
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
Kolonel Han Bouwmeester © Fenna Jensma
Actueel | Kolonel Bouwmeester: ‘Het Westen onderschatte de kracht van misleiding en desinformatie’
Actueel | De Russische annexatie van de Krim in 2014 is een omslagpunt in de manier waarop conflicten worden uitgevochten. In plaats van bommen en granaten gebruikten de Russen desinformatie en misleiding om hun militaire doelen te bereiken. En met succes. Sindsdien nam de inzet van deze conflictstechnieken een vlucht in het militaire en publieke domein. Dat plaatst het Westen volgens Kolonel Han Bouwmeester voor een ethisch vraagstuk: ‘We moeten harde keuzes maken.’
== Vanwege de oorlog die Rusland zojuist in Oekraïne is begonnen, en waarin desinformatie een grote rol speelt, vond de redactie dit artikel van grote waarde. Vandaar dat we het opnieuw publiceren. Het is oorspronkelijk van 4 april 2021. ==
In maart 2014 werd kolonel Han Bouwmeester in de hallen van de Nederlandse Defensie Academie belaagd door zijn studenten. Een paar dagen eerder was het de Russen gelukt om de Krim te annexeren, zonder een schot te lossen. De cadetten en adelborsten die net aandachtig naar het college ‘gevechtsoperaties’ van hun kolonel hadden geluisterd, wilden nu antwoorden. Wat was daar gebeurd? Is dit hoe oorlogen voortaan worden uitgevochten? Waarom kwam niemand in verzet?
Dat de officieren in opleiding hun vragen aan kolonel Bouwmeester stelden. is geen toeval. Via een bevriende jaargenoot van de Koninklijke Militaire Academie – hij kwam om tijdens een humanitaire missie bij Sint Petersburg in de jaren ’90 – kreeg Bouwmeester een voorliefde voor de studie naar Russische krijgsstrategieën, en hij was net terug uit de Verenigde Staten, waar hij voor het Allied Transformation Command van de NAVO had gewerkt. Bij die strategische denktank legde hij zich toe op het counteren van hybride manieren van oorlogsvoering en cyberdreigingen.
Ondanks al zijn ervaring moest Bouwmeester het antwoord op het spervuur aan vragen van zijn studenten schuldig blijven. Dat zat hem niet lekker. Hij besloot onderzoek te doen naar de gebeurtenissen op het Oekraïense schiereiland, wat in december 2020 resulteerde in zijn proefschrift Krym Nash: An Analysis of Modern Deception Warfare.
De gebeurtenissen op de Krim
Bouwmeester beschrijft in zijn proefschrift gedetailleerd hoe de Russen te werk gingen in de graanschuur van Europa. Weken voor de annexatie deelden de Russen al paspoorten uit op de Krim om loyaliteit te kopen van de lokale bevolking. Ze planden de operatie rond de Olympische Spelen; een beproefde afleidingsmanoeuvre, die de Russische Federatie ook inzette tijdens een conflict met Georgië in 2008.
Trollenlegers storten pro-Russische boodschappen over de bevolking uit en dringen kritische geluiden naar de achtergrond
Terwijl het Olympisch vuur nog nasmeulde in Sotsji werd een serie cyberaanvallen uitgevoerd op Oekraïense politici, veiligheidsdiensten en telefooncentrales, en werd de energietoevoer platgelegd. Communicatie in het gebied was daardoor nauwelijks mogelijk. Dan verschijnen de inmiddels beruchte ‘groene mannetjes’: gewapende strijders in groene uniformen zonder insignes, waarvan later blijkt dat ze bij de Russische militaire inlichtingendienst GROe horen. De mannen in het groen handhaven samen met gewapende burgers en een legertje special ops de orde op het schiereiland, totdat de al op de Krim gestationeerde Russische troepen en mariniers kunnen worden ingezet.
Trollenlegers en influencers storten tegelijkertijd via social media pro-Russische boodschappen over de lokale bevolking uit en dringen kritische geluiden naar de achtergrond van het internet. Samen met de staatsmedia beïnvloeden ze ook de berichtgeving naar het Westen. Er heerst totale verwarring. En wanneer de rookwolken zijn opgetrokken, heeft de Krim zich via een bliksemsnel referendum aangesloten bij de Russische Federatie: Krym nash.
Hybride conflictvoering
Door de beschrijving van de gebeurtenissen op de Krim geeft Bouwmeesters proefschrift inzicht in het fenomeen van hybride conflictvoering: een wijze van conflictbeslechting waarbij naast – of in plaats van – conventioneel oorlogsmaterieel gebruik wordt gemaakt van alternatieve middelen buiten het militaire domein, die onder de juridische drempel van oorlogsvoering blijven.
