
Belastingontwijking: leuker kunnen ze het op de Zuidas niet maken. Wel makkelijker. Lees meer
Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden.
Schrijver en journalist Oliver Bullough doopte deze wereld ‘Moneyland’ en schonk ons daarmee een fantastisch concept om de schimmige offshore-wereld beter te begrijpen. Follow the Money zoekt uit welke rol Nederland speelt bij het doorgeleiden van schimmige en ongeoorloofde geldstromen. Welke bankiers, fiscalisten en advocaten steken corrupte regimes, fraudeurs en oligarchen de helpende hand toe?
Oliver Bullough: ‘Je hoeft geen butler van kleptocraten en witwassers te zijn’
Podcast | Het geldspoor met Oliver Bullough
De tijd dat Nederlandse topbankiers het strafrecht niet hoefden te vrezen, lijkt definitief voorbij
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
Nederland als bakermat van het huidige kapitalisme
Podcast | De duistere financiële geschiedenis van Nederland
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Toezichthouder advocatuur verdient aan het kantoor dat zij moet controleren
Niet minister Weerwind is de baas, maar de belangenclub van advocaten
Hoe een Ierse rundvleeskoning via de Zuidas voor miljoenen aan belastingen ontwijkt
© Gijs Kast
ABN Amro gokte onder Gerrit Zalm met geld van de belastingbetaler
In oktober 2008 redde de overheid ABN Amro met 30 miljard belastinggeld van de ondergang. De bank werd genationaliseerd en Gerrit Zalm beloofde er een brave bank van te maken. Anderhalf jaar later zette de bank, onder leiding van de oud-minister van Financiën, met Deutsche Bank en Goldman Sachs twee agressieve financieringsconstructies op. ‘Dit waren risicovolle en onverantwoorde praktijken onder leiderschap van Gerrit Zalm’.
Gerrit Zalm, voormalig bestuursvoorzitter van ABN Amro laat zich voor het eerst kritisch uit over twee controversiële fiscale financieringstransacties die de bank in 2011 en 2012 deed. De transacties kregen de codenamen van twee personages uit de Disney-klassieker The Lion King: Simba en Pumbaa.
De constructies werden in 2015 door de Belastingdienst afgekeurd en dat kostte de bank 142 miljoen euro. Voormalig bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zegt nu dat deze transacties achteraf een ‘verkeerde inschatting’ waren van de bank. HIj beaamt dat de transacties niet in het gematigde risicoprofiel van ABN Amro thuishoorden. Hij kwam al in 2015 tot dat oordeel, zegt hij nu tegen Follow the Money. Desondanks kwam raad van bestuur onder zijn leiding in 2016 tot de conclusie dat er niets aan de hand was met de transacties.
Zalm zegt destijds bang te zijn geweest de bank schade toe te brengen. ‘Je interne lijn moet consistent zijn met de verdediging richting fiscaliteit.’
Zalm verklaarde tegenover Follow the Money geen betrokkenheid te hebben gehad bij de totstandkoming van de transacties. Zijn bewering wordt gelogenstraft door een e-mail van Anshu Jain, voormalig topman van Deutsche Bank. Jain bedankt Zalm in zijn mail voor de ontmoeting waar zij beiden de ‘echte partnerschapsovereenkomst’ bespraken die project Simba tussen de banken bewerkstelligde.
Verschillende oud-commissarissen oordelen hard over Zalm. ‘Het was stuitend om te zien dat de raad van bestuur, met Zalm voorop, wel luisterde, maar bewust niet handelde,’ zegt voormalig commissaris Annemieke Roobeek. ‘Voor hen was alle informatie wel beschikbaar, maar die werd de raad van commissarissen bewust onthouden.’
Oud-commissaris Frederieke Leeflang zegt dat met name voormalig (president-)commissaris Olga Zoutendijk zich met de waarheidsvinding in het dossier Lion King heeft beziggehouden. ‘Dat werd haar door Zalm niet in dank afgenomen. Als raad van commissarissen hebben wij nadien zeer expliciet gemaakt dat (soortgelijke) belastingconstructies absoluut niet toelaatbaar waren en zeker niet voor de toekomst.'
