Gele Porsche

Gele Porsche © vrij van rechten

Van verduistering verdachte zorgbestuurder werkte voor Rotterdamse organisatie

De zorgbestuurder die ervan verdacht wordt sinds 2011 1,5 miljoen aan zorggelden te hebben verduisterd blijkt de bestuurder te zijn van Zorg Stichting Vivence uit Rotterdam. Dat bevestigen goed ingelichte bronnen, onder wie een medewerker, tegenover Follow the Money. Opmerkelijk: de Rotterdamse zorginstelling blijkt onderdeel van een samenwerkingsverband met de Gelderse zorgorganisatie De Karmel, die onlangs in opspraak kwam door mogelijk illegale winstuitkeringen.

Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat er afgelopen week door het rechercheteam Zorgfraude van de Inspectie SZW zes aanhoudingen zijn verricht in een onderzoek naar een bestuurder van een Zuid-Hollandse zorginstelling die ervan verdacht wordt zichzelf met 1,5 miljoen euro te hebben verrijkt door gelden aan zijn instelling te onttrekken. De bestuurder van de instelling is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte, het opmaken van valse jaarrekeningen en witwassen. Zijn vriendin is aangehouden op verdenking van witwassen. Twee toezichthouders van de instelling en twee bestuurders van een projectontwikkelaar zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de zaak.

Het OM wilde niet bekendmaken om welke instelling het ging, en wil ook nu niets bevestigen. Maar goed ingevoerde bronnen lieten aan Follow the Money weten dat het om Zorg Stichting Vivence (ZSV) uit Rotterdam gaat, aangevoerd door enig bestuurder Darryl Nooitmeer. Een medewerker van deze instelling bevestigt dit desgevraagd.

De bestuurder wordt ervan verdacht sinds 2011 1,5 miljoen euro te hebben onttrokken aan de zorginstelling

De bestuurder wordt ervan verdacht sinds 2011 1,5 miljoen euro te hebben onttrokken aan de zorginstelling. Na huiszoekingen en een bezoek aan het kantoor van de zorginstelling en het kantoor van de accountant, werden twee Porsches, een Audi, een BMW, sieraden, dure horloges, administratie en computers in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op de banksaldi van de bestuurder en zijn partner. 

Nooitmeer was niet alleen bestuurder van de instelling, maar ook mede-oprichter van Zorg Stichting Vivence in 2003 in het Gelderse Oldebroek. In 2004 zei hij tegenover NRC Handelsblad in een artikel over instelling Difference dat zijn motivatie daarvoor het ‘verbeteren van de opvang’ was, maar ook dat het hem ‘lucratief’ leek. 

Het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen of ontkennen dat het gaat om Zorg Stichting Vivence. Een woordvoerder: 'Wij zijn op dit moment bezig met waarheidsvinding. Het gaat vooralsnog om een verdenking. Daarom brengen we niets in de media waardoor de betrokkenen herleidbaar zijn.' Follow the Money belde Zorg Stichting Vivence ook, maar daar werd de telefoon niet opgenomen dinsdag. Een manager van de organisatie de we wel te pakken kregen wilde niet reageren. 'Geen commentaar. Ik zal uw nummer noteren en vragen of een collega u terugbelt. Don't call us, we'll call you.' Tot op heden heeft er niemand teruggebeld. 

Nauwe banden met de Karmel

De wereld van woonopvang voor verstandelijk gehandicapten blijkt verrassend klein. Zo ontdekte Follow the Money dat Vivence — dat locaties in Rotterdam, Amsterdam, Almere en Deventer heeft — nauwe banden heeft met de Gelderse zorgorganisatie De Karmel. 

Die instelling kwam recent in het nieuws nadat een conflict met gezinsouders op een rechtszaak uitliep over een concurrentiebeding tegenover het recht van cliënten om hun eigen zorgverlener te kiezen. Follow the Money ontdekte dat De Karmel sinds 2013 voor 1,4 miljoen euro uit de zorg-BV onttrok door middel van winstuitkeringen, terwijl De Karmel wettelijk gezien in principe geen winst uit mag keren. Staatssecretaris Martin van Rijn moet daarover nog een aantal Kamervragen beantwoorden, maar liet vorige week weten dat de antwoorden wat langer op zich laten wachten.

