
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Een team EU-specialisten controleert, in samenwerking met collega’s uit heel Europa, structureel de macht.
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Europa’s machthebbers wissen op grote schaal hun sms'jes en e-mails
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Corrupte EU-ambtenaren na tien jaar nog steeds niet gestraft
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Albert Borschette Center in Brussel © Europese Unie, 2021
EU-landen bestempelen dieselschandaal als 'gevoelig' en weigeren informatie vrij te geven
De EU had een besluit over uitstootnormen voor dieselauto’s niet achter volledig gesloten deuren mogen nemen, oordeelde het Hof van Justitie eind 2018. Dus begon het proces opnieuw. Maar daarmee kwam er geen einde aan de cultuur van geheimhouding.
Waar gaat dit over?
- De EU onderhandelt sinds oktober 2020 over de voorwaarden van een onlangs ingevoerde uitstoottest voor dieselauto’s. Die test moet sjoemelen moeilijker maken, maar met de invoering ging ook een versoepeling van de normen gepaard.
- Follow the Money beriep zich op het Europese recht op toegang tot documenten om inzicht te krijgen in de onderhandelingen, maar kreeg de documenten eerst niet – en vervolgens deels zwartgelakt.
Waarom is dit belangrijk?
- De uitstoot van dieselauto’s draagt al jaren bij aan luchtvervuiling die gezondheidsschade veroorzaakt. Autofabrikanten hebben jarenlang diesels aan Europeanen verkocht die in de praktijk veel vervuilender zijn dan de norm toestaat. Volgens één berekening leidde de hoeveelheid dieseluitstoot boven de maximumnorm tot zo’n vijfduizend voortijdige overlijdens in Europa in 2013.
- Het RIVM waarschuwde deze week nog voor smog door ozon, veroorzaakt door luchtvervuiling, met het advies voor kwetsbare mensen om op woensdag 16 en donderdag 17 juni binnen te blijven.
- Los van dit specifieke dossier is het voor de legitimiteit van de EU belangrijk dat burgers die dat willen zich kunnen informeren over hoe EU-beleid wordt gemaakt. Dat is de afgelopen jaren moeilijker geworden, omdat een van de laatste etappes in het lange besluitvormingsproces steeds vaker in achterkamertjes plaats heeft: de zogenaamde ‘trilogen’.
Hoe heeft Follow the Money dit onderzocht?
- We hebben een verzoek om toegang tot documenten gedaan via de Europese variant van de Wet openbaarheid bestuur, de ‘Eurowob’. Ook deden we een klacht bij de Europese Ombudsman. Als gevolg van die klacht werd het dossier besproken in de Raad van de EU, waar lidstaten samenkomen. Documenten over díe bespreking werden vervolgens weer gewobt door een Franse journalist.
In zijn thriller De winter van de profeet velt de Zweedse schrijver Håkan Östlundh een keihard oordeel over het Albert Borschette Center, een conferentiecentrum van de EU in Brussel.
'Het Albert Borschette Center moet het lelijkste gebouw van het EU-complex zijn,’ schrijft Östlundh. ‘Vanbinnen is het totaal zielloos, zonder ook maar enige charme, vanbuiten ziet het eruit als een reactorhal.' Hij laat een personage in zijn boek zeggen: ‘Je vraagt je af wat Albert Borschette voor ergs heeft gedaan om dit gebouw naar hem vernoemd te krijgen.’
Het is in dit ‘zielloze’ gebouw, tijdens een besloten bijeenkomst in zaal AB0A in oktober 2015, dat de Europese Commissie met goedkeuring van bijna alle lidstaten het EU-recht overtreedt.
Met de beste bedoelingen, zo schijnt het. In de samenvatting van de notulen van de 51e bijeenkomst van het 'Technical Committee - Motor Vehicles' is te lezen dat de voorzitter van het comité het van belang acht dat het besluit snel wordt genomen, ‘om de zorgen van lidstaten tegemoet te komen en een positief signaal aan burgers te geven’.
Het besluit gaat over de procedures voor een nieuwe uitstoottest voor auto’s: de zogenaamde real driving emissions-test (RDE-test). Deze nieuwe methode om de schadelijkheid van uitstootgassen te meten heeft plaats op de weg, met mobiele meetapparatuur – in plaats van in het tot dan toe gebruikelijke laboratorium. De reden: die laboratoriumtest brengt de uitstoot bij werkelijk gebruik niet goed in kaart.
Dat was bij emissie-experts al jaren bekend, maar een maand voor de bijeenkomst in het Borschettegebouw kwam het publiek er ook achter. In september 2015 werd bekend dat het Volkswagen-concern op grote schaal dieselauto’s had voorzien van sjoemelsoftware. Auto’s konden met die software herkennen dat ze getest werden. Vervolgens deden ze zich schoner voor dan ze daadwerkelijk waren. Het schandaal, dat verder strekte dan alleen Volkswagen, kwam bekend te staan als Dieselgate.
De autolobby vond een gewillig oor bij Duitsland, Frankrijk en Italië
De Europese Commissie en de lidstaten wilden de RDE-test dan ook snel invoeren. Tegelijk stonden ze ook onder grote druk van de autolobby, omdat het moeilijker is om te ‘slagen’ voor de RDE-test dan voor de labtest. Autofabrikanten vroegen om een overgangsperiode, waarin de EU-normen met een bepaalde marge mochten worden overschreden.
De autolobby vond een gewillig oor bij Duitsland, Frankrijk en Italië. Niet geheel toevallig zijn de drie grote EU-lidstaten ook het thuisland van grote autofabrikanten, die zeker in die tijd nog zo lang mogelijk wilden vasthouden aan diesel. Ook enkele Midden- en Oost-Europese landen waar veel autofabrieken staan, zoals Tsjechië en Hongarije, gingen mee in de lobby.
De bewuste EU-norm, die de maximaal toegestane hoeveelheid stikstofoxideuitstoot bepaalde, was in 2007 goedgekeurd door lidstaten en het Europees Parlement. Kon de Europese Commissie die wel via een geheim comité aanpassen?
Daarover had een van de topambtenaren van de Commissie zelf ook zijn twijfels. Daniel Calleja Crespo, directeur-generaal Industrie, schreef op 16 juni 2015 in een vertrouwelijke notitie dat het idee van een overgangsperiode ‘moet worden begrepen als een politiek voornemen’, waarbij nog een ‘passende juridische rechtvaardiging’ moest worden gevonden. De emissienormen waren immers ‘in principe zonder uitzondering van toepassing’ en overgangsmaatregelen ‘gemotiveerd door technologische zorgen’ van de auto-industrie zijn niet toegestaan.
Toch hield de Commissie vast aan het voorstel. De RDE-test zou vanaf september 2017 verplicht worden voor alle auto’s die producenten op de Europese markt willen brengen. Maar de op dat moment geldende uitstootnorm — oftewel, de maximumhoeveelheid stikstofoxide die een dieselauto tijdens zo’n RDE-test mag produceren — werd tot januari 2020 met een factor 2,1 vermenigvuldigd. Daarna zou dat een factor 1,5 worden.
In de tabel hieronder zie je welk effect die versoepeling heeft op de maximumnormen. Kort gezegd komt het hierop neer: sjoemelende autofabrikanten, die al jaren gebruik maakten van lakse controles op uitstoot buiten het laboratorium, kregen een vrijbrief om nog wat langer dieselauto’s te produceren die schadelijker zijn dan de in 2007 afgesproken norm van 80 milligram NOx per kilometer.
Het voorstel van de Commissie werd op 28 oktober 2015 in het Brusselse comité met een grote meerderheid van 25 lidstaten aangenomen. Alleen Nederland stemde tegen. Eén lidstaat, hoogstwaarschijnlijk Tsjechië, onthield zich van stemming. Een de facto versoepeling van de emissienormen was een feit.
