Ernst & Young doet aangifte tegen Marlies Dekkers

3 Connecties

De ongekroonde koningin van het ondergoed zou hebben gesjoemeld met de boekhouding.

Het succesverhaal dat Marlies Dekkers heet, krijgt een zwarte bladzijde. Uit een reconstructie van het blad Sprout blijkt dat accountantskantoor Ernst & Young aangifte bij de AFM doet tegen de MD Group, het lingerieconcern van Marlies Dekkers en de Rotterdamse zakenman Erik van Zon.

Uit onderzoek van het ondernemersmagazine blijkt dat de MD Group over 2008 een andere jaarrekening heeft gedeponeerd dan de jaarrekening die was goedgekeurd door Ernst & Young. Dat is een delict en daarom besloot Ernst & Young aangifte te doen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De gedeponeerde jaarrekening toont een veel gezonder bedrijf dan in werkelijkheid het geval was.

Het nieuws komt op een ongelukkig moment. De MD Group maakte in 2010 na een aantal moeilijke jaren weer winst. Vorig jaar won het bedrijf nog de zg TFG Award voor de beste turn around.

 

Uit het juryrapport: “Marlies Dekkers heeft als rasechte en steeds bijlerende onderneemster kans gezien dit allemaal te realiseren zonder omzetverlies en met blijvende consumententrouw. Er wordt nu, vanuit een uitstekende uitgangspositie, voortvarend en professioneel aan de toekomst gewerkt.”

 

Maar de turn around heeft een hoge prijs gehad. Dekkers en Van Zon zouden hun aandelen hebben verpand aan de Rabobank. In januari 2009 moesten Dekkers cs een noodkrediet bij Rabobank aanvragen. Volgens Sprout moet dat deze zomer worden afgelost.


Succes
Marlies Dekkers gold tot nu toe als een onvervalst Hollands succesverhaal, ondanks de financiële tegenslag waarmee haar bedrijf de laatste jaren kampte. Creatief en publicitair gezien scoorde Dekkers in de roos. Zelfs Hollywood tooit zich regelmatig in het pikante textiel van Dekkers. Onlangs nog werd de doorgaans sliploze zangeres Britney Spears gezien in een beha uit de 'Beautiful Bat'-set van Marlies Dekkers.

Het ogenschijnlijk commerciële succes en de gemanipuleerde jaarrekeningen trokken ook nieuwe financiers. Bijvoorbeeld de door de kredietcrisis en mismanagement geplaagde bank NIBC, die  vorig jaar een belang nam in het lingeriebedrijf. 


Aandeelhouder, zakenpartner en commissaris Vincent van Zon van de MD Group bevestigt tegenover Sprout het incident met Ernst & Young. Hij wijt de fout aan de voormalige financieel directeur van het concern, Peter Jans. De ex-bestuurder (sinds mei 2009 niet meer in dienst) heeft volgens Van Zon de gunstigere jaarrekening gedeponeerd. “Ik heb niet helemaal kunnen meelopen tot aan het loket”, laat Van Zon weten aan Sprout. ?Hij zegt zich er van bewust te zijn dat MD met dit delict de schijn wekt dat er met jaarrekeningen is gerommeld terwijl de onderneming door een zware periode ging. “Het is onbenul geweest.“

 

Uit de reconstructie van Sprout-redacteur Eric van den Outenaar blijkt dat het bedrijf Marlies Dekkers, de MD Group, kampte met de financiering van groei. Een klassiek geval van te snelle, overleveraged groei, in combinatie met tegenvallende marktomstandigheden. MD Group streefde naar een verviervoudiging van de omzet en wilde zichzelf met een aantal prestigieuze flagship stores op de kaart zetten. De prijs die daarvoor betaald werd blijkt nu hoog.

Het ligt voor de hand dat Dekkers en Van Zon op hun beurt aangifte doen tegen hun voormalige financiële man. Woordvoerder Van Zon was echter niet bereikbaar voor commentaar. Medewerkers van MD Group konden niet bevestigen of het duo die stap gaat nemen.


Lees het complete artikel op de website van Sprout

 

Bekijk hier het geheim van Marlies Dekkers