
Tientallen aanjagers, actieteams en ambassadeurs worden door Den Haag aangesteld. Zij verbinden, faciliteren en stimuleren erop los om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Maar intussen lopen er steeds meer verwarde mensen rond en is er nog altijd een schrijnend tekort aan woningen en banen.
Hoge politiebazen van Nederland luidden kort voor de jaarwisseling de noodklok. De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, en de korpschef van Rotterdam, Frank Paauw, bleken zich grote zorgen te maken. Niet over vuurwerk of het belagen van dienders, nee, de politiechefs wilden aandacht voor verwarde mensen. Of liever: voor het stijgende aantal incidenten rondom verwarde mensen. ‘Er gaan in Rotterdam meer mensen dood door verwarde personen dan door terrorisme,’ zei Paauw tegen NOS. In de regio Rotterdam krijgt de politie inmiddels zo’n twintig meldingen per dag binnen over verwarde mensen, dat zijn er heel wat meer dan de jaren ervoor. En cijfers laten zien dat de stijging een landelijke tendens is: in 2016 registreerde de politie 75 duizend incidenten, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014. ‘We zijn het nationale opvangcentrum voor verwarde mensen geworden,’ zei Akerboom in het Algemeen Dagblad.
De politie heeft haar handen vol aan al die personen met verward gedrag. ‘Op alle andere lijstjes binnen de politie hebben we grip,’ zei Paauw bij de presentatie van de jaarcijfers. ‘Het lijstje met de verwarde personen is het enige waarop een stijgende lijn te zien is.’ Ook het stijgende aantal moorden wordt deels toegeschreven aan verwarde personen. Voor het eerst in jaren werd er een toenemend aantal moorden genoteerd: namelijk 159. in 2016 bedroeg dat aantal 111. In zeker vijftien gevallen ging het om moordenaars met een psychische stoornis; in 2016 waren dat er vijf.
Op de politieke agenda
Desalniettemin staat het probleem van verwarde mensen al een tijd op de politieke agenda. Sinds 2014, om precies te zijn. Toen schudde de moord op Els Borst de politici in Den Haag wakker. Bart van U. bracht de oud-minister en D66-prominent met 41 messteken om het leven. Van U. lijdt aan ernstige psychische problemen. Hij kreeg naar eigen zeggen een ‘goddelijke opdracht’ omdat onder Borst de euthanasiewet ontstond. Een onderzoekscommissie onder leiding van jurist en oud-informateur Rein Jan Hoekstra oordeelde kritisch over het handelen van het Openbaar Ministerie in deze zaak.
De Tweede Kamer besefte dat er iets moest gebeuren. Toenmalig minister Schippers schreef een plan van aanpak waardoor alle gemeenten beschikken over ‘een sluitende aanpak van zorg en ondersteuning van verwarde personen’. Maar er is een groot verschil tussen het opstellen en het uitvoeren van zo’n aanpak in alle gemeenten. Schippers en haar collega-minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur riepen daarom het aanjaagteam Verwarde Personen in het leven: een team bestaande uit bestuurders van politie, gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars, dat er onder leiding van Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn, voor moest zorgen dat alle gemeenten en andere betrokken partijen in de zomer van 2016 zouden beschikken over een sluitende aanpak.
‘Ondersteuner, spiegel, klankbord’
Zo’n aanjaagteam was allesbehalve een noviteit. Het vorige kabinet stelde volgens NRC ongeveer tachtig aanjagers, aanjaagteams en ambassadeurs aan. Voor ouderenwerkloosheid, jongerenwerkloosheid, grensoverschrijdende economie, publieke aanbesteding, woningbouw; elk maatschappelijk probleem een eigen aanjager. Ook voor allerlei overeenkomsten stelden ministers aanjagers aan: het thuiszitterspact, het zorgpact en het techniekpact werden aangejaagd.
Aanjagen klinkt als een intensieve bezigheid, maar het is vooral een nevenactiviteit voor ervaren bestuurders
Aanjagen klinkt als een intensieve bezigheid, maar het is vooral een nevenactiviteit voor ervaren bestuurders. Beroepsbestuurder Doekle Terpstra, oud-burgemeester Rob van Gijzel en directeur Jeugdzorg Nederland Hans Spigt hebben aanjager op hun cv staan. Maar ook in ongenade gevallen politici mogen de functie op hun visitekaartje drukken. Zo stelde toenmalig minister Kamp zijn partijgenoot en voormalig Kamerlid Matthijs Huizing in 2015 aan als voorzitter van het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid, en in 2016 als aanjager Beter Aanbesteden. Soms is de functie onbezoldigd, maar vaak wordt een uurtarief van zo’n 120 euro gerekend.