Dat wil overigens niet zeggen dat het om ‘speldenprikjes’ gaat, zo bewijst ‘de Krim’. De annexatie van het schiereiland vormde het voorlopige hoogtepunt van de hybride manier van een conflict uitvechten. De Russen toonden de wereld dat technieken als misleiding (maskirovka) en desinformatie (dezinformatsiya) bijkans effectiever zijn dan bommen en granaten, en tegelijkertijd dat zij deze als grootmeesters beheersen.

De inzet van deze technieken heeft sindsdien een hoge vlucht genomen. De EU waarschuwde recent dat het niet de middelen heeft om de hoeveelheid desinformatie uit Rusland en China te bestrijden, terwijl ook niet-statelijke actoren als QAnon en andere complotdenkers via internet en sociale media hun ontwrichtende boodschap verspreiden. Conflicten bewegen zich aldoende van het militaire naar het publieke domein.
Deze ontwikkeling dwingt het Westen volgens Bouwmeester tot harde keuzes, zo vertelt hij Follow the Money. De fundamentele vragen: hoe kan een open democratie zich hiertegen wapenen zonder de vrijheden van burgers aan te tasten, en welke ethische vraagstukken kleven er aan de inzet van hybride technieken door die democratieën zelf? Want, zo benadrukt Bouwmeester: westerse landen zijn bepaald niet heilig. Ook Nederland niet.
Volgens u waren de technieken die de Russen op de Krim gebruikten niet nieuw en keken zij die zelfs deels af van het Westen. Toch wordt de annexatie gezien als een kantelpunt in hybride conflictvoering. Waarom?
‘Het was voor het eerst dat non-conventionele onderdelen zo prominent zijn ingezet en succesvol waren. Niemand wist wat er aan de hand was, totdat Poetin na weken ontkennen in een talkshow bevestigde dat de Russische Federatie achter de annexatie zat. Dankzij de chaos en overrompeling is het ze gelukt om de Krim te annexeren, zonder een enkel geweerschot te lossen. Dat was nog nooit vertoond.’
Conflictvoering verschuift steeds meer naar de informatieomgeving, weg van fysieke oorlogsvoering
Hybride conflictstechnieken lijken sindsdien vaker voor te komen. Waar komt die ontwikkeling vandaan?
‘Hybride technieken zijn nu zichtbaarder, omdat desinformatie en misleiding grotendeels plaatsvinden in het publieke domein. Maar ze worden ook belangrijker. Door het internet en vooral social media kun je makkelijk en goedkoop een gigantisch publiek bereiken. Met een laptop en wifi kom je al een heel end. Je hoeft geen geavanceerd arsenaal meer te hebben om je opponenten te kunnen ontregelen. Daardoor is deze tactiek ook meteen voor veel meer partijen toegankelijk, zoals niet-statelijke actoren – denk aan QAnon of IS, maar ook aan hackergroeperingen.
De ontwikkeling past in een bredere trend, waarbij conflictvoering steeds meer naar de informatieomgeving verschuift, weg van fysieke oorlogsvoering. Informatie wordt daarbij gebruikt om binnen te komen in de menselijke psyche. Een belangrijk onderdeel daarbij is wie het beste verhaal heeft. Een ‘goed’ verhaal hoeft niet feitelijk juist te zijn, als het maar plausibel klinkt, mensen erin gaan geloven en ernaar gaan handelen. Dat is de ultieme vorm van beïnvloeding en dat is wat je wilt.’
Desinformatie is een breed begrip. Het kan van alles zijn, van roddels tot zorgvuldig opgetuigde leugens en strategische verzinsels. De Raad van Europa onderscheidt in een rapport uit 2017 drie vormen van information disorder: misinformatie, desinformatie en malinformatie
Bij misinformatie wordt feitelijk onjuiste informatie gedeeld, zonder de intentie om te beschadigen. Denk aan het doorzetten van een artikel via social media, waarvan later bekend wordt dat het onjuistheden bevat.
Van desinformatie is sprake wanneer iemand bewust onjuiste informatie verspreidt, met het oogmerk schade aan te richten. Aan het begin van de corona-pandemie verspreidden de Russen in de Baltische staten eerst het gerucht dat het virus daar zou zijn ontstaan; later werd de boodschap dat de NAVO-troepen die er zijn gestationeerd, corona met zich hadden meegebracht. Beide pogingen waren bedoeld om verdeeldheid te zaaien onder de lokale bevolking over de introductie van het virus en – uiteindelijk – het vertrouwen in de lokale overheden.
Bij malinformatie wordt informatie verspreid die feitelijk juist is, maar die bijvoorbeeld uit de context is gehaald, gelekt of uitvergroot met het oogmerk om iets of iemand daarmee te beschadigen. Complottheorieën bevatten vaak zowel desinformatie als malinformatie.
