
ABN Amro werd staatsbezit omdat de bank too big to fail was. En is. De noodzakelijke redding van ABN Amro kostte de Nederlandse belastingbetaler volgens de Algemene Rekenkamer 27,95 miljard euro. De prijs die de toenmalige minister van Financiën betaalde voor de delen van Fortis/ABN Amro betaalde, was achteraf gezien hoog, maar de ineenstorting van onze financiële sector werd ermee voorkomen. Vanaf het moment dat ABN Amro in staatshanden kwam - op 3 oktober 2008 - werd duidelijk gemaakt dat de ooit zo trotse bank het liefst zo snel mogelijk weer naar de markt moest worden gebracht. Het "naar de markt brengen" betekent in de regel dat een bank naar de beurs gaat. Zo ook in het geval van dé Bank. De vraag is alleen of een beursgang voor een bank die vooral nutsactiviteiten herbergt een goede zaak is. Een serieus debat werd daar nauwelijks over gevoerd. FTM stelt zich op het standpunt dat een beursgang van ABN Amro het bankieren in Nederland weer terugbrengt naar de pre-2008 staat. Het is zo weer business as usual in bankenland. Het kabinet laat tegelijkertijd een enorme kans aan zich voorbij gaan om het bankenlandschap in Nederland fundamenteel te veranderen: door banken kleiner te maken (zodat ze failliet kunnen gaan) en de markt concurrerender. FTM nam eerder dit jaar het voortouw in de kritiek op de aanstaande beursgang en we zullen journalistiek blijven produceren die deze gang van zaken tegen het licht houdt. Ook na de beursgang.
België zit met staatsbank in maag
ABN Amro: de winstverdriedubbelaar van Dijsselbloem
Aandelen van ABN Amro na één dag uitverkocht
Beursgang ABN Amro: ideaal recept voor grote teleurstellingen
ABN onthult in beursprospectus uitbreiding derivatendebacle in mkb
Helft Nederlanders tegen beursgang ABN Amro
De staatsgeschenken voor de nieuwe ABN Amro-aandeelhouders
Een gedurfde alternatieve beursgang voor ABN Amro
ABN Amro fiasco: een goed begin voor een essentieel debat
Afgunst
FTM verdiept zich sinds 2013 de wijze waarop grote banken in Nederland vele duizenden ondernemers in het MKB met rentederivaten opzadelde. Complexe financiële producten waarvan MKB’ers niet begrepen wat voor schadelijke uitwerking ze konden hebben. Dat had voor vele ondernemers desastreuze gevolgen. FTM drong door tot de kleinste details van deze grote misstand in de financiële sector. De serie artikelen vormt ook het langst lopende dossier op FTM. Lees meer
FTM zat meer dan 3 jaar de banken op de hielen en er ligt nu een oplossing.
Banken verkochten derivaten niet alleen aan woningcorporaties als Vestia, maar ook op grote schaal aan kleine ondernemers waarvan iedereen wist dat zij een verwaarloosbare kennis hadden van complexe financiële producten. Wilden die ondernemers uit het MKB opeens zo graag derivaten als renteswaps afnemen? Nee, ze werden daar in vele gevallen toe gedwongen. Geen renteswap, geen lening, zo luidde een voornaam verkoopargument van de bankiers. Langzaam beginnen de nadelige gevolgen van deze verkooppraktijken duidelijk te worden. De rentederivaten blijken voor duizenden ondernemers het equivalent van wat de woekerpolis ooit voor consumenten waren. De grote vraag is: wat nu? Worden de banken tot de verantwoording geroepen of wordt het probleem vooruit geschoven en moeten benadeelde MKB'ers - net als woekerpolis-slachtoffers - eindeloos wachten op een halfbakken oplossing of zal de rechtspraak een vroegtijdig vonnis vellen? FTM volgt sinds 2013 deze kwestie op de voet en dringt door tot de voornaamste details. Het dossier en de lezers en experts die er in de afgelopen jaren hun bijdrage aan leverden, vormt een rijke bron aan kennis.
De AFM heeft het publiek jarenlang verkeerd ingelicht over wetgeving rentederivaten
Derivatendrama: gedupeerde particulieren, scholen en ziekenhuizen kunnen via de rechter geld terugeisen
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Schaderegeling derivatendrama: gerechtigheid voor ondernemers of ‘handjeklap met de banken’?
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
Podcast | Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Juridische strijd tussen MKB en de banken is ‘David tegen Goliath’
Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Podcast | De kredietcrisis van het MKB duurt voort: drieduizend ondernemers wachten nog op definitieve schadevergoeding rentederivaten
ABN onthult in beursprospectus uitbreiding derivatendebacle in mkb
ABN Amro is bang dat de bank verder in het nauw komt door de verkoop van rentederivaten aan mkb'ers. De bank onthult in het prospectus dat er nog meer derivatendossiers herbeoordeeld moeten worden, dat er meer geld opzij is gelegd en dat het hoofdpijndossier in ergste geval 'substantiële' gevolgen kan hebben voor de reputatie en de resultaten van ABN.
