereisten gaan. Maar hoe kan worden getest of het CBDC-ontwerp aansluit op de beoogde doelen, zolang die niet helder zijn gedefinieerd?
Eelco Heinen, rapporteur Digitale Euro, vatte het passend samen: ‘Het is een kip-ei-debat.’ Kaag doet enerzijds alsof er geen enkel plan ligt en alles nog open is, terwijl anderzijds de ECB al anderhalf jaar onderzoek doet en er gedetailleerd over de implementatie wordt gesproken. Ze suggereert dat de Kamer de leiding heeft, maar in werkelijkheid worden alle belangrijke ontwerpkeuzes elders gemaakt. De Europese Commissie schrijft zelfs al aan de richtlijn, waarvoor ze ‘een eigen consultatie over de digitale euro, gericht op marktpartijen en toezichthouders’ als input gebruikt.
‘Zo klein is de invloed van ons parlement,’ zei Alkaya na afloop, terwijl hij de toppen van zijn duim en wijsvinger bij elkaar hield
De minister wees er in het debat meermaals op dat de Kamer die richtlijn krijgt in te zien voordat er knopen worden doorgehakt, maar wist de Kamerleden niet te overtuigen dat ze werkelijk invloed kunnen uitoefenen op wat erin komt te staan. Een optie om niet mee te doen, is er niet.
Mahir Alkaya, die enthousiast aan zijn taak als rapporteur begon en alom wordt geprezen om zijn inhoudelijke kennis van de CBDC, dreigde tijdens het debat zelfs met het neerleggen van zijn functie. ‘Zo klein is de invloed van ons parlement,’ zei hij na afloop in de wandelgangen, terwijl hij de toppen van zijn duim en wijsvinger bij elkaar hield.
Het Europese toneel
Alkaya’s constatering dat de besluiten buiten het parlement worden genomen, komt niet uit de lucht vallen. Eerder deze maand, op 7 november organiseerden de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank in Brussel een conferentie over de CBDC. Tot de sprekers behoorden ECB-bestuurders Christine Lagarde en Fabio Panetta, Eurocommissarissen, Europarlementariërs, directeuren van grote Europese banken, ngo’s en onze eigen koningin Máxima. De rapporteurs digitale euro van de Tweede Kamer waren niet uitgenodigd.
Follow the Money was – net als enkele economen van Nederlandse banken – wel aanwezig en hoorde hoe Valdis Dombrovskis, de vice-president van de Europese Commissie, de conferentie opende. Hij zei dat de digitale euro diepgaande en systemische consequenties heeft en ‘potentieel een revolutionair project’ is. ECB-president Christine Lagarde bevestigde die ambities en zei dat de digitale euro de potentie heeft om de ‘maatschappij als geheel te veranderen’.
Wie transnationale instituties wantrouwt, ziet wellicht een technocratische machtsgreep
Dergelijke grootse, maar vage uitspraken voeden bij sommigen de argwaan. Wat bedoelen Lagarde en Dombrovskis? Wie transnationale instituties wantrouwt, ziet wellicht een technocratische machtsgreep. Willen deze bestuurders de digitale euro soms toch programmeerbaar maken?
Wie zulke uitspraken positiever opvat, vult ze anders in. De digitale euro zal de balans tussen privaat en publiek geld herstellen. Er komt een volwaardig digitaal alternatief voor banktegoeden, maar dan in publieke handen. De ‘veilige digitale haven’ waar de WRR voor pleitte, zal ‘concurrentie in de financiële sector bevorderen’, zoals Kaag het in haar brief verwoordde. Dat is precies wat de WRR als doelstelling definieerde: het zou ‘banken dwingen zich verantwoorder te financieren, met meer eigen vermogen’. De ‘revolutionaire CBDC’ zou een einde kunnen maken aan de vanzelfsprekendheid waarmee banken op financiering met spaargeld kunnen rekenen – en uiteindelijk kunnen leiden tot de afbouw van de kostbare publieke vangnetten.
Limieten om het animo te temperen
Maar de grootse uitspraken verbloemen vooral dat de doelstellingen van de CBDC inconsistent zijn. Terwijl Kaag enerzijds stelt dat een veilige haven de concurrentie met banken moet aanwakkeren, meldt ze een zin later dat het niet de bedoeling is dat de ‘financieringskosten van banken [daardoor] omhoog gaan’. Eurocommissaris Dombrovskis wil een veilige haven, maar wenst tegelijkertijd de banken te beschermen: ‘De digitale euro mag er niet voor zorgen dat er minder tegoeden bij commerciële banken worden aangehouden.’ Ook ECB-bestuurder Panetta is bezorgd over de toekomst van de private banken, en zei op 7 november: ‘Er is een risico dat mensen hun tegoeden bij banken en andere financiële intermediairs weghalen.’
De ECB en DNB spreken daarom nu al over limieten op de totale hoeveelheid digitale euro’s, over maximale bedragen op rekeningen, en zelfs op het aantal transacties. ECB-bestuurder Panetta opperde eerder dit jaar anderhalf biljoen digitale euro als bovengrens, wat neerkomt op 3 tot 4 duizend euro per inwoner van de Eurozone. Op het congres van 7 november voegde Panetta daar een gebruikslimiet aan toe van duizend transacties per maand.
De ECB lijkt er alles aan te doen om de digitale euro voor gebruikers onaantrekkelijk te maken
De digitale euro moet volgens de ECB en Kaag kortom ‘succesvol zijn, maar niet te succesvol’. Maar wie voegt er nu negatieve eigenschappen aan zijn product toe, teneinde het animo ervoor nog voor de introductie te temperen? De ECB lijkt er alles aan te doen om de digitale euro voor gebruikers onaantrekkelijk te maken.