Bouwmeester vindt desinformatie en malinformatie het meest interessant, ‘aangezien die verspreid worden met de intentie om te schaden. Bij de NAVO is men ermee bezig om die vormen te ontrafelen, na te gaan waar die informatie uit bestaat en hoe je je daar in een open rechtsstaat tegen kunt wapenen.’
Alberto Fernandez, voormalig coördinator van het Amerikaanse Center for Strategic Counterterrorism in Communications zei al dat zijn organisatie zich vooral bezighoudt met ‘the war of narratives’. Hoe past dit in de opkomst van hybride conflictvoering?
‘Het narratief heeft altijd een functie in conflictvoering. Een goed verhaal helpt om je eigen mensen te mobiliseren en te verenigen. Maar je wilt bij voorkeur ook de internationale opinie vormen. Het is belangrijk om als conflictvoerende staat zo snel mogelijk in de slachtofferrol te duiken, om aanspraak te kunnen maken op internationale steun of ervoor te zorgen dat je tegenstander sancties krijgt opgelegd. Het wordt niet altijd onderkend, maar die slachtofferrol is belangrijk. En dat beeld ontstaat niet vanzelf, dat moet je voeden. Zo snel mogelijk. Sociale media lenen zich daar uitstekend voor.
‘Oorlog is altijd deels marketing geweest. En in hedendaagse conflicten worden publieke opinie en media-aandacht steeds belangrijker’
Het narratief wordt in de informatiemaatschappij steeds belangrijker. In de tweede Libanon-oorlog heeft het Israël de kop gekost. Er waren acties over en weer, maar Hezbollah was steeds de eerste die beelden van de militaire acties van Israël via internet verspreidde. Daarmee zette het in op de anchor bias: een mechanisme in de hersenen dat zorgt dat de eerst binnenkomende informatie ons ‘ankerpunt’ vormt waaraan alle daaropvolgende informatie over het onderwerp wordt getoetst. Het is verschrikkelijk moeilijk om dat oorspronkelijke beeld later te weerleggen. Israël is in dat conflict in feite verslagen omdat het land vanwege die anchor bias door het publiek als de boeman werd beschouwd, en niet meer van dat beeld af kwam. Daarom plaatsen zij nu altijd als eerste beelden van de militaire acties die ze ondernemen.’
Is dat wat oorlog tegenwoordig is geworden? Een publiciteitskwestie?
‘Oorlog is altijd deels marketing geweest. En in hedendaagse conflicten worden publieke opinie en media-aandacht steeds belangrijker. Het gaat om je legitimiteit. Als er in Nederland geen vertrouwen is in wat je als defensie doet, heb je geen basis voor je handelen.’

U beschrijft dat de Russen het gebruik van misleiding en desinformatie hebben geïnstitutionaliseerd in hun krijgsmacht. Wat willen zij hiermee bereiken?
‘Het doel van desinformatie is samenlevingen ontregelen. De Russen proberen er via onjuiste informatie in de Baltische staten bijvoorbeeld voor te zorgen dat er verschillende kampen ontstaan, waarbij de standpunten dusdanig uit elkaar lopen dat die niet meer te overbruggen zijn. Dan krijg je een vorm van ontwrichting die als gevolg heeft dat die landen niet goed bestuurbaar meer zijn en geen factor van belang meer zijn voor de Russen. Ze steunen dan ook niet een of twee partijen in dat soort landen. Het is veel zinvoller om verschillende partijen te steunen, die met elkaar clashen. Dan hoef je zelf niet eens meer in actie te komen om chaos te creëren.
Het afgelopen jaar hebben de Russen bijvoorbeeld duidelijk ingehaakt op covid-19. Eerst zeiden ze zelfs dat het virus in de Baltische staten zou zijn ontstaan. Dat is een fijne strategie natuurlijk, want dan lijken die landen ineens de aanstichter van een wereldwijde pandemie. Toen dat niet helemaal aansloeg, haakten de Russen vervolgens in op de aanwezigheid van de NAVO in die gebieden, door te zeggen dat de buitenlandse NAVO-troepen in de Baltische staten covid-19 hadden meegenomen. Zo probeerden ze een wig te drijven tussen de NAVO en de lokale bevolking, wat natuurlijk prettig is als de NAVO aan je landsgrenzen staat.’
Moeten de Baltische staten dan ook vrezen voor annexatie?
‘Er is een groot verschil tussen die staten enerzijds en Oekraïne en Georgië anderzijds: de Baltische staten zijn wel lid van de EU en de NAVO. Poetin is weliswaar een powerplayer, maar hij weet hoe ver hij kan gaan. Ondanks de desinformatiecampagnes zal hij in Estland, Letland of Litouwen nooit hetzelfde doen als in Oekraïne. Hij is niet gek.’