Zalm niet veroordeeld, maar was wel CFO van DSB, staat in prospectusHet prospectus dat de staatsbank moet uitgeven om naar de beurs te mogen gaan, moet ABN beleggers goed informeren over de risico's die de bank loopt. Anders kan ABN door beleggers worden aangeklaagd vanwege het verzwijgen van belangrijke informatie. Er is dan ook weinig ruimte voor verhullend taalgebruik. Zo heeft de bank bijvoorbeeld ook moeten vermelden dat topman Gerrit Zalm nooit is veroordeeld, maar dat hij wel tot vlak voor het faillissement financieel topman was van DSB. En ook over het derivatenprobleem wordt openhartiger gecommuniceerd dan in normale persberichten.
Extra geld in stroppenpot
ABN Amro was samen met Rabobank de grootste verkoper van in totaal minimaal 17.000 rentederivaten aan kleine en middelgrote ondernemers. De ondernemers wilden in veel gevallen een 'gewone' lening met een vaste rente, maar namen op aandringen van de bank vaak een lening met een variabele rente, in combinatie met een rentederivaat. Dat moest hetzelfde effect hebben, maar bleek in de praktijk veel nadeliger: de rente bleek wel degelijk verhoogd te kunnen worden en vroegtijdig aflossen werd duur, omdat ondernemers dan ook hun derivaat moesten afkopen. De afgelopen maanden zijn er door rechters diverse voor de bank nadelige uitspraken gedaan over de verkoop van rentederivaten. In het prospectus geeft de bank nu dan ook toe dat toekomstige rechtszaken, waaronder van een of meer collectieve claimstichtingen, en acties van toezichthouders, 'substantiële' gevolgen kunnen hebben voor ABN. De bank was in september ook al de eerste die meldde dat zij geld opzij hadden gelegd om klanten te compenseren. Dat was toen een doorbraak: voor het eerst erkende een bank in feite dat de zaak groot genoeg was om een stroppenpot voor aan te leggen. Uit het prospectus blijkt zelfs dat ABN in de maanden daarna er achterkwam dat er eigenlijk niet voldoende in de stroppenpot zat: op 30 september werd er namelijk nóg meer geld ingestopt. 'As of 30 June 2015, the Group has recognised a provision for anticipated compensation amounts, which provision amount was increased as of 30 September 2015,' zo staat te lezen in het prospectus.
Uit prospectus ABN Amro, pagina 96.
Uitbreiding onderzoek
Ook op een ander punt laat ABN Amro blijken dat de eerdere uitlatingen van bankenvoorman Buijink en van concullega Wiebe Draijer voorbarig zijn geweest. Want volgens ABN is het maar zeer de vraag of de herbeoordelingen eind dit jaar zullen zijn afgerond. Volgens de bank wordt er namelijk met de toezichthouder gesproken over het uitbreiden van de groep die moet worden herbeoordeeld. Tot nu toe werden alleen derivaten bekeken die op 1 april 2014 nog liepen (17.000 in totaal bij ondernemers die als 'niet-professioneel' werden geclassificeerd). Maar veel ondernemers hadden vrijwillig, of onder druk van de bank, voor die tijd al hun derivaat afgekocht. Die groep is tot nu toe steeds buiten beschouwing gelaten, terwijl daar veel pijn zit: deze ondernemers moesten gemiddeld al snel 100.000 euro betalen om van hun derivaat af te komen. Hoe groot die groep ondernemers is en hoeveel geld er gemoeid is met de afkoopsommen, is niet bekend. ABN sluit niet uit dat de stroppenpot nog verder moet worden gevuld, als de swapverkoop aan deze groep ook moet worden herbeoordeeld.AFM gaf ABN tweede boete voor verkoop swaps aan mkbDat ABN Amro in zijn maag zat met de verkoop van renteswaps aan mkb'ers, bleek maandag al. Terwijl de bank de afgelopen maanden voor tientallen miljoenen euro's schikte met woningcorporatie Vestia en miljoenenboetes voor 'Dubai' en onzorgvuldige dossiervorming zonder spartelen accepteerde, tekende de bank juist wel bezwaar aan tegen een relatief kleine boete van 750.000 van de AFM voor het niet eerlijk en professioneel genoeg zijn tegenover mkb'ers bij de verkoop van rentederivaten. Het belang van een 'schone lei' voor de beursgang woog hier kennelijk niet op tegen deze conclusies van de AFM, die koren op de molen zijn voor advocaten die ondernemers bijstaan. ABN gaf aan dat de boete van de toezichthouder, mocht die in stand blijven, mogelijk tot meer rechtszaken kon leiden. Het was al de tweede boete die de AFM aan ABN oplegde voor de verkoop van derivaten aan mkb'ers. De eerste boete was 2 miljoen euro. Vorig jaar kreeg de bank ook al een boete van 3 miljoen euro omdat ze de dossiers niet op orde hadden bij het verkopen van derivaten aan Vestia. ABN heeft als enige bank miljoenenboetes geslikt en tot twee keer toe geld gestopt in de stroppenpot, en nog steeds is de bank niet van dit dossier af. Toch is de bank daarmee al verder dan Rabobank en ING, respectievelijk de grootste swapverkoper aan het mkb en de bank die recent drie gevoelige nederlagen leed in de rechtszaal. Update: De AFM bevestigt in gesprek te zijn met de banken om de herbeoordelingen uit te breiden naar mkb'ers die hun derivaat eerder hebben afgekocht, maar zegt dat het nog niet zeker is dat het zo ver komt. 'Wij zijn nu in gesprek met de banken of, en zo ja hoe, de banken die derivatendossiers kunnen herbeoordelen,' zegt een woordvoerder. De AFM verwacht die gesprekken voor het einde van het jaar af te ronden. De AFM zegt nog niet te weten om hoeveel dossiers het dan gaat, en hoeveel geld de ondernemers hebben betaald om de derivaten af te kopen.
