
Gemeenten zouden de jeugdzorg goedkoper en beter regelen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Wat ging er mis? Lees meer
De gemeenten zouden jeugdzorg dichterbij, efficiënter en uiteindelijk ook goedkoper gaan regelen. Het tegenovergestelde gebeurde: het aantal zorgaanbieders is gestegen van 120 in 2014, naar zo’n 6.000 nu. En inmiddels ontvangt één op de tien Nederlandse kinderen een vorm van jeugdzorg.
Maar is geld het enige probleem? Onder de werktitel "Jeugdzorg in het Rood” doet Follow the Money onderzoek naar de geldstromen in de jeugdzorg. In deze gids loodsen we je langs de belangrijkste bevindingen.
Bij de jeugdbescherming is het wachten op de volgende meltdown
Lelystad versus Pluryn: in het gevecht om de rekening delft de gemeente het onderspit
Opvanghuis voor kinderen krijgt dikke onvoldoende, maar blijft voorlopig open
Staatssecretaris Van Ooijen over het repareren van de jeugdzorg: ‘Het is een enorm praatcircus’
Minister Franc Weerwind: ‘Herwinnen van vertrouwen, dat is mijn belangrijkste opdracht’
Terugkijken | Beslissen in een failliete jeugdzorg: het verhaal van drie kinderrechters
In het hart van een zorginfarct: de rechter kan in een kinderleven het keerpunt zijn
In het hart van een zorginfarct: het gaat de kinderrechter om het kind, niet om ‘de waarheid’
In het hart van een zorginfarct: kapotte relaties
In het hart van een zorginfarct: de ouders, wanneer doen ze het goed genoeg?
Uit de folder ‘Voogdij’ van Jeugdbescherming Branant
Ook in Brabant geen jeugdbeschermers meer beschikbaar
Vanaf aanstaande maandag hanteert Jeugdbescherming Brabant (JBB) drie maanden lang een cliëntenstop. Er zijn niet genoeg jeugdbeschermers om de kinderen te helpen die door de rechter onder toezicht of voogdij zijn gesteld.
Normaal gezien ontfermt de jeugdbescherming zich na een uitspraak van de kinderrechter over een kind wiens veiligheid of ontwikkeling in gevaar is. In Brabant lukt dat de komende drie maanden niet: het ontbreekt de jeugdbescherming in deze provincie aan menskracht om deze nieuw toegewezen kinderen onder haar hoede te nemen. Afgelopen woensdag stuurde JBB alle wethouders in Brabant een brief waarin zij dit meedeelde.
‘Het is bij ons nu echt klaar, we zitten overvol’
JBB is de eerste gecertificeerde instelling die zegt: tot hier en niet verder. Een ‘buikpijnbesluit’, noemt bestuurder Rinda den Besten deze uitzonderlijke stap. ‘Het is bij ons nu echt klaar, we zitten overvol. We hebben gewoon te weinig mensen om de aan ons toegewezen cliënten goed te kunnen bedienen. De werkdruk is hoog, het ziekteverzuim neemt toe, het verloop groeit, we krijgen nauwelijks reacties op vacatures en detacheringsbureaus hebben ook geen mensen meer.’
‘Ongelooflijk zorgelijk dat nu ook in Brabant een situatie is ontstaan waarin de grootste aanbieder van jeugdbescherming in de provincie, weliswaar voorlopig, niet in staat is om ondertoezichtstellingen uit te voeren,’ reageert Susanne Tempel, kinderrechter in Zeeland-West-Brabant.
In december 2020 zegden de Zeeuwse wethouders de verlieslijdende gecertificeerde instelling Intervence de wacht aan. Eerder deze maand vroeg Briedis – dat vooral in Zeeland en Brabant opereert – faillissement aan. Dit verhoogt de instroom van gezinnen bij JBB.
Jeugdbescherming Brabant (JBB) kampt al langer met problemen. Zo bemiddelt de Jeugdautoriteit momenteel in een conflict tussen JBB en de Brabantse gemeenten over de hoogte van de tarieven. Volgens JBB zijn die niet kostendekkend. Daarnaast zijn de gemeenten van plan niet meer vooraf te betalen, maar achteraf, waardoor JBB een acuut liquiditeitsprobleem zou krijgen. JBB had in 2020 een omzet van 32,4 miljoen en draaide een verlies van 3 miljoen.
Dossier
Jeugdzorg in het rood
De gemeenten zouden jeugdzorg goedkoper en beter regelen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Wat ging er mis?
