ABN Amro en ING ontketenen hypotheekwoede

6 Connecties
1 Bijdrage

ABN AMRO en ING verhogen opslag op de hypotheek, mede als gevolg van de gestegen kostprijs door strengere kapitaaleisen. Duizenden verbolgen klanten voelen zich genaaid door dit 'onfatsoen'.

ABN Amro en ING hebben de woede op de hals gehaald van duizenden klanten respectievelijk huiseigenaren. Ze zijn verbolgen over het besluit van de twee Nederlandse banken om de opslag op hypotheken met een variabele rente flink op te schroeven.

 

Een speciale website onder de naam stopdebanken.nl is zelfs gelanceerd om het protest te kanaliseren. Via deze site worden gedupeerden opgeroepen om zich te organiseren tegen dit dit 'onfatsoen' van ABN Amro en ING.

 

In de ogen van initiatiefnemer van de site Coen Aarts wentelen hypotheekverstrekkers ING en ABN hun ondernemersrisico voor het volle pond af op hypotheekhouders onder hun klanten. ‘Ik snap dat hun verdienmodel onder druk staat', vertelt de huisarts uit Vreeland aan Het Financieele Dagblad. 'Hun staatsobligaties zijn minder solvabel, ze lopen meer risico’s op vastgoed-en hypotheekportefeuilles, verdienen minder aan aandelentransacties én moeten hogere kapitaalbuffers aanhouden. Maar dat moeten ze niet aan de klant doorberekenen.’

 

Duurdere variabele hypptheken

Vorige week besloot ABN Amro de opslag op hypotheken met een maandvariabele rente, die is gebaseerd op het euribortarief, te verhogen van 1 procent naar 2 procent. Het euribortarief is de variabele standaardrente in Europa.

 

ING sloot zich direct aan bij het besluit van ABN Amro. De opslag bij de grootste bank van Nederland stijgt van 2,4 procent naar 2,75 procent. Met deze maatregel worden 19 duizend huiseigenaren geraakt die bij deze bank een éénmaands-euriborhypotheek hebben.

 

Volgens ABN Amro en ING moeten ze dit besluit wel doorvoeren omdat de variabele hypotheken duurder zouden zijn geworden als gevolg van alle turbulentie op de financiële markten en strengere wetgeving over hogere kapitaaleisen.

 

(Bron: Het Financieele Dagblad)