Geen serieuze concurrent
Als de digitale euro geen invloed mag hebben op de rol van banken, hoe kan die dan ooit zo ‘revolutionair’ worden als nu wordt voorgespiegeld? Hoe kan die munt het publieke geld versterken, wanneer het gebruik van banktegoeden er niet onder mag lijden?
De enige doelstelling waaraan de munt dan wellicht nog kan bijdragen, is de verbetering van onze betaalinfrastructuur, maar ook dat is twijfelachtig wanneer de uitrol ervan via de grote banken verloopt en de digitale euro in dezelfde bank-app zit als je gewone bankrekening, zoals Kaag in het debat suggereerde.
Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, en Seraina Grünewald, hoogleraar financieel recht aan de Radboud Universiteit, publiceerden een dag voor het debat bij de Kamercommissie een artikel namens denktank Sustainable Finance Lab. Ze schreven dat digitale euro ‘een volwaardige munt’ zou moeten worden, een echt alternatief voor banktegoeden, die je vervolgens geleidelijk invoert. ‘Dat geeft banken de mogelijkheid zich aan te passen, door nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en door met hogere buffers de kwetsbaarheid te verminderen.’
De kans dat het advies van de hoogleraren wordt opgevolgd, lijkt klein. De ECB zit stevig aan het roer bij de ontwikkeling van de digitale munt en zij lijkt niet van plan te zijn een concurrent in het leven te roepen voor de bancaire sector. Boot en Grünewald concluderen dan ook dat de digitale euro met de huidige insteek nog voor invoering ‘als een nachtkaars dreigt uit te gaan’, waardoor er bijna 15 jaar na de crisis van 2008 nog steeds geen digitale veilige haven voor het spaargeld van burgers wordt gerealiseerd.
Minister Kaag werd tijdens het debat over de digitale euro ondervraagd over de rol van Amazon. De techreus mag van de Europese Centrale Bank een prototype van de digitale euro bouwen, tot afgrijzen van de Kamercommissie.
Ook Kaag noemt die keuze ‘bevreemdend,’ zeker gezien de waarde die Europa hecht aan strategische autonomie. In het debat zei Kaag dat ze ECB-president Christine Lagarde heeft aangesproken en er ‘nu vijf partijen zijn geselecteerd’ om een ontwerp te maken, waaronder Europese banken en consortia. ‘We zijn in elk geval van één naar vijf verschoven. Dat vind ik al heel belangrijk,’ zei ze. ‘Het is een bescheiden resultaat van de Nederlandse inzet.’
Maar zijn we inderdaad van één naar vijf partijen gegaan? De vier andere prototypebouwers – waaronder de Italiaanse bank Nexi, het Europese consortium EPI en de Spaanse bank CaixaBank – werden op hetzelfde moment aangekondigd als Amazon. Ook in een verslag van een recente vergadering van de Eurogroep en Ecofinraad, waar Kaag aanwezig was, staat dat de ECB ‘een aantal partijen’ heeft geselecteerd, ‘waaronder Amazon’.
De ECB bevestigt dat Kaags uitleg – eerst was er Amazon, daarna kwamen er vier partijen bij – niet correct is. De ECB heeft de lidstaten niet betrokken in het besluitvormingsproces over de pilot. ‘Dat doen we nooit,’ laat een woordvoerder weten na vragen van FTM. Op de vraag of Nederland invloed heeft gehad op de keuze van de bouwers, antwoordt de ECB kortweg ‘Nee.’ Een woordvoerder van Kaag kon afgelopen weekend niet reageren.
Verwijzen naar Nederlandse successen in Europa – al dan niet terecht – lijkt typerend voor Kaags strategie tijdens het debat. Rapporteur Alkaya vraagt haar tot drie keer toe of ze een ‘opt-out’ wil bespreken in Europa, ‘Anders krijgen we dit door de strot geduwd, ook als dit parlement unaniem nee zegt.’ Dat is niet nodig, antwoordt Kaag, want ze heeft een potentieel ‘blokkerende minderheid’ geformeerd met Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. ‘De vier grootste landen van Europa,’ benadrukt ze.
Deze alliantie heeft een non-paper opgesteld met uitgangspunten en zal binnenkort concrete breekpunten bespreken. Als er een slecht voorstel komt, kan de alliantie de digitale euro tegenhouden. Daarmee sust ze kritische Kamerleden als Alkaya.
Kaag krijgt complimenten van de Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Eelco Heinen (VVD) omdat Nederland ‘voorop loopt’ terwijl andere landen ‘liggen te tukken’. Maar Kamerlid en oud-Europarlementariër Derk Jan Eppink (JA21) stelt dat ‘de ervaring in Brussel’ leert dat zulke allianties zelden standhouden wanneer de druk wordt opgevoerd. Kaag zegt te hopen dat de alliantie bij elkaar blijft, al durft ze haar ‘eigen spaargeld’ er niet op in te zeggen.
54 Bijdragen
Roland Horvath 7
Een CBDC, Central Bank Digital Currency, is een reële mogelijkheid die moet onderzocht worden op een realistische wijze. Waar ook dit artikel voorzichtig voor pleit.
1- De ECB moet anders gestructureerd en beheerd worden want ze heeft bij herhaling de EU burgers een peer gestoofd. Zoals de geldcreatie en de nul rente. De controle op
de ECB moet gebeuren door tal van organisaties en niet alleen door de Centrale Banken van de EU staten. Die hebben ook niet altijd de nodige kennis en inzicht.
2- Amazon van Jeff Bezos is ingehuurd om het raamwerk van een CBDC te bouwen. De CBDC is daarmee van af het begin geprivatiseerd. Ze hebben daarbij Elon Musk miskend. Dat is de huidige predikant van Twitter.
3- Het mag gezegd, Sigrid Kaag heeft geen economie gestudeerd, wel internationale betrekkingen. De president van de ECB Christine Lagarde is jurist.