Wat doen al deze aanjagers en actieteams? Wie de rapporten en fraaie websites erop naslaat, komt al snel vrijblijvend bestuurdersjargon tegen. Zij willen vooral ‘verbinden’, ‘partijen bij elkaar brengen’, ze geven ‘innovatieve samenwerkingen een duwtje in de rug’ en houden ‘samenwerkingspartners scherp’ of stellen zich op als ‘ondersteuner, spiegel, klankbord of opjager’. Ze hebben geen bevoegdheden, dus kunnen zelf nauwelijks iets tot stand brengen. In plaats van echte probleemoplossers, zijn het eerder motivational speakers. Desalniettemin zijn zij veelal de meest concrete actie van de overheid om desbetreffend probleem op te lossen.
Bestuurlijk probleem
Neem het aanjaagteam Verwarde Personen. Het schreef binnen een jaar drie rapporten: Samen doorpakken, Samen verder doorpakken en Doorpakken!. In de titels zit vooral een wens besloten, geen beschrijving van de realiteit. Van doorpakken komt namelijk bitter weinig terecht. Na de dood van Anne Faber door Michael P., die een eerdere straf uitzat in een forensisch psychiatrische afdeling en zich voorbereidde op terugkeer in de samenleving, sprak Rein Jan Hoekstra ruim twee jaar na zijn rapport over de moord op Els Borst zijn frustratie uit. De overheid is volgens hem veel te afwachtend in de aanpak van verwarde personen.
Het doel dat alle gemeenten halverwege 2016 een sluitende aanpak hadden voor verwarde personen is niet gehaald. Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag, de opvolger van het aanjaagteam, verwacht ook niet dat alle gemeenten deze zomer een zo gewenste sluitende aanpak hebben voor mensen met verward gedrag. Wat kan Hoes doen om dat te veranderen? Weinig, volgens een woordvoerder. Voorzitter Hoes wil voor de gemeenteraadsverkiezingen alle 23 regio’s voor dit probleem bezoeken en ze nog eens aansporen hiermee aan de slag te gaan. Nu verschillende instanties keer op keer aangeven dat het nog steeds niet goed gaat met de aanpak van verwarde personen, kan hij niet veel meer doen.
De aanjagers kunnen alleen hopen dat hun boodschap door bestuurders gehoord wordt. Onze kersverse staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis heeft er in ieder geval iets van opgevangen. Naar aanleiding van een rapport van het Schakelteam stelde hij twee miljoen beschikbaar om ‘de wisselwerking tussen het gemeentelijk domein en de zorgverzekeringswet te verbeteren’. Het geld is bedoeld voor ‘pilots om te experimenteren met verschillende manieren om de samenhang in begeleiding en behandeling te verbeteren’.

Hier komt een tweede probleem rond aanjagers en actieteams naar boven. Zij zijn vooral gericht op het samenbrengen van betrokken partijen: ‘Het Schakelteam verbindt partijen, stimuleert en faciliteert.’ Als betrokken partijen elkaar beter vinden en losse systemen beter op elkaar aansluiten, is het probleem opgelost, zo lijkt de onderliggende gedachte. Met andere woorden: de overlast van verwarde mensen is vooral een bestuurlijk probleem. Systemen moeten beter op elkaar aansluiten, partijen moeten beter samenwerken en vooral de patiënt dient centraal te staan. Ter ondersteuning geeft het kabinet hiervoor twee miljoen euro. Alleen is het de vraag of onvoldoende samenwerking ook echt het probleem is. Onderzoek duidt namelijk op een andere oorzaak.
Bezuinigen op bedden
Het aanjaagteam heeft voor zijn eerste rapport de Universiteit van Amsterdam gevraagd literatuuronderzoek te doen naar de vele bestaande onderzoeken naar verwarde personen. De onderzoekers van de UvA noemen daarin één mogelijke oorzaak voor het gestegen aantal incidenten expliciet, namelijk: ‘De toename van incidenten met verwarde personen in het publieke domein kan volgens de UvA mogelijk worden gerelateerd aan de afbouw van residentiële zorg en het onvoldoende op gang komen van geschikte alternatieve (ambulante) zorg.’ Kortom, de opvang binnen de muren van GGZ-instellingen is afgenomen, terwijl er te weinig vervangende zorg voor in de plaats is gekomen.