‘Deze agressieve belastingconstructies kwamen eind 2015 aan het licht,’ laat voormalig (president-)commissaris Olga Zoutendijk weten. ‘Ik heb toen grondig onderzoek gedaan en misstanden gevonden. Ik heb aan de bel getrokken, ook bij De Nederlandsche Bank als toezichthouder, maar consequenties bleven uit.’
De financieringstransacties Simba en Pumbaa werden met hulp van de zakenbanken Deutsche Bank en Goldman Sachs uitgevoerd en waren op complexe wijze via Luxemburg gestructureerd. Follow the Money wist de hand te leggen op vertrouwelijke documenten die nieuwe details blootleggen. Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek bestudeerde de transacties voor Follow the Money en spreekt van een structuur ‘waar de agressieve fiscale planning vanaf druipt’. De Leidse hoogleraar schat de kans dat een rechter het geheel als fraus legis (misbruik van recht) zou beoordelen op ‘ten minste 70 procent’.
De bank laat weten dat het ‘niets heeft toe te voegen’ aan wat de bank eerder over de transacties naar buiten heeft gebracht.
Dat hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek stelt dat de kans dat er waarschijnlijk sprake is van ‘fraus legis’, is volgens de bank ‘geen feit, en is gedeeltelijk ook speculatief’. ‘Feit is dat ABN AMRO de fiscale gevolgen van de transacties in 2015 en 2016 met de belastingdienst in goed overleg heeft besproken en afgestemd.’
43 Bijdragen
Reinier van der Drift 2
John McCabe 1
FTM doet voortreffelijk onderzoek maar mijn bescheiden (Iers) mening: Nederland heeft de cojones niet om echt iets aan te doen. En dat verwacht ik van mijn Mickey Mouse heimat aan het westen van Europa, maar de illusie dat dingen anders in Nederland zou zijn ben ik ook kwijt geraakt.
Eric Smit 11
John McCabeNederland is net als Ierland een klein landje, iedereen kent elkaar. Dat heeft voordelen en ook nadelen. Er is een medicijn tegen: met onderzoek steeds laten zien hoe het werkelijk zit. Het is geen snelwerkend medicijn, maar ik weet zeker dat het werkt.
Hartelijke groet,
Eric
PS inzake dubieuze fiscale regelgeving doet je moederland het buitengewoon goed, volgens mij inmiddels beter dan Nederland;-)
John McCabe 1
Eric SmitEric Smit 11
John McCabeAnnemiek van Moorst 11
Eric SmitAnton Weenink 2
Ik vrees dat het in het artikel beschrevene -nu de structured en synthetische constructies al sinds ongeveer 1990 gemeengoed werden- slechts het (spreekwoordelijke) topje van de ijsberg vormt
Eric Smit 11
Anton Weeninkhet klopt dat dit type transacties in de jaren negentig gemeengoed waren. Banken wisten op allerlei manieren voor hun klanten en zichzelf belastingwetgeving te misbruiken. Ik beloof je dat we de aandelenlease nog eens goed onder de aandacht gaan brengen. Misschien ga ik het zelf doen...
Groet,
Eric
Anton Weenink 2
Eric SmitAndries Munnik 3
Anton WeeninkVincent Huijbers 9
Na het lezen van dit artikel kan het ook beide zijn. Ik denk werkelijk dat de betrokken personen zichzelf een status hebben toegedicht waarbij het afwentelen van risico's op de maatschappij door hun bijna als een gunst wordt gezien. En gelijk hebben ze: ze zijn onaantastbaar en hebben geen last van scrupules.
Daarbij hebben we onszelf met onze grote private schulden afhankelijk van ze gemaakt. Ze verkopen mogelijkheden maar creëren afhankelijkheden.