Ik heb in mijn onderzoek geprobeerd om ook vanuit het Russische perspectief te kijken
U focust u in uw onderzoek op Rusland, maar het Westen maakt ook gebruik van misleiding en beïnvloeding. Is uw onderzoek niet eenzijdig?
‘Ik deed onderzoek naar de Krim en zag toen dat de Russen al heel lang bezig zijn met misleidingstechnieken. Van het gebruik van misleidende camouflagepakken tot liegen en bedriegen, of de inzet van paramilitaire organisaties, zoals de Wagner Group. Het gebruik van dit soort technieken is inderdaad niet alleen aan hen voorbehouden. Vlak de Amerikanen niet uit.
Maar ik heb in mijn onderzoek geprobeerd om ook vanuit het Russische perspectief te kijken. Dan zie je enerzijds dat wij in het Westen wel eens stappen nemen waarbij het goed te begrijpen is dat de Russische autoriteiten iets terug willen doen. Denk bijvoorbeeld aan het eenzijdige besluit van de NAVO in 1999 om Servië aan te vallen vanwege de etnische zuiveringen in Kosovo. Rusland werd daar niet bij betrokken, terwijl de Russische diplomatieke druk op Milošević uiteindelijk doorslaggevend bleek om het verzet van de Serven te breken. Rusland is nog altijd niet vergeten dat het werd gepasseerd en niet serieus genomen.
In Afghanistan zijn we ons ervan bewust geworden dat hybride dreigingen zich niet lenen voor een zuiver militaire of binnenlandse aanpak
Aan de andere kant zag ik ook dat de Federatie in het najagen van strategische doelen soms de grens overgaat van wat wij in het Westen accepteren. Misleiding en beïnvloeding zijn vormen van cognitieve oorlogsvoering, gericht op sturing van gedrag. Het zoomt in op het deel van de menselijke psyche waar beeld- en besluitvorming plaatsvindt, met als doel om die uiteindelijk te manipuleren. Daar zit een sterk ethische kant aan, waarvan wij in het Westen in de regel vinden dat die niet past bij een democratische rechtsstaat. Ook niet jegens opponenten.’
Nederlandse militairen maakten in Irak en Afghanistan ook gebruik van beïnvloedingstechnieken. En in november onthulde NRC Handelsblad dat Defensie diezelfde technieken gebruikte om te onderzoeken of het gedrag van Nederlanders die zich niet aan coronamaatregelen hielden, langs deze weg kon worden veranderd. Past het Nederlandse leger conflicttechnieken toe op onze eigen bevolking?
‘Je kunt zeggen dat wij in Afghanistan en Irak gebruik maakten van een hybride aanpak – de zogeheten 3D-aanpak: Diplomacy, Development and Defense – waarbij ook beïnvloedingstechnieken werden ingezet. Maar dat waren vredesmissies, waarbij we niet de intentie hadden om te manipuleren.
Tegelijkertijd zijn wij ons er juist in Afghanistan bewust van geworden dat hybride dreigingen zich niet lenen voor een zuiver militaire of binnenlandse aanpak. Hybride dreiging kan overal vandaan komen: intern, extern, of allebei. De sterke afbakening die er altijd is geweest tussen leger, politie en veiligheidsdiensten werkt simpelweg niet meer wanneer iemand informatie vanuit alle hoeken van de wereld en alle denkbare kanalen kan versturen. We moeten ontschotten en samenwerken op het gebied van defensie en veiligheid. Ook thuis.’

Maar wij zijn toch niet in oorlog met onszelf?
‘Ik ben er niet bij betrokken geweest, dus weet niet precies wat er gebeurd is. Maar ik begreep uit NRC Handelsblad dat het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC), een eenheid die zich normaal richt op beïnvloeding in inzetgebieden, op basis van openbare bronnen gedrag van online groepen monitorde en dat het Nederlandse burgers via social media heeft willen beïnvloeden om coronamaatregelen na te leven. Er loopt een onderzoek binnen Defensie naar de gang van zaken.
Ik heb zelf niet de indruk dat men dit soort technieken hier heeft willen toepassen, maar dit is natuurlijk heel erg vervelend. Want het roept het beeld op van een overheid die dit soort middelen tegen haar eigen mensen inzet en dat werkt averechts voor het vertrouwen dat mensen in de overheid hebben.’
Wat betekent het als de berichtgeving klopt?
‘Dan stap je een ethische grens over. Je wilt als defensie de eigen bevolking beschermen. Een gevoel van onveiligheid, of de gedachte dat defensie niet te vertrouwen zou zijn, past daar niet bij.’