Waar de sector de omslag naar ambulante zorg zag als een ideële verandering, keek de overheid vooral naar de centen
Het afbouwen van het aantal plekken bij instellingen is een breed gedeeld doel, ook bij instellingen zelf. In Nederland worden relatief veel mensen met een psychisch probleem behandeld binnen de muren van een instelling. Dat is duur, maar vooral beperkend voor patiënten. Zij willen met de juiste hulp zoveel mogelijk meedoen met de samenleving. De GGZ-sector sprak daarom in 2012 met de overheid af het aantal bedden in 2020 met een derde terug te brengen ten opzichte van 2008.
Waar de sector de omslag naar ambulante zorg zag als een ideële verandering ten bate van de patiënt, keek de overheid vooral naar de centen. Vanaf 2011 zijn er honderden miljoenen bezuinigd op de GGZ. De meest vergaande regel was de invoering van de eigen bijdrage, specifiek voor de geestelijke gezondheidszorg in 2012. De maatregel stuitte op veel verzet en werd een jaar later alweer afgeschaft, maar het had toen al meetbare schade opgeleverd. Volgens gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn, verbonden aan de Harvard Medical School, steeg het aantal crisisopnames met een kwart en verdubbelde het aantal dwangbehandelingen, vooral bij mensen met schizofrenie en een bipolaire stoornis.
Ook Hoes geeft toe dat de bezuinigingen verkeerd zijn uitgevoerd. De bestaande zorg is te snel afgebouwd, terwijl zorg in de wijk nog helemaal niet goed was geregeld, stelt hij. Het valt moeilijk te ontkennen dat dit niet kon worden voorzien. Bij de overeenkomst over het afbouwen van het aantal bedden werden immers wel concrete cijfers afgesproken, maar bij de opbouw van de vervangende zorg niet. Pas vier jaar later, in 2016, vroeg de toenmalige minister Schippers experts van het Trimbos Instituut hierover alsnog advies. De onderzoekers kwamen tot een eenvoudige conclusie: er moet meer geld bij.
De toename van het aantal incidenten komt niet doordat er meer verwarde mensen zijn, maar door het beleid
De toename van het aantal incidenten komt dus niet doordat er meer verwarde mensen zijn, maar is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het beleid van de rijksoverheid zelf. Forse bezuinigingen en een totaal verkeerd uitgevoerde omslag naar een nieuwe praktijk. Met het aanstellen van een aanjaagteam legt de overheid het probleem bij de partijen in het veld die beter zouden moeten samenwerken. De verantwoordelijke ministers maken zich er zo makkelijk vanaf: de aanjagersaanpak kost een schijntje ten opzichte van de eerdere bezuinigingen, maar wekt wel een daadkrachtige indruk.
In gelul kan je niet wonen
De sterke focus op het verbinden van allerlei partijen om samen het probleem op te lossen in plaats van te kijken naar de oorzaken van het probleem, speelt ook bij andere aanjagers voor grote actuele maatschappelijke problemen. Aanjager Rob van Gijzel, oud-burgemeester van Eindhoven, moet ervoor zorgen dat het tekort aan tienduizenden betaalbare huurwoningen verdwijnt. Hoe? Met een samenwerkingstafel. Van Gijzel brengt het rijk, gemeenten, bouwers, investeerders, corporaties en huurders samen aan tafel om het probleem aan te pakken.
Voor zijn komst als aanjager was er volgens Van Gijzel ‘een enorm wantrouwen’, maar door de overlegtafels in steden ‘vinden we elkaar reuze snel’, zei hij tegen de NOS. Van Gijzel zet vooral in het versnellen van processen, zo gaf hij eerder aan in een interview met FTM: ‘Als je zegt: “Ik wil binnen vier tot zes weken een uitgebreide reactie hebben”, dan weet je zeker dat de papieren na zes weken op je bureau liggen, en niet na vier weken. Daar is al de eerste winst te behalen.’
