
Follow the Money toont al jaren belangstelling voor de schimmige handel en wandel van Peter Paul de Vries. De Vries verkreeg zijn bekendheid en reputatie ooit als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Toen streed hij onder andere voor transparantie en deugdelijk bestuur. Als oprichter, ceo en grootaandeelhouder van het beursfonds Value8 doet hij echter alles wat hij vroeger te vuur en te zwaard zou hebben bestreden.
Sinds 3 mei is er commotie ontstaan rondom het beursfonds Value8. Vanaf dat moment besteedt de onafhankelijke analist Roel Gooskens voor Follow the Money aandacht aan alle beursgenoteerde belangen van Value8. Wat hij aantreft oogt niet best.
Een beursdrama in wording.
Oorlogskas Value8 blijft mager gevuld
De lege zakken van Peter Paul de Vries
De schimmige suikeroom van Peter Paul de Vries
Het lot van Value8 is in handen van Rabobank
Value8 bestaat nog altijd uit gebakken lucht
Waarom treedt de AFM niet op tegen Value8?
Value8 jaarcijfers 2016: 'too little, too late'
Drukke donkere dagen voor Peter Paul de Vries
Value8 maakt nu ook op papier verlies
Wordt Annemarie van Gaal de reddende engel van Peter Paul de Vries?
Accountant Value8 was al eerder betrokken bij boekhoudschandaal
De accountant van Value8 is enkele jaren geleden betrokken geweest bij een boekhoudschandaal rond beursfonds AND. De Vereniging van Effectenbezitters, die hem destijds omschreef als een ‘slapende accountant,’ hekelt zijn handelwijze nu impliciet opnieuw in de kwestie rond de in opspraak geraakte investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries.
Joeri Galas, controlerend accountant van het in opspraak geraakte investeringsfonds Value8, blijkt enkele jaren geleden persoonlijk betrokken te zijn geweest bij een ander boekhoudschandaal. Accountantskantoor Mazars, waarvan Galas partner is, kreeg destijds harde kritiek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een zaak rond de Rotterdamse kaartenmaker AND Publishers, net als Value8 een piepklein beursfonds. ‘Digitale kaartenmaker AND heeft afgelopen jaren geen euro echte winst gemaakt, schreef de VEB in 2011, ‘maar wist beleggers wel 11 miljoen euro aan opbrengsten te presenteren en mooie vooruitzichten. Het geheim? Een creatieve boekhouder en een slapende accountant.’ Die ‘slapende accountant,’ zo blijkt uit de jaarrekeningen van AND, was dezelfde Joeri Galas die nu bij Value8 de boeken controleert.
AND wist ieder jaar een ‘activeringstrucje’ uit te voeren
Waar ging het om in de AND-zaak? De kaartenmaker wist ieder jaar een ‘activeringstrucje’ uit te voeren. Het bedrijf voerde de winst kunstmatig op door ontwikkelingskosten van een database als activa op de balans te zetten waardoor de winst jarenlang werd opgepoetst. De toestanden rond het bedrijf leidden uiteindelijk tot een boekhoudschandaal, en AND werd in 2011 gedwongen het hele bedrag – 10,9 miljoen euro — af te boeken. De accountant die voor dit alles verantwoordelijk was: Joeri Galas van Mazars. Dezelfde accountant die jaar na jaar een goedkeurende verklaring gaf aan de jaarrekeningen van Value8 en talrijke deelnemingen van Value8. Dezelfde accountant die in het jaarverslag van Value8-deelneming Source Group zijn zorgen uitte over de levensvatbaarheid van de organisatie, maar hier in het jaarverslag van Value8 met geen woord over repte.
Afgelopen maandag maakte FTM bekend dat de herbenoeming van Galas niet als agendapunt is opgenomen voor de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA). Zijn benoeming staat ook niet op de agenda van de BAVA, die dezelfde middag nog door Value8 werd aangekondigd. Donderdag liet president-commissaris Peter van der Lugt aan De Telegraaf weten dat Galas aanblijft: 'Wij blijven bij onze huidige accountant’. Deze herbenoeming is in strijd met de corporate-governancecode van Value8, die stelt dat de aandeelhouder over het al dan niet aanblijven van de accountant beslist.