Nietigverklaring
Dat had echter nooit op deze manier mogen gebeuren, zo bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie in december 2018. Het hoogste rechtsorgaan van de Unie deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door de gemeentebesturen van Parijs, Madrid en Brussel — steden waar veel vieze dieselauto’s rondrijden.
De originele norm van 80 milligram was vastgesteld via de ‘normale’ wetgevende route, waarbij het Europees Parlement en de Raad van de EU als gelijkwaardige ‘medewetgevers’ optreden. Bij het comitébesluit om die norm tijdelijk te verwateren, was het Parlement echter nauwelijks betrokken.
De grenswaarden voor stikstofoxiden zijn ‘een essentieel onderdeel’ van de EU-verordening, en de Commissie was dus niet bevoegd om die via het comité versoepelen. Het Hof verklaarde het besluit van de Commissie nietig.
De Europese Commissie ging tegen de uitspraak in beroep. Tegelijkertijd besloot de Commissie ook om het nietig verklaarde besluit opnieuw te presenteren, dit keer als ‘gewoon’ wetgevingsvoorstel, waarbij het Europees Parlement volwaardig kon meepraten. Zo zou zelfs bij een verlies in hoger beroep de juridische situatie dezelfde kunnen blijven. Sinds oktober 2020 onderhandelen afgevaardigden van de Commissie, de Raad en het Parlement in zogeheten ‘trilogen’ (zie kader) over dit wetgevingsvoorstel.
EU-afspraken zoals richtlijnen en verordeningen komen er pas nadat de Europese Commissie die voorstelt, en de Raad van de EU – de lidstaten – ermee akkoord gaat. Meestal is ook de goedkeuring van het Europees Parlement vereist.
Formeel komen richtlijnen en verordeningen tot stand middels verschillende lezingen: als de Raad van de EU het niet eens is met alle amendementen die het Europees Parlement in eerste lezing heeft voorgesteld, gaat het dossier voor een tweede lezing terug naar het Parlement, en mogelijk zelfs voor een derde lezing. De praktijk is echter anders.
Om tegemoet te komen aan de wens om EU-wetten sneller te maken, zijn de EU-instellingen steeds vaker gaan grijpen naar een middel waar je waarschijnlijk nooit van hebt gehoord: de triloog. Het woord is een samentrekking van 'tri', dat verwijst naar de drie EU-instellingen, en ‘dialoog’. (Soms spreekt men van 'trialoog', met een a'tje erbij.) Bij de triloog schuiven onderhandelaars namens de drie instellingen aan: een Europarlementariër; een vertegenwoordiger van de Raad; en een hoge ambtenaar van de Commissie of de verantwoordelijke Eurocommissaris.
Het woord triloog komt niet voor in de Europese verdragen, maar is tegenwoordig dé manier waarop compromissen over nieuw EU-beleid worden bereikt. Sinds 1999 is de tweede en zeker de derde lezing steeds zeldzamer geworden. Hoewel de triloog ertoe kan leiden dat dossiers sneller worden afgerond, is er ook steeds meer kritiek gekomen op het hoge achterkamertjesgehalte.
Echt transparant is het proces daarmee niet geworden. De voorstellen voor nieuw beleid van de Commissie zijn weliswaar openbaar, evenals de debatten in het Parlement over gewenste wijzigingen. Ook een deel van de besprekingen door vakministers in de Raad van de EU zijn publiekelijk terug te vinden. Maar hoe de drie EU-instellingen vervolgens in de trilogen tot een compromis komen, is in nevelen gehuld.
Wobverzoek
En dat roept vragen op. Bij het – later nietig verklaarde – besluit van 2015 speelden de belangen van de autolobby een belangrijke rol. Met welke argumenten zouden de lidstaten deze keer de versoepeling van de normen verdedigen? En krijgt de Europese burger, die met een ruimere norm meer vieze lucht zal moet inademen, deze keer wél een stem in het debat?
Hoewel de trilogen 'informeel' heten te zijn, worden er tussen bijeenkomsten interne overzichten gemaakt. Die documenten laten zien waar en hoe de onderhandelaars toenadering zoeken.
Op 23 november 2020 diende ik een Eurowobverzoek in, waarin ik de Raad van de EU verzocht om inzage in alle documenten die betrekking hadden op de trilogen over het voorstel tot wijziging van EU-verordening 715/2007 – de Europese wetstekst waarin de emissienormen voor auto’s zijn vastgelegd.
Op 6 januari 2021 kreeg ik antwoord: een brief van één pagina waarin het secretariaat-generaal van de Raad laat weten dat ze mijn verzoek in het geheel moesten afwijzen. ‘De onderhandelingen met het Europees Parlement over dit dossier verlopen moeizaam en er is nog geen formeel akkoord bereikt tussen de Raad en het Europees Parlement,’ zo verklaarde de Raad. ‘Openbaarmaking van de compromisvoorstellen van de Raad in dit stadium zou gevolgen hebben voor het onderhandelingsproces en de kans verkleinen dat een akkoord met het Europees Parlement wordt bereikt.’
Het publiceren van de documenten zou ‘het besluitvormingsproces van de Raad ernstig ondermijnen’. Die formulering was niet toevallig gekozen: het is één van de uitzonderingsgronden op basis waarvan EU-instellingen de toegang tot een document kunnen weigeren.
Die uitzonderingsgronden kunnen EU-instellingen terzijde schuiven wanneer openbaarmaking ‘een hoger openbaar belang’ dient, maar volgens het secretariaat-generaal was er ‘geen enkel bewijs voor’ dat dit het geval was.
Dat was onverwacht. De discussie over de vraag of triloogdocumenten in principe openbaar moeten worden gemaakt, leek namelijk al in 2018 beslecht. In dat jaar bepaalde het Hof van Justitie in de zaak De Capitani v Europees Parlement (zie kader) dat triloogdocumenten ‘deel uitmaken van de wetgevingsprocedure’.
Die constatering was van belang, omdat de Eurowob stelt dat het principe om burgers zo ruim mogelijke toegang verlenen met name geldt voor documenten die onderdeel uitmaken van wetgeving.
De Italiaanse jurist Emilio De Capitani deed in 2015 een Eurowobverzoek bij het Europees Parlement. Hij wilde toegang tot alle stukken die betrekking hadden tot lopende dossiers op gebied van veiligheid en persoonsgegevens.
In bijzonder vroeg De Capitani om zogenaamde vierkolomsdocumenten. Dat zijn overzichten met per wetsartikel de verschillende versies zoals voorgesteld door de Europese Commissie, het Europees Parlement, en Raad van de EU. In de vierde kolom staan mogelijke compromissen van die drie versies en eventuele opmerkingen over onderhandelingsruimte.
Toen het Parlement van die vierkolomsdocumenten de vierde kolom geheel had zwartgelakt, stapte De Capitani naar het Hof van Justitie in Luxemburg. Dat gaf hem gelijk: ‘De transparantie op dit gebied draagt bij tot de versterking van de democratie door de burgers in staat te stellen alle informatie te controleren die aan een wetgevingshandeling ten grondslag heeft gelegen,’ luidde het arrest uit maart 2018. ‘De mogelijkheid van de burgers om kennis te nemen van de grondslagen van wetgevingshandelingen is immers een voorwaarde voor een doeltreffende uitoefening van hun democratische rechten [..].’
Dus, concludeerden de rechters, had het Parlement toegang tot de documenten niet mogen weigeren. Ze maakten gehakt van het gevoerde argument dat openbaarmaking ervan het besluitvormingsproces in de EU zou kunnen ondermijnen.
De uitspraak zette een precedent: sinds ‘De Capitani’ is het EU-burgers (mijzelf incluis) meerdere keren gelukt om vierkolomsdocumenten via een Eurowob openbaar te krijgen.
