
De achterkamertjesdeal van zorgorganisatie Sensire
De Achterhoekse zorgorganisatie Sensire had niet alleen plannen om middels een schijnconstructie al haar thuishulpen te ontslaan en goedkoper aan te nemen, maar had daarover zelfs een deal met verschillende gemeenten. Een reconstructie.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Afbrokkelend verdienmodel
Sensire ziet zich in 2011 geconfronteerd met een probleem dat al langer sluimert op de achtergrond. De Thuishulp BV van de zorgorganisatie kwakkelt. Al jaren is het lastig geld verdienen met huishoudelijke verzorging, maar de laatste jaren leveren meer gemeenten in het verzorgingsgebied van Sensire zelf huishoudelijke hulp door bijstandsgerechtigden verplicht in te zetten als alfahulp. De alfahulp, in de jaren zeventig uitgevonden om zwart schoonmaakwerk wit te wassen, krijgt bruto rond de 12,50 per uur en heeft de status van een zelfstandige. Goedkope arbeidskrachten dus, zonder gedoe met sociale verzekeringen, pensioenbijdragen en doorbetalen bij ziekte.Alleen jammer dat Sensire daar geen gebruik van mag maken als aanbestedingspartner. De wet-Bussemaker verbood dat sinds 2010 namelijk; naast de nadelen voor werknemers is de constructie namelijk ook risicovol voor cliënten. Zij worden formeel werkgever, met alle verantwoordelijkheden van dien. Maar de directie van Sensire weet met enig creatief denkwerk toch een constructie op te tuigen waarmee de wet-Bussemaker kan worden omzeild.
En zo komt het dat de begroting voor 2012 is gebaseerd op de aanname dat Sensire er al in april dat jaar in slaagt over te gaan op het 'alfa construct'. Alleen gemeenten en vakbonden moeten nog wel even meewerken, zo staat er te lezen. Daar wordt vanaf januari 2012 hard aan gewerkt door enig bestuurder Maarten van Rixtel, die al sinds 2006 aan het roer staat bij de zorgorganisatie en er ten tijde van de Meavita-periode regiodirecteur was.
Die maand legt Sensire in een bijeenkomst alle Achterhoekse wethouders Zorg binnen samenwerkingsverband Achterhoek 2020 een stelling voor: de huishoudelijke hulp zal binnen enkele jaren nauwelijks betaalbaar zijn vanwege kortingen op het budget. Tijd om oplossingen te zoeken dus.
Bezuinigen zonder verminderde inzet
Op 16 februari presenteert de organisatie daarom een plan aan drie afgevaardigden van de samenwerkende wethouders: Leo Scharenborg, Ilse Saris en Ingrid Wolsing. Sensire stelt voor om al haar thuishulpen te ontslaan en opnieuw aan te nemen voor minder geld: 'Alle medewerkers worden ontslagen,' staat in het plan, 'maar kunnen dan direct als alfahulp bij klanten blijven.' Dat biedt rust bij klanten, houdt de organisatie de wethouders voor, en levert een kostenbesparing op 'zonder verminderde inzet.' Tegelijkertijd kan er voor Sensire bij groeiende volumes weer een interessant verdienmodel ontstaan. De twee alternatieve opties: hetzelfde plan wordt een jaar later uitgevoerd, of – wanneer gemeenten niet meewerken – ontslaat Sensire per 2013 al haar 1800 thuishulpen. De laatste optie gaat vergezeld van waarschuwende woorden over de sociale onrust die dat teweeg kan brengen.