Nu blijkt dat De Karmel in een samenwerkingsverband zit met Zorg Stichting Vivence uit Rotterdam. Dat schrijft een andere partner in het verband — Doenersdreef Zorg — in haar strategische meerjarenplannen uit 2011 en 2013-2016

Een bron binnen De Karmel vertelt dat de banden tussen de bestuurders vrij nauw waren. Teun Kaptein zou zelfs bemiddeld hebben in een conflict tussen Zorg Stichting Vivence en een andere zorginstelling genaamd Freeway. Maar een blik op alle jaarverslagen wijst uit dat de banden ook zakelijk vrij nauw zijn. Zorgdirectrice Thea Holtman van De Karmel, blijkt volgens haar eigen Linkedin profiel tot september 2014 werkzaam te zijn geweest als manager Wonen en Zorg bij Zorg Stichting Vivence. Holtman was vooralsnog niet bereikbaar voor vragen over haar voormalige werkgever. 

Bovendien worden de jaarrekeningen van Vivence goedgekeurd door dezelfde accountant die de jaarrekeningen van De Karmel goedkeurde. Follow the Money belde het kantoor in Bunschoten, maar accountant Jan Bos was niet bereikbaar. Het is niet duidelijk of hij is gehoord in het onderzoek of dat het een andere betrokken accountant betrof. Het Openbaar Ministerie laat weten dat er een accountant en een medewerker van een accountantskantoor zijn gehoord die de controle op de jaarrekeningen moesten uitvoeren, maar kan niet bevestigen dat het om Bos gaat. 

'Wij zijn behoorlijk geschrokken van deze zaak. Ook ons is door ZSV een andere werkelijkheid voorgespiegeld in de jaarrekeningen' 

Update: Accountant Jan Bos uit Bunschoten heeft inmiddels tegenover Follow the Money gereageerd op dit verhaal. Hij zegt te zijn gehoord als verdachte, maar is niet aangehouden. Bos: 'Wij zijn behoorlijk geschrokken van deze zaak. Je denkt je werk naar eer en geweten te doen en dan krijg je dit. Ook ons is door ZSV een andere werkelijkheid voorgespiegeld in de jaarrekeningen. We hebben uiteraard volledige medewerking gegeven aan het Openbaar Ministerie.' 

Boete

Het zorgkantoor van Zilveren Kruis Achmea, die volgens de jaarrekening van ZSV over 2015 na een materiële controle een boete van 158.730 euro oplegde aan de instelling, wil niet bevestigen dat bestuurder Nooitmeer is aangehouden. ‘Dat is bij ons nog niet bekend. Het is aan de instelling zelf om daarover informatie te geven aan cliënten. Maar mocht dat spelen, dan heeft dat geen invloed op de zorg. Die moet altijd gecontinueerd worden.’

ZSV moest kortgeleden de deuren sluiten van haar vestiging in het Achterhoekse Borculo. Enkele maanden eerder kwam die vestiging in het nieuws nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ZSV onder verscherpt toezicht had gesteld wegens ‘structurele tekortkomingen in de zorg’.  Het toezicht werd in november weer opgeheven.

 

Update: Elisa Carter

Uit het jaarverslag van ZSV over 2015 blijkt dat de Raad van Toezicht per 1 januari 2016 versterkt werd met kopstuk Elisa Carter. Carter kwam in 2012 in opspraak als bestuurslid van het Erasmus MC nadat haar werkgever een onderzoek naar haar startte wegens mogelijke zelfverrijking en vriendjespolitiek. Volgens Carter zijn die beschuldigingen nooit hard gemaakt, zij legde zelf haar functie neer in 2012 - zonder vertrekpremie. Follow the Money benaderde Carter, maar zij was tot nu toe nog niet bereikbaar voor commentaar. De mogelijke malversaties die het Openbaar Ministerie nu onderzoekt vonden overigens al plaats sinds 2011.