Ook het probleem van het woningtekort is voor een belangrijk deel terug te voeren op falend overheidsbeleid
PvdA’er Van Gijzel lijkt met zijn overleggen niet bepaald op Jan ‘In gelul kan je niet wonen’ Schaefer, het type politicus dat steeds wordt opgerakeld als de PvdA in een crisis verkeert. Van Gijzel hoopt praten om te zetten in stenen. Daarin krijgt hij een medestrijder. Minister Ollongren wil vanaf nu in stedelijke gebieden een ‘actievere en regisserende’ rol spelen bij het aanjagen van de woningbouw. Daarvoor wil ze eerst in overleg met de betrokken partijen. De gesprekken moeten volgens de minister leiden tot afspraken over het versnellen van de woningbouwproductie.
Maar net als bij verwarde mensen is het probleem van het woningtekort voor een belangrijk deel terug te voeren op falend overheidsbeleid. Het rijk heeft het onderwerp jarenlang verwaarloosd en gaf met maatregelen als de verhuurdersheffing ook niet bepaald een stimulans aan de bouwsector. De bouwproductie in Nederland nam zo veel harder af dan in omringende landen. Door de crisis is er ook een enorm tekort aan vakmensen ontstaat. De kosten voor het bouwen van woningen zijn daardoor enorm gestegen nu de markt weer aantrekt. Het zijn grote en taaie problemen, maar de focus van de samenwerkingstafel ligt daar niet. Of het verkorten van de reactietermijn van zes naar vier weken echt zoden aan de dijk zet, is maar zeer de vraag.

Tussen ideaal en bezuiniging
En als er dan verbetering optreedt, is het ook zeer de vraag of deze wel te danken is aan de aanjager. Of toch niet? Hans Spigt was tot maart vorig jaar aanjager van de Banenafspraak, de overeenkomst waardoor bedrijven en de overheid tienduizenden werkplekken zouden creëren voor arbeidsgehandicapten. De afspraak was de afgelopen weken weer actueel door de netelige kwestie rondom PvdA-Kamerlid Moorlag. Dit weekend mocht Moorlag toch definitief aanblijven van de partij na onderzoek van onder meer Hans Spigt.
Net als bij de aanpak van verwarde personen is er bij het creëren van banen voor arbeidsgehandicapten veel verloren gegaan tussen ideaal en bezuiniging. Arbeidsgehandicapten moesten meer meedoen met de gewone samenleving en dus ook in een gewone organisatie aan de slag kunnen, in plaats van in een speciale sociale werkplaats. Maar terwijl er fors werd bezuinigd op deze sociale werkplaatsen, kwamen er te weinig reguliere banen voor terug. Moorlag werd daar deze week bijna het slachtoffer van.
Het Banenplan moest ertoe leiden dat er wel genoeg reguliere arbeidsplekken kwamen voor arbeidsgehandicapten. Aanjager Spigt diende ervoor zorgen dat de overheidssector voldeed aan het gestelde aantal banen. Het begin was veelbelovend; in 2015 werden er vijftienhonderd banen meer gecreëerd dan afgesproken. Spigt noemde dat een jaar later zijn succes. Het niet halen van het gestelde aantal zou ook zijn mislukking zijn geweest. ‘Dan was de inzet van iemand die de boel aanjaagt om werkgevers in de juiste stand te zetten, niet het juiste middel geweest,’ zei hij toen tegenover NRC.
Per 1 januari van dit jaar is echter een quotum van kracht voor de overheidssector, omdat er in 2016 veel te weinig banen zijn gecreëerd. In dat jaar bleek slechts iets meer dan de helft van het gestelde doel te zijn gerealiseerd. Grote sectoren als de politie, die de handen vol had aan de reorganisatie van de Nationale Politie, en het primair onderwijs, dat geen geld had voor ondersteunende functies, realiseerden veel te weinig plekken. Met de nieuwe quotumregeling ontvangen werkgevers een boete als ze onvoldoende werkplekken creëren.
Was de aanjager achteraf gezien wel het juiste middel? ‘Het succes van het creëren van banen is niet mijn succes,’ zegt Spigt nu tegen FTM, ‘maar van de overheidswerkgevers. Maar het aan de gang krijgen van de beweging is wel een succes. Er is wel wat gebeurd, alleen moet je dat vasthouden.’ Dat vasthouden is niet gelukt. ‘Na anderhalf jaar heb ik geconstateerd dat er meer ondersteunende maatregelen nodig zijn om de Banenafspraak tot een succes te maken.’ De extra maatregelen kwamen er niet. ‘Daar moet ik heel eerlijk over zijn, dat vind ik niet alleen zonde, maar ook wel ernstig. De doelgroep blijft ieder jaar toenemen en als we geen tempo maken met het realiseren van banen, dan komt er een hele groep mensen naast de samenleving te staan. Dat kunnen we ons niet veroorloven.’