4- Er wordt nog steeds een rol toegekend aan de private banken. Waar zijn ze mee bezig. De private banken mogen nog uitsluitend wereldwijd beleggen in aandelen en obligaties. Maar in het sparen, betalen, krediet aan burgers, CBDC, contant geld creatie kunnen ze per definitie niet meer aan meedoen. Ze hebben dan geen garantie dat de overheid zal helpen als ze zouden kunnen falen.
5- De ECB mag uitsluitend over de broodnodige gegevens, het minimum minimorum,
over personen en ondernemingen beschikken, anders wordt het hele verhaal een dictatuur, zoals er nog waar weinig geweest zijn. Dat geldt ook voor de overheid in het algemeen en voor ondernemingen.
Frank de Graaf 1
Roland HorvathEerst dus gtote schoonmaak. Wie naar de meer dan 400 experts getuigen heeft geluisterd weet al dat het geen klein gestoofd peertje is. First things first, voor landverraad staat levenslang,
Roland Horvath 7
Frank de GraafOok de EU staatstructuur moet beter. Een verkozen Raad, bijvoorbeeld 4 senatoren per staat, om een vergadering te hebben van minstens honderd leden. 27 x 4 = 108.
John Janssen 4
Heul veul later zelf die kant opgegaan. Niet om tegen de afstammelingen van Saladin te vechten, maar om de cultuur te snuiven. Je kon een , door jouw bank voorgedrukt, papiertje uitschrijven in een land ver weg, en daarmee bij een vreemde bank ter plaatse geld ophalen om je reis en verblijf te bekostigen.
Nu is het een plastic kaartje geworden, dat kan dienen als betaal/ruilmiddel, mits er een 'onderpand' staat op de bank in mijn tegenwoordige thuishaven. Ieder kan tegenwoordig allerlei betalingen doen, of automatisch laten doen. voor allerlei diensten en doeleinden via een digitaal platform aangeleverd door jouw bank.
Ben voor verdere vooruitgang, maar wat is de 'meerwaarde' van die nieuwe digitale euro voor mij als consument? Mevr. Kaag schijnt lichtelijk problemen te hebben om dat uit te leggen aan een kamer, laat staan aan mij. Waarom is een digitale euro een 'veiliger haven' voor mij, de consument, dan de huidige veilige haven variant?
Wat moet ik met een quote van Lagarde dat de gehele maatschappij gaat veranderen met een digitale euro? Geef eerst eens gedetailleerd aan WAT er gaat veranderen. Geef eerst eens aan waarom een niet bancair instituut als Amazon zich hiermee gaat bemoeien. We hebben het over een Europese digitale munt!
Die digitale euro mag succesvol zijn, maar toch ook niet te succesvol! Waarvoor voer je hem/haar/het dan in? En ook niet onbelangrijk, wat zijn de kosten van die invoering?
Roland Horvath 7
John JanssenMaar er is iets voor de hand liggend dat telkens opnieuw over het hoofd gezien wordt.
Sedert 1945 is Europa voor het grootste deel een kolonie van de VS.
Van bij het begin hebben de VS dat optimaal uitgebuit. In 1945 bezet. In 1948 het Marshall plan de financiering van de heropbouw van Europa na WO2. In 1949 de NAVO. RU was nog tot aan de Oeral kapot gebombardeerd en de Europeanen waren blij lidstaat van de NAVO te worden. 'Parce nous avons peur' ... zoals in een toespraak in VN is gezegd. De EU structuur is klein en machteloos gehouden behalve als het er om gaat de lidstaten te terroriseren met een ongepaste controle van de budgetten van democratische staten.
Een confederatie, die als geheel geen slagkracht heeft, zoals een federatie wel heeft. Een niet verkozen bestuur / secretariaat / administratie zonder enige ideologie of richting in het beleid.
Gekte is des mensen. Maar er zijn grenzen.
Alles is er ten bate van de VS. De politici van de 12 West Europese NAVO lidstaten sedert 1949-1955 zijn niet meer bereid en in staat voor de belangen en de veiligheid van de genoemde 12 staten op te komen.
Met de CBDC is hetzelfde gore en valse gebeuren aan de gang, terwijl we beter zouden moeten weten na de nul rente van de ECB en het moedwillig verprutsen van de levering van proper gas uit RU. Dat vervangen wordt door minder zuiver en duurder schaliegas uit de VS.
De betrokken ECB/ EU bestuurders zijn geen deskundigen in de CBDC materie. De Amerikaanse winkelier Jeff Bezos is dat wel. Volgens de NL, EU en ECB bestuurders. De dictatuur van de VS moet uitgebreid worden. Een ECB die inflatie creëert ondanks haar opdracht prijsstabiliteit te handhaven, een EU bestuur dat misbruik maakt van een monopolie bij de productie van elektriciteit en politici van de staten, die er alles aan doen om de gevaarlijke oorlog in UA te bestendigen door wapen leveranties. We krijgen niet genoeg van onderwerping en mislukking.
Erwin de Waard 6
John JanssenDe techreuzen zijn bezig om om zich de macht over de geldsystemen toe te eigenen en dat kan ze zomaar lukken gezien het succes van applepay, googlepay, metapay. Ook de aanval met de libra munt van facebook (=meta) die bijna een succes werd wijst daarop. Gezien hun trackrecord mag je voor deze techreuzen meer vrezen als voor de commerciele banken.
Maar ook de huidige “veilige haven” bij de commerciële banken ( €100,000,- die gegarandeerd wordt voor bankrekeningen in het deposito garantie stelsel ) is niet zo veilig , dat is bij de crisis van 2008 duidelijk geworden.
John Janssen 4
Erwin de WaardJuist dat die techreuzen zich ermee gaan, of dus al bezig zijn, bemoeien vindt ik discutabel. Wie gaat de Zuckerbergjes en Bezosjes van deze wereld in de juiste toom houden. Wat is hun drijfveer? 400 miljard vermogen de man? Het enige goede zover wat een Bezos teweeg heeft gebracht is de scheiding van zijn eerste vrouw Mackenzie, die heerlijk daarna zeer grote delen van haar vermogen wegschonk ( o.a. een grote bijdrage aan een project in een zonnig stoffig land voor de voorziening van vers drinkwater).