Op 6 januari 2021, dezelfde dag dat ik het antwoord had ontvangen, ging ik dan ook met goede moed bij de Raad in beroep, met verwijzing naar De Capitani v. Europees Parlement. Ik schreef dat burgers recht hebben op inzage in die documenten en dat het irrelevant was of onderhandelingen moeizaam verliepen.
Ik citeerde het Hof, dat meende dat transparantie in het wetgevingsproces juist ‘een open discussie mogelijk maakt over meerdere uiteenlopende gezichtspunten, [en] ertoe bijdraagt om aan de instellingen een grotere legitimiteit te verlenen in de ogen van de burgers van de Unie en het vertrouwen van deze burgers te vergroten’.
Zes weken later kreeg ik antwoord. De Raad besloot om nu wel documenten vrij te geven, maar belangrijke delen zwart te lakken.
De vrijgegeven documenten zijn ‘vierkolomsdocumenten’ van verschillende momenten in het onderhandelingsproces. Die overzichten van de verschillen in opvattingen worden gaandeweg vernieuwd en bevatten de ruimte voor compromissen en rode lijnen waar lidstaten niet overheen willen gaan. Hoewel flinke delen van de vierde kolom van de triloogdocumenten waren zwartgelakt, waren er ook enkele voorlopige compromissen openbaar gemaakt.
Een concreet voorbeeld: Het Europees Parlement wilde dat in de preambule van de verordening een verwijzing kwam naar recente 'schendingen' van EU-regels door autofabrikanten (oftewel het gesjoemel met uitstoot) en dat consumenten 'geen bevredigende compensatie' hadden ontvangen. Dit was amendement 5, recital 3 c (new):
'Recente schendingen door fabrikanten van het bestaande rechtskader, waaronder schendingen van hun wettelijke verplichtingen uit hoofde van Verordening (EG) nr. 715/2007, hebben tekortkomingen op het gebied van controle- en handhavingsmechanismen aangetoond. De consumenten hebben geen bevredigende compensatie ontvangen, aangezien de betrokken voertuigen zelfs als er compensatie werd toegekend, daardoor vaak niet in overeenstemming werden gebracht met de Euro 5- en 6-normen. Aangezien dieselvoertuigen in Europese steden in toenemende mate worden verboden en dit gevolgen heeft voor het dagelijkse leven van de bevolking, zouden er passende compensatiemaatregelen kunnen worden genomen, zoals de installatie in niet-conforme voertuigen van aangepaste uitlaatgasbehandelingstechnologieën (hardwarewijziging) of – indien de consument ervoor koos een reeds gekocht voertuig voor een schoner model in te wisselen – het aanbieden van omschakelingspremies.'
De opdracht voor de onderhandelaar van de Raad was om het Parlement te overtuigen dat amendement te laten vallen. Voorafgaand aan de tweede triloog werd dat in het vierkolomsdocument duidelijk vastgesteld: 'defend Council position'.
Uit een document dat is opgesteld na de tweede triloog blijkt dat Parlement een nieuw voorstel heeft gedaan om zijn tekst wat aan te passen - de 'schendingen' werden vervangen door 'inbreuk' en 'geen bevredigende compensatie' werd vervangen door 'straften consumenten'.
Maar ook daar kon de Raad niet mee akkoord gaan. In een document ter voorbereiding op de derde triloog staat: 'defend Council position; reject new IMCO proposal'.
Het volharden van de Raad blijkt te hebben gewerkt. In een document van 4 december, met daarin een vierkolomsdocument geüpdate na de derde triloog, blijkt het Parlement de slag om dit amendement te hebben verloren: 'deletion agreed'.
De Raad beargumenteerde dat als de zwartgelakte delen openbaar zouden worden gemaakt, hiermee de onderhandelingsstrategie van de Raad bekend zou worden. ‘In dat opzicht is het voldoende om te zeggen dat het Europees Parlement dergelijke informatie niet met de Raad deelt.’
Openbaring zou volgens de Raad tot een ‘asymmetrische situatie’ leiden, waarvan het Europees Parlement – de tegenhanger in de onderhandelingen – van zou kunnen profiteren.
Ook was er volgens de Raad het risico dat als de lidstaten weten dat besprekingen over hun compromisbereidheid publiek kunnen worden, ze zich zouden ingraven in hun standpunten.
Nederland en Zweden steunen publicatie
Het februaribesluit van de Raad werd echter niet unaniem gesteund door de 27 lidstaten. Nederland en Zweden waren tegen. Ze stuurden in reactie op het conceptbesluit een verklaring naar Brussel, waarin ze pleiten voor publicatie.
De twee landen ‘vinden niet dat het voldoende gemotiveerd is dat er een daadwerkelijk en concreet risico bestaat dat volledige openbaarmaking het lopende besluitvormingsproces van [de Raad] ernstig zou ondermijnen’. Hiermee verwijzen ze naar de De Capitani-uitspraak, waarin het Hof zegt dat een puur hypothetisch risico op een dergelijke ondermijning onvoldoende reden is om documenten geheim te houden.
Nederland en Zweden waren van mening dat ‘dat openbaarmaking een hoger openbaar belang heeft, gelet op het onderwerp van de betrokken documenten en de kritiek die de Raad in het verleden hierover heeft gekregen’. Er waren geen andere verklaringen van lidstaten die pleiten voor meer transparantie. Er waren wel twee verklaringen van lidstaten die pleiten voor nog méér geheimhouding – één van Tsjechië en een gezamenlijke van Polen en Hongarije.
Volgens Frankrijk is geheimhouding nodig om ‘de effectiviteit van het besluitvormingsproces’ te behouden
Andere geschreven verklaringen waren er niet, maar een meerderheid steunde via een geschreven stemprocedure de concepttekst.
Follow the Money vroeg eind mei de EU-ambassades van de vier grootste lidstaten (Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) om een reactie.
De permanente vertegenwoordiging van Frankrijk in Brussel gaf als summiere verklaring dat de onderhandelingen ‘over dit gevoelige onderwerp’ nog lopende zijn en dat geheimhouding nodig is om ‘de effectiviteit van het besluitvormingsproces’ te behouden.
Duitsland wilde nog minder kwijt: ‘Over het algemeen geven we geen commentaar op ons stemgedrag, dus we kunnen u in dit geval geen verdere informatie verschaffen.’ Spanje en Italië reageerden helemaal niet.
Onduidelijk is of het meningsverschil tussen Nederland en Zweden enerzijds en de andere lidstaten anderzijds gaat om een principieel punt – over hoe transparant de Raad in het algemeen moet zijn – of specifiek over openbaarheid in het dossier van de dieselnormen. Voor beide theorieën valt iets te zeggen.
Nederland en Zweden maken onderdeel uit van een voorhoede van lidstaten die roept om meer transparantie in de Raad. Zweden had als eerste land in de wereld, in 1766, een wet over toegang tot overheidsinformatie.
Het zou ook puur om de belangen van de auto-industrie kunnen gaan. Zoals gezegd: in landen als Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Polen en Tsjechië zijn flink wat banen afhankelijk van de auto-industrie. Zweden heeft ook wel een grote autofabrikant in huis, maar voor Volvo zijn strenge dieselnormen juist gunstig. Het Zweedse bedrijf zegt vanaf 2030 geen auto’s meer te willen maken met een interne verbrandingsmotor.
Nederland en Zweden stemden tegen, maar hun verzet was niet genoeg
De Nederlandse Europarlementariër Esther de Lange (CDA) voert als ‘rapporteur’ de onderhandelingen namens het Parlement met de Raad. Ze heeft er begrip voor dat de Raad niet het achterste van de tong laat zien. ‘We zitten immers in onderhandelingen,’ zegt ze.