‘Vertrouwen is een diepteinvestering waar de overheid continu en op alle niveaus aan moet blijven werken’
‘Vertrouwen is het sleutelbegrip. Desinformatie en misleiding kunnen alleen landen wanneer er angst of onzekerheid bestaat. Die onzekerheid ontstaat bij een gebrek aan vertrouwen in de overheid, media en andere instituties. Vertrouwen is een diepteinvestering waar de overheid continu en op alle niveaus aan moet blijven werken. Als men de overheid vertrouwt, wordt het veel moeilijker om burgers te beïnvloeden.’
De NCTV schreef in zijn onderzoek Chimaera uit 2019 dat het Nederlandse publiek rijp is voor desinformatie, en wijt dit aan het toegenomen wantrouwen van burgers jegens de overheid, gevestigde media en autoriteiten. Wat wil dat zeggen?
‘Daar gaat een serieuze waarschuwing vanuit. De overheid moet zich realiseren dat dit ook gevolgen zijn van kwesties als de toeslagenaffaire, de gebrekkige informatie rond de covid-maatregelen en het vaccinatiebeleid en de vreemde gang van zaken rond de formatie. Dat soort zaken zijn vernietigend voor het vertrouwen in hoe het overheidsapparaat functioneert. Dat maakt mensen ontvankelijk voor desinformatie.’
Zijn moderne democratieën wel bestand tegen desinformatie?
‘Dat is een terechte vraag. Het is heel erg lastig. Neem De Andere Krant: die staat vol alternatieve waarheden en pro-Russische artikelen. Het vermoeden bestaat zelfs dat de krant vanuit Rusland wordt gesponsord. Dan kan ik mij voorstellen dat de Nederlandse overheid die krant volgt.
Er zijn binnen de vrijheden van burgers beperkte maatregelen mogelijk, maar die passen eigenlijk niet in ons normenkader
Aan de andere kant geldt dat je hier in Nederland een andere mening mag hebben, ook als het gaat over covid-19 en de overheidsmaatregelen. De vraag is dan waar je als overheid de grens trekt en vanaf welk moment je moet ingrijpen. Het is ontzettend moeilijk daar een balans in te vinden. Ingrijpen doe je liever niet.
Er zijn binnen de vrijheden van burgers beperkte maatregelen mogelijk, maar die passen eigenlijk niet in ons normenkader. We kunnen algoritmes gebruiken, of bevoegdheden creëren om sneller in te grijpen, maar die kunnen de vrijheid van meningsuiting bedreigen. Alles factchecken is ook niet te doen en zelf desinformatie verspreiden als counter measure moet je al helemaal niet willen. Dan vergiftig je de bron.
Het allerbelangrijkste wapen is wat mij betreft de voedingsbodem weghalen, door vertrouwen te creëren in onze instituten en om kinderen al op jonge leeftijd te leren wat democratisch burgerschap is en ze aan te leren om berichten in de media te toetsen. We moeten die onzekerheid, de bestaansvoorwaarde voor desinformatie, bestrijden.’
Intussen horen we steeds vaker over cyber- en spionage-aanvallen vanuit Rusland en China op de vitale infrastructuur van Nederland en de ‘kroonjuwelen’ van ons bedrijfsleven. EU-buitenlandchef Josep Borell gaf recent aan dat de EU niet bestand is tegen de hoeveelheid desinformatie uit China en Rusland. Zijn wij met deze landen in een hybride conflict verwikkeld?
‘In de ouderwetse zin zeker niet. Nederland zit Rusland en China soms onhandig in de weg. Denk aan MH17. Wij willen de onderste steen boven, terwijl Rusland daar niet op zit te wachten. Dan hebben we ook nog de OPCW-hack gehad. Die hebben wij publiekelijk aan de kaak gesteld, waarna de hele internationale media er bovenop dook. En Nederland heeft zich ook scherp uitgesproken tegen de Russische aanslag op Skripal in het Verenigd Koninkrijk. Nederland wordt meer uitgesproken in dit soort kwesties. De Russen vinden dat niet prettig, en dat schuurt.
‘Mensenrechten zijn altijd onderdeel van onze staatsbezoeken. Russen en Chinezen vinden dat irritant’
Hetzelfde geldt voor het standpunt van de Tweede Kamer over de genocide op Oeigoeren. Wij zijn een land dat vrijheden en mensenrechten benadrukt. We maken die ook altijd onderdeel van staatsbezoeken. Russen en Chinezen vinden dat irritant. Dat is niet per se erg, maar we moeten ons realiseren dat dit gevolgen kan hebben.’
Maar wat willen ze bereiken met dit soort aanvallen? Ziet Poetin de EU bijvoorbeeld liever uiteenvallen?
‘Poetin ziet het liefst een kapotte NAVO. De EU is voor Rusland minder interessant. De EU kapot spelen heeft ook niet zoveel zin, want het is een belangrijke afzetmarkt. Anderzijds weet Poetin ook dat de EU het hem als handelsblok economisch lastig kan maken. Dus als er onenigheid ontstaat binnen de Unie en er een land uitstapt, is dat mooi nieuws voor hem. Er zijn niet voor niets signalen dat de Russen hebben zitten rommelen in de referenda over Brexit en de Schotse onafhankelijkheid.’
