'Sorry, Steve...'

1 Connectie

Organisaties

Apple
0 Bijdragen

Zwarte donderdag voor Apple- aandeelhouders: ze werden in een dag $50 miljard armer. En dit is nog maar het begin.

Oeeeef, die kwam hard aan. Nog steeds superwinsten, maar een tegenvallende verkoop van de iPhone 5 tijdens de feestdagen hebben het aandeel Apple hard in de soft underbelly geraakt. 

De koers van het aandeel is sterk gedaald sinds het hoogtepunt op 19 september. Het aandeel sloot toen op $702,10, waarmee Apple het bedrijf met de hoogste beurswaarde ooit was. Donderdag 24 januari, nadat de kwartaalcijfers bekend waren gemaakt, ontpopte zich als een zwarte. Het sloot op $450,50, een daling van 12,35 procent. (Klik hier voor de actuele koers)
 
Ineens is Apple niet meer hot. Laat staan hip. Amerikaanse teenagers kopen plotseling geen iPhones meer. Omdat 40 procent van hen er al een heeft. De rest hoeft er niet een  – hun ouders en grootoouders hebben immers al zo'n ding. Da's niet cool. Voor hen is Apple nogal square. Samsung en HTC zijn dat – nog – niet. 
 
In het internet-tijdperk worden de kaarten sneller dan ooit opnieuw geschud. Zelfs verstokte babyboomers overwegen intussen de switch. Maar dan de andere kant op. Dus niet naar Apple, maar van Apple. 'Why I might ditch my iPhone for an Android', kopte BusinessWeek onlangs: 
 
'Apple has great design, but it restricts your choice in all kinds of ways. (…) Android offers a kind of “tyranny of choice.” But in the end, I think choice and openness are better, even if they seem less attractive at first glance. That’s why I’m thinking of making the switch permanent. Forgive me, Steve.'
 
Overschat
Het artikel geeft aan dat de groeipotentie van Apple de laatste jaren nogal overschat is. Zelfs de meest idolate Apple-fan begint zich te ergeren aan de arrogantie die het sinds het succes van de iPhone uitstraalt. Apple is het nieuwe Microsoft. Of nog erger: het nieuwe Nokia, die voormalige parel in de kroon van de Scandinavische industrie. 
 
Begin 2012 dachten gerenommeerde analisten nog dat het aandeel aan het einde van het jaar wel over de barrière van 1000 dollar zou schieten. Eentje hanteerde zelfs een koersdoel van $1111. Die is daar niet rijk mee geworden, en zijn klanten ook niet. En nu roept iedereen in koor dat Apple snel met nieuwe producten moet komen. Anders wordt het een Nokia: een smart phone wordt binnen een paar jaar net zo'n commodity als een gewone GSM. 
 
Maar die nieuwe producten zitten niet in de product development pijplijn. Ja, een iPhone 6, een iPad mini met retina-scherm, een MacAir met wat meer geheugen. Incrementele verbeteringen, geen radicale innovaties. En op het gebied van kleine stappen vooruit blijkt het Koreaanse Samsung net zo goed, zo niet beter te zijn. 
 
Voor beleggers ziet de toekomst van Apple er ineens nogal armzalig uit. Hoeveel winst er ook nu nog steeds wordt gemaakt, de groei is er voorlopig uit. Apple heeft zoveel geld in kas,  dat het bedrijf maar weer begonnen is met het betalen van dividend. Dat is heel lang geleden. Jobs zou zich omdraaien in zijn graf. Dividend is voor bejaarden, vond hij. 
 
 
Hier de cijfers van Apple in een oogopslag (Q4 21012)
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 621 leden