Willem Pranger 1
Vincent HuijbersAnton Weenink 2
Willem PrangerEric Smit 11
Anton WeeninkVolgens mij werd Zalm eind 2007 pas hoofdeconoom bij DSB. Dat was nadat hij het ministerie van Financiën had verlaten en als een van zijn laatste acties een wetsvoorstel om agressieve verkopers van consumptieve kredieten meer aan banden te leggen, terzijde had geschoven. Toen hij door DNB bij DSB naar voren werd geschoven om als cfo orde op zaken te stellen, heeft hij amper een vinger uitgestoken en Scheringa geen strobreed in de weg gelegd.
Anton Weenink 2
Eric SmitVincent Huijbers 9
Willem PrangerBedenk dat deze constructies op de puinhopen van een eerdere crisis zijn opgetuigd. En de vorm bewust wordt gekozen om maximaal risico's te nemen binnen de nieuwe realiteit. Het gebrek aan geheugen en de morele leegheid achteraf draagt bij aan het cynische beeld van de moderne bankier die zijn verantwoordelijkheid afloopt en de schade afwenteld op de maatschappij.
Maar de schuld ligt (letterlijk en figuurlijk) niet alleen bij bankiers maar ook bij ons en de politiek. Wij hebben door een voorschot te nemen op onze welvaart deze sector top big too fail gemaakt.
Eric Smit 11
Willem PrangerEen goede leider zoekt altijd actief naar tegenspraak. Deze leider lijkt die vooral de nek om te hebben gedraaid. Los daarvan: bankieren is inderdaad een vak, dat weet ik al een tijdje en hoe meer ik me in het bankieren verdiep, hoe meer ik die indruk bevestigd krijg. Het is ook een boeiend en nuttig vak, maar er liggen vele verleidingen op de loer. Daarover lees je op FTM af en toe iets en dat zal ook wel zo blijven.
Groet,
Eric
bouke bunnik 1
Eric SmitOnnozel of cynisch, zeker met stevig zelf aangesnoerde oogkleppen in ieder geval, gezien reacties als die van Zalm nu; valt me mee dat hij niet zegt geen actieve herinnering te hebben aan gesprekken, maar het komt op hetzelfde neer. En ja, om er echt wat aan te doen moet ook de maatschappij en de politiek ophouden dat te billijken, maar het helpt om tenminste wat klaarheid achteraf te hebben en te houden, dus dank.
Eric Smit 11
bouke bunnikEric Smit 11
Vincent HuijbersBankiers gebruiken voor heel veel projecten codenamen. De eerste keer dat ik daar zelf achterkwam was toen ik in het kader van mijn onderzoek voor het boek over Nina Brink, in de achtergronden van de beursgang van World Online dook. Dat project kreeg van de banken Goldman Sachs en ABN Amro de codenaam 'Asterix' mee. Het toverdrankje werkte alleen niet;-)
Wat betreft die schulden: dat klopt. Maar je hoeft natuurlijk niet afhankelijk te zijn van banken. Follow the Money heeft nog nooit 1 euro van een bank geleend en daar zijn we trots op.
Groet,
Eric
Robert Schipperhein 3
Eric SmitHoe ontvangen jullie mijn bijdrage die ik via een bank betaal?
Eric Smit 11
Robert SchipperheinDank voor je bericht, dit wist ik niet!
Qua bijdrage: heb je het bedrag naar de betaalrekening van Follow the Money (Triodos) overgemaakt?
Robert Schipperhein 3
Eric SmitEric Smit 11
Robert SchipperheinVanzelfsprekend maken wij daar gebruik van. Banken zijn belangrijk, ze hebben een nutsfunctie.
Vincent Huijbers 9
Robert SchipperheinRobert Schipperhein 3
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Robert Schipperhein'Names have power. They indicate tone and the intent. They can, if chosen well, inspire and unify action. They’re an important part of a company’s brand and tone of voice. That’s why branding consultants are so highly paid, if not always highly valued.'
Je zou je daarbij kunnen afvragen of namen van Disney figuren recht doen aan de bedrijfs- én maatschappelijke risico's van deze projecten. Als contrast zou je eens codenamen van militaire operaties erbij kunnen zetten die in naam bijna altijd ontzag lijken te willen uitdrukken.