Tandeloze tijgers
Meer dan waarschuwen kon Spigt niet. Net als collega-aanjagers rondom verwarde personenen en woningbouw had hij geen bevoegdheden en kon dus niks afdwingen. Aanjagers zijn zo tandeloze tijgers die verbindend, stimulerend en faciliterend grote problemen willen oplossen die juist door de overheid zijn ontstaan.
Voor bewindspersonen is het echter een ideaal beleidsmiddel: ten opzichte van bezuinigingen die leidden tot de problemen kost het bijna niks, de problemen worden over de schutting gegooid bij de betrokken sectoren en gemeenten en gevraagd naar wat eraan wordt gedaan, kan de minister eenvoudig naar de aanjager wijzen. En terwijl aanjagers voor een aardig uurtarief druk doende zijn met verbinden, gebeurt er ondertussen voor verwarde personen en hun omgeving, starters op de woningmarkt, arbeidsgehandicapten en veel andere kwetsbare groepen weinig.
36 Bijdragen
wim de kort 8
en weinig wol dus. In het Tilburgse Wilhelminapark zit ook al sinds enige tijd een man op een stoel helemaal ingepakt in een plastic blauwe zak.
Bestuurders en hulpverleners worden radeloos van deze schijnbaar onoplosbare situatie. De man wil met niemand iets te maken hebben.
Diny Pubben 9
wim de kortWe leven in de datawereld en daar moet de journalistiek anders, sluit even aan bij Moorlag het stond allemaal in het regeerakkoord van 2012.
Hebben we toen journalisten gehoord over het sluiten van de sociale werkplaatsen? Nee.
Hebben we sindsdien medewerkers uit die sociale werkplaatsen gehoord? Nee en waarom niet?
Pieter van de Lugt ga eens terug naar al die bestuurders waar je mee sprak en stel ze eens de simpele vraag, u kunt morgen ernstig ziek worden en dan staat u binnenkort in het doelgroepen register als arbeidsgehandicapt uw gegevens liggen op straat, zijn van de Overheid en de Markt, niet van u en u hebt geen inzage en geen correctierecht in het BSN en de aanjaagteams houden u in de gaten. Dat doelgroepenregister gaat bepalen waar u nog een paar uurtjes per dag aan de slag kunt zonder dat u iets gevraagd wordt.
Vraag ze dan ook hoe die woorden voelen, arbeidsgehandicapt en aanjaagteams.
Onze politici hebben geen databesef, ze denken nog in de analoge wereld, ondertussen 'stromen die BSN gegevens' overal naar toe. Ongeschoond, feiten en meningen lopen daar door elkaar, waarheidsvinding is daar onmogelijk.
Laat ze dat maar eens volgen, daar zitten de rampen.
Jan Willem de Hoop 12
Ik denk echter dat de eindconclusie nog iets te mild is of de plank net mis slaat.
Als intelligente mensen bij herhaling steeds dezelfde "domme" dingen doen, dan kon er best weleens een reden achter zitten en het allemaal minder "dom" is is dan het lijkt.
Als je als politiek pijnlijke maatregelen niet meer duidelijk durft uit te leggen, maak je het gewoon erg ingewikkeld, en dus min of meer onuitvoerbaar en overgiet je het met sympathieke sausjes waar aanjaagteams een onderdeel / voorbeeld van zijn. Aanjaagteams zijn bedoeld zowel als afleiding en als excuus Truus.
Mensen voelen dan wel feilloos aan dat ze belazerd worden, maar goed de vinger op deze zere plek leggen valt nog niet mee. En wie protesteert of kritiek uit, zonder het goed te kunnen uitleggen, wordt onderbuikgevoelens verweten. Maar de inzet van tandeloze aanjaagteams zou net zo goed gezien kunnen worden als onderbuik bestuur.
Behalve het verdelen van lucratieve baantjes onder (oud) politici en andere aanhangers van de kliek hebben aanjaagteams nog een heel belangrijk voordeel waar in het artikel niet op wordt ingegaan.