Hoe goed het Spoetnikvaccin ook werkt: dat Rusland zo vaak aan misleiding heeft gedaan, maakt dat er in het Westen ernstig aan de kwaliteit ervan wordt getwijfeld
Ziet u het ter beschikking stellen van coronavaccins door Russen en Chinezen ook als een vorm van hybride conflictvoering?
‘Absoluut, net als de Chinese schenking van gezichtsmaskers aan EU-landen aan het begin van de pandemie. Het levert invloed op in de landen die de vaccins aannemen en het is een prestigemiddel. Rusland wil ermee imponeren. Ze hebben de naam van het vaccin niet voor niets veranderd naar Sputnik-V, om aan te haken bij “de grootsheid” van hun ruimtevaartprogramma, een van de technologische hoogtepunten in de Russische geschiedenis. Het vaccin geeft Poetin ook in eigen land meer status en aanzien. Rusland vervult ineens een voortrekkersrol en helpt anderen om uit de pandemie te komen. Het land staat ineens weer positief in de spotlights.
Interessant is dat je rond het Sputnik-vaccin ook de keerzijde van misleiding ziet. Want hoe goed dat vaccin ook werkt, het feit dat Rusland zo vaak aan misleiding heeft gedaan, maakt dat er in het Westen onder burgers ernstig aan de kwaliteit ervan wordt getwijfeld. De intenties van Rusland bij het aanbieden van het vaccin worden gewantrouwd en dat zit het land dan ineens in de weg in de jacht op status en aanzien.’
Is het Westen naïef over de kracht van desinformatie?
‘Niet naïef. We hebben het risico onderkend, maar vonden lang dat dit niet in het normenkader of arsenaal van een democratische rechtsstaat past. Daarbij heeft het Westen zich na de val van de Sovjet-Unie vooral gericht op vredesmissies in Joegoslavië, Bosnië, Kosovo en in Afrika. Dan ben je niet met misleiding bezig. Je wilt dan juist vertrouwen kweken. Als je dan gaat misleiden, sla je de plank mis. We hebben denk ik wel te lang gedacht dat misleiding ons niet zou raken. Daar spreekt een bepaalde arrogantie uit vanuit het Westen.’
We moeten alle mogelijkheden die je kunt bedenken om een maatschappij te ontregelen, serieus nemen als potentiële aanvalslijnen
Wat is wat u betreft de grootste nieuwste dreiging qua misleiding?
‘Deep fakes gaan een voorname rol spelen in de ontwikkeling van de informatie-oorlogsvoering. Er is nu technologie voorhanden waardoor echt beeldmateriaal niet meer van nep te onderscheiden valt: dan kun je Vladimir Putin en Kim Jong-un Amerikanen bijvoorbeeld laten oproepen om hun stemrecht te verdedigen. Het gebruik van dat soort synthetische media wordt alleen maar geraffineerder. We kunnen wereldleiders straks dingen laten zeggen die ze nooit gezegd hebben, maar waar wel in geloofd zal worden. Dat tast het vertrouwen in overheden verder aan. En dan komt het erop aan: wie geloven we nog, en hoe bepaal je wie of wat betrouwbaar is? Dat wordt een enorme uitdaging.’
Wat is nu uiteindelijk het effect geweest van ‘de Krim’?
‘Het heeft de wereld wakker geschud. Iedereen moet nu over hybride aanvallen nadenken. De NAVO, de EU en Nederland. Niet alleen op het gebied van Defensie, maar ook bij Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, Justitie & Veiligheid en Financiën. Ons financiële systeem kan niet alleen getroffen worden door een cyberaanval of iets dergelijks, maar ook door foute informatie. Daar moet je je tegen zien te wapenen.
En dat geldt ook voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Laat ik heel duidelijk zijn dat ik absoluut niet geloof dat dit voor covid-19 geldt, maar wie zegt dat epidemieën of pandemieën op enig moment niet ook onderdeel van hybride oorlogsvoering kunnen worden? We moeten alle mogelijkheden die je kunt bedenken om een maatschappij te ontregelen, serieus nemen als potentiële aanvalslijnen en die inpassen in het normenpakket en de vrijheden van een democratische samenleving. We moeten in het Westen keuzes gaan maken tussen de vrijheden die we willen en de bescherming die we nodig hebben.’
