
Zorgverzekeraar Achmea heeft negen zorgaanbieders uitverkoren om wijkzorg voor een budget te gaan organiseren en leveren tijdens een proefperiode in drie steden. Bijzonder: een race to the bottom werd voorkomen.
Vorige maand kondigde zorgverzekeraar Achmea aan een proef te starten met de financiering van wijkzorg in 2016 (lees hier het artikel dat daarover eerder verscheen op ftm.nl). In vier gemeenten – Utrecht, Zwolle, Ommen en Hardenberg – wil Achmea thuiszorgaanbieders een budget per hoofd van de bevolking gaan betalen in plaats van achteraf betalen voor geleverde zorg.
Per wijk zou een aanbieder verantwoordelijk worden voor alle wijkzorg. Het idee achter de terugkeer naar budgetfinanciering: zorgaanbieders worden niet langer geprikkeld om zoveel mogelijk zorg te leveren, maar kunnen juist geld verdienen door zo efficiënt mogelijk te werken.
het financiële risico verschuift naar de zorgaanbiederDoor voor een van tevoren afgesproken prijs voor de hele wijk te werken, verschuift het financiële risico naar de zorgaanbieder. Daarnaast moet de proef tot effect hebben dat huisartsen, wijkteams, ziekenhuizen en hulpbehoevenden nog maar met een enkel aanspreekpunt per wijk van doen hebben.
Voorkeursaanbieders
Thuiszorgorganisaties hebben de afgelopen maanden meegedongen naar een contract voor een of meerdere wijken, daarbij konden ze zelf een prijs bepalen binnen de door Achmea van tevoren aangegeven marges. Een onder- en bovengrens moesten voorkomen dat de prijzen te ver zouden worden opgedreven of juist onrealistisch laag zouden worden geschat. Gisteren liet de grootste zorgverzekeraar weten dat er uit 27 deelnemende zorgorganisaties negen aanbieders zijn geselecteerd als 'voorkeursaanbieder' voor wijken in de verschillende gemeenten. Het gaat om Buurtzorg (in alle gemeenten gecontracteerd), Carinova, Careyn, Icare, AxionContinu, Leven & Zorg, IJsselheem, Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en Beter Thuis Wonen. Volgens Achmea is daarmee in 85 procent van de gevallen gehoor gegeven aan de voorkeur van huisartsen, wijkteams en ziekenhuizen in de vier gemeenten. Volgens Achmea zijn de huidige negen aanbieders gekozen op basis van de kwaliteit, de bekendheid met de wijk, hun plan van aanpak, de prijs, de scores op de CQ-index (Consumer Quality index) en de beoordeling van andere zorgverleners in de buurt. Achmea toetste kwaliteit naar eigen zeggen op het kwaliteitsmanagementsysteem, voldoende niveau 4 en 5 verpleegkundigen, inschrijvingen in kwaliteitsregister V&VN en naleving van protocollen. Een woordvoerder: 'Alle geselecteerde zorgaanbieders hebben wat ons betreft aangetoond dat zij voldoende bekend zijn met de wijken waarvoor ze zijn gecontracteerd.'Keuzevrijheid
Onduidelijk was nog in hoeverre de proef effect zou hebben op de keuzemogelijkheden van mensen die thuiszorg nodig hebben. Hoe zou die verzekerd zijn wanneer er nog een enkele thuiszorgaanbieder per wijk overblijft? Een woordvoerder van Achmea laat weten dat verzekerden in de pilotgemeenten allemaal hun volledige keuzevrijheid behouden. 'Wanneer mensen een andere organisatie willen inschakelen dan de voorkeursaanbieder, dan kan dat gewoon en dat krijgen zij ook volledig vergoed.' De verzekeraar licht toe dat wanneer verzekerden een andere organisatie voor de thuiszorg willen, de voorkeursaanbieder in die wijk verantwoordelijk is.zorg die niet rechtstreeks door de hoofdaanbieder geleverd wordt, moet betaald uit het wijkbudgetZowel voor het inschakelen van de collega-organisatie als het betalen ervan: ook de zorg die niet rechtstreeks door de hoofdaanbieder geleverd wordt, moet betaald worden uit het wijkbudget. De contracten met de negen geselecteerde aanbieders zijn nog voorlopig. Wanneer er tot 31 augustus geen bezwaar wordt gemaakt tegen de methode van aanbesteden door andere aanbieders, worden ze definitief. Dan maakt Achmea bekend welke aanbieders welke wijken precies gaan voorzien van zorg.