Aanjaagteams hebben als voordeel dat gemeenteraadsleden niet het beleid van hun eigen partijen in Den Haag hoeven af te kraken en niet in gesprek hoeven gaan met hun eigen ontevreden burgers en kiezers. Aanjaagteams van gemengde samenstelling bekritiseren een gemengde groep / coalitie in Den Haag / in de Tweede Kamer, zodat iedereen en niemand zich aangesproken voelt - hoeft te voelen.
Heeft iemand al een lokaal gemeenteraadslid ontdekt van VVD, CDA, PvdA, D66, CU en PVV die nu vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen openlijk heeft aangegeven dat hun eigen partij in de afgelopen 8 jaar, langere of kortere tijd, verantwoordelijk is geweest voor de puinhopen die ze via gemeenten zelf hebben veroorzaakt
.
Diny Pubben 9
Jan Willem de HoopNog een mooie vraag voor Pieter van de Lugt aan die bestuurders.
https://www.zorgwelzijn.nl/leeuwarden-halveert-budget-voor-wijkteams/
Martin van den Heuvel 1 11
Jan Willem de HoopEn die weinige mensen die WEL de vinger op de zere plek kunnen leggen en het WEL goed uit kunnen leggen, hebben geen enkele mogelijkheid om de simpele feiten openbaar te maken. Want geen geld.
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Peter Urbanus 5
Jan Willem de Hoop[Verwijderd]
Hoeveel doden en gewonden door gezonde mensen ?
Hoeveel doden en gewonden (door 'verwarde' mensen) in het verkeer ?
1 staat tot x ?
Verwarde politiemensen en politici, die niet meer weten wat in een langzaam verder ontsporende samenleving daadwerkelijk relevant en/of actueel is ?!
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Martin van den Heuvel 1 11
Het moordkartel van Nederland. Wie heeft er met deze partijen nog een Duterte nodig?
"Wat kan Hoes doen om dat te veranderen? Weinig, volgens een woordvoerder."
Wat kan de bevolking doen om dat te veranderen?
Niet meer stemmen op het moordkartel.
"Maar net als bij verwarde mensen is het probleem van het woningtekort voor een belangrijk deel terug te voeren op falend overheidsbeleid."
NIET WAAR.
Is terug te voeren op LIBERAAL overheidsbeleid.
"Het rijk heeft het onderwerp jarenlang verwaarloosd"
NIET WAAR.
Het rijk heeft het onderwerp OPZETTELIJK KAPOTGEMAAKT.
VVD.
Maakt meer kapot dan je lief is.
HeRo 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
HeRoHet geld moest niet naar immigratie, opvang en steeds grotere bijdragen aan de EU, maar naar de hoge inkomens en de grote bedrijven in de vorm van minder belasting betalen.
Mensen die hier naar toe immigreren, doen dat met instemming van de liberale (dus ook PVV) overheid. Die mensen worden hier naar toe gehaald om werkloosheid te creëren. Dan kunnen de bazen blijven roepen: Wat? Meer loon? Voor jou duizend anderen. Als alle werklozen aan het werk zijn, wordt dat een probleempje. Daarbij geven die immigranten hun uitkering uit in Nederland, zodat door alle BTW, accijnzen en noem al die belastingen maar op, binnen een maand hun uitkering weer op de bankrekening van de belastingdienst staat geparkeerd.
Inderdaad, we betalen veel aan de EU, maar het totaalbedrag is peanuts, vergeleken met de cadootjes die de hoge inkomens de afgelopen 40 jaar hebben gekregen.
In 1980 betaalde iemand met een hoog inkomen (dokter, advokaat) 72 % belasting over zijn totale inkomen.
De huisarts van NU betaalt voor de eerste 10.000 euro niets,
voor de volgende 20.000 euro 37 %,
van de volgende 47.000 euro 41 %
en boven de 65.000 betaalt hij 52 %.
Dat betekent dat een huisarts met een gemiddeld inkomen van een ton, daar ongeveer 66.000 euro van overhoudt, exclusief HRA en andere aftekposten. Dus betaalt die persoon gemiddeld 34 % belasting. Dat is half zoveel als in 1980.
De VVD gaat dat nog verder terugbrengen door alle belastingschijven boven de 37 % af te schaffen. Dan krijgen we vanzelf weer een fors "begrotingstekort" en raad eens wie dat mag gaan betalen.
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Gewoon eventjes lezen.