Tegelijk noemt De Lange het een ‘illusie’ om te denken dat de volledige vierkolomsdocumenten geheim kunnen blijven: ze worden gedeeld met alle lidstaten. ‘Ik heb wel eens wat voorbij zien komen – het is ook de taak van de rapporteur om goed op de hoogte te blijven en de contacten binnen de raadswerkgroep warm te houden,’ zegt De Lange.
Klacht bij de Ombudsman
Omdat ik ontevreden was met het antwoord van de Raad, heb ik op 19 februari een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman. Die legde mijn klacht voor wederhoor voor aan de Raad.
Op 30 maart bespraken diplomaten van de Raadswerkgroep informatie in een videoconferentie wat de Raad de Ombudsman moest beantwoorden. Er lag een concepttekst voor, die het handelen van de Raad verdedigde. De Raad zou daarin verklaren dat de zwartgelakte onderdelen van de documenten de onderhandelingsstrategie van de Raad zouden blootleggen en de mogelijke concessies waartoe de lidstaten bereid zijn. Daarom was zwartlakken ‘volledig gerechtvaardigd’ volgens artikellid 4.3 van de Eurowob.
Nederland en Zweden hadden exact dezelfde bezwaren als in februari en stemden tegen. Hun verzet was niet genoeg. De brief aan de Ombudsman werd vervolgens in april als hamerstuk op de agenda gezet voor de wekelijkse bijeenkomst van EU-ambassadeurs.
Het wachten is nu op een oordeel van de Ombudsman, maar die laat weten geen inschatting te kunnen geven van wanneer dat klaar is. Sommige academici kijken al met interesse uit naar de uitkomst: recentelijk verschenen twee wetenschappelijke artikelen met een verwijzing naar mijn zaak bij de Ombudsman.
De lachende derde is de dieselproducerende autofabrikant
Ondertussen liggen de onderhandelingen over de RDE-test zo goed als stil. De laatste triloog was die van 2 december 2020. Het Portugese voorzitterschap van de Raad heeft de lidstaten in april gevraagd hoe het nu verder moet, maar onbekend is welke oplossing de lidstaten hebben voorgesteld.
Er zijn volgens Europarlementariër De Lange nog wel ‘verkennende gesprekken’ geweest op ‘technisch niveau’ – een verwijzing naar het onderscheid tussen een officiële triloog met politici en voorbereidende bijeenkomsten tussen ‘lagere’ diplomaten en assistenten – maar geen nieuwe afspraak voor een vierde triloog.
Het grote conflictpunt tussen Raad en Parlement is of er een einddatum moet zitten aan de versoepeling van de dieselnormen. Het Parlement wil die versoepeling op 30 september 2022 uitfaseren. De Lange: ‘In de Raad is er geen meerderheid voor een uitfaseringsdatum en in het EP is er geen meerderheid om die te laten vallen.’
Wat dit dossier anders maakt dan andere, is dat het Commissievoorstel een rechtstreeks gevolg is van een uitspraak van het Hof van Justitie – en dat over die uitspraak een hoger beroep loopt.
Op donderdag 10 juni vond de belangrijkste ontwikkeling in dat hoger beroep tot nu toe plaats. Die dag verscheen een juridisch advies, waarin advocaat-generaal Michal Bobek schrijft dat de Europese rechters ‘geen fout’ hebben gemaakt bij hun nietigverklaring. Bobek adviseert dan ook dat het Hof het hoger beroep van de Europese Commissie, Duitsland en Hongarije in zijn geheel afwijst.
De vraag is nu wat er eerder komt: een definitief oordeel van het Hof over de nietigverklaring, of een oplossing in de patstelling tussen Parlement en Raad. De lachende derde is de dieselproducerende autofabrikant. Die heeft inmiddels enkele jaren kunnen profiteren van de in achterkamertjes versoepelde emissienorm. De burger stond al die tijd buitenspel.
93 Bijdragen
Evert Radema
Terwijl ik me blauw betaal aan extra wegenbelasting terwijl ik extra (dure) schone Diesel tank met mijn Volvo.
GJ van Broekhoven 9
Evert RademaPeter Tetteroo 2
Evert RademaGJ van Broekhoven 9
Peter TetterooMijn vader is werktuigbouwkundig ing en heeft ook regelmatig met fabrikanten contact gehad in het kader van diens beroep. Veel fabrikanten willen wel degelijk vergroenen, maar moeten ook geld verdienen; om ondermeer hun werknemers loon te kunnen betalen. Indien het technisch en economisch haalbaar is dat vinden er gewoonweg verbeteringen plaats.
Indien een regering milieueisen er doorheen drukt die onmogelijk zijn op dat moment, dan krijgt men zaken zoals dieselgate; waaraan alle autofabrikanten hebben meegedaan.
Een vriend van mij is auto ontwerper en heeft mij dit uitgelegd.
Willen wij elektrisch gaan rijden, dan moet; 1. de stroom echt groen worden, en 2. de accu's kleiner en schoner worden. Wat betreft de schone en kleinere accu's zal dit tamelijk snel het geval zijn.
Gerrit Zeilemaker 6
Evert RademaGJ van Broekhoven 9
Gerrit ZeilemakerDe brandstof die gebruikt wordt in de zeevaart, is vereist omdat wij veel spullen van verwegisstan halen. Men is doende te onderzoeken of moderne zeiltechniek tot een afname van het brandstofgebruik kan leiden.
GJ van Broekhoven 9
Gerrit ZeilemakerZie; https://northccuhub.eu/nl/methanol-een-uitstekende-alternatieve-brandstof-voor-duurzame-scheepvaart/. Wat eventueel ook een oplossing kan zijn.
Zie; https://www.swzmaritime.nl/wp-content/uploads/2017/10/SWZ10_2017_Fuels.pdf
Zie; https://www.nemokennislink.nl/publicaties/groene-scheepvaart-in-opkomst/
https://www.flettner.co.uk/nl/about/
https://www.technischweekblad.nl/nieuws/flettner-rotors-besparen-18-brandstof
https://www.bluebird-electric.net/ship_boat_design_building/monorotor_wind_assisted_ship_propulsion.htm
De roterende cilinders waar in de link naar verwezen wordt, is een idee van Anton Flettner (1885-1961) , die nu in verbeterde vorm wordt getest. Het idee is dat men hybride kan varen. Indien er wind is verzorgen de cilinders de aandrijving, indien er geen wind is de motor.
U ziet de wetenschap staat ook qua zeevaart niet stil.
Jessica van Santen 1
Gerrit ZeilemakerGJ van Broekhoven 9
Jessica van SantenDe datacenters zijn noodzakelijk wegens onze datahonger.
Ype van Woersem 2
Hoe weeg je het belang van de industrie, daarbij rekening houdend met de erbij horende werkgelegenheid neem ik aan, af tegen het belang van inwoners om schone lucht, daarbij rekening houdend met de blijkbaar circa 5.000 vroegtijdige overlijdens door alleen al de extra uitstoot door deze frauduleuze diesels?
Ik heb het idee dat deze afweging nog te vaak doorslaat in de richting van de economische belangen. Aan de gezondheidskant bestaat natuurlijk ook geen lobby, dus dat is niet heel vreemd. En het lijkt me ook erg moeilijk de toegevoegde kwaliteit van leven door extra werkgelegenheid af te zetten tegen de verminderde kwaliteit van leven door vervuiling. Maar er moet toch wel iets concreters over te zeggen zijn, in plaats van de algemene en abstracte overweging nu?
GJ van Broekhoven 9
Ype van WoersemDaarom is dat voor Duitsland, Frankrijk, Spanje en Tsjechië natuurlijk een erg belangrijk punt.
Het milieu is natuurlijk belangrijk, maar, indien de milieu aanpak tot enorm verlies van werkgelegenheid etc leidt, dan gaat het ook helemaal mis.
Ype van Woersem 2
GJ van BroekhovenEen beetje zoals gedaan is met de varkenshouderijen, waaruit blijkt dat deze een netto afname van de kwaliteit van leven opleveren.