Zouden een Bezos en Co. de nieuwe Goldman Sachsen van de wereld kunnen worden? Je begint met 1 dienst, de digitale euro, en langzaam breidt het pakket zich uit. Je neemt Lagarde en von der Leyen op in je Board of Directors, want dat is beloofd in de aanbestedingsgesprekken, en bingo! Oftewel, hoe je met extreem veel geld nog meer extreem veel geld kan 'binnenharken'. Gelukkig betaald Amazon zijn fair share aan tax via Luxemburg met dank aan J.C. Juncker (waar kennen we die ook alweer van?).
En een crisis zoals in 2008 gaan we nooit meer krijgen, want de 'rommelpakketten' aan hypotheken bestaan niet meer. Daar wordt in de US wel goed op gehandhaafd door de SEC. En Sinterklaas bestaat!
Roland Horvath 7
John JanssenGoed mogelijk dat de ruimte daar een afvalstort wordt.
ruud Groenewoud 1
Wanneer ik de kamer debatten over de digitale euro bekijk, dan hoor ik vooral
een hoop blabla.
Misschien dat het loslaten van de goudstandaard begin jaren 70 niet zo'n goed idee was?
Bart Klein Ikink 6
1. Als de rente op bankrekeningen hoog is, en er is een deposito garantie systeem, wat is dan de meerwaarde als de rente op deze munt nul is?
2. En als het systeemrisico hoog is, en de rente laag, zou een rente van nul zelfs nog te hoog kunnen zijn. Ofwel, je gaat bank runs faciliteren.
Het aanbod moet beperkt zijn, net als bij Bitcoin. Dus als mensen deze munt willen, moet de koers kunnen stijgen, en als niemand hem wil, moet de koers kunnen dalen.
Anders gaat het niet werken en veroorzaakt het meer problemen dan het oplost.
Roland Horvath 7
Bart Klein IkinkDe onstabiele private banken mogen zich niet meer bezig houden met sparen, betalen en krediet.
De bestuurders zijn blijkbaar niet in staat out-of-the-box te denken.
Men moet niet alles op een koop gooien.
Gerard van Dijk 6
Bart Klein IkinkEveline Bernard 6
Gerard van DijkGerard van Dijk 6
Eveline BernardGerard van Dijk 6
Toch nog een uitleg hoe ons bancaire systeem werkt: voor iedere euro spaargeld mag er €100,- worden uitgeleend. Maar qua liquiditeit moet er 10% dekking zijn die banken onderling aan elkaar uit kunnen lenen. Ziedaar dat banken als dominobouwwerk aan elkaar gekoppeld zijn.
Als je kijkt naar het eigen vermogen van banken in 2008 bedroeg die toen 1% nu 3%. Wat nog een zeer wankele basis is. Met de toenemende inflatie en een spaarrente die minstens de inflatie zou moeten vergoeden met een hypotheekrente die daar nog een paar procentpunten boven zou moeten zitten om verdere inflatie in te kunnen tomen. Na 2008 is krediet meer dan verdubbeld, met stijgende rente verliezen banken hun dekkingsgraad en volgende bankencrisis dient zich aan.
Mijn vermoeden is zoals een verwijderd YouTube video werd verkondigd op het moment dat de banken omvallen zullen zij niet meer gered worden. In plaats daarvan zal je de CBDC app kunnen downloaden en jouw banktegoed weer beschikbaar zijn. op de pagina van YouTube stond nog als reactie dat het content is verwijderd wegens haatzaaiende fragmenten. Ik noem dit censuur. Gelukkig bleek het op Twitter nog wel mogelijk af te spelen.
Overigens een nog recent door Arno Wellens mede geproduceerd video hierover is te zien via:
Debunkingproductions.com
Dat gaat veel verder daaruit blijkt dat je volledig digitale identiteit eraan gekoppeld is. Veel meer multinationals en bigtech die hierin vertegenwoordigd zijn.
Echt kijken en deel het. Ook de SP’er, Arno Wellens en Lex Hoogduin komen hier aan het woord.
Ik denk dat dit een catch22 is. Het is onmogelijk om nog een goede keus te maken. Uit de euro stappen is geen optie.
Roland Horvath 7
Gerard van DijkAls Amazon/ Jeff Bezos een deel heeft in de opbouw van de CBDC structuur dan zijn we verloren. En bedrogen.
Lia 4
Gerard van Dijkhttps://www.mo.be/magazine/februari-2009/geldspecialist-bernard-lietaer-de-crisis-een-kans
Gerard van Dijk 6
Bekijk deze video met Mahir Alkaya, Lex Hoogduin (oud centraal bankier) en Arno Wellens. Gaat over onze digitale identiteit waar de digitale euro een onderdeel van is.
Voor de bühne lijkt het alsof onze overheid er nog iets over te zeggen heeft. Maar de digitale programmeerbare euro ligt al klaar om vanaf volgend jaar uitgerold te worden. Nu alleen nog de app met 8 functionaliteiten waar digitale euro er 1 van is.
Zelf denk ik dat de overgang heel soepeltjes zal verlopen. Het zal als een zegen aanvoelen. Maar naar verloop van tijd, in jaren of decennia zal het steeds meer als een digitale gevangenis aanvoelen. Het is uiteindelijk toch het Chinese broertje blijken te zijn.
Karel 1
Gerard van DijkZie je vaak, mensen snappen iets niet helemaal en worden dan makkelijker gevoed door angst dan door kennis.
John Janssen 4
KarelGerard van Dijk 6
KarelRoland Horvath 7
Gerard van Dijkmisdrijven. En dat ze heel hun kapitaal in eens kunnen kwijt raken dor een revolutie van het volk, van de 99,99%.
