Tottenham-bestuursvoorzitter Daniel Levy (rechts) tijdens een wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers, december 2018.

Tottenham-bestuursvoorzitter Daniel Levy (rechts) tijdens een wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers, december 2018. © EPA / Neil Hall

Aangifte fraude tegen bestuursvoorzitter Tottenham Hotspur

Daniel Levy moet met zijn Tottenham Hotspur mogelijk meer uitdagingen in Nederland trotseren dan in de Champions League van Ajax winnen. De voorzitter en mede-eigenaar van de Britse voetbalclub is in verband gebracht met faillissementsfraude, zo blijkt uit een aangifte die Follow the Money kon inzien.

Daniel Levy, de voorzitter van Tottenham Hotspur, houdt er niet zo van de spotlights. Liefst opereert hij in de luwte en vanaf die positie trekt hij bij de Londense club al sinds 2001 aan de touwtjes. Levy geniet daarnaast als langstzittende voorzitter in de Premier League een reputatie als man die een voetbalclub van een onbeduidend bestaan in de middenmoot naar de top wist te brengen. ‘Levy is de man die de strategie van de club bepaalt, de managers aanstelt en een grote hand heeft in het transferbeleid,’ zei Phil McNulty, voetbaljournalist van de BBC vorig jaar tegen de NOS.

Het behalen van de halve finales in de Champions League getuigt van de internationale opmars van de Spurs, die eigendom zijn van investeringsmaatschappij ENIC. Het is voor het eerst in de clubhistorie dat het team het zover schopt. Als het aan Levy ligt, blijft het daar niet bij en wordt Tottenham Hotspur ‘een van de grootste clubs van de wereld’. Het gloednieuwe Tottenham Hotspur Stadium, dat een miljard pond kostte (capaciteit: 62.000), moet daarvoor de basis bieden. Vanavond zit Levy in de bijna 23 jaar oude Amsterdamse Johan Cruijff Arena, in de hoop zijn elftal daar een 0-1 thuisnederlaag te zien wegtrappen.

Of hij een paar vragen kan beantwoorden? Het gaat om zijn warme banden met de Nederlandse voetbalmakelaar Franklin S.

Mediaschuw als hij is, communiceert Levy liever niet met journalisten. Nederlandse journalisten vormen daarop geen uitzondering. ‘Hoe kom je aan mijn nummer?’ reageert hij wanneer FTM contact met hem opneemt.

Dat is een kwestie van de juiste bronnen, laten we hem weten. Of hij even tijd heeft om een paar vragen te beantwoorden? Het gaat om zijn warme banden met de Nederlandse voetbalmakelaar Franklin S., die enkele jaren geleden in de media nog gewoon Sedoc heette en die in de jaren negentig grossierde in geruchtmakende transfers van onder meer de Ajacieden Nwankwo Kanu en Finidi George. Dat veranderde toen in juli 2018 een Amsterdamse vastgoedondernemer bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte deed van faillissementsfraude, witwassen, oplichting en verduistering. Sedoc was in 2009 failliet gegaan en hield volgens de vastgoedondernemer gedurende zijn faillissement aanzienlijke geldstromen voor zijn curator verborgen. Daardoor werden zijn schuldeisers ernstig benadeeld. In het Wetboek van Strafrecht heet dat: faillissementsfraude.

De voetbalmakelaar hield miljoenen verborgen op de derdengeldrekening van advocatenkantoor Greenberg Traurig, zo schreef Het Financieele Dagblad vorig jaar zomer.

Daarom was de aangifte ook gericht tegen het advocatenkantoor Greenberg Traurig, haar directeuren, de stichting Beheer Derdengelden Greenberg Traurig en drie voormalig bestuurders daarvan. Voor het gerenommeerde kantoor was de aangifte aanleiding om accountantsorganisatie Deloitte opdracht te geven voor een forensisch onderzoek naar mogelijke misstanden rond de derdengeldenrekening. Zulke rekeningen zijn streng gereguleerd en niet bedoeld voor klanten om mee te bankieren, geld buiten een faillissement te houden of andere duistere geldstromen voor het zicht van de autoriteiten te verbergen. Bij de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, is al jaren veel aandacht voor deze problematiek. Dat een aantal transacties vorig jaar via het FD op straat kwamen te liggen, is hoogst uitzonderlijk.

De transacties die Sedoc via de derdengeldrekening van Greenberg Traurig liet lopen, vonden allemaal plaats tijdens zijn faillissement. Het ging onder meer om commissiebetalingen voor de transfer van topvoetballers, zoals de Kroatische international Luka Modric (thans spelend voor Real Madrid). Sedoc zou die gelden via zijn fiscalist Frank B., die destijds bij Greenberg Traurig werkte, aan de boedel hebben onttrokken. Frank B. kwam overigens eerder in 2018 al op eigen kracht in het nieuws als ‘fiscalist van de sterren’, en wordt door het OM verdacht van het opzetten van illegale belastingstructuren.

Levy wist daar volgens de aangever van en zodoende hielp hij Sedoc bij een financieel misdrijf

De transacties van Sedoc vormen ook het moment waarop Daniel Levy zijn intrede doet. Levy deed volgens de aangever veelvuldig zaken met Franklin Sedoc; Tottenham Hotspur zou in 2013 met medeweten van voorzitter Levy rond een half miljoen euro hebben betaald aan de Nederlandse voetbalmakelaar. En dat gebeurde dus terwijl Sedoc in staat van faillissement verkeerde. Dat geld kwam volgens de aangever niet terecht op zijn eigen rekening, maar werd via een constructie omgeleid. Daarmee bleef het geld buiten het zicht van de curator. Levy wist daar volgens de aangever van en zodoende hielp hij Sedoc bij een financieel misdrijf.

De strafrechtelijke aangifte tegen Sedoc werd vorig jaar zomer nog aangevuld en daar heeft FTM inzage in gekregen. ‘Levy zelf had wetenschap of had kunnen weten van deze frauduleuze transacties,’ zegt de advocaat van de schuldeisers. ‘Er zijn met het Openbaar Ministerie whatsapp-conversaties gedeeld tussen Levy, Sedoc en andere betrokkenen, waaruit de zakelijke transacties tussen Sedoc en Levy blijken. Levy had ook bekend kunnen zijn met het faillissement.’

Daniel Levy laat weten dat hij niet op vragen van journalisten zit te wachten, laat staan vragen wil beantwoorden over de integriteit van de handelswijze van voetbalclub Tottenham Hotspur. Hij wenst niet inhoudelijk te reageren op vragen van FTM over zijn zakelijke banden met of betalingen aan Sedoc: ‘De beschuldigingen zijn geen reactie waard van een verantwoordelijke club als Tottenham. Druk alstublieft geen belachelijke lasterlijke opmerkingen met betrekking tot Tottenham af.’

Sedoc ontkent desgevraagd dat hij zakelijke banden met Daniel Levy onderhoudt: ‘Hij is een vriend.’

Cees van Oevelen, directeur van Greenberg Traurig, laat weten dat er geen gelden van Tottenham of Levy via hun derdengeldenrekening bij Sedoc terecht kwamen.* Daarnaast heeft het kantoor intussen ‘overeenstemming’ bereikt met de Amsterdamse vastgoedondernemer.

 

* Het commentaar van Van Oevelen van Greenberg bevat een toevoeging die er eerst niet stond: dat het kantoor geen geld van Tottenham en/of Levy op zijn derdengeldenrekening heeft ontvangen.