ABN Amro werd staatsbezit omdat de bank too big to fail was. En is. De noodzakelijke redding van ABN Amro kostte de Nederlandse belastingbetaler volgens de Algemene Rekenkamer 27,95 miljard euro. De prijs die de toenmalige minister van Financiën betaalde voor de delen van Fortis/ABN Amro betaalde, was achteraf gezien hoog, maar de ineenstorting van onze financiële sector werd ermee voorkomen. Vanaf het moment dat ABN Amro in staatshanden kwam - op 3 oktober 2008 - werd duidelijk gemaakt dat de ooit zo trotse bank het liefst zo snel mogelijk weer naar de markt moest worden gebracht. Het "naar de markt brengen" betekent in de regel dat een bank naar de beurs gaat. Zo ook in het geval van dé Bank. De vraag is alleen of een beursgang voor een bank die vooral nutsactiviteiten herbergt een goede zaak is. Een serieus debat werd daar nauwelijks over gevoerd. FTM stelt zich op het standpunt dat een beursgang van ABN Amro het bankieren in Nederland weer terugbrengt naar de pre-2008 staat. Het is zo weer business as usual in bankenland. Het kabinet laat tegelijkertijd een enorme kans aan zich voorbij gaan om het bankenlandschap in Nederland fundamenteel te veranderen: door banken kleiner te maken (zodat ze failliet kunnen gaan) en de markt concurrerender. FTM nam eerder dit jaar het voortouw in de kritiek op de aanstaande beursgang en we zullen journalistiek blijven produceren die deze gang van zaken tegen het licht houdt. Ook na de beursgang.

10 artikelen

Aandelen van ABN Amro na één dag uitverkocht

3 Connecties

Relaties

Beursgang Financiële sector

Organisaties

ABN Amro
3 Bijdragen

Er is veel vraag voor de aandelen van staatsbank ABN Amro. Volgens persbureau Bloomberg zijn alle aandelen die de bank te koop aanbiedt, verkocht.

ABN Amro is in trek bij investeerders en beleggers. De aandelen die de bank te koop aanbiedt en die op vrijdag 20 november een notering op de Amsterdamse beurs zullen krijgen, vinden gretig aftrek. Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg is de hele eerste tranch - inclusief de zogenoemde greenshoe, een extra pluk aandelen dat bij goede belangstelling verkocht wordt - aan de man gebracht. Dat betekent dat de staat op zijn minst 23 procent van de aandelen zal weten te verkopen en daar mogelijk 4,3 miljard euro voor zal ontvangen. Nog nooit eerder werd bij een beursgang aan de Amsterdamse Effectenbeurs zoveel geld bij beleggers 'opgehaald’. De grootste beursgang tot op heden is die van het voormalige staatsbedrijf KPN in 1994.   Vanavond organiseert Follow the Money een debat in Felix Meritis over de beursgang van ABN Amro. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.