GJ van Broekhoven 9
Ype van WoersemGerrit Zeilemaker 6
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Gerrit ZeilemakerKasper van Zuilekom
GJ van BroekhovenTerugblikkend: was er een positieve business case voor die beslissing?
Natuurlijk niet.
Peter Tetteroo 2
Ype van WoersemNiek Jansen 9
Peter TetterooVaak zijn de voorstellen aan het EP zo voorgekookt door de machtige lobby’s dat het eigenlijk mosterd na de maaltijd is om via o.m. wobverzoeken te achterhalen hoe wetgeving en regulering tot stand zijn gekomen.
De bovenstaande link laat zien hoe in alle fasen van het besluitvormingsproces de lobby nadrukkelijk meedoet zonder enige controle van buitenaf.
Pogingen om het lobby proces transparanter te maken lopen steevast vast op de onwil van de EC zelf.
GJ van Broekhoven 9
Peter TetterooIndien bij een discussie alleen maar één kant wordt gezien, gaat het dan ook fout.
Peter Tetteroo 2
GJ van BroekhovenPeter Teffer 3
Ype van WoersemGJ van Broekhoven 9
Peter TefferDaarom is het van belang dat meters worden gemaakt in het groener maken van de wereld. Bijvoorbeeld middels het produceren van echt groene elektriciteit, waarmee echt groene waterstof kan worden gemaakt. De meest schone manier hoe dit kan gebeuren is geothermale techniek. Nul CO2 en maximaal groen.
De kunst is, meen ik, om de economie; onze wijze van leven, in samenklang te brengen met het milieu.
En ja, dat is een taak van ons allen.
Ype van Woersem 2
Peter TefferVincent Busch 3
GJ van Broekhoven 9
Een ander probleem is ook dat de EU in het verleden te snel hoge eisen heeft gesteld, die op dat moment technisch nog niet haalbaar zijn geweest. Heb ik van een auto ontwerper gehoord.
Het milieu is natuurlijk erg belangrijk, maar, denk ook dat te hoge eisen stellen, die nog niet haalbaar zijn, ook niet effectief zullen zijn.
Peter Tetteroo 2
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Peter TetterooDenk dat indien Europa wil dat bepaalde emissie-eisen worden gehaald, dat men dan de autoproducenten daarvoor een bedrag ter beschikking dient te stellen. Elke onderneming houdt rekening hoelang het duurt om een investering terug te verdienen. Doet elke onderneming.
Indien Europa andere emissies wenst, dan is het simpel; geeft de auto ondernemingen een bedrag om de extra investeringen die daaruit voortvloeien te financieren.
Gevolg is dan; lagere emissies en behoud van werkgelegenheid.
Peter Teffer 3
GJ van BroekhovenSchone personenwagens op diesel zijn al heel lang mogelijk, technologisch gezien. Het probleem is om een schone *kleine* personenwagen op diesel te maken. Voor de filtertechnieken die dieseluitstoot goed filteren, heb je wat ruimte nodig. Of je hebt een techniek nodig die van de consument vereist dat eens in de zoveel tijd een bepaalde tank met een goedje (urea) wordt ververst. Dat wilden een aantal fabrikanten niet, dus besloten ze te sjoemelen.
GJ van Broekhoven 9
Peter TefferAutofabrikanten moeten hun investeringen terug verdienen. Indien dat niet mogelijk is, gaan de consumenten dan meer betalen. Wat de meeste consumenten natuurlijk niet willen.
Wat u geschreven heeft;
"Het probleem is om een schone *kleine* personenwagen op diesel te maken. Voor de filtertechnieken die dieseluitstoot goed filteren, heb je wat ruimte nodig",
weet ik niet of dat geheel juist is. Een moderne diesel heeft een soort van roetfilter; dit is ook het geval bij de kleine diesels. Dit is iets anders dan een katalysator. Met name bij vrachtwagens is dit van belang. Een dergelijk roetfilter kan meermalen schoon worden gemaakt voordat deze vervangen dient te worden.
Lees mij verder op de materie in en reageer dan nog nader.
Urea waar u naar verwijst is mijns inziens Adblue. Alle moderne diesel auto's hebben een tank waarin Adblue gevuld dient te worden. Indien Adblue op is kan de auto niet rijden. Adblue zet NOx om in stikstof.
Auto ontwerpers hebben mij aangegeven dat het wat het milieu betreft beter is een hybride diesel te rijden dan een hybride die op benzine rijdt. Alleen heeft de diesel een slechte naam gekregen.
Peter Teffer 3
GJ van BroekhovenAdblue is inderdaad de commerciële naam van een product dat ureum bevat. Om een personenwagen van een ureumtank te voorzien, moet je daarvoor ruimte in de wagen ontwerpen (die ten koste gaat van bijvoorbeeld kofferbakruimte) en je moet van je consument vragen dat die om de zoveel kilometer de tank bijvult. Sommige autofabrikanten wilden dat niet, omdat ze daarmee dachten dat hun product minder interessant zou worden.
Het klopt zeker dat lang niet alleen VW heeft gesjoemeld. Zie daarvoor de uitgebreide beschrijving in mijn boek uit 2017. Daarin leest u ook meer van de achtergronden waarom autofabrikanten besloten te sjoemelen. Over de termijn waarop autofabrikanten zich moesten voorbereiden: in 2007 werden de NOx-normen vastgesteld voor 2014 (Euro 6). Een jaar eerder, in 2006, stelde het Europees Parlement al die Euro 6 norm voor. Voor de meeste autofabrikanten moet dat genoeg tijd zijn geweest om zich voor te bereiden.
GJ van Broekhoven 9
Peter TefferKlopt dat de regeneratiestand voor het milieu niet al te best is. In feite wordt dan het roet verbrand en komt veel ellende uit de uitlaat. Weet van mijn vriend en auto ontwerper dat men aan dat probleem werkt. Helaas kost dat tijd.
Wat betreft Adblue is het in Duitsland verplicht dat alle nieuwe diesels een Adblue tank moeten hebben.
De enige fabrikant die niet gesjoemeld heeft is Volvo geweest. Voor de rest hebben alle fabrikanten zich daaraan schuldig gemaakt. Dus ook BMW, Mercedes, Renault, Peugot en co. Wat VW heeft gedaan is te vergelijken met het massale gebruik van Epo in de wielersport.
Begrijp dat u stelt dat de auto industrie genoeg tijd heeft gehad om zich aan te passen aan de Euro 6 norm.
Buiten uw bericht om, merk ik op dat het elektrisch rijden in Duitsland echt een dingetje is. RWE produceert in NRW voor een groot gedeelte uit Bruinkool elektriciteit. Dit is voor het milieu echt ongehoord slecht. Hoop dat het arrest van het Bundesverfassunggericht hier versneld een einde aan zal maken. Zoals het nu gaat is het enige voordeel minder fijnstof etc in de steden, maar niet bij de energiecentrales.
GJ van Broekhoven 9
Peter Tefferhttps://www.carblogger.nl/hoe-werkt-roetfilter-dpf/
https://www.roetfilterservice.net/werking-roetfilter/
Elk moderne diesel aangedreven voertuig heeft een diesel katalysator en een Adblue tank (Ureum wateroplossing). Hiermee wordt de NOx uitstoot sterk beperkt. Daarnaast worden vrijwel alle roetdeeltjes weg gefilterd. Bij een moderne diesel zal een zakdoekje dat tegen de uitlaat wordt aangehouden wit blijven, bij een oudere diesel wordt deze snel zwart.
Met name vrachtwagens produceren erg veel roetdeeltjes. Daarom is het bij vrachtwagens mogelijk om het roetfilter letterlijk uit te kloppen en met een stofzuiger leeg te zuigen. Het voordeel is, dat indien dit periodiek gebeurt, dan de roetdeeltjes niet worden geregenereerd indien het roetfilter vol is, en, dat de dieselmotor dan meer kracht heeft en zuiniger is.
