Hoera, we fuseren weer

4 Connecties

Relaties

M&A Overname Fusie

Organisaties

Saab AB
0 Bijdragen

Het afgelopen jaar nam het aantal fusies en overnames is Nederland met 9 procent toe, na jaren van forse daling. Eindelijk, de crisis voorbij? We blijven wel achter bij de rest van de wereld.

Victor Muller die vorig jaar met zijn Spyker het veel grotere Saab overnam - het was spectaculair, maar zeker niet uniek. Want bijna juichend klinken de cijfers die de statistici van Overfusies.nl ons vandaag presenteren: we nemen weer bedrijven over.

 

Voor het eerst sinds 2007 zijn weer meer bedrijven gefuseerd of overgenomen dan in het jaar ervoor. In totaal werden 441 M&A-deals gesloten, met een totale waarde van 65 miljard euro. Het herstel leek vorig jaar al voorzichtig zichtbaar.

Helemaal mooi: die overnames werden voor een belangrijk deel met privaat geld gefinancierd – het aantal met private equity gefinancierde deals nam vorig jaar met 26 procent toe. Zoals Overfusies.nl het formuleert: “Met de groeicijfers is definitief afscheid genomen van de neergaande trend in Nederlandse fusie- en overnamemarkt.”

 

Spaarpotje


Klinkt goed. Het lijkt er inderdaad op te wijzen dat de door de crisis wijd verspreide angst om te investeren steeds verder terug in de kast verdwijnt. Wat daarbij helpt: de rente is laag en veel bedrijven hebben de afgelopen jaren een voorraad kapitaal opgespaard, een kleine oorlogskas.

Opmerkelijk is daarbij wel, dat Nederlandse partijen bij internationale deals steeds minder in de melk te brokkelen hebben. Vorig jaar werden 130 vaderlandse bedrijven door een buitenlandse partij overgenomen, in veruit de meeste gevallen een Amerikaanse. Slechts 57 keer namen daarentegen Nederlanders een buitenlands bedrijf over. Of dat een teken van concurrentiezwakte is zal nog moeten blijken – wellicht kijken wij zuinige Nederlanders nog liever iets langer de kat uit de boom dan onze overzeese vrienden.

 

Azië


Tegelijk met de nationale cijfers presenteert IntraLinks vandaag de jaarlijkse Deal Flow Indicator, die een totaalbeeld geeft van de fusies en overnames in de wereld. En wat blijkt? We lopen inderdaad wat achter bij de rest. Over de hele wereld stortten bedrijven zich weer in toenemende mate op het overnemen van of samengaan met concurrerende partijen – in Azië steeg het aantal fusies zelfs met 65 procent. Europa (+33 procent) en de VS (+26 procent) steken daarbij schril af.

Benieuwd of de Nederlanders met hun goed gevulde oorlogskas dit jaar zullen terugslaan.

 

stefan@ftm.nl