Er volgen maanden van overleg tussen Sensire, wethouders en ambtenaren. In juni komt er schot in de zaak, blijkt uit interne documenten in handen van Follow the Money. Op 21 juni treffen Van Rixtel en wethouders Ilse Saris van Winterswijk en Leo Scharenborg van Berkelland elkaar voor een bijeenkomst die het meest treffend omschreven kan worden als een klassiek achterkamertjesoverleg. Zonder dat Saris en Scharenborg – zo zal achteraf blijken – het mandaat hiertoe hebben, beloven ze Van Rixtel niet alleen dat de raamovereenkomsten voor aanbestede zorg van alle gemeenten nog een jaar verlengd worden, maar ook dat een aantal gemeenten de keuze heeft gemaakt voor ‘een mix van alfahulp en zorg in natura’. Het gaat dan om alle gemeenten met uitzondering van Doetinchem en Montferland; die trekken beide hun eigen plan. Daarmee is Sensire verzekerd van de medewerking van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.
Met het akkoord van gemeenten op zak gaat Sensire meteen van start met het oprichten van alfabureau Alfasens. Het bedrijfsplan wordt op 24 juni intern rondgestuurd. Van Rixtel legt het meteen ter advies voor aan zijn strategische ondernemingsraad (SOR). Begin juli krijgen de leden van de raad van Van Rixtel en de managers Thuishulp een toelichting waarover ze in hun advies schrijven: ‘Inmiddels hebben een aantal gemeenten ermee ingestemd dat Sensire de huishoudelijke hulp ook via een zogenaamde Alfaconstructie mag regelen.’ Na groen licht voor het plan van de SOR kan Alfasens BV eind augustus officieel worden opgericht.
'Alfabureau moet ver buiten Sensire worden geplaatst'
De raad merkt bij dat akkoord nog op: 'U heeft de SOR duidelijke gemaakt dat een alfabureau (ver) buiten Sensire moet worden georganiseerd daar alfahulp niet geleverd mag worden door een organisatie die ook zorg in natura levert. Dat is ook een reden om Alfasens (ver) buiten de organisatie te moeten / willen plaatsen.' En adviseert Van Rixtel daarom om Alfasens ook fysiek buiten het kantoor te plaatsen. Medewerkers krijgen als zij in het najaar over Alfasens worden ingelicht via de nieuwsbrief te lezen: 'Het alfabureau is niet van Sensire, maar wordt opgericht met medewerkers van Sensire.' Het is een leugentje: op dat moment is Alfasens namelijk voor 100 procent eigendom van Stichting Sensire.
De ondoorzichtigheid over of Alfasens nu wel of niet van Sensire is, geeft te denken. De officiële lezing van Sensire hierover na beschuldigingen van een schijnconstructie met Alfasens, was dat de zorgorganisatie die inderdaad had opgezet, maar eind 2012 toch maar besloot om de stekker uit het alfabureau te trekken ‘omdat Sensire hecht aan haar personeel in loondienst’. Inderdaad is 90 procent van de aandelen in Alfasens in januari 2013 verkocht. Het was dan ook van de meet af aan al de bedoeling om het alfabureau buiten Sensire te organiseren.
Mooie deal
Er is nog een ander opmerkelijk aspect aan de verkoop van Alfasens; de koper was interim manager Ed de Groot, op dat moment nog werkzaam bij Sensire als adviseur Thuishulp. Hij kon zich binnen Sensire volledig richten op het opzetten van het alfabureau. De Groot schreef samen met een van de managers Thuishulp het bedrijfsplan en claimde daarin een benodigde investering van 75.000 euro. Toen hij het bedrijf op 1 januari kocht, vier maanden na de oprichting van de BV, betaalde hij blijkens de jaarrekeningen van Alfasens en Sensire een kleine 18.000 euro. Eind januari stapt hij officieel op, maar blijft eigenaar van Alfasens.
Bepaald geen slechte deal voor De Groot dus, zeker gezien Alfasens net ‘up en running’ is. De promotie is pas twee maanden geleden van start gegaan, er is met gemeenten een mooi tarief afgesproken en de banden met het voormalige moederbedrijf blijven warm. Niet onbelangrijk gezien de positie van grootmacht die Sensire in de Achterhoekse thuiszorg inneemt. In een interne mail schrijft een collega op 28 december aan de rest van het management van de Thuishulp BV dat 'Alfasens ook in de toekomst nauw met Sensire zal blijven samenwerken'.