Het is dus zeker niet zo dat de autofabrikanten stil hebben gezeten.
GJ van Broekhoven 9
Heb op zich wel geweten wat er sprake is van een triloog tussen de Europese instanties; de Commissie, het Europese Parlement en de Raad van Europa.
Het politiek bedrijven in achterkamertjes hoeft niet per se negatief te zijn. Indien bepaalde zaken voor de buitenwereld verborgen gehouden worden, is het mooi indien de onafhankelijke pers daarop de aandacht vestigt. In de regel heeft dit, vaak op termijn, meer openheid tot gevolg.
Gerrit Zeilemaker 6
Peter Tetteroo 2
Gerrit ZeilemakerGJ van Broekhoven 9
Gerrit ZeilemakerIndien het milieu alleen maar leidend is, dan gaat ongehoord veel werkgelegenheid weg. Dan is echt Leiden in last. Ook in Nederland.
Wat er dus moet gebeuren is; maak echte groene energie mogelijk, Hiermee kan het milieu worden beschermd en werkgelegenheid worden behouden.
Eveline Bernard 6
Overigens: geweldig mooi stuk journalistiek werk. Taai, volhardend, belangrijk. Laat ook zien dat er in het Europees parlement taai en hard gewerkt wordt om de burgers te beschermen tegen de grote multinationale ondernemingen.
Niek Jansen 9
Eveline BernardGJ van Broekhoven 9
Niek JansenEveline Bernard 6
Niek JansenVolg het EP.
Op dit moment live op tv debat tweede kamer met Europarlementariërs.
Gerrit Zeilemaker 6
Eveline BernardGJ van Broekhoven 9
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Gerrit ZeilemakerDe taken en bevoegdheden van het EP zijn langzamerhand gegroeid. Zij heeft bijvoorbeeld steeds meer bevoegdheden op het gebied van wetgeving, verdragen die de EU heeft aangegaan en begroting. Daarnaast heeft zij een controlefunctie.
De rol, taken en bevoegdheden van het EP zullen steeds meer toenemen.
Kijken met welke infantiele reactie u nu weer op de proppen zult komen; spannend hoor!
Peter Teffer 3
Gerrit ZeilemakerGJ van Broekhoven 9
Peter TefferHet EP heeft gaandeweg steeds meer bevoegdheden gekregen, en, dat is goed.
Het is natuurlijk een project in wording, eigenlijk net zoals dat bij ons eigen parlement het geval is geweest,
De overleggen van het EP in de trilogen kan men met het poldermodel in Nederland vergelijken. Omdat het poldermodel Nederland veel goeds heeft gebracht, zal dit neem ik aan ook Europees vlak het geval zijn. Want, indien alles in de openbaarheid gebeurt, zie het drama inzake de formatie met de 2e Kamer aan het roer, dan is dit wellicht beter voor noodzakelijke veranderingen.
Wordt altijd ietwat moe van dat gebrul van de zijlijn, zonder zich in de echte feiten te hebben verdiept.
Dat zaken altijd nog beter kunnen is zeker waar. Gelukkig hebben wij uw onderzoekactiviteiten om gewenste veranderingen hopelijk mogelijk te maken.
Niek Jansen 9
Peter TefferEn het wordt ze nu nog makkelijker gemaakt met die trilogen, waar ze met slechts 3 mensen te maken hebben die EC, EP en ER vertegenwoordigen en die bepaald niet representatief kunnen zijn voor de verschillende politieke stromingen in de EU.
Wie kiest trouwens die trilogen?
De EU is de meest gedroomde toegang voor multinationals tot 27 EU lidstaten.
Brussel gonst dan ook van zo’n 25.000 lobbyisten, die opereren vanuit luxe kantoren in hartje Brussel.
Die bepalen het beleid voor ons Europese burgers en niet al die instituties die wij hebben gecreëerd en betaald tbv de EU.
https://corporateeurope.org/en/2017/06/lobby-planet-brussels
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenHet is gewoonweg onjuist dat de trilogen het lobbyisten makkelijker maakt om invloed daarop te kunnen uitoefenen. Het voordeel van zo'n Europees polderoverleg is dat het EP meer invloed kan hebben op belangrijk EU beleid, dan dat zij alleen via het EP dat zou kunnen doen.
U heeft geschreven;
"De EU is de meest gedroomde toegang voor multinationals tot 27 EU lidstaten".
Wat u vergeet te vermelden; dat de EU tal van multinationals effectief heeft aangepakt. Het is dus gewoonweg niet waar dat de EU standaard voor multinationals de rode loper uitrolt, wat mijns inziens de strekking van uw reactie is.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenHeb de indruk dat u zo vol bent van uw eigen visie, dat u niet in staat bent een andere visie te kunnen erkennen. Laat staan dat uw visie misschien niet (helemaal) juist kan zijn.
Jan Ooms 10
Niek JansenVan Broekhoven grossiert nl. in meningen, opinies, kennis, etc. van allerlei mensen die hij kent of ooit ontmoet heeft over vrijwel ieder onderwerp waarover op FTM geschreven wordt.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsU heeft geschreven;
"Waarschijnlijk een goede vriend, (oud) collega, kennis, bekende, buurman, buurvrouw, zus, zwager, broer, schoonzus, oom, tante, neef of nicht".
Wat heeft dit met het bericht van mij in reactie op het bericht van Niek Jansen van doen. Niets? Juist helemaal niets!
U heeft geschreven;
"Van Broekhoven grossiert nl. in meningen, opinies, kennis, etc. van allerlei mensen die hij kent of ooit ontmoet heeft over vrijwel ieder onderwerp waarover op FTM geschreven wordt".
Indien ik naar uw berichten kijk, dan verwijt u mij wat u zelf doet. Kortom, het wonderlijke is dat u op gelijke wijze meent dat u alles weet, maar dat het sterk de vraag is of dat echt zo is. Maar goed, iedereen heeft recht op een mening, zelfs u.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenIk reageerde dan ook niet op uw bijdrage, maar op de bijdrage van Niek Jansen.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsJan Ooms 10
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Jan OomsJan Ooms 10
GJ van BroekhovenJan Ooms 10
GJ van BroekhovenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenAls u onbevooroordeeld te werk zou gaan, moet u wel tot de conclusie komen dat er veel meer voorbeelden zijn waar multinationals de EU ‘effectief hebben aangepakt’ of beter gezegd ‘ingepakt’.
Lees eens wat meer op: https://corporateeurope.org/en, de waakhond van de EU, om u van uw ‘EO- positivisme’ (Gerrit Zeilemaker) te helpen verlossen.
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"Of moet u wederom een antwoord op een dergelijke vraag schuldig blijven vanwege uw gebruikelijke grootspraak of verwijst u weer naar een collega, goede vriend, kennis, familielid enz. die uw bewering bevestigen.?",
wat leuk u bent het figuurlijke familielid van ene Jan Ooms, zo blijkt.
U heeft geschreven;
"Lees eens wat meer op: https://corporateeurope.org/en, de waakhond van de EU, om u van uw ‘EO- positivisme’ (Gerrit Zeilemaker) te helpen verlossen",
wat leuk u bent het figuurlijke familielid van ene Gerrit Zeilemaker, zo blijkt.
Wat een niveau, resp het geheel ontbreken van enig niveau van uw zijde!
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen1. heeft de bevoegdheid op te treden bij concurrentievervalsing, bijvoorbeeld bij prijsafspraken tussen bedrijven.
2. kijkt ook of grote bedrijven geen misbruik maken van hun sterke positie. Deze onderzoeken zijn opgestart tegen Microsoft en Google.
3. deelt jaarlijks voor honderden miljoenen euro's aan boetes uit, maar dit kan ook oplopen zoals de meerdere miljarden boetes opgelegd aan Google.