Vorige week hekelde hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in Het Financieele Dagblad in een column met de titel ‘Waardering van gebakken lucht’ de wijze waarop waarderingen door Value8 worden verantwoord. Pheijffer riep Peter Paul de Vries op om openheid van zaken te geven.

‘Mazars en haar betrokken accountant hebben bij de controle van de jaarrekening van Value8 gehandeld in overeenstemming met de regelgeving ten aanzien van controles en verslaggeving,’ laat Mazars desgevraagd weten. ‘Verantwoording over de jaarrekening zal in de op 15 juni te houden AvA worden afgelegd door de Raad van Bestuur en de RvC van Value8 waarbij de accountant aanwezig zal zijn. Wij kunnen geen uitspraken doen over specifieke zaken van onze individuele klanten.’
VEB wil duidelijkheid
Het is een standpunt dat de VEB vermoedelijk niet zal omarmen, gezien het persbericht dat de belangenvereniging woensdag naar buiten bracht. De VEB wil dat Value8-ceo Peter Paul de Vries nog vóór de aandeelhoudersvergadering van Value8 naar buiten komt met duidelijke informatie over de tal van vragen die er de laatste weken over de boekhoudmethoden van Value8 zijn gerezen. De ‘VEB betreurt dat aandeelhouders van Value8 passende antwoorden nog steeds moeten ontberen,’ aldus het bericht.
"De VEB betreurt dat aandeelhouders van Value8 passende antwoorden nog steeds moeten ontberen"
Aanleiding voor alle tumult is de reeks van artikelen van analist Roel Gooskens op Follow the Money. Gooskens bestudeerde de laatste drie jaarverslagen van Value8 en kwam tot schrikbarende conclusies. Volgens Gooskens deugt er niets van de wijze waarop Value8 zijn deelnemingen waardeert, bevat het bedrijf amper waarde en worden beleggers misleid. ‘De waardering van de deelnemingen is bij Value8 ontegenzeggelijk één van de belangrijkste aspecten in de balans en ook de pijler waar het business model van deze jonge investeringsmaatschappij op rust,’ stelt ook de VEB in het persbericht. ‘Transparantie daarover is een plicht waar geen enkele beursgenoteerde onderneming onderuit komt.’ Tegenover De Telegraaf lichtte Paul Koster, de huidige directeur van de VEB, dat als volgt toe: ‘Wij zijn het eens met het feit dat er onvoldoende inzicht geboden wordt op de waardering van Value8 en willen openheid.’
‘Schimmig’ en ‘bizar’
Het is niet de eerste keer dat de VEB Value8 op de korrel neemt. Peter Paul de Vries begon zijn ondernemingsavontuur met Value8 in 2008, en een jaar later had hij het al aan de stok met de club waarvan hij elf jaar directeur was geweest. De oud-collega’s omschreven sommige transacties van De Vries als ‘schimmig’ en ‘bizar’ en waren over het algemeen ontevreden over de kwaliteit van de informatieverstrekking van het bedrijf.
De VEB wil dat Peter Paul de Vries nog vóór de aandeelhoudersvergadering met duidelijke informatie komt
De VEB hekelde destijds met name de verwerving van een belang in SutureAid. Dit bedrijf, dat een gepatenteerd hechtpincet voor chirurgen op de markt bracht, was mede door De Vries’ broer Luc opgericht, waardoor belangenverstrengeling op de loer lag. De Vries had daarnaast een persoonlijk belang in het bedrijf. Op fora op internet werd het een ‘vestzak-broekzak-transactie’ genoemd. Het bedrijf van zijn broer werd in 2013 opgeheven zonder dat Value8 er ook maar een snipper informatie over naar buiten bracht.
27 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Ik heb redelijk wat accountants meegemaakt, als medewerker van accountants, als organisatieadviseur in situaties waar de accountant een rotzooi had laten ontstaan, en als opdrachtgever van de heren.
Over één ding sliepen ze nooit, hun declaraties.
Een goede vriend van me, die om voor mij onbegrijpelijke redenen het controleurs beroep had gekozen, mocht opstappen, nadat hij kritiek had op de jaarrekening van een groot Nederlands bedrijf, z'n kritiek zou de winst doen dalen, op papier.
Hoe meer de accountant risico neemt, door jaarrekeningen op te poetsen, of gebrek aan continuïteit niet te noemen, hoe meer werk de assistenten moeten verzetten, om ogenschijnlijk toch het dossier op orde te krijgen.
