
ABN Amro en Vestia zijn weer goede vrienden nadat de bank 55 miljoen euro heeft overgemaakt aan de woningcorporatie vanwege het derivatendebacle uit 2012. Zulke goede vrienden zelfs, dat Vestia de staatsbank een gunst verleent in een nog lopende rechtszaak rondom oud-Vestia-topman Erik Staal. Maar de grote vraag is of ABN Amro vlak voor de beursgang wel geheel van het Vestia-dossier af is.
Het derivatenschandaal bij Vestia, dat in 2012 naar buiten kwam, was complex maar ook de juridische nasleep is uiterst ingewikkeld. De grootste woningcorporatie van Nederland bleek voor vele miljarden aan speculatieve rentederivaten te hebben gekocht. De treasurer van de woningcorporatie werd opgepakt, omdat hij zelf miljoenen op zijn rekening zou hebben bijgeschreven gekregen. Dit als beloning voor het aangaan van die derivaten. Medio 2012 besloot Vestia haar verlies op de derivaten te nemen, en deze voor 2 miljard euro af te kopen bij diverse banken zoals ABN Amro, Deutsche Bank, Rabobank en JP Morgan. De woningcorporatie besloot later om dat geld te verhalen bij Erik Staal, de topman die zijn handtekening had gezet onder alle derivatencontracten.
Forse boete
Los van de rechtszaak tegen Staal, heeft Vestia besloten om nu alvast te schikken met ABN Amro, zo werd maandag bekend. Het is niet de eerste keer dat ABN moet bloeden in de Vestia-zaak: vorig jaar kreeg de bank een boete van 3 miljoen euro voor de verkoop van de derivaten door Fortis (inmiddels ABN) aan Vestia, zonder dat daar de benodigde gegevens van waren bewaard: telefoongesprekken werden niet opgenomen, en de mailbox van de accountmanager was vernietigd. De AFM kon daardoor niet nagaan of ABN zich aan de regels had gehouden. Het was een forse boete van de AFM, die dat jaar in totaal 7,3 miljoen euro aan boetes oplegde. Een half jaar later kwam ABN met de schrik vrij toen bekend werd dat het Openbaar Ministerie geen strafvervolging ging inzetten voor de derivatenverkoop aan Vestia. Dit nadat de corporatie aangifte had gedaan.'Er is geen rechtszaak en er dreigt geen rechtszaak'Maar rond dezelfde tijd wist Vestia de juridische strijd met ABN toch weer aan te wakkeren, door in een kort geding stukken te eisen van ABN Amro. De bank, die later dit jaar naar de beurs hoopt te gaan, zit niet te wachten op onzekerheden die een rechtszaak met zich meebrengt, en besloot dan ook de zaak af te doen door 55 miljoen euro over te maken naar Vestia. 'Een mooie bijdrage aan het duurzaam financieel herstel van Vestia,' noemt de woningcorporatie dat in een persbericht. 'Er is geen rechtszaak en er dreigt geen rechtszaak. De Vestia-zaak hoeven we dan ook niet op te nemen in ons prospectus [dat nodig is voor de beursgang],' stelt een tevreden woordvoerder van de bank.
Erik Staal heeft voet tussen de deur bij ABN
Maar het is de vraag of ABN Amro er wel zo gemakkelijk van af komt. Erik Staal heeft eerder dit jaar namelijk een juridische voet tussen de deur gekregen bij onder meer de banken en de toezichthouders op de woningcorporaties. In een zogeheten 'vrijwaringsprocedure' mag hij proberen de schade die Vestia bij hem claimt (indien die wordt toegewezen) te verhalen op andere partijen, waaronder ABN Amro dus. Als Staal voor de rechter aannemelijk kan maken dat niet hij, maar de banken (mede)verantwoordelijk zijn voor de schade dan kan de rekening van 2 miljard euro wellicht neergelegd worden bij de banken, waarbij iedere bank wordt aangeslagen voor hun deel van het derivatenleed. De staatsbank kan dan wel geld overmaken naar Vestia, maar daarmee is de rechtszaak van Erik Staal nog niet van de baan.'Reken er maar op dat daar een hoop advocaten aan te pas zijn gekomen''Die procedure kan nog zeker twee jaar duren,' zegt Jurjen Lemstra, de advocaat van Erik Staal. 'Daar kan Vestia [met een schikking] niet zomaar tussenkomen.' Volgens Lemstra gaat het daarbij voor ABN om 'behoorlijke bedragen'. Maar volgens een woordvoerder van Vestia is de rechtszaak van Staal tegen ABN Amro door slimme Zuidas-advocaten wel degelijk juridisch dichtgetimmerd met deze schikking. 'Reken er maar op dat daar een hoop advocaten, zowel voor ABN, als voor Vestia aan te pas zijn gekomen,' zegt de woordvoerder opgetogen. 'Andere partijen [waaronder Erik Staal, red] kunnen ABN Amro niet meer aansprakelijk stellen.' Maar hoe hebben Vestia en ABN dat voor elkaar gekregen? Volgens de woordvoerder van Vestia worden de 55 miljoen euro afgetrokken van de claim die de corporatie neerlegt bij Staal. En als Vestia geen schade claimt bij Staal vanwege ABN-derivaten, kan Staal (indien veroordeeld tot terugbetaling) dat geld ook niet verhalen bij ABN, zo is het idee. Als Vestia immers alleen schade claimt van de derivaten die banken als Deutsche Bank en JP Morgan hebben verkocht, dan kan Staal dat moeilijk ABN aanrekenen.