13 Bijdragen
Peteur
Jan Willem de Hoop
En als je in die wijk woont en je bent niet bij Achmea verzekerd?
"Door voor een van tevoren afgesproken prijs voor de hele wijk te werken, verschuift het financiële risico naar de zorgaanbieder."
En als mensen van verzekeraar overstappen? (Want dat zijn de reclame spotjes aan het eind van het jaar toch op gericht/) Veranderd dat het budget?
"Bijzonder: een race to the bottom werd voorkomen. Een onder- en bovengrens moesten voorkomen dat de prijzen te ver zouden worden opgedreven of juist onrealistisch laag zouden worden geschat."
Op zich positief, sportief en innovatief. Maar nu Achmea zo bezig is met promotie van dit concept, zou het wel interessant zijn hoe het uurloon van de bovengrens en ondergrens waarmee is gerekend zich verhoudt met de huidige uurlonen. Follow the money zeg maar. Dan weten we nog beter of in dit concept niet al een race naar de bottum is ingebouwd.
"Zowel voor het inschakelen van de collega-organisatie als het betalen ervan: ook de zorg die niet rechtstreeks door de hoofdaanbieder geleverd wordt, moet betaald worden uit het wijkbudget."
Dan neem ik aan dat er toch ook uurtarieven zij afgesproken die bekend zullen zijn.
Een interessante ontwikkeling die terecht aandacht krijgt, maar iets te veel "volgens Achmea gehalte". Ik denk dat het wel de nieuwe systematiek gaat worden, maar dat persoonlijke verzorging en eventueel verpleging uiteindelijk van zorgverzekeraar naar gemeenten worden overgeheveld. Met 1 aanbieder per wijk. Deze systematiek per wijk is lastig als mensen in een wijk verschillende zorgverzekeraars hebben.
pubben
Jan Willem de HoopDit schrijft Jos de Blok van Buurtzorg op de twitter, ik citeer:
'De belangrijkste competenties van zorgverzekeraars en zorgaanbieders worden zo langzamerhand: inkopen en verkopen: echte handel die zorg!'
Ik herinner me ook uit het vorige artikel van Eelke, dat die aanbesteding niet ieder jaar opnieuw plaats gaat vinden maar dat ze nu voor 3 jaar 'gebakken' zitten.
Mijn ervaring in de zorg met het opbouwen van goede teams is dat ze dan op hun best functioneren, dat duurt een paar jaar en dan begint die 'handel' weer opnieuw.
Jan Willem de Hoop
pubbenLet maar op, met deze systematiek komt ook het PGB snel aan het einde.
En veel gemeenten werken bij de huishoudelijke hulp en andere vormen van maatschappelijke ondersteuning al op deze manier.
Hopelijk krijgt het artikel een vervolg met antwoorden op mijn vragen. Het is wel een belangrijke ontwikkeling. En in onze democratie worden wij er als burgers wel behoorlijk buiten gehouden.
pubben
Jan Willem de HoopEen zijstraat, mocht het je interesseren. Hier de recente discussie over EPD LSP en wat daar nog allemaal in de maak is. Zeer goede vragen.
Ik sta daar aan de SP en PVV kant.
Wat zou ik graag artikelen en vragen zien, moet kunnen, wat die mensen die hier aan het woord zijn en die zo goed geïnformeerd zijn voor zichzelf al of niet geregeld hebben.
Als er zoveel privacy gegevens van de burgers 'gewoon op straat liggen' dan zouden journalisten toch die vraag moeten kunnen stellen.