4. moet goedkeuring verlenen aan alle grotere fusies. Dit met als doel dat een ondernemingen niet te groot worden. De EC heeft daarom de fusie van Alstom en Siemens afgekeurd.
5. beoordeelt of sprake is van staatssteun, die een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten oplevert.
De uwerzijds genoemde website is een private organisatie. De website is anoniem geregistreerd. Hieruit;https://corporateeurope.org/en/who-we-are, vloeit voort dat het leeuwendeel van de genoemde personen eveneens lobyisten zijn bij de EU.
U heeft geschreven;
"Voor lobbyisten is de EU een walhalla, waar je met wat lobbywerk in Brussel regelingen en wetgeving kunt beïnvloeden die gunstig zijn voor je bedrijf in 27 EU lidstaten",
Bijgevolg moet ook de waakhond van de EU, zoals u die genoemd heeft, ook slecht zijn. Want, is actief lobbyist binnen het uwerzijds als walhalla genoemde EU.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenEn natuurlijk zijn er wel enkele voorbeelden te noemen waarin de EU succesvol multinationals op de vingers heeft getikt, met welk doel ze immers is opgericht.
Het gaat mij om de trend dat multinationals ongecontroleerd toegang hebben tot de besluitvormingsprocessen binnen de EU met alle gevolgen vandien, vooral ten gunste van die multinationals.
Dat is een probleem waar de EU ombudsman al herhaaldelijk in uitvoerige rapporten op heeft gewezen maar genegeerd door de EC (Frans Timmermans).
Overigens heeft de EU de fusie tussen de beruchte chemie en agri big business multinationals Bayer en Monsanto wel goedgekeurd.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenWaar het mij om gaat, dat u er een gebruik van maakt om zich als een soort van straatschooier en/of kind in uw berichten te gedragen. Dit acht ik simpelweg ver onder de maat, in elk geval zeer onfatsoenlijk.
Men kan en mag het met elkaar oneens zijn. Er is helemaal géén aanleiding om zich hoogst abject tekstueel te gedragen. Kennelijk begrijpt u dat niet, toch?
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenGJ van Broekhoven 9
Niek Jansen“De afgelopen jaren is er vaak kritiek geweest op het functioneren van lobbygroepen. Volgens critici is er te weinig transparantie. Hierop heeft de Europese Commissie minimumnormen opgesteld. Een lobbyist moet bij zijn contacten met de Commissie de naam van zijn cliënt en alle eerdere contacten met de Commissie over hetzelfde onderwerp vermelden. Doet hij dat niet, dan kan de Commissie de betreffende organisatie schorsen. Daarnaast mogen lobbygroepen geen ambtenaren van de Commissie in dienst nemen of tegen betaling diensten laten verrichten.
De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een gezamenlijk online lobbyregister ingesteld. In dit "transparantieregister" staan alle lobbyisten en lobbyorganisaties die belangen behartigen bij deze twee instituten. Overigens is dit register niet volledig, de registratie van belangenvertegenwoordigers gebeurt op vrijwillige basis, maar alleen lobbyisten die zich hebben ingeschreven krijgen toegang tot de gebouwen van het Europees Parlement. In 2013 stonden ruim 250 Nederlandse organisaties in het register ingeschreven, en ruim 5000 organisaties in totaal.
Sinds december 2014 worden alle contacten van de Europese Commissie met lobbyisten en belangenorganisaties online openbaar gemaakt. Eurocommissaris Frans Timmermans heeft het EP opgeroepen hetzelfde te doen. Deze informatie wordt binnen twee weken na een bijeenkomst openbaar gemaakt op de websites van de leden van de Commissie. Dit geldt ook voor directeuren-generaal”.
Brengt uw bericht denk ik iets meer in perspectief.
De rapporten van de EU Ombudsman heb ik zo snel niet kunnen vinden.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"Dat is een probleem waar de EU ombudsman al herhaaldelijk in uitvoerige rapporten op heeft gewezen maar genegeerd door de EC (Frans Timmermans)".
U doelt hier neem ik aan op; https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4978866/eu-sponsoring-voorzitterschap-europese-unie-multinationals. Indien dat is waar u op doelt, dan heeft dat niets met de EC noch met Timmermans van doen. Het betreft de Raad van de Europese Unie is een orgaan van de EU, waarbij 27 vakministers met elkaar overleggen over onderwerpen. Dat die sponsoring niet goed is, dat is duidelijk.
U heeft geschreven;
"Overigens heeft de EU de fusie tussen de beruchte chemie en agri big business multinationals Bayer en Monsanto wel goedgekeurd".
Klopt. Overigens hebben ook een stuk of dertig toezichthouders in de wereld met die overname ingestemd. De EC heeft aan Bayer voorwaarden gesteld. https://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/artikel/4089126/europese-commissie-keurt-controversiele-overname-monsanto-goed. Wat is daar erg aan? Alleen omdat Bayer Leverkusen een multinational is?
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGa nu eens eindelijk uw eigen huiswerk doen ipv anderen alsmaar opzoekingswerk te laten doen.
Als u overigens in het zoekertje van de site alleen het woord ‘ombudsman’ intikt, zult u een eindeloze reeks artikelen en rapporten aantreffen met aanbevelingen aan de EC, dus zo goed werkt die EU niet wat u,ondanks alle informatie welke het tegendeel aantoont, ten allen prijze verdedigt.
Ga eens wat lezen, beste GJ, en verbreed uw scope.
En wat erg is aan die megafusie tussen Bayer en Monsanto is de enorme machtsconcentratie die het concern daarmee verwerft mbt o.a. het gebruik van kankerverwekkende pesticiden en de z.g. ‘veredeling’ van zaden. En daaraan werkt uw EU ook mee.
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"Ga nu eens eindelijk uw eigen huiswerk doen ipv anderen alsmaar opzoekingswerk te laten doen".
U weet hopelijk dat u een rare man bent, hoop ik? Indien ik iets meld waar een bron bij hoort dan neem ik meteen een bron op.
U heeft geschreven;
"En wat erg is aan die megafusie tussen Bayer en Monsanto is de enorme machtsconcentratie die het concern daarmee verwerft mbt o.a. het gebruik van kankerverwekkende pestciden en de z.g. ‘veredeling’ van zaden. En daaraan werkt uw EU ook aan mee".
Bayer is het niet om de pesticiden; Roundup, van Mosanto gegaan. Wel om ondermeer de veredeling van zaden. Heb gelezen, de bron moet ik even schuldig blijven, dat Bayer van Roundup als product af wil.
Zie; https://www.quotenet.nl/zakelijk/a184976/7-redenen-waarom-monsanto-een-fantastisch-bedrijf-is-184976/. Overigens is zaadveredeling een tak van sport waarin Nederlandse ondernemingen aan de aanvang hebben gestaan, en, daar nog steeds groot in zijn. Dat men ziek kan worden van veredelde zaden blijkt overigens niet waar te zijn.
Peter Teffer 3
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Peter TefferOok in het Haagse hebben lobbyisten, die vaak een politieke achtergrond hebben, kennis van bepaalde zaken.
Meen, net zoals u dat van mening bent, dat het bijna ondoenlijke zal zijn om al die trilogen te kunnen beïnvloeden op besluit niveau.
Het mooie is dat in relatief korte termijn het Europese huis, dus ook het EP, een steeds beter fundament krijgt.
Zelf probeer ik altijd, indien ik een ongewenste situatie bemerkt, te denken in oplossingen. Dat is veel meer positief dan alleen maar te schelden hoe slecht alles toch niet is.