En dat gebeurt ook, zo lijkt; de website van Sensire’s dochteronderneming Kruiswerk dient bijvoorbeeld nog tot op heden als front voor werkzoekenden en cliënten van Alfasens. Ook looft het bedrijf deze zomer na de ontslagaanvraag bonussen uit voor medewerkers die een collega’s of klanten van Sensire laten overstappen.
Spelbreker Oude IJsselstreek
De enige hobbel in het hele proces van het opzetten van Alfasens is dat een van de gemeenten zich na de eerdere toezeggingen in juni alsnog bedenkt. De gemeente Oude IJsselstreek laat op 28 augustus weten alsnog niet met Sensire in zee te gaan en de raamovereenkomst voor 2013 deels niet te verlengen. Sensire probeert de gemeente vanaf dat moment op andere gedachten te brengen. Tegen de vakbonden meldt Van Rixtel eind september: 'De gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek hebben het lopende contract voor de levering van thuishulp door Sensire per 1 januari 2013 opgezegd.' en 'Montferland heeft de besprekingen met Sensire over de mogelijke inzet van alfahulpen afgezegd, met Oude IJsselstreek wordt nog gesproken over dit onderwerp.’
Het eindigt met juridische stappen tegen Oude IJsselstreek en er volgen gesprekken tussen Van Rixtel en ambtenaren van de gemeente. Gerben van der Steen, ambtenaar bij Oude IJsselstreek, zat in het najaar van 2012 meerdere malen aan tafel met Van Rixtel om de kwestie te bespreken. Het verweer van Oude IJsselstreek, aldus Van der Steen: 'Juridisch gezien was de bijeenkomst op 21 juni niet meer dan een vrijblijvend informatief gesprek. De wethouders hadden niet de bevoegdheid om harde afspraken te maken. Achteraf gezien had aan het begin van dat gesprek duidelijk gezegd moeten worden wat hun mandaat precies was'. Dat Sensire de toezeggingen serieus heeft genomen was volgens de ambtenaar haar eigen probleem: 'Sensire draait lang genoeg mee om te weten hoe het werkt.'

Bestuursvoorzitter Maarten van Rixtel van Sensire.
Op 30 november schrijft Van Rixtel de gewraakte brief aan Oude IJsselstreek waarin hij verwijst naar de afspraken van 21 juni. Sensire heeft zich aan haar eigen deel van de afspraak gehouden, is de strekking, en heeft door het terugtrekken van de gemeente procedurele schade ondervonden. Maar de bestuurder refereert ook aan een ‘constructief’ gesprek met de gemeente enkele dagen eerder en stelt voor de werkrelatie weer te herstellen en ‘verdere juridisering’ van het conflict te voorkomen. Dat lijkt gelukt, want hoewel Sensire de aanbesteding voor 2013 niet terugwint heft Oude IJsselstreek in december haar eigen alfabureau op. Met Alfasens zijn afspraken gemaakt voor 2013, laat de gemeente cliënten weten.
11 Bijdragen
Jan
pubben
Dit alles wordt mogelijk gemaakt met gelden uit het Europees Sociaal Fonds. Trek ook die beerput open journalisten.
Voor de managers die opdracht kregen lees dithttp://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/09/15/the-banality-of-systemic-evil/?_r=0
Als zieke manager ging ik naar de rechter. Ik weigerde een handtekening te zetten onder het einde van de democratie. De beëindiging van het arbeidscontact met wederzijds goedvinden is namelijk een handtekening met zwijgplicht. Never nooit niet. En toen werd ik ontslagen via het UWV. De kantonrechter verwees naar de politiek. Het heeft me tienduizenden euro's gekost en Het Hof oordeelde dat er aan alle bureaucratische regels was voldaan. Laf heel erg laf.