Hoe transparant willen we het hebben?
Ook hier wordt de burger amper bij betrokken, toch zijn het vragen van onze tijd.
http://download.parlementaireinformatie.nl.s3.amazonaws.com/2015/08%20August/kst-563490.pdf
Ik voorzie ook, dat de restitutie polis binnenkort gewoon weer ergens afgeschaft gaat worden, zonder dat de burger iets gevraagd wordt.
Dat zijn de patronen.
Misschien moeten huisartsen en specialisten wel preventief naar de rechter om dat te voorkomen.
Jan Willem de Hoop
pubbenVrees dat er eerst ongelukken moeten gebeuren voor een zinnig debat en dat we de fase al lang voorbij zijn om met argumenten en debatten tot een optimale balans te komen.
pubben
Jan Willem de Hoop'Nee, verzekerden met naturapolis zijn verplicht de gecontracteerde wijkzorgaanbieder te kiezen!'
Discussie ging hier over keuze vrijheid. Er zijn natuurlijk wijken waar maar 1 aanbieder actief is en waar er meerdere zijn.
Jan Willem de Hoop
pubbenOf de keuzevrijheid waar Achmea over spreekt ook geldt voor mensen met naturapolis, zou iets zijn waar FTM in vervolg artikel duidelijkheid over zou kunnen geven. Gelden de Cure regels ook automatisch voor de Care?
In de opzet van Achmea zou je voor andere zorgaanbieder mogen kiezen, maar dat zal nooit gaan werken in de praktijk. Ik weet hoe deze systemen in de praktijk werken bij de huishoudelijke hulp door gemeenten.
pubben
Jan Willem de HoopGoede vraag geen idee.
Die regels veranderen waar de mens bij staat.
In ieder geval met een restitutiepolis basaal meer keuzevrijheid, nog wel. Dat wilde ik je laten weten.
En eens met je eerste alinea.
Robelia
In de markt van vraag en aanbod van zorg wordt nu de vraag gestimmuleerd en lopen de kosten gierend op. Een zak geld en red je daarmee is de enige oplossing. Bepaal de globale zorgvraag op demografische/statistische modellen. De zorg wordt moet zelfsturend worden en de kosten inzichtelijk. Wel zou de overhead van gemiddeld 20% nu terug moeten naar 10%
Jan de Blok legt uit hoe dat moet
https://www.youtube.com/watch?v=KI4q5p7cG68
Jan Willem de Hoop
http://www.ftm.nl/exclusive/marktwerking-in-de-zorg-levert-in-vs-bedroevende-resultaten/
"Het gevolg van het soort regelingen dat de laatste jaren opkwam, is om te beginnen dat kleine verzekeraars en aanbieders er niet aan mee kunnen doen; doordat er veel variatie zit tussen patiënten onderling, kun je het risico alleen lopen als grote organisatie. Een patiënt kan met een beetje pech twee miljoen dollar kosten aan zorg. Het leidt dus tot schaalvergroting.’"
Dit werd er vorige week nog gezegd over een dergelijke systematiek. Leidt tot schaalvergroting zorgverzekeraars. Wijken zijn betrekkelijk klein, zeker als niet iedereen bij dezelfde zorgverzekeraar zit, waardoor de variatie tussen gepland en werkelijk in de praktijk te groot kan / zal zijn.
Vogelvrije Huisarts
Merkwaardig dat Buurtzorg die stelt voor kwaliteit op te komen mee doet met dit experiment IDEA voor mensen. CZ, VGZ en Menzis kijken dit experiment natuurlijk met argusogen aan. Uberhaupt is onbekend hoe dat gaat met verschillende verzekeraars in eenzelfde wijk; volgen allen de dominante verzekeraar of blijft een ieder bij het eigen model?
De race gaat gewoon door,, van kwaad tot erger...
Vogelvrije Huisarts
De gebruikelijke partijen waren tegen. Nul aandacht hier voor in het artikel. Gemiste kans...