38 Bijdragen
michiel werkman
jefcooper
michiel werkmanLinksom of rechtsom draait de gewone man er weer voor op.
michiel werkman
jefcooperjefcooper
michiel werkmanHet PCGD systeem ging naar ING, ik zou er voor zijn het daar weg te halen, en er weer een overheidssysteem van te maken.
MvdB
jefcooperjefcooper
MvdBFrank Wijn
michiel werkmanEn de toezichthouder? Wanneer gaat die optreden?
Naast haar "dwingende aanbevelingen" en "minimale boetes"?
frits
Frank WijnFrank Wijn
fritsfrits
michiel werkmanmichiel werkman
fritsmichiel werkman
fritsJjvdhoog
michiel werkmanjefcooper
JjvdhoogJjvdhoog
jefcooperjefcooper
JjvdhoogAnton
jefcoopermichiel werkman
Jjvdhoogrobertz
michiel werkmanjefcooper
Maar dat hij niets deed om dat faillissement te voorkomen, en dat uit niets bleek dat hij begreep dat DSB een onhoudbaar verdienmodel had.
Krijgen we nu over een jaar of drie dat Gerrit niet zag dat ABN failliet was al vlak voor de beursgang ?
Duitse teletekst vermeldt dat de Nederlandse belastingbetaler een strop heeft van een miljard of zes.
Eens kijken wat de volgende redding ons gaat kosten.
Joris Heijn
jefcooperjefcooper
Joris HeijnIan
Dat vat het wel zo'n beetje samen.
Carthago
IanFrank Wijn
ABN onthult helemaal niets.
Ze blijven hun fouten (waar mogelijk) ontkennen:
https://www.linkedin.com/pulse/abn-amro-herbeoordeling-van-derivatendossiers-frank-wijn?trk=mp-author-card
Frank Wijn
Frank Wijn
Geachte xxxxxxx,
Excuses voor mijn late reactie, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Onze brief in augustus 2015 wekt inderdaad de indruk een afspraak op kortere termijn te maken, maar het voorstel is om voor uw dossier begin volgend jaar (2016) een afspraak te maken om dit te bespreken. We zijn het dus zeker niet vergeten.
Wij nemen dan contact met u op om een afspraak in te plannen. Ik vertrouw erop u hiermee
voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
ABN Amro Bank
Frank Wijn
Jan Willem de Hoop
"Wie niet luisteren wil moet maar voelen": Denk dat banken en andere organisaties, alsmede politiek en openbaar bestuur, er beter voor kunnen zorgen dat ze weer gaan luisteren naar onvrede en onbehagen uit de samenleving..
MvdB
Jan Willem de HoopMvdB
Maar geen woord over mogelijke problemen.
http://www.z24.nl/ondernemen/abn-amro-zoveel-armer-wordt-belastingbetaler-bij-beursgang-abn-amro-en-x-andere-dingen-die-je-moet-weten-598416
Jan Willem de Hoop
MvdBMvdB
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
MvdBHank.Rearden
MvdBCarthago
Als staatsbank had DE bank nog enig betekenis voor de uitgevreten belastingbetaler, die hoop is ook al weer weggestolen.
MvdB
Met video. http://www.mejudice.nl/video/detail/sylvester-eijffinger-over-het-interne-toezicht-bij-abn-amro
MvdB
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:7OTjQYCQ8O8J:fd.nl/economie-politiek/1126840/abn-amro-verliest-rechtszaak-tegen-stop-de-banken+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl