ABN Amro verlaat (belasting)paradijselijk Curaçao

De Curaçaose Orco bank neemt de laatste assets over van MeesPierson Curaçao. Daarmee verdwijnt weer een Nederlandse grootbank van het eiland.

MeesPierson verdwijnt na 65 jaar van het eiland Curaçao. Een maand geleden maakte ABN Amro bekend dat de ABN Amro de benedenwindse activiteiten wilde afstoten. Volgens het persbericht passen de private bankactiviteiten op Curaçao niet langer passen binnen de focus op Azië. De schaalgrootte en groeimogelijkheden van MeesPierson op Curaçao zouden voor ABN AMRO te beperkt zijn. De Antillenroute eindigde voor ING  al in 2011. Door Curaçaose media is naar buiten gebracht dat ABN Amro een overeenkomst heeft gesloten met de Orco Bank. Deze Curaçaose bank neemt de volledige leningenportefeuille en bijbehorende zekerheden – ter waarde van 45 miljoen dollar - over van Mees Pierson Curaçao. Alle voormalige Mees Pierson-klanten krijgen een nieuw rekeningnummer, de leenovereenkomsten en bepalingen blijven overeind. De overeenkomst is nog onder voorbehoud: de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten moet nog toestemming verlenen.

Orco Bank

De leningen gaan over naar de Orco bank, de private bank die in handen is van de familie Guis. De bank kwam onlangs in het nieuws vanwege Buck Groenhof, de puinruimer van SNS Property Finance die begin dit jaar werd opgepakt op verdenking van onder meer oplichting en witwassen. Groenhof was jarenlang adviseur bij de Orco Bank, de in Willemstad gevestigde bank van Wout en Bastiaan Guis. Het FD meldde begin dit jaar dat de familie Guis een grote klant was bij SNS PF. De familie had onder meer 100 miljoen euro financiering lopen voor het Pegaso City-project bij Madrid. Vanwege het fraudeonderzoek bij SNS Property Finance werd er in april een inval gedaan bij de Orco Bank.