ABN Amro en Fortis aangeklaagd voor Madoff

Klop, klop, hier de curator van Madoff

Jawel, het is zover. Irving Picard, de curator van de investeringsmaatschappij van Bernard Madoff heeft zich ook bij ABN Amro en het voormalige Fortis gemeld. De banken worden aangeklaagd voor hun rol in de miljardenfraude van Bernie Madoff. De banken ontvingen geld van het investeringsfonds van Madoff terwijl ze wisten, of in elk geval hadden moeten weten, dat er fraude in het spel was. Het geld dat de banken als commissies toucheerden was afkomstig van de talloze 'feeder funds' die werden opgezet om vers kapitaal aan te trekken voor het gigantische piramidespel. Banken, tussenpersonen, toezichthouders en ook de media deden  jarenlang alsof hun neus bloedde terwijl het overduidelijk was dat er sprake was van grootschalige fraude. 

 
Kinderlijk eenvoudig
Financieel analist Harry Markopolos uit Boston had het bedrog van Madoff eind jaren negentig al in de gaten, maar zijn oeverloze pogingen om het schandaal aan het licht te brengen, stuitte op grote weerstand. Volgens Markopolos was het kinderlijk eenvoudig om het bedrog te doorzien. De evenwichtige groei en resultaten die Madoff jaar na jaar liet zien, zijn op financiële markten onmogelijk te behalen. Hij kon zijn stelling onderbouwen met uitgebreid feitenmateriaal en statistieken. Markopolos werd genegeerd totdat Madoff eind 2008 zelf de handdoek in de ring gooide. 
 
Picard meent, evenals Markopolos eerder, dat banken de fraude hadden moeten doorzien. Naast ABN Amro en Fortis werden Citibank, Nataxis, BBVA, Nomura en Marrill Lynch (sinds de crisis onderdeel van Bank of America) aangeklaagd. De curator wil ruim 1 miljard dollar van de schade op deze banken verhalen, waarvan 270 miljoen dollar (204 miljoen euro) door staatsbank ABN Amro zou moeten worden betaald.
ABN Amro had de dagvaarding vanochtend nog niet binnen, aldus een woordvoerder. 'We hebben hem nog niet gezien en weten dus nog niet wat de aanklacht is. We weten wel dat we ons krachtig zullen verweren.'
 
De aanklachten tegen ABN Amro en Forti zijn bescheiden in vergelijking met de miljardenclaims die Picard in de afgelopen weken bij JP Morgan en HSBC neerlegde.