P.s. Als Geert zo tegen de buitenlanders is, waarom stemde hij dan VOOR uitbreiding van het aantal asielzoekerscentra?
Theo van Ingen 4
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Theo van IngenAls je een bepaald bedrag verdiende, betaalde je een percentage belasting over je hele inkomen.
Ging je meer verdienen, dan ging je een hoger percentage belasting betalen over je volledige inkomen.
Als voorbeeld verzin ik wat cijfers.
Inkomen: 20.000 euro. Belasting 20 % = 4000 euro = netto 16.000
inkomen: 22.000 euro. Belasting 28 % = 6160 euro = netto 15.840
Je ziet, dat klopt niet helemaal. Een oom van mij kreeg 7 cent per uur erbij en moest 11 cent extra belasting betalen. Dat was niet echt eerlijk, dus dat had beter gekund. Bijvoorbeeld door het inkomen in schijven te verdelen, waarbij je een hoger percentage belasting betaalt in elke hogere schijf.
Probleem is dat de politiek de "vereenvoudiging" heeft aangegrepen om voor hun zelf en hun rijke vrinden minder belasting te regelen. Net zoals Mark Rutte een nieuwe "vereenvoudiging" aan gaat grijpen om het hoogste belastingpercentage terug te brengen naar 37 %. Dat is geen flauwekul, dat heeft hij zelf al aangekondigd.
Ik hoef je hopelijk niet uit te leggen wat er gaat gebeuren nadat die "vereenvoudiging" is doorgevoerd en er tientallen miljarden minder belasting binnen gaan komen.
thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomWAT begrijp ik niet?
WAT heet progressief?
De belastingschijven van nu zijn OOK progressief = steeds hoger percentage naarmate je in de volgende schijf komt. Het verschil tussen nu en vroeger is, dat het hogere percentage niet (meer) geldt voor de vorige schijf.
Is het te lastig voor je?
thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomIk heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het niet de onkunde van mensen is om nederlands te verstaan, maar jouw onvermogen om duidelijk te maken wat je bedoelt. Ik zou eens beginnen met een lesje Nederlandse taal, als ik jou was, of misschien eventjes wachten met schrijven als je een gedachte hebt.
Probeer je eens voor te stellen dat jij degenen bent die moet lezen/aanhoren wat je vertelt en vraag je dan eens af of dat begrijpelijke taal is. Het scheelt een hoop als mensen zodanig communiceren met elkaar, dat ze elkaar begrijpen. Dat voorkomt een hoop ruzie.
Krijg ik nu wél een volledig antwoord? Of maak je je er weer met een Jantje van Leiden vanaf?
Je korte, af en toe niet te begrijpen reacties en slecht lopende zinnen met niet kloppende interpunctie doen vermoeden dat je ADHD hebt. Ritalin schijnt te helpen.
thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1ik maak to the point commentaar, ook erg populair bij de vrouwelijke collegas
ict met een vlotte babbel
universitair opgeleid
rest mij u enkel een fijne avond te wensen
Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomDie vlotte babbel moet alleen nog in letters uit de verf komen, want dat lukt niet bijster goed. Heb je een hekel aan typen?
Er is geen verband tussen i.q. en autisme. Ict en autisme schijnt een perfecte combinatie te zijn.
Procentueel is het aantal mensen met autisme, ouder dan 30 jaar, even groot als bij mensen jonger dan 30 jaar. Het probleem is dat toen de mensen van boven de 30 jaar op school zaten, er nog bijna niets bekend was over autisme en ze dus ook niet werden getest.
Theo van Ingen 4
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Theo van IngenJe moet duidelijker schrijven. Wat je denkt, moet je ook opschrijven. Ik kan niet zien wat er in jouw hoofd gebeurt, dus moet je het me laten weten.
Populair bij de vrouwelijke collega's? Lachen ze je toe, of uit? Een autist ziet het verschil niet.
Matthijs2 5
Ronald 101
Martin van den Heuvel 1 11
Ronald 101Peter Zwitser 9
Ik ben opzettelijk wat vaag in het verhaal hieronder.
Iemand krijgt opdrachten van God om anderen vreselijke dingen aan te doen. Dat gebeurt slechts af en toe, er zijn hele periodes dat het prima gaat. Tot voor zo'n twee jaar geleden kon die persoon min of meer zelf een opname regelen, tijdens zo'n periode.