Daarom is er een voortdurende oorlog van rijk tegen arm. En in veel minder mate, van arm tegen rijk. Plato, 428 BC - 348 BC Athene Griekenland, wist het reeds.
De overheid en andere organisaties hebben echt niet veel gegevens nodig om hun taak te kunnen uitvoeren.
Macht / bevoegdheden willen zich altijd uitbreiden. En alles heeft zijn prijs.
Lia 4
"Ik maak me veel zorgen. Als we niets doen, vrees ik dat er een soort consensus ontstaat op plekken als Frankfurt. Ik ben geen complotdenker, er zit geen alomvattend plan achter. Maar veel technocraten zijn zich van geen kwaad bewust, zitten in een ivoren toren en hebben een bepaald dedain jegens de democratie, een superioriteitsgevoel: “Wij weten beter wat goed is voor de mensen.” Dat kan ertoe leiden dat CBDC straks mogelijkheden in zich draagt die het tot een heel fout systeem kunnen maken.
Ze zullen het met de beste bedoelingen fout doen."
Laten we dus als burgers zélf zoveel mogelijk alternatieve geld- en ruilsystemen opzetten, al dan niet lokaal, die kunnen concurreren met door (centrale) banken uitgegeven geld. Zodat we ons niet voor alle levensonderhoud afhankelijk maken van de euro of CBDC - mochten zich onverhoopt toch dystopische ontwikkelingen voor gaan doen.
(Vergelijk het met het electriciteitsnet: als alles centraal geregeld is kan een zwakke plek (of kwaadwillende terrorist of dictator) een groot deel van de maatschappij platleggen. Heb je daarentegen veel lokale netten naast elkaar, dan zal het grootste deel goed blijven functioneren ook als één of enkele lokale netten plat liggen.)
Alles centraal (laten) regelen is natuurlijk makkelijker, maar wat we in deze tijden nodig hebben is niet nog meer gemak maar meer weerbaarheid.
gerard te Meerman 3
LiaMentor Palokaj 6
gerard te MeermanOp het moment is onze rente niet een reflectie van het genomen risico.
eduard de Jong
gerard te MeermanDaarboven op komen d kosten van het garantiestelsel and de kosten voor het uitvoeren van elke betaling. Ook dat zijn maatschappelijke kosten van een door privé banken gedragen betaal systeem.
Invoeren van CBDC als digitaal contant geld, e-cash, kan die grote maatschappelijke kosten aanzienlijk doen verminderen. Als dat geleidelijk wordt ingevoerd kunnen banken zich aanpassen aan de nieuwe voor de samenleving wenselijke omstandigheden.
Lia 4
gerard te MeermanDat lijkt me een no brainer, of niet?
Er bestaan overigens al meer manieren om krediet te scheppen. Zie bijvoorbeeld https://www.unitedeconomy.nl/ en https://www.circuitnederland.nl/.
Roland Horvath 7
LiaIn die zin is de EU/ euro al een eerste keer mislukt toen de 19 nationale munten van de eurozone lidstaten afgeschaft werden. Die hadden een nationale functie kunnen krijgen, ze hadden veel ruilhandel alias miserie in tekortlanden in de zuiderse EU staten kunnen voorkomen. Maar de EU overheid, de Commissie en de Raad, 54 niet gekozen personen, die geen coherente groep vormen, zijn voor een monopolie in alles en nog wat. Als er iets nieuws ingevoerd wordt dan wordt het bestaande af gebouwd. Totaal verkeerd. En nog iets, het wordt niet gedaan met de beste bedoelingen. De zaak met Pfizer en Ursula VDL is sprekend.
De nationale munten kunnen alsnog ingevoerd worden. Nationaal, liefst niet naar het buitenland, niet op de beurs, niet gebonden aan de euro, in bank tegoeden en munten en biljetten. Daar zal de ECB/EU wel veel te goed voor zijn.
Overigens, nu hebben de EU/ECB een andere Amerikaan om raad gevraagd, Jeff Bezos / Amazon. In Europa kennen ze niets van die materie. Althans de bestuurders.
De geld / krediet creatie moet ook gedecentraliseerd gebeuren, georganiseerd door de nationale overheden. De ECB is totaal onverantwoord bezig gewest en geen politicus of MSM onderneming heeft dat weerhouden of dat veroordeeld.
Lia 4
Roland Horvath"Toch zal de vraag om nationalisering van de geldschepping opnieuw de kop opsteken.
[Ik ben daar niet voor omdat] het misschien wel bankcrisissen voorkomt maar geen muntcrisissen. Ons geldstelsel is “systemisch” onstabiel en een privaat monopolie vervangen door een overheidsmonopolie is geen systemische oplossing. Wat zou er gebeuren indien je alle rijstvariëteiten in de wereld zou vervangen door één zeer productieve variëteit? Dan zal je wellicht een aantal reuzeoogsten halen maar het is voorspelbaar dat het systeem eraan gaat, als die ene varieteit een ziekte of een ander probleem krijgt. Hetzelfde geldt voor munten.
Onderzoek van ecosystemen toont aan dat de duurzaamheid ervan niet enkel afhangt van de efficiëntie waarmee ze energie of materie verwerken, maar ook van hun diversiteit en interconnectiviteit. Als die groot zijn, kan een systeem zich beter herstellen van een verstoring. Dit geldt voor alle complexe netwerksystemen met een gelijkaardige structuur, ongeacht wat er door het netwerk stroomt. In een ecosysteem vloeit er biomassa door het netwerk, in een elektrisch netwerk zijn het elektronen en in een economie geld.