131 Bijdragen
Alexander Lagaaij
Chris Blom 1
Alexander LagaaijArne van der Wal 10
Chris BlomBaukelien Franken 1
Chris Blomhttps://www.weforum.org/press/2021/10/russia-joins-centre-for-the-fourth-industrial-revolution-network/?fbclid=IwAR20LMkdpqImazLTWUuabkpHFPiLgo5lgOwvjNkyZO2tGxLxiZ5du0kMkUk
Chris Blom 1
Baukelien FrankenAlexander Lagaaij
Chris BlomHetty Litjens 6
John Janssen 4
Hetty LitjensWaarschijnlijk begrijp ik het niet, maar zou je een voorbeeld kunnen geven van een 'sanctie' c.q. 'oorlogsdaad', die het Westen heeft opgelegd aan andere landen?
Hetty Litjens 6
John JanssenEconomische sancties zijn bedoeld om landen te treffen en ook de bevolking van die landen. Dat zijn vijandige daden. Het gaat hier niet om sancties als het uitwijzen van ambassadeurs e.d.
Het gaat om ideologische conflicten die uitgespeeld worden op de bevolking van landen. In dit geval kunnen de sancties zelfs als een boemerang terugslaan op onze eigen bevolking. Om een ideaal of ethisch standpunt hoog te houden jezelf in de voeten te schieten is absurd. Meestal zijn de sancties voornamelijk bedoeld om de eigen bevolking een gevoel te geven van wie de vijand is en van de hoge waarde van de eigen ideologie.
Wat we nu zien, en voor één keer krijgt Baudet van mij gelijk als hij zegt dat Rusland hier naartoe gedreven is, is dat het Westen al jaren aan het rommelen is en boos was toen het niet lukte om de gasvoorraden van Rusland over te nemen.
Het is toch ook normaal dat als op Cuba raketten geplaatst worden de VS daartegen fel protesteert en dreigt om Cuba binnen te vallen als die niet verwijderd worden. Hetzelfde is het geval met Rusland. Dat Rusland zich bedreigd voelt is zeker. De NAVO gaat onder leiding van de VS nog steeds door met het saboteren van o.a. Rusland. Dat was heel sterk het geval toen Hillary Clinton de Taliban steunde om tegen de Russen te vechten. Dat vergeten de Russen niet. Dat kwam ook als een boemerang terug.
Nederland stelde nu al voor om wapens te leveren aan Oekraïne, en kiest daarmee al partij. Rutte zou dat in de werkelijkheid niet doen natuurlijk, hij kijkt wel uit, maar het wapengekletter met woorden dient wel om de eigen bevolking de goede kant op te duwen.
Vanzelfsprekend is elke oorlog een wandaad, maar het gaat erom dat wij zelf daar geen aanleiding toe geven. Het zou absurd zijn om voor een ethisch hoogstaand ideaal een wereldrecessie te riskeren die nog meer onheil brengt. Objectief blijven.
Chris Blom 1
Hetty LitjensDat Oekraine ooit tot de invloedssfeer van Rusland hoorde doet er niet toe: Nederland kan toch ook niet zo maar Vlaanderen binnenvallen omdat het ooit deel van Nederland was.
Wat is je alternatief? Dat we Rusland zijn gang laten gaan? Hoe denk je dat een wereldmacht zich zal gedragen tegenover een klein landje als Nederland als er geen gevolgen zijn op en binnenvallen van een onafhankelijk land?
Hetty Litjens 6
Chris BlomChris Blom 1
Hetty LitjensHetty Litjens 6
Chris BlomHendrik Poll 2
Chris BlomChris Blom 1
Hendrik PollBen je er tegen dat een grootmacht een onafhankelijk land binnenvalt, zoals bij Irak?
Dat is namelijk precies wat er nu gebeurt: de grootmacht Rusland valt een onafhankelijk land, Oekraine, binnen.
Hetty Litjens 6
Chris BlomChris Blom 1
Hetty LitjensWaar heb ik gezegd dat ik de inval in Irak goed keur? Beide keur ik af, van de buitenlandse politiek van de VS ben ik ook geen fan.
Willem de Vroomen 4
Chris BlomWas Irak niet ook een onafhankelijk land? Onder de tweede Bush was het overigens niet veel anders!
En hoe was dat ook al weer met de inval van Amerika in Afghanistan? Daar hadden de Russen al eerder het slechte voorbeeld gegeven.
Wat me wel een beetje tegenvalt is dat er nog geen initiatieven zijn om vrijwilligers te ronselen om in Oekraïne tegen de communisten (sorry, de Russen!) te gaan vechten.
En hoe was het ook al weer met die NAVO-bombardementen op Servië?
Heet dit niet allemaal 'selectieve verontwaardiging?
Chris Blom 1
Willem de VroomenWillem de Vroomen 4
Chris BlomMichel Fleur 6
Chris BlomMaar dit willen we allemaal niet weten. Want wij zijn zo goed. We willen ons geen moment verplaatsen in de primitieve en onsympathieke ideeën van een ander. Waarom zouden we andere landen willen begrijpen? En door onze keukentafel geopolitiek zitten we nu met een losgeslagen dictator. En Amerika, lekker ver weg, heeft de touwtjes en de media in handen.
