Accountants te vertrouwd met fraudeurs

Twee accountants die werkten voor het door megafraude omgevallen transportconcern Rynart, lapten de controlevoorschriften aan hun laars en hadden te warme banden met de bedrijfstop.

Dat betoogde de advocaat van de gedupeerde banken, ABN Amro en Rabobank, gisteren tijdens de tuchtzaak bij de Accountantskamer in Zwolle. Volgens de raadsman zou ABN Amro en Rabobank hierdoor een schadepost opgelopen in 2007 van 123 miljoen euro.

 

De door Het Financieele Dagblad op de voet gevolgde tuchtzaak voor de rekenmeesters tegen de accountants Johan Schouls en Jan van Wijngaarden was niet alleen aangespannen door de banken maar ook door het Openbaar Ministerie (OM). Tevens heeft het OM een strafzaak geopend tegen oud-bestuurders en gewezen managers van het transportbedrijf Rynart.

 

Omzet kunstmatig opgeschroefd

Het vrachtwagenconcern Rynart ging in 2007 bankroet na jaren van uitbundige groei, vooral in Hongarije. Na het faillissement werd het bestuur van boekhoudfraude beschuldigd. Zo zou de omzet van de Hongaarse tak, goed voor 75 procent van de totale omzet van Rynart, voor een bedrag van 55,6 miljoen euro kunstmatig zijn opgeschroefd in 2005 en 2006.


Schouls en Van Wijngaarden, die destijds werkten voor het middelgrote kantoor ESJ, keurden de jaarrekening van 2005 goed. Bovendien gaven zij in het voorjaar van 2007 een verklaring uit over de cijfers van 2006, die de banken ertoe bracht om 25 miljoen euro extra uit te lenen aan Rynart.

 

'Te vertrouwd met het management'

Hiermee hebben ze laakbaar gehandeld volgens de advocaat van de gedupeerde banken, die met een meervoudige miljoenenstrop achterbleven. Van Wijngaarden en Schouls zouden zelfs bewust hun schouders hebben opgehaald over de financiële situatie bij Rynart terwijl een miljoenenfraude zich daar voltrok vlak voor hun neus.

 

Oftewel: horen, zien en zwijgen moet wel het motto zijn geweest van het boekhoudkundige duo, zo betoogde de advocaat namens de banken ten overstaan van de Accountanskamer. 'De fraude was van zodanige aard en omvang dat betrokkenen bij naleving van de controlevoorschriften deze hadden moeten ontdekken.'

 

De reden dat ze bleven achterover leunen, zou samen hangen met een positie waarin ze ‘te vertrouwd waren met het management van de Rynart Groep’. Zo waren tot begin 2007 de accountants betrokken bij pogingen van toenmalig bestuursvoorzitter Franck Rynart om een plausibele verklaring te vinden voor aanwijzingen over megafraude.


Registeraccountants Schouls en Van Wijngaarden hebben nu nog de status van getuige in de rond mega-fraude draaiende strafzaak maar lopen de kans om verdachten te worden, zo bleek gisteren tijdens de tuchtrechtelijke zitting.

 

Vandaar wellicht dat de accountants Van Wijngaarden en Schouls er nadrukkelijk voor kozen geen gebruik te maken van hun recht om zich te verdedigen tegen de ernstige aantijgingen tijdens de tuchtzaak. Zouden zij wel hun mond open doen, dan zouden zij juist het OM kunnen voorzien van munitie, zo suggereerde een advocaat van beide accountants. Volgens een woordvoerder van het OM is dit echter onzin. Het OM zou de tuchtklacht enkel en alleen hebben ingediend omdat 'het zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid wil nemen’.

 

Verjaringstermijn

Verder werd gisteren duidelijk dat de verdediging van de accountants Schouls en Van Wijngaarden alles in het werk stelt om de fraudezaak snel met een sisser te laten aflopen. Het leeuwendeel van de zitting draaide om de vraag of banken en het OM de tuchtklacht al of niet na de verjaringstermijn hadden ingediend.


Volgens de verdediging van beide accountants was de verjaringstermijn verlopen. Daarmee hoopt het op zijn minst te bereiken dat de tuchtzaak zou worden afgeblazen tegen zijn cliënten.

 

Met het destijds kennelijk niet zo wakkere duo bij Rynart gaat het overigens zakelijk naar wens. Johan Schouls is compagnon bij ESJ en oud-ESJ-medewerker Jan van Wijngaarden werkt tegenwoordig als partner van Jm Partners.