14 Bijdragen
Dieuwert Popma
Apekool
docki
ApekoolWanneer Vestia de schade ten gevolge van AA aktiviteiten niet claimt bij Staal, heeft Staal geen claim in vrijwaring tegen AA. Geld dat hij niet aan Vestia hoeft te betalen, kan hij ook niet terugvorderen bij AA. Vooropgesteld dat Vestia per bank individueel en sluitend weet te motiveren hoeveel schade men heeft geleden (en kan bewijzen dat Staal bij ieder van die schades verwijtbaar heeft gehandeld).
Interessant is hoe tegen deze handelwijze van Vestia zal worden aangekeken. Het lijkt mij op z'n minst dubieus dat Vestia kennelijk een aanspraak op schadevergoeding van Staal verlaagt, om de Staat onderhands te bevoordelen.
'k Ben benieuwd hoe de corporaties die Vestia hebben gered daarover denken. Vestia bewerkstelligt hier bewust dat het in een ongunstiger betaalpositie komt.
Om over de huurders van Vestia nog maar te zwijgen.
Het risico op een hogere huur, op minder onderhoud en een lagere woningvoorraad omdat AA naar de beurs moet. Klinkt niet als rechtmatig handelen imho.
Goed lezen
dockiOnzin natuurlijk, dan zou ABN amro nl 100% van de claim betalen....
Ergo: dit verhaal over de 55 mln route is onjuist
docki
Goed lezenJe 'dus' begrijp ik dan ook niet.
AA en Vestia hebben kennelijk geschikt voor 55 miljoen. Misschien was de werkelijke claim wel 250 miljoen, geen idee. Staal kan in dat geval een (resterende) claim van Vestia krijgen ten bedrage van 2 miljard - 250 miljoen.
Of van 2 miljard, maar dan hebben AA en Vestia onderling nog een overlegmomentje nodig, denk ik.
In principe staat schikken vrij, maar van de kant van Vestia lijkt het me onrechtmatig (gezien de gevolgen en de rol van Vestia in de samenleving) en onverstandig (omdat men nu met een uitgebreider bewijs zal moeten komen richting Staal hoe de claim die aan de overige 8 banken is gerelateerd, tot stand is gekomen).
Joris Heijn
dockiExcuses als het wat verwarrend is. Ik denk dat de redenatie van Docki klopt: Als ABN een afslag heeft gekregen op de claim (stel dat die in eerste instantie inderdaad 250 mln was), dan moet de claim op Staal niet met 55 mln omlaag, maar met 250 mln (anders kan Staal alsnog bij ABN verhalen). Omdat partijen geen uitspraken doen over de initiële claim op ABN, is het lastig om dat bedrag te bepalen, vandaar dat ik het in het artikel op 55 mln heb gehouden. Overigens staat ook die schadeclaim van 2 miljard nog niet definitief vast. Vestia claimt schade bij oa Staal en verwijst daarbij onder meer expliciet naar die afkoopsom van 2 miljard. Maar wie weet wat Vestia daar bij op gaat tellen, of van af gaat halen (net zoals ABN).
docki
Joris HeijnDank voor de verduidelijking!
Anton van Haasteren
Molenaer
16again
In alle schikkingszaken met een bank/verzekering als partij, is geheimhoudingplicht steevast onderdeel van de schikking. Wonderlijk genoeg staat schikkingsbedrag in dit geval zelfs tot op teletekst te lezen. Blijkbaar is er goede reden voor partijen om dit naar buiten te brengen.
Waarom zou Vestia voor meer willen schikken? Het miljardenverlies is via verhuurdersheffing bij overige corporaties neergelegd (en dus bij de samenleving en de huurders in bijzonder), 55 miljoen toekrijgen is dan mooi om als bonus te verdelen....
jsmid
16againjefcooper
De rest van z'n leven mag hij procederen, met de kans dat hij nog eens bijstand moet aanvragen.
Crime does not pay, in dit geval.
Er is nog zo iemand, tegen drs Van Nieuwenhuizen wordt sinds 1994 geprocedeerd.
Geen rustige oude dag.
Peteur
finfin
Bijvoorbeeld als een andere bank zeg bank X, vergelijkbare derivatenposities/ derivatencontracten heeft ingenomen als ABN Amro en daarbij bank X wel een claim afdwingt op Staal.
Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat in zo'n derivatenpositie of derivatenbundel, ABN Amro en X als gelijkwaardige of deels vergelijkbare (markt)partijen in de derivaten-TRANSACTIE met Vestia staan. Bijvoorbeeld in lijn met het random aanwijzen van een partij die short is gegaan bij opties, en bij expiratie wordt verplicht zijn verplichtingen na te komen, maar dan met meer specifieke extra voorwaarden.
Daarnaast is het heel goed mogelijk dat bijvoorbeeld ABN Amro en bank X in een consortium de derivatencontracten met Vestia afsloot, waarbij beide banken als 1 belanghebbende partij t.o.v. Vestia stonden.