Dat is natuurlijk duur, je moet dat zien als vergoeding voor afbreukrisico.
Alleen accountants kunnen dan eigenlijk dat op- en wegpoetsen zien, en die houden uiteraard de beroepsgroep de hand boven het hoofd.
Dat was m.i. ook de rol van de prof accountancy in de DSB onderzoeks commissie.
Pieter Lakeman snapt het allemaal wel, maar leg het niet accountants maar eens uit.
Toch konden accountants z'n bloed wel drinken.
Toch nog iets ter vergoelijking, als een accountant de jaarrekening afkeurt is dat eigenlijk altijd het einde van het bedrijf.
Accountants zagen dat dilemma in de tachtiger jaren, en stelden een commissie in om het probleem op te te lossen.
Tegen mijn zegsman toen zei ik dat het onoplosbaar was.
Als irritante betweter lijk ik weer eens gelijk te hebben gekregen.
Piloten vonden wel een oplossing voor het dilemma tussen emergency en geen emergency, emergency is heel duur.
Ik meen dat de kreet daartussen iets van pan pan is.
Ik zie niet hoe dat met bedrijven kan, ook een geringe waarschuwing lijkt me al einde bedrijf.
Fred Raaks 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksHet misbruik begint met te lage vliegtarieven, wie meent dat hij straks voor een paar tientjes veilig naar New York kan vliegen, neemt naar mijn idee een groot risico.
Het Faro Martin Air ongeluk lijkt ook met brandstoftekort te maken te hebben.
Vliegen is een compromis tussen veiligheid en kosten, vandaar de conflicten bij vliegmaatschappijen tussen economen aan de ene kant en piloten en technici aan de andere kant.
Het is al weer een redelijk aantal jaren geleden dat een Britse ex gezagvoerder mij uitlegde dat in de tijd, dat hij net van Singapore naar Londen kon vliegen, in één keer, dat een Schiphol tussenlanding een miljoen pond kostte.
In zulke dilemma's is uiteraard de aandacht van de piloot wat minder bij het vliegen zelf.
Dit schrijvend moet ik denken aan discussies van lang geleden over de winsten van commerciële levensverzekeraars, die hoge winsten toen werden verdedigd met 'zo kunnen ze altijd hun verplichtingen nakomen'.
Fred Raaks 2
Gilles Wattel 1http://www.dailymail.co.uk/news/article-2206322/Ryanair-ordered-review-fuel-policy-making-THREE-emergency-landings-planes-ran-out.html
Dat een tussenstop een miljoen (!) pond kostte kan ik nauwelijks geloven.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksDat was de uitleg die ik kreeg bij de afwas op een camping in Bretagne.
Ik vond het ook veel.
BS buster 5
Mag dat?
gast 4
- wat was de invloed op het resultaat geweest als het het aandeel in MTY bij inbreng van de activiteit 50,1% geweest was ipv 49%?
- is er bij de controle aandacht besteed aan of er verplichtingen waren aangegaan om het belang in IEX na balansdatum te vergroten?
- commissaris Van Duijn gaf in een TV interview aan dat u betrokken bent bij de waardebepaling van de diverse belangen, kunt u dat bevestigen?
- wie is onder IFRS de overnemde entiteit bij een reverse listing. is dit de genoteerde entiteit of de entiteit die in de huls ingebracht wordt?
- is de beurskoers of de onderliggende CF van Source gebruikt bij de impairment test op de goodwill van source?
Happy viewer 1
gastBelegger12 schrijft op IEX:
"En ondertussen hebben meneer en mevrouw Cornelissen ( beide 76 jaar) uit Schubbekutteveen nog een paar aandeeltjes v8 bijgekocht en staan we in t groen. Er deed zich een interessante koopkans voor..."
en
"Denk toch dat er nog wel een flink aantal mensen de nooduitgang uit willen sprinten, t wordt dringen daar. "
Maar de koers blijft aardig stabiel. Heeft iemand een goede verklaring ?