Door een forse reorganisatie tussen 2015 en 2017 heeft de Brabantse jeugdbescherming flink op personeel moeten inleveren. Waren er in 2014 in totaal 745 fulltime medewerkers in loondienst, in 2019 waren dat er nog 344. JBB moest wel reorganiseren, omdat in Brabant de vrijwillige jeugdbescherming losgeknipt is.
Sindsdien moet JBB haar volledige omzet genereren uit de gedwongen jeugdbescherming. Op de hoeveelheid werk die haar toevalt, heeft de jeugdbescherming geen invloed: de rechter wijst een ondertoezichtstelling toe. Hoe vaak dat gebeurt, wisselt sterk.
‘Wij hebben de mensen niet’
Daardoor is het voor JBB moeilijk om medewerkers in reserve te houden. ‘Er is financieel nauwelijks ruimte om medewerkers in dienst te houden in afwachting van een nieuwe toename van de instroom,’ liet JBB eerder aan Follow the Money weten. Daarnaast kampt JBB met een hoog ziekteverzuim en een personeelstekort doordat zij – net als collega-organisaties – nauwelijks gekwalificeerde jeugdbeschermers kan vinden. Voor de medewerkers leidt dit tot een hoge werkdruk.
Deze problemen leidden eerder tot een zogeheten ‘beperkt hulpaanbod’: ouders van een kind onder toezicht krijgen – in plaats van een vaste jeugdbeschermer – een telefoonnummer van de bureaudienst mee. Tijdens een eerder gesprek met Follow the Money zei JBB-bestuurder Rinda den Besten: ‘We zijn hier noodgedwongen mee gestart door personeelstekorten. Met een aantal medewerkers doen we het hoogst nodige om aan de bodemeisen van veiligheid te voldoen. In 2021 hebben we het beperkt hulpaanbod versneld afgebouwd.’
Omdat jeugdbeschermingsorganisatie Briedis, die ook in Brabant opereerde, geen certificaat meer heeft, zijn rechters extra kinderen aan JBB gaan toewijzen. ‘Daar hebben we niet op kunnen anticiperen,’ zei Den Besten. ‘Wij hebben de mensen niet.’
31 Bijdragen
GJ van Broekhoven 9
"Daarnaast zijn de gemeenten van plan niet meer vooraf te betalen, maar achteraf, waardoor JBB een acuut liquiditeitsprobleem zou krijgen",
vloeit voort dat de gemeenten voor een groot deel het probleem veroorzaken.
Bovendien, het idee om pas achteraf te willen betalen, wetende dat de kosten dan voorgefinancierd moeten worden is in strijd met de aan de gemeenten gedelegeerde zorgtaken inzake de jeugd met problematiek.
Gemeenten willen van de staat extra geld ontvangen, dan dienen zij zich als verantwoordelijke bestuursorganen te gedragen.
Gert-Jan van den Broek
GJ van BroekhovenDoor hierin niet samen op te trekken als gemeenten en uitvoeringsorganisaties, maar vooral met elkaar bezig te zijn blijft deze situatie in stand. Het rijk heeft zijn doelstelling (bezuinigingen) gerealiseerd. De middelen die nu van het rijk komen worden geframed als “extra” middelen, maar zijn dus vooral compensatie voor het tekort dat in 2015 door het rijk aan de Jeugdzorg cadeau gegeven is.
Pas wanneer de verschillende partijen hierin mét elkaar naar gaan kijken, met oog en oor voor elkaars belangen en vanuit het belang van de jeugdige, kunnen hierin stappen gezet worden. Anders verdampen deze extra middelen gewoon weer in gemeentebegroting, hogere tarieven en winsten (of andere creatieve vormen) van aanbieders.
GJ van Broekhoven 9
Gert-Jan van den BroekEline Gumbert 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Eline GumbertFred Bos 1
Niemand plaatst vraagtekens bij de doelmatigheid of zelfs rechtmatigheid van de maatregelen. Noch bij de wijze waarop kinderen en ouders in een beschermingsmaatregel worden gemoffeld. Evenmin de dubieuze rol van de kinderrechters, die allesbehalve onafhankelijk en onpartijdig opereren.
Het fabriceren van feiten en construeren van dossiers is een groot onderliggend probleem en veroorzaker van alle ellende. Dat begint al bij de wijkteams, waarna er ongecontroleerd en ongegeneerd wordt ge-copy/paste door Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, rechtspraak en gecertificeerde instellingen.
Het systeem is terminaal ziek. Stop met pleisters plakken. Trek de stekker d'r uit.
GJ van Broekhoven 9
Fred Bos"Evenmin de dubieuze rol van de kinderrechters, die allesbehalve onafhankelijk en onpartijdig opereren".
Waarom meent u het voorgaande?