Dat kan niet meer, want er zijn inmiddels te weinig bedden. Opname wordt nu bepaald door een psychiater in opleiding, die de persoon helemaal niet kent. (Eens in het half jaar heeft die psychiater 'n gesprek met de persoon, maar omdat het om 'n opleidingsplaats gaat, is dat steeds 'n andere psychiater. 'n Gesprek van maar liefst twintig hele minuten!)
De ambulante hulpverlening is teruggebracht van één gesprek in de week naar eens in de twee weken: te weinig mensen voor het ambulante werk.
Het is wachten tot deze persoon het journaal haalt.
De tweede oorzaak: die vermaledijde bureaucratie van de zorgverzekeraars. Tot voor enkele jaren kon die persoon, als hij was opgenomen, geleidelijk aan weer terug naar huis. Eerst 'n nachtje, dan twee nachten, enz. Gedurende zo'n drie weken even wennen.
Dat kan niet meer. Je bent óf opgenomen, óf je woont volledig thuis. Langzaam wennen mag niet meer van de verzekeraar.
Het gaat hier dus om iemand die nog kan aangeven dat hij even 'opgeborgen' moet worden. Als het bij die persoon met redelijk zelfinzicht al niet lukt, hoe moet iemand die dat zelfinzicht niet heeft het dan redden?
Opname wanneer dat nodig is, gecombineerd met 'n soepele afbouw van weer naar huis gaan, en meer ambulante begeleiding zou hier prima werken. Het omgekeerde gebeurt.
Martin van den Heuvel 1 11
Peter ZwitserDegene die de zorgverzekeraars zoveel macht heeft gegeven dat zij dit kunnen doen, dat is dezelfde die het aantal bedden met een derde verminderde.
15 Maart 2017 stemde 74 % van de burgers op een liberale partij.
Statistisch gezien hebben 11 van de 15 mensen die vorig jaar door een "verward persoon" zijn vermoord, daar zelf om gevraagd.
Wie gaat die 74 % eens uitleggen wat "liberaal" betekent?
Peter Urbanus 5
Niet dat het allemaal onbekwame bestuurders zijn, in tegendeel, maar wat hun werkelijke kwaliteiten zijn en of ze het beter zouden doen dan ieder ander, daar kom je moeilijk achter.
Co Pater 7
Peter UrbanusMarla Singer 7
Iemand die een bepaald onderwerp op facebook liked?
OK, misschien niet naar een keer maar na hoeveel keer wél?
Of een Erwin Lensink (De waxinehouder gooier) die nu vol met medicijnen gepropt wordt en amper nog met mensen in contact komt en depressief is gemaakt?
Misschien niet meer zoveel posten want voor je het weet heb je de GGD voor de deur staan die 'even met je willen praten'.
Marco Fredriks 4
Marla SingerBob Lagaaij 5
Marco FredriksIn een tijd, dat de politie mogelijke demonstranten in aardbevingsprovincie Groningen, die te vinden zijn op social media als Facebook, vooraf opzoekt - na hun identiteit te hebben achterhaald - ga je onwillekeurig twijfelen aan de definitie van ,,verwardheid''. Maar er zijn natuurlijk ook serieuze patienten (of clienten, moet je zeggen), die een gevaar vormen voor zichzelf en hun omgeving. Vroeger kreeg een deel voor langer of tijdelijk een rustig plaatsje
in de bossen, nu moeten ze het - al of niet ondersteund door ambulante begeleiding en een potje pillen - zelf uitzoeken in een samenleving die behoorlijk ingewikkeld is. Dat noemen we ,,participatiemaatschappij'' - een duur woord voor bezuinigen en problemen ergens over de schutting flikkeren - en het leidt steeds vaker tot ongelukken. Daar zetten we dan weer een aanjaag- of schakelteam op (zie rapporten ,,Doorpakken'' 1, 2 en 3) en gaan over tot de orde van de dag.
thebluephantom 6
Bob Lagaaijthebluephantom 6
Bob Lagaaij 5
Peter Waalkens 7
De aanjagers zijn zoethouders die op zich nuttig zouden kunnen zijn als er flankerend beleid zou zijn. Zonder flankerend beleid is hun baantje voor veel aanjagers een verkapte uitkering en werken ze mee aan uitstel van executie voor de betreffende bewindslieden.
Kern van het probleem is dat er geen verantwoordelijkheid wordt genomen voor de schade die sociaal wordt aangericht.
Peter Hendriks 7