Ons internationaal geldsysteem is extreem efficiënt: elke dag worden 3200 miljard dollar deviezen gewisseld. Maar het is ook erg fragiel, dat moet nu wel duidelijk geworden zijn. De oplossing kan een verrassing zijn voor wie conventioneel denkt: men moet meer diversiteit in het gebruik van uitwisselingsintrumenten toelaten. Daarom stel ik de creatie van complementaire munten voor. Die kunnen in geval van crisis van het officiële muntstelsel de schok verzachten omdat ze een deel van de activiteit kunnen overnemen. Bovendien zijn ze beter geschikt om belangrijke maatschappelijke noden te beantwoorden."
https://www.mo.be/magazine/februari-2009/geldspecialist-bernard-lietaer-de-crisis-een-kans
Karel 1
Hier meer te lezen over die podcastuitzending van Zwagerman en Van Velthuyzen en hier is de aflevering ook te beluisteren (maar ook op Spotify etc)
eduard de Jong
E-cash gedraagt zich net als contant geld, het is een battling waarbij slechts twee partijen betrokken zijn, die e-cash van de ene e-purse naar de andere digitaal oversturen. dat kan dan van persoon tot persoon en over het internet. Er zijn geen kosten verbond aan het betalen, er is immer niemand ander bij betrokken die kosten maakt zoals bij een een bankbetaling die in een database moet worden geregistreerd.
Zoals in het artikel staat, een CBDC die geen success wordt is zinloos. Niet alleen zinloos, het zal de rol van geld als openbaar goed alleen maar schaden.
CBDC lijkt een essentieel middel om de ondermijning van dat publiek goed door de grote IT bedrijven een halt toe te roepen. Het moet dan wel een success worden.
Invoeren van CBDC als e-cash kan heel geleidelijk, te beginnen met kleine steden en omliggende dorpen. Hie vorm van CBDC past dus prima bij wat prof. Boot beschreef.
Het is duidelijk dat er politieke druk nodig is om DBDC te laten slagen, en de wurggreep van de banken weg te nemen.
Enrikos Iossifidis 1
Want het lijkt alsof het Europees parlement zich er totaal niet om bekommert terwijl dit misschien meer hun strijdtoneel is aangezien de ECB aan de knoppen draait? Of doen ze dit niet omdat dan weer wordt gezegd dat de ECB niet tot orde kan worden geroepen door een parlement?
Josephine Tusveld 1
Enrikos IossifidisKarel 1
Enrikos IossifidisMeer reacties zullen volgen in mei/juni volgend jaar: https://www.security.nl/posting/775420/Europese+Commissie+komt+volgend+jaar+met+wetsvoorstel+voor+digitale+euro
Bob Schat 3
Jack de Kraaij 1
Het lijkt me dus een goede disciplinerende maatregel. Of zie ik iets over het hoofd?
Etienne Bahadur
Jack de KraaijDaarnaast hebben ze een maatschappelijke functie door het mogelijk maken van het transactie verkeer. Dit doen ze door pinnen, opnames, stortingen en transfers tussen (internationale) rekeningen te faciliteren. Zonder deze diensten kunnen we niks meer kopen en loopt de maatschappij en de economie vast.
De centrale bank is traditioneel gezien de bank van de bank, maar als de klant van de bank ook zaken kan doen met de centrale bank dan raakt de normale bank haar sleutelpositie kwijt. Immers kan een CB dan ook bovenstaande taken overnemen. Daarnaast is een CB vaak ondersteund door een staat of andere (grotere) macht. Dus stabieler. Het is immers deze stabiliteit dat een CB in staat stelt banken te bedienen.
Op het moment moeten we normale banken redden als de in de problemen komen want hun maatschappelijke functie is te belangrijk. Als er een betrouwbaar alternatief is dan is dat niet langer zo vanzelfsprekend. Daarnaast kan de leverancier vaak betere prijzen bieden dan de afnemer. Dus in theorie zouden de rentes beter kunnen zijn voor een consument bij een CB dan bij een bank.
Josephine Tusveld 1
Pieter Jongejan 7
Wat is hierover bekend?
Als de CBDC gekoppeld wordt aan een bepaalde hoeveelheid electriciteit heeft dit als voordeel dat de Amerikaanse big tech bedrijven ons bestedingsgedrag niet meer goed kunnen volgen. Stel je hebt een CBDC pas met 1000 waardevaste euro's erop. Dan kun je daarmnee toch ongecontroleerd overal mee betalen mits die pas niet identificeerbaar is. Het opladen van de pas is natuurlijk wel identificeerbaar, maar het uitgeven van het saldo op de pas is dat niet.
Ik zie de CBDC dus als een middel om aan de dictattuur van de Amerikaanse techbedrijvenb te ontsnappen.
De waardevastheid van de CBDC is hierbij wel essentieel. Dit en de mogelijke anonimiteit van de bestedingen lijkt me een voordeel boven het huidige fiatgeld.
De vraag is natuurlijk of wij als Europese burgers genoeg macht hebben om de ECB te dwingen om de CBDC waardevast te maken door deze te koppelen aan bv een bepaalde hoeveelheid electriciteit (mijn voorkeur) of een bepaalde hoeveelheid goud of platina of een ander goed met intrinsieke waarde. (dus geen bitcoin).
Het doel van Lagarde (Frankrijk) zal wel zijn om de waarde van de CBDC ieder jaar met minstens 2% of liefst 4% te verlagen door de ECB meer CBDC uit te laten geven ten behoeve van het klimaat en Frans/Europese projekten, zonder nog meer schulden te creëren. Zo ontstaat een nieuw ezelpaadje om het verbod op monetaire financiering te omzeilen. Onze Tweede Kamer wordt dan buitenspel gezet. Dus zal ons antwoord moeten zijn dat de CBDC voor 100% intrinsiek gedekt moet zijn. Anders creëert Nederland haar eigen waardevaste CBDC. Dan wordt de Amsterdamse Wisselbank weer in ere hersteld.