Anoniem Anoniem
Happy viewergast 4
Anoniem AnoniemMaar beperkte float en geen echte mogelijkheid om te shorten zal zeker een rol spelen.
gast 4
Happy viewer"Zou er onder NL gaap dividend uitgekeerd mogen worden?" Lijkt mij een leuke vraag
Happy viewer 1
gastgast 4
Happy viewerMavo patient 1
gastEn ik heb mijn economieboekje er nog even bij gepakt omdat ik niet zo goed thuis ben in NL GAAP. En wat blijkt? Onder NL GAAP mogen c.q. moeten beursgenoteerde beleggingen tegen reële waarde worden gewaardeerd. Dus wat de grootste litigieuze post van Value8 betreft is de behandeling volgens IFRS en NL GAAP dan gelijk. Dat betreft namelijk de beleggingen waarvan Value8 een ongerealiseerde herwaardering van 6.787.000 ten gunste van het resultaat heeft geboekt. Zie pagina 63 van het jaarrapport 2015 bij 6.7 Beleggingen.
Gilles Wattel 1 3
Mavo patientEn wat is dan die reële waarde ?
Mavo patient 1
Gilles Wattel 1chad Awesome 1
Gilles Wattel 1mark moobi
Happy viewerA de Vries 2
Value8 heeft aangegeven geen details per deelneming te verstrekken, maar enkel globale indicaties per cluster. Maar mag dat zomaar?
Mijn stelling is dat Value8 als bestuurder van 100% deelnemingen haar deponeringsplicht ten aanzien van de jaarrekening 2015 schendt en deze stelling onderbouw ik als volgt:
Er kan mijns inziens nooit een gecontroleerde - en door de accountant goedgekeurde - jaarrekening 2015 van V8 zijn gepresenteerd als er geen beschikking was over (door de bestuurders) ondertekende jaarrekeningen van de deelnemingen. In het geval van alle 100% deelnemingen die tevens door V8 worden bestuurd (en dat zijn er nogal wat) heeft deze ondertekening automatisch geleid tot vaststelling en hadden deze jaarrekeningen binnen 8 dagen na ondertekening gedeponeerd moeten zijn. Het wachten met deponeren tot 12 (voorheen 13) maanden na het boekjaar is in al deze gevallen niet toegestaan. V8 dient derhalve wel degelijk al lang cijfers 2015 van haar deelnemingen te hebben gepubliceerd. De enige manier om straffeloos onder publicatie uit te komen is door het deponeren van een 403 verklaring waarmee V8 NV zich mede aansprakelijk stelt voor alle schulden van haar dochters. Maar ook dit is niet gebeurd.
Ik vraag mij nu af:
Mag een accountant een geconsolideerde jaarrekening van een moeder goedkeuren zonder te beschikken over jaarstukken van haar dochters?
Indien ja, op welke cijfers baseert een accountant dan de consolidatie en zijn goedkeurende verklaring?
Indien nee, dan klopt toch mijn stelling dat (in elk geval) alle 100% deelnemingen die tevens door Value8 bestuurd worden ook reeds hun jaarstukken hadden moeten deponeren?
Het is taaie kost, naar wie kan mij hier meer duidelijkheid over verschaffen? Ik vind dit namelijk een zeer relevante kwestie.
Mavo patient 1
A de Vrieschad Awesome 1
Mavo patientBij de ongerealiseerde herwaardering van 7mln. die leidt dit tot 5mln. winst kun je stellen value8 een verlies heeft van 5 mln.
Ik snap niet hoe die accountant professionele kritisch is, maar dit is erg slecht.
Mavo patient 1
chad AwesomeGilles Wattel 1 3
A de VriesJohn Michael Brummer 2
Wim van Bree
gast 4
In het halfjaarverslag wordt de goodwill op Source nog meegenomen voor 15mln. Zou de heer Galas zijn poot stijf hebben gehouden en verlangd hebben dat ze dat naar beneden bijstelden tot 13mln?
Halfjaarverslag tav de verkrijging van Kersten goodwill 4.7mln in het jaarverslag 5.9mln. Dat dan wel weer.
Ook best grote afwijkingen in de boekwaarden en reële waarden per overname datum in het halfjaarverslag en jaarverslag.
2 mln verschil in boekwaarden MVA
2 mln in vorderingen
bijna 2 in leningen
1 mln in voorzieningen
etc
p 12 halfjaarbericht en p 69 in het jaarbericht.
Benieuwd wat jullie daar van vinden.
gast 4
Verslaat FTM de AvA "live" of moet ik wachten op de notulen?