Achter het rookgordijn Begrotingsakkoord 2014 zit tóch een impuls

3 Connecties

Onderwerpen

Begrotingsakkoord uitgaven

Werkvelden

Economie

Het Begrotingsakkoord 2014 is omgeven door een budgettair rookgordijn, maar – eureka - econoom Bas Jacobs bespeurt tóch een impuls voor de Nederlandse economie.

Vandaag realiseerde ik me dat ik me heb laten beetnemen door de regering, waarschijnlijk met behulp van een paar creatieve ambtenaren van het Ministerie van Financiën. Dit naar aanleiding van een bericht in het NRC dat er helemaal geen dekking was voor de extra uitgaven aan onderwijs in het Begrotingsakkoord. Het Begrotingsakkoord haalt cosmetische trucs uit met de boekhouding. Ik heb nog eens de bedragen in het begrotingsakkoord nagelopen. En het telt inderdaad helemaal niet op bij de extra uitgaven voor 2014. (Ik heb de rest niet gecheckt.) Voor volgend jaar blijkt dat de regering voor €750 miljoen aan extra uitgaven doet zonder dekking. Niet alleen €650 miljoen aan onderwijs. Maar er staat ook een ongedekte post van €100 miljoen voor de kinderopvangtoeslag in de boeken. Zie de tabel. De regering zet nog wel een paar haakjes om de kinderopvangtoeslag.   jacobs tabel  

Grieks boekhouden

Er staat bij het totaal van de intensiveringen niet €760 miljoen extra uitgaven, maar slechts €10 miljoen extra uitgaven, zie de tabel in het begrotingsakkoord. Het is behoorlijk Grieks boekhouden. En ik ben er ingetuind, omdat ik ervan uitging dat de regering en haar ambtenaren gewoon het 'eerlijke verhaal' vertellen. Hoe dan ook. Hier gaat zeker een impulsje vanuit voor de economie voor volgend jaar (en een hoger begrotingstekort van circa 0,1%). Daarnaast haalt de regering een truc uit met de directeuren-grootaandeelhouders in box-2: het naar voren halen van belastingopbrengsten, zoals Het Financieele Dagblad berichtte. Dat hebben we eerder gezien bij de stamrecht-bv. Daarmee kan ook weer €1 miljard meer uitgaven/lastenverlichting worden gedaan zonder te hoeven bezuinigen. Mijn eerdere opmerkingen op Twitter dat het begrotingsakkoord volgend jaar macro-economisch niets doet of de economie zelfs kan verslechteren, neem ik bij deze terug. Al met al lijkt er voor 2014 toch een impulsje van een kleine €2 miljard te komen voor de economie, dankzij het laten oplopen van het begrotingstekort en de truc met het naar voren halen van belastingopbrengsten. Ik vind het allemaal prima: er wordt mij al teveel afgeknepen en ieder miljard minder tekortreductie is nu meegenomen voor de Nederlandse economie. Alleen jammer dat je daar pas achter komt als je achter het budgettaire rookgordijn van de regering hebt gekeken.
Bas Jacobs
Bas Jacobs
Hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics.
Gevolgd door 209 leden