Co Pater 7
Dat is in een notedop die strijd die gaande is. en ik hoop dat de politiek inziet dat de burgerbelangen naast allerlei andere zaken van publieke snit, voorop moeten staan.
Ga dus door met het kritisch volgen van deze Griekse Tragedie, die de EU geworden is.
Thomas Van Lankvelt
Co PaterRoland Horvath 7
2. De digitale euro moet alle functies van het geld krijgen dus sparen, betalen, krediet, beleggen. Het is zo al moeilijk genoeg.
3. Er is te veel wanorde en instabiliteit bij de private banken, die werken niet goed. Enkele procenten eigen vermogen bij banken die alle bankactiviteiten uitoefenen, verandert die banken in een hefboomfonds, met 3% eigen vermogen en 97% vreemd vermogen wordt de winst met weinigen gedeeld.
4. Als de banken dreigen te falen, dan moet de overheid bijspringen met belasting geld. De digitale euro is het middel om de banken sector te reorganiseren. De banken mogen nog wereldwijd obligaties en aandelen en andere waarden kopen en verkopen voor de winst. Ze worden niet meer geholpen door de overheid en hun eigenvermogen moet zo'n 10 à 15 % zijn.
5. Geld is iets dat de overheid moet organiseren. Sparen en betalen in een overheidsbank. Krediet, subsidies verlening voor projecten inde eigen staat ten bate van de burgers, de ondernemingen en de regering/ uitvoerende macht in een andere overheidsbank. In iedere eurozonestaat zijn er die twee overheidsbanken, bijhuizen van de ECB. De staten beheren ieder hun eigen banken.
6. De kredietbanken creëren het geld zonder eigen vermogen, ze zijn niet uit op winst, dat is hu sterkte, dat maakt hen stabiel.
7. Het is Rutte4 en de EU er om te doen de banken te dienen, het grootkapitaal. Niet de burgers.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathMijn inschatting is dat je voor evenwichtige groei met een stabiel algemeen prijsniveau naar tenminste 45% eigen vermogen toe moet voor de gehele economie. Komt de vreemde financiering voor de totale economie boven de 50% dan wordt de reële rente al snel negatief en zal er dus geldontwaarding moeten plaatsvinden om de reële rentevoet en de reële winstvoet weer positief te krijgen..
Om de nu gepland staande halfbakken hervorming via CBDC en permanente geldontwaarding te voorkomen is noodzakelijk dat de intrinsieke waarde van de digitale centrale bank munt waardevast wordt en dus gekoppeld wordt aan een nader te bepalen intrinsieke waarde. Landen met te hoge schulden zijn dan gedwongen om te devalueren (al dan niet binnen de euro). Commerciële banken zullen zich dan moeten aanpassen aan de harde munt, zoals vroeger aan de Duitse mark. Voor het gros van de Europese bevolking en de Europese reële economie is dat het beste monetaire beleid.
Roland Horvath 7
Pieter JongejanEn zoals de NL/EU overheden, NL regering & Tweede Kamer resp. EU Commissie & Raad is dat halfbakken en niet professioneel.
Om het EU bestuur wat consistenter te maken zou men kunnen voorstellen de leden van de Raad te doen kiezen bijvoorbeeld 4 senatoren per staat, dat wordt 108 leden.
Dat is niet moeilijk en het is te overzien.
Dan zou al het andere moeten volgen. De EU Commissie EC komt dan voort uit een ideologische meerderheid in het Parlement en de Raad / Senaat, zoals iedere regering van de staten gevormd wordt. Tussen al die regeringen is de EU overheid nu de dwaze uitzondering.
Dan kan het EU beleid meer samenhang vertonen. En gericht zijn op problemen van de unie in plaats van het controleren en koeioneren van de staten met de budget controle en van de burgers met het zonder enige reden opzeggen van gascontracten en het misbruiken van een monopolie bij de productie van elektriciteit waardoor de prijs zo'n driemaal zo hoger is dan de prijs zou kunnen zijn.
De confederale EU overheid is een regelrechte ramp.
John Janssen 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
John JanssenZuid-Europa zou moeten devalueren, waardoor de noodzakelijke stijging van de reële rente en de reële winstvoet in die landen niet uit het inkomen (van de arme bevolking) hoeft te komen, maar uit het vermogen (van de rijke financiële elite in Italië en Griekenland).
Niet devalueren betekent dat de schulden blijven toenemen. Daarom heeft Brussel enorme haast met het invoeren van de CBDC, waardoor de reële rente negatief kan blijven door de ECB steeds meer special purpose projecten te laten financieren. De grondstoffenprijzen (olie en gas) kunnen dan hoog blijven en de monopolisten en private equity fondsen kunnen opgelucht adem halen. Hun kostje is gedekt door de invoering van CBDC. Kaag lijkt boven weergegeven cijfers niet te kennen e/of te snappen. RTLZ evenmin , want Knot probeert terecht de waardedaling van de euro nzoveel mogelijk af te remmen. Nederland heeft 78 miljard tegoed van Zuid-Europa en Duitsland 1266 miljard.
Nederland kan zich veroorloven om een eigen harde munt in te voeren naast een steeds zwakker wordende euro. Invoering van een waardevaste Nederlandse CBDC zou plan B moeten zijn. Anders worden we geknipt en geschoren.
Nan 1
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
NanDat alternatief zou volgens mij een anonieme betaalkaart moeten zijn die je alleen kan opladen met geld van een witte en dus een te controleren bankrekening. Vergelijk de betaalkaart voor het openbaar vervoer maar dan anoniem (versleuteld), waardoor je je smartphone thuis kunt laten en je niet te traceren bent door de machthebbers in Washington, Londen, Moskou, Peking en Brussel
Het kan anders en het moet anders
Roland Horvath 7
Pieter JongejanEr zijn tal van andere vragen, bijvoorbeeld wat is er meer digitaal aan de digitale euro uitgegeven door de ECB dus de CBDC dan aan de huidige betaalkaart, de pin kaart.