Fred Bos 1
GJ van BroekhovenLees vooral ook hoe een rechter zelf werd geconfronteerd met het falen van haar collega's:
https://www.mr-online.nl/ik-was-vertrouwen-in-de-rechtspraak-wel-even-kwijt/
GJ van Broekhoven 9
Fred BosOnjuist is ook dat de Vrouwe Justitia de kassiere van de keten is, zoals u dat genoemd heeft. U zult de rechtspraak bedoelen. Rechters zijn natuurlijk afhankelijk van de informatie die zij krijgen, dat is waar.
Wat de in de link bedoelde Nathalie van Waterschoot aan heeft geduid is moeilijk om zoiets op juistheid te schatten. Men moet de hele zaak kennen om daar echt een oordeel aan te verbinden.
Mijn praktijkervaring leert dat ouder te vaak hun scheiding uitvechten over de rug van kinderen. Waarbij kinderen veel te vaak letterlijk het kind van de rekening worden. Zonder de casus in de link te kennen, heb ik de indruk dat wat ik hem aangegeven ook daar gespeeld kan hebben.
Fred Bos 1
GJ van BroekhovenTen aanzien van ketenpartners verwijs ik u naar de Procesreglementen van de rechtbanken en de Professionele Standaarden voor de Familierechtspraak. Ook de website van de RvdK is er helder over. Zoals op onder meer deze pagina:
https://www.kinderbescherming.nl/samenwerken-in-de-keten/met-wie-werken-we-samen/ketenpartners-conflictscheidingen
De boodschap van mevrouw Van Waterschoot is dat de rechtspraak niet functioneert als onafhankelijk gerecht zoals bedoeld in artikel 6 EVRM. Als u op haar naam nog iets verder had doorgelezen was u ook dit tegengekomen:
https://www.femkefataal.nl/ondeugdelijke-gegevensverwerking-door-jeugdbescherming/
GJ van Broekhoven 9
Fred BosFred Bos 1
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Fred BosGJ van Broekhoven 9
Fred BosKarin Deijlen 2
Fred BosGJ van Broekhoven 9
Karin DeijlenIndien teveel geld wordt besteed aan de lichtere jeugdzorg, zonder afdoende controle aan de poort, dan verdwijnt daar teveel budget naar toe.
Fred Bos 1
Karin DeijlenHet is de onderliggende diepgewortelde giftige cultuur. De almaar toenemende bemoeizucht, tot in nu zelfs de prenatale fase. De drang tot labelen en diagnosticeren van kinderen. Het dedain van zorg en onderwijs jegens ouders. De ongecontroleerde groei van nauwelijks te corrigeren dossiers. Het minachten van wet en recht. Feiten fabricatie en manipulatie van informatie. Een defecte trias politica.
Daarom werkt hervorming niet. Afbreken en op basis van andere paradigma opnieuw vormgeven is de enige duurzame oplossing. Plus strafrechtelijke vervolging van medewerkers en bestuurders in de keten.
GJ van Broekhoven 9
Fred BosOp welke gronden wilt u de medewerkers en bestuurders van GI"s strafrechtelijk laten veroordelen?
Stein Engelen 2
Anne Laat
Fred Bos 1
Anne LaatGJ van Broekhoven 9
Fred BosFred Bos 1
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Fred Bos"Gecertificeerde instellingen zijn instellingen die van overheidswege gecertificeerd zijn om kinderbeschermingsmaatregelen en maatregelen in het kader van de jeugdreclassering te mogen uitvoeren. Zonder certificaat mogen deze maatregelen niet door een instelling worden uitgevoerd omdat de werkzaamheden diep ingrijpen op de persoonlijke levenssfeer van het kind en zijn gezin".
Het lijkt mij zo te zijn dat u geen juiste informatie verstrekt.
Fred Bos 1
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Fred BosDe uitvoering van een maatregel betreft natuurlijk wel hulp of zorg. Wat u wel kunt stellen dat u het geen goede hulp of zorg vindt.
Alexander Verdouw 2
Hoe komen ‘we’ uit deze ellende?
Instanties te over, goede doelen te over, maar zelfs in een ogenschijnlijk zo welvarend land is de situatie simpel gezegd ook volstrekt ‘fucked up’.
Dus: constateren/duiden is 1, maar hoe creëren we voor de kwetsbare kinderen zsm een veilige omgeving?
Anyone?
Karin Deijlen 2
Alexander VerdouwFred Bos 1
Karin DeijlenGJ van Broekhoven 9
Karin DeijlenZie wat ik terzake eerder heb geschreven; https://www.ftm.nl/artikelen/justitie-onderdak-zorgfraude#bijdrage145323.
Fred Bos 1
Alexander Verdouw