Die relatie is anderen ook al eens opgevallen:
https://www.wsj.com/amp/articles/bankers-lament-loss-of-code-names-for-deals-1409279749
https://www.businessinsider.in/bankers-are-using-some-pretty-cool-code-names-to-talk-about-deals-these-days/articleshow/21310893.cms de
bouke bunnik 1
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Eric SmitDat we koploper zijn in het nemen van een voorschot zegt misschien ook wat over hoe we risico's zijn gaan inschatten (of vooruitschuiven) in onze welvarende maatschappij. Maar ook dat we met die bestedingsruimte ook paradoxaal vrijheid inleveren door afhankelijkheid.
Jullie mogen met recht trots zijn dat jullie die onafhankelijkheid zo kunnen behouden: lijkt me een voorwaarde voor jullie werk.
Wat betreft codenamen wordt er nogal eens gewezen op de relatie taal en handelen. In 2020 heeft Thomas Bollen bij jullie hier ook eens over geschreven in relatie tot banken. Codenamen lijken iets bijzonders te doen: Barbarossa, Overlord, Enduring Freedom boezemen ontzag in. Maar stormen als Katrina, Irene, Harvey zetten je schrap. En dan komen Simba en Pumba aanlopen...
Groet,
Vincent
squarejaw 5
Vincent Huijberssquarejaw 5
Eric Smit 11
squarejawIk ben zelf zeer terughoudend om vermoedens als deze hardop te uiten. Ik onderzoek ze liever en vaak betekent dat een vermoeden niet klopt. Onderschat Gerrit Zalm vooral niet.
Groet,
Eric
PS we reageren op FTM met de eigen naam...
Marinus Faasen 1
Eric SmitEric Smit 11
Marinus FaasenWalter Boer 3
rudi deruytter
David de Jongh 1
Eric Smit 11
David de JonghHet doet me deugd dat je het kon volgen! Het heeft mezelf veel moeite gekost om te begrijpen hoe de constructie in elkaar stak en daar had ik ook nog eens hooggekwalificeerde hulp bij nodig.
Het antwoord op je vraag: de rol van Bos en ook zijn opvolgers is zonder meer interessant. Hoe houd je als minister voldoende afstand van de persoon die je als 'leermeester' ziet? Maar een concreet plan ligt er nog niet.
Groet,
Eric
Marijn-Willem de Feiter
bouke bunnik 1
Marijn-Willem de FeiterEric Smit 11
Marijn-Willem de FeiterGoede vraag!
Het feit dat ABN Amro een advocatenkantoor als Loyens & Loeff heeft ingehuurd om een legal opinion te componeren, heeft daar veel mee te maken. Dat document maakt dat de bank een 'pleitbaar standpunt' in kan nemen tegenover de Belastingdienst. (zie voor de uitleg onder andere deze link: https://ft-advocaten.nl/nieuws/geen-straf-of-boete-bij-pleitbaar-standpunt/)
Daarmee weet de bank bij voorbaat dat - hoewel er sprake is van zeer agressieve fiscale planning - dat een strafrechtelijk traject achteraf is uitgesloten. Ook hoeft de bank geen boete te betalen. In feite is een legal opinion een soort van verzekering.
Vanaf het moment dat de fiscus inziet hoezeer ze door de bank te pakken wordt genomen, kan ze alleen de aftrekposten afkeuren. Daartegen kan de bank in bezwaar bij een rechter. Dat heeft ABN Amro in 2015 niet gedaan. Daar had de aanstaande beursgang vast iets mee te maken en waarschijnlijk ook het inzicht dat een rechtszaak de bank veel reputatieschade zou kunnen berokkenen. De laatste zin is speculatie, dat weet ik dus niet.
Ik hoop dat ik je vraag hiermee heb beantwoord.
Groet,
Eric
Marijn-Willem de Feiter
Eric SmitEric Smit 11
Marijn-Willem de Feiter