Als men er over nadenkt, dan weet men op voorhand dat heel het gedoe in het lang en het breed besproken is door deskundigen o.a. in de VS, die het dan voorleggen aan niet deskundigen zoals Kaag. Waarbij in elk geval bijkomende secundaire nadelen weggelaten worden. In de EU zullen we dus naast de weldaden van de digitale munt pas als het veel te laat is kennis maken met ware rampen. De ECB heeft de EU al eens getrakteerd met de geld creatie en de nul rente. En voordien de onzin over het redden van de euro door een totaal achterhaalde visie op schulden van de overheden van de staten.
Er wordt ook niet gesproken over de rol van de private ondernemingen, die beter niets meer te maken hebben met sparen, betalen en krediet binnen de eigen staat. Die drie zaken moeten los gemaakt worden van winst en verlies. En de collectieve overheidsbanken die sparen of krediet behandelen kunnen onbeperkt geld creëren en onbeperkt verlies lijden bij krediet verlening. Dat schept dan een probleem van beheer, de limiet is dat de economie aan de gevraagde bestedingen moet kunnen voldoen zonder prijs inflatie te creëren.
Als de private banken zich beperken tot wereldwijd beleggen in aandelen en obligaties, dan is dat al een reuze job, die ook voordelen heeft. In elk geval, de genoemde bankzaken moeten niet op één hoop gegooid worden: Specialisatie, slechts één functie per bank. Ook daarover wordt niet gesproken.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathEuropa wordt niet zo zeer gemonopoliseerd door Rusland als wel door de USA en hun tech bedrijven. Die willen via hun eigen betalingssysteem waaronder Apple pay e.d de data van de wereldbevolking om hun macht verder uit te breiden en Europa geheel afhankleijk te maken van de USA.
De opkomst van deze betaalsystemen ondermijnt de macht van het publieke geld en dus van de publieke instellingen. Dit verklaart de noodzaak en haast van de ECB.
Het verschil tussen bankpas van een commerciële bank en die van de ECB is dat de bankpas van de ECB publiek geld is en de bankpas van een commerciële bank privaat geld. Door de introductie van een bankpas van de ECB kunnen oevrheden minder gechanteerd worden door commerciële banken die te veel risico hebben genomen. Dat lijkt me een goede zaak. Wie te veel risico neemt hoort op de blaren te zitten.
Het grootste gevaar komt echter van de Amerikaanse en Chinese tech bedrijven , die vrijwel geen belasting betalen en met hun enorme schaalvoordelen de Europese concurrentie uitschakelen en zo monopoliewinsten kunnen binnenharken, die de koopkracht van de Europese bevolking steeds verder uitholt.
Bij een te verwachten krimp van de Europese bevolking is dat een ramp voor het fiatgeld van de ECB. Hoe meer mensen gebruik gaan maken van Apple pay ed en hoe minder van ECB geld hoe minder vraag naar ECB geld. Daarom hebben speculanten oorlogen nodig om voldoende vraag naar ECB geld te creëren, teneinde een liquiditeitscrisis met hogere positieve reële rentetarieven te voorkomen. Dit betekent dat de digitale ECB-euro aan een intrinsieke waarde gekoppeld moet worden om toekomstbestendig te worden en te blijven.
De neergang van Europa door high tech blijkt uit de groei van het tekort op de Europese betal
Roland Horvath 7
NanSommige mensen spreken graag in raadsels. Het mijnen van munten als bitcoin kost zeer veel energie. Uiteraard, want dat mijnen is niets anders dan het versturen van het dagboek alias het grootboek alias het journaal, in het EN de ledger, aan alle deelnemers / bezitters van bitcoins. Daar in staan de gedane bewerkingen: Dus wat bereikt is met welke middelen.
Het is de bedoeling dat er geen fraude, geen valsheid in geschrifte, kan gepleegd worden, in die zin is het evident. Maar is het de moeite waard. Ook rekening houdend met het feit dat de waarde instabiel is.
Een snel veranderende wereld heeft stabiliteit nodig in tal van zaken. Onder andere in het monetaire.
Pierre van Tits
Roland HorvathLyan van Vliet
Maar zo is het niet.
Er is een manier om toezicht te scheiden van administratie. Het toezicht wordt dan uitgevoerd door betrouwbare getuigen; de administratie voert iedereen zelf. Neem als uitgangspunt een transactie die deugt, volgens getuige X. Die transactie brengt mijn rekeningstand op 100. Als ik 10 wil uitgeven, wend ik me tot getuige Y met die bona fide transactie. Y neemt contact op met X en vraagt hem of mijn rekeningstand volgens hem inderdaad 100 is op die transactie, EN hij vraagt of er al opvolgende transactie door hem is geregistreerd. Zo nee, dan maakt Y die opvolgende transactie; anders weigert hij.
De getuigen bewaren transacties, maar hebben alleen weet van de voorafgaande en opvolgende transactie. Bovendien, X en Y hoeven niet te weten wie mijn transactiepartners zijn; ze hoeven niet te weten waar ik het geld aan uitgeef; zelfs de datum waarop het gebeurt is niet van belang. Alleen de eindstand van elke transactie en de mutatie zijn nodig.
Ik houd zelf alle transacties met alle details bij. Elke organisatie met een naam om te verliezen, kan als getuige optreden en dat kan geheel worden geautomatiseerd. Het is dus een dienst waar een vergoeding voor gevraagd kan worden. Maar omdat er wereldwijd honderdduizenden partijen zijn die kunnen getuigen, is er een grote markt van aanbieders. Informatie-arme kopieën van mijn transacties zijn verspreid over al die partijen. Er is dus geen centrale administratie, geen Big Brother.
Ik heb dit kort beschreven op https://medium.com/@joop.ringelberg/why-we-need-witnesses-for-digital-cash-8a181aa429da.
Mia Dia
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.