Peter Teffer 3
Niek JansenWat betreft lobbyisten: ja, daar zijn er veel van, maar is een karikatuur om te zeggen dat lobbyisten "het beleid voor ons Europese burgers" bepalen. Lobbyisten stemmen niet, het zijn uiteindelijk de politici die verantwoordelijkheid dragen voor het beleid. Als politici en beleidsmakers zich volledig baseren op de voorstellen van lobbyisten, kun je dat moeilijk de lobbyisten zelf kwalijk nemen.
GJ van Broekhoven 9
Peter TefferDat versterkt gebruik wordt gemaakt van de trilogen heeft er mijns inziens mee van doen, dat indien in het EP gestemd moet worden, vooral omdat er dermate veel EP leden zijn, dat een dergelijke stemming zelden vlot verloopt. Buiten het voorgaande voordeel om, snelheid, is ook de invloed van het EP daarbij groter. Het lijkt op wat wij in Nederland als polderen kennen. Echt slecht vind ik dat niet; indien alle instituties inspraak hebben bij de besluitvorming, dan is het meen ik goed.
Wat betreft Lobbyisten, daar zijn er ook heel erg veel van in en rond Den Haag. Lobbyisme is van alle tijde. Ook ten tijde van de Republiek der Zeven Provinciën is ook al sprake geweest van Lobbyisten, is alleen niet zo genoemd.
Weet niet of het correct is van Niek Jansen beweert dat lobbyisten de facto het beleid van de EU bepalen. Het probleem is dat hij zich wederom maar op één bron baseert, wat volstrekt te weinig is om aan de hand daarvan sluitend te kunnen aannemen dat het correct is wat hij heeft beweerd. Schrijf dit ondanks het gevaar dat hij wederom beweert dat ik zogenaamd zou zijn aangesteld als waakhond van de gevestigde orde. Wat ik onverkort simpelweg achterlijk vind om zoiets te beweren. Indien er bewijs is dat het juist is wat Niek Jansen beweert, dan heeft hij gelijk.
Niek Jansen 9
Peter TefferMaar u zult niet kunnen ontkennen dat die naar schatting 25.000 lobbyisten die voor enorme bedragen zich in het Brusselse met het EU beleid bemoeien dat niet om niet doen.
Het is al heel lang een probleem om die lobby activiteiten aan regels te binden en meer transparant te maken, wat totnutoe niet gelukt is ondanks pogingen daartoe.
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"Het is al heel lang een probleem om die lobby activiteiten aan regels te binden en meer transparant te maken, wat totnutoe niet gelukt is ondanks pogingen daartoe".
Wijs naar de reeds eerder geplaatste link; https://www.europa-nu.nl/id/vgjtkn189avx/beinvloeding_van_beleid.
Onder mijn eerdere bericht heeft u hetzelfde beweerd. Ontvang graag bewijs van uw beweringen.
Mijns inziens is de EC juist steeds meer doende de toegelaten lobbyisten aan regelgeving onderhavig te laten zijn. Op grond wat mij bekend is, is uw bewering dat niets gelukt is niet waar.
Niek Jansen 9
GJ van Broekhovenhttps://corporateeurope.org/en/search/node?keys=EU%20ombudsman%20and%20lobby%20registration
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"Het probleem is dat hij zich wederom maar op één bron baseert, wat volstrekt te weinig is om aan de hand daarvan sluitend te kunnen aannemen dat het correct is wat hij heeft beweerd. Schrijf dit ondanks het gevaar dat hij wederom beweert dat ik zogenaamd zou zijn aangesteld als waakhond van de gevestigde orde. Wat ik onverkort simpelweg achterlijk vind om zoiets te beweren. Indien er bewijs is dat het juist is wat Niek Jansen beweert, dan heeft hij gelijk".
In het burgerlijk procesrecht geldt het adagium; één getuige is géén getuige. In de wetenschap is één bron volstrekt onvoldoende.
Het onderstaande; https://corporateeurope.org/en/pressreleases/2013/02/eu-ombudsman-launches-investigation-commission-alleged-failure-curb-conflicts, houdt een onderzoek ik zijdens de Ombudsman, niet dat wat u beweert juist is. Evenwel doet u iets anders voorkomen;
Bericht van Niek Jansen aan GJ van Broekhoven vandaag 6:45
“Dat is een probleem waar de EU ombudsman al herhaaldelijk in uitvoerige rapporten op heeft gewezen maar genegeerd door de EC (Frans Timmermans)”. Alleen die rapporten van de EU Ombudsman zijn er niet. Indien ja, verstrek dan een link van de website van de EU Ombudsman; dus niet weer naar corporateeurope.org verwijzen. En, indien u daartoe niet in staat bent, dan heeft u geen gelijk.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenEen van de rapporten:
https://corporateeurope.org/en/revolving-doors/2013/12/ngos-welcome-ombudsman-damning-report-which-heavily-criticises-commission
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenHeb het gelezen, maar er staat niet wat u Timmermans verwijt.
Een rapportage betreft een concrete zaak die de EU Ombudsman heeft behandeld en in een specifieke zaak bijvoorbeeld de EC adviezen geeft hoe te handelen.
(https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0013_EN.html; is de link waarop ik heb gereageerd. Nadien gewijzigd in de nieuwe link).
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenDag beste GJ, ik houd ermee op.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenFrans Timmermans is ten tijde van de uitspraak nog minister van buitenlandse zaken van Nederland. Pas 2014 is hij Euro commissaris geworden.
De oude zaak kan dus geen betrekking op Timmermans hebben zoals u dat heeft beweerd,
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenMijn link betreffende Timmermans (zie boven) begint met:
“Brussels, 18 April 2016 – Commission Vice-President Frans Timmermans’ launch in March of a consultation to improve the EU lobby register came seven months late. Does it herald a genuine step forward towards improved lobby transparency in Brussels?”
All the best,GJ, wij eisen veel te veel aandacht op met ons gekrakeel.
Sorry, beste Forum-leden.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenDe andere link, is niet van de EU Ombudsman. Het betreft deze link; https://www.access-info.org/2016-04-18/will-timmermans-really-shed-light-on-lobbying-in-brussels/.
Acces is; Access Info Europe is a human rights organisation established in Madrid in 2006 and dedicated to promoting and protecting the right of access to information.
Zullen wij concluderen dat er geen rapportage van de EU Ombudsman is, zoals ik dat heb aangegeven?
Dan kunnen wij deze discussie afsluiten.
GJ van Broekhoven 9
Eveline BernardWat dus moet gebeuren; het versneld mogelijk maken van groene energie, waarmee het milieu wordt beschermd en ook werkgelegenheid wordt behouden.
Meen dat het gewoonweg raar is dat bij teveel discussies te vaak zaken maar van één kant worden bezien. Indien wij (allen; u mag daar boos over worden) onze levensstandaard willen behouden, dan dienen wij verder te kijken dan onze neus lang is.
Peter Teffer 3
GJ van BroekhovenMaar ik zie af en toe ook enkele opmerkingen die niet inhoudelijk zijn, maar gericht zijn op de persoon waarop wordt gereageerd. Dat is mogelijk kwetsend en sowieso niet goed voor de sfeer.
Zou u allemaal zo vriendelijk willen zijn om bij de inhoud te blijven en respectvol naar elkaar te zijn? Ook als iemand over u een onaardige opmerking maakt, probeer dan de verstandigere mens te zijn door dit te negeren in plaats van erop in te gaan. Van modder teruggooien krijg je alleen maar meer modder.
Als een reactie echt niet door de beugel kan, klik dan op 'Dit is niet oké', onder opties, dan kijkt de redactie er naar.
GJ van Broekhoven 9
Peter TefferRobert Voorhoeve 4
Mijn hoop is dat deze aandacht voor openbaarheid generaliseert naar alle andere beleids- terreinen.
Of je de diesel-industrie procedures nu nog verbetert kan ik niet beoordelen, het ial mooi dat de artikelen v Meyers het gevolg zijn v je klacht bij de Ombudsman.
We houden moed, succes met het volgende, robert voorhoeve