Alles wat er mis is in de zorg, de marktwerking met zijn perverse bijwerkingen, de bestuurlijke corruptie, ICT en privacy het EVRM, CBP, het ILO het ontduiken en afschuiven van sociale zekerheid, speelt in mijn zaak. Ik was ABVA KABO lid een kwart eeuw en waar kan ik na het Hof nog terecht? Weet iemand dat?
boer-breekt-klomp
Jan Cleton
boer-breekt-klompGvH
Dit is hét bewijs dat de politiek met het gehele ambtenarenkorps heel ver van de burger in de straat verwijderd is. Die op geld beluste, niets ontziende politici en ambtelijke bestuurders meteen, zonder wachtgeldregeling de laan uit!
Wat zijn de fatsoensnormen waarover men in Den Haag de mond vol heeft???
Een goede ondernemer die bezuinigt, zonder zichzelf te sparen.
De overheid zou er goed aan doen 5000 tot 10.000 ambtenaren te ontslaan op dezelfde manier als hier werd geprobeerd. Moet je eens opletten wat er dan gebeurd.
En... hoeveel dat oplevert. Met zo'n deal kan élke politicus thuiskomen!
Pieter Wierenga
Yes!
Jan
h
pubben
Een alpha hulp die de status van een zelfstandige heeft, schrijf je / laat jij je wijsmaken door wie?
Die constructie komt nog uit de tijd met de man als kostwinner en een leuk zakcentje erbij voor de huisvrouw. In deze is Nederland nog steeds een ontwikkelingsland voor de werkende vrouw. De wet Bussemakers 2010, gaat die ervoor zorgen dat thuiszorg medewerkers straks op basis van de bijstandswet verplicht als vrijwilliger aan de slag gaan onder het mom van "participatie is goed voor U en op naar een echte baan" en de gemeente dan voor iedere gecreëerde baan geld krijgt uit het Europees Sociaal Fonds? Follow The Money, nogmaals werk aan de winkel.
Zie ook mijn vorige reactie op dit artikel.
Pepper
Omdat het slecht gaat in een bedrijf komen er mensen om onduidelijke redenen via de ziektewet in de WAO, er komt een nieuwe wet de AAW die een deel van deze "invaliden" dat zijn het op dat moment, overneemt, de AAW kan vervolgens de "invaliden" herkeuren en zo in de bijstand plaatsen met als gevolg weer een achteruitgang voor de merendeels mannelijke gezonde invaliden van boven de 30 jaar oud, een deel van deze mensen word nog in de Wajong geplaatst omdat zij niet in de bijstand kunnen om reden van dat de gemeenten het niet aankunnen, er dus gewoon geen geld voor hebben. Dit verhaal gaat op heden nog steeds door alleen zijn de namen verandert, nu zie je ZZP'ers en Flexwerkers wat voordien uitzendbureau krachten waren, maar vooral veel werklozen die na het einde van hun uitkering WW in de bijstand terechtkomen en omdat zij als de bijstand niet kan uitbetalen omdat er al een inkomen is in het gezin verdwijnt de werkloze uit de werklozen statistiek van het GAK het huidige UWV en word het aantal werklozen niet veel hoger ja zelfs af en toe lager.
Ondertussen zoeken en vinden werkgevers andere wegen om goedkope arbeiders de krijgen wat prima lukt met behulp van de regering en de EU, de EU haalt landen in de unie die zo arm zijn als de ratten in de kerk, waarvan de inwoners graag hierheen komen om voor, een voor Nederlanders hongerloon, maar voor hen een wereld salaris te gaan werken, wat weer tot gevolg heeft dat er meer Nederlanders werkloos worden en hun bestaansrecht verliezen.
Toen ik voor het eerst hoorde van de Sensire scam verwachte ik dat die 1800 merendeels vrouwelijke thuishulpen zouden worden vervangen door Poolse of zelf Keniaanse vrouwen.
Maar dat was gelukkig één stap te ver voor Sensire en de gemeenten.
Overigens gaat dit probleem, omdat Sensire er zo makkelijk mee weg is gekomen gewoon verder