Veroordeling in Formule 1-schandaal

2 Connecties

Onderwerpen

Formule 1 Ecclestone

De Duitse bankier Gerhard Gribkowsky is gister veroordeeld tot 8,5 jaar cel. Hij ontving 44 miljoen doller smeergeld ten tijde van de verkoop van Formula One aan het private equity bedrijf CVC Capital Partners.

Gribkowsky, risicomanager bij de Duitse bank BayernLB was belast was met de verkoop van hun belang van 48 procent in Formula One Group. De staatsbank had het belang  verworven nadat grootaandeelhouder Kirch Group failliet ging in 2002.


Volgens het Duitse Openbaar Ministerie heeft Gribkowsky het aandelenpakket bewust voor een te laag bedrag (840 miljoen euro) verkocht aan CVC. Gribkowsky kreeg voor het bedongen vriendenprijsje een privé-bedankje a 44 miljoen dollar van Formule 1-baas Bernard Ecclestone. De reden? Ecclestone heeft beweerd dat Gribkowsky hem dreigde aan te geven bij de belastingdienst voor vermeende belastingontduiking. “Ik heb hem betaald om hem rustig te houden en geen domme dingen te doen,” aldus Ecclestone.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Ecclestone in de slipstream heeft gezeten, want de Bayerische Landesbank maakte 41,4 miljoen dollar over naar zijn trustmaatschappij Bambino. Het bedrag kan volgens Ecclestone echter niet gezien worden als smeergeld. "Het enige wat ik tegen Gribkowsky heb gezegd is dat ik 5 procent commissie wil over de verkoopprijs van mijn aandelen. Het maakte me niet uit aan wie hij het verkocht,” luidde Ecclestone's verklaring in The Daily Telegraph.


Waar is Bernie Ecclestone?
Bankier Gribkowsky werd gisteren in de rechtbank in München veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor belastingontduiking en omkoperij. Zijn advocaat wilde niet ingaan op een mogelijk hoger beroep, maar zette wel een groot vraagteken achter de vraag waarom Bernie Ecclestone niet in het beklaagdenbankje zat. “Het OM is bang voor zijn geld en macht,” speculeerde de advocaat tijdens de zitting. De openbaar aanklager gaf enkel aan dat er nog een onderzoek loopt naar de formule 1-baas die vooralsnog met succes zijn handen in onschuld wast.