Dus nee: wat Poetin doet, is niet goed te praten. Maar elke niet gewenste richting in een discussie afkappen met "dus je keurt goed wat Poetin doet" houdt ons dom.
Chris Blom 1
Michel FleurHetty stelde dat NL geen sancties tegen Rusland zou moeten instellen.
In mijn ogen wel, omdat het uitblijven van consequenties op de inval in Oekraine door Putin gezien zou kunnen worden als goedkeuring (of desinteresse, of zwakheid).
Over jezelf een spiegel voorhouden: we kunnen de aanloop naar het conflict en de rol van de VS analyseren tot we een ons wegen. Het Westen is natuurlijk geen heilig boontje, de VS niet, het Midden-Oosten niet, Oekraine niet, en Rusland ook niet. Iedereen strijdt voor zijn eigen belangen, vaak ten koste van anderen.
Achteraf is het makkelijk om te stellen dat het anders had gemoeten, hoogstens kunnen we leren van het verleden. De les waar bij dit conflict aan denk is dat Europa er niet beter van werd toen het Duitsland toestond om stap voor stap landen annexeren.
Michel Fleur 6
Chris BlomGrootmachten willen geen landen aan hun grens die bij een andere grootmacht horen. Daar kun je het mee eens of oneens zijn. We kunnen nu het stokpaardje van Soevereiniteit toepassen, maar dan verwijs ik graag naar de Monroe doctrine en hoe "soeverein" landen rond de USA zijn. Lees de *precieze* geschiedenis van de Cuba crisis er maar eens op na (begin bij de Bay of Pigs). No way dat Amerika het accepteert als Mexico "defensieve" wapens uit China installeert. Rusland denkt precies zo over de NAVO. Ook hier kun je wat van vinden, maar je moet er wel rekening mee houden.
Maar waarschuwing uit Moskou of niet: onze kruistocht ging door. We bewapenden en trainde Oekraïne - of de bataljons nou fascistisch waren of niet (Azov) - en Oekraïne heeft de oostelijke regio's nooit de beloofde autonomie gegeven. In plaats daarvan bouwen ze sinds 2019 samen met de Turken drones in de strijd tegen wat na de inval "onze Oekraïners" zijn.
De verantwoordelijk voor de inval ligt volledig bij Poetin. Maar wij hebben in onze arrogantie Rusland sinds de jaren negentig continu in de ogen gestoken en waarschuwingen genegeerd. We zijn dus zeker mede verantwoordelijk voor de situatie waarin Poetin deze beslissing nam.
Alle informatie is publiekelijk beschikbaar, zelfs op Wikipedia. Maar wij baseren ons op twee speeches en teddyberen in het zand. En de gewone Oekraïners zijn het slachtoffer van onze arrogante kruistocht en een despoot die het zat is. En met zand in de ogen gaan wij dit niet oplossen
Michel Fleur 6
Chris BlomPoetin heeft een hoop onzin verteld in zijn speech. Zijn doel is denk ik om de infrastructuur van Oekraïne te verwoesten. Dan worden wij afhankelijk van Northstream 2. Daarna snel weer weg, want bezetten van een land waar de bewoners je niet willen is veel te lastig en kost te veel geld. Misschien houdt ie de Oostelijke gebieden.
Het veroveren van landen die wel NAVO lid is te gevaarlijk. Ik kan me echter ook voorstellen dat hij dat misschien gaat uittesten om aan te tonen dat de NAVO failliet is. Want gaan wij bloeden voor Letland? Gaat de VS daar troepen heen sturen? Ik denk het niet. Want supermachten willen koste wat kost een conventionele oorlog met elkaar vermijden, vanwege de kans op nucleaire escalatie.[2]
Het punt is dat het niet zover had hoeven komen. Zonder support van Frankrijk en Duitsland ging Oekraïne toch nooit lid worden van NAVO. Er zou feitelijk niets veranderen als we dat hadden toegezegd. En met het opengooien van Northstream 2 was de boel wel klaar geweest. Maar gezichtsverlies voor de VS en NAVO en een onrealistische utopie van soevereiniteit is natuurlijk belangrijker dan de bevolking van de Oekraïne die de gevolgen ondervindt. En met de eenzijdige propaganda en het verketteren van mensen die er ook maar over denken om de hand in eigen boezem te steken, zal dat alleen maar erger worden.
[1] "Rusland valt een land binnen na warrige speech" is echt niet genoeg als onderbouwing.
[2] https://www.youtube.com/watch?v=Nbj1AR_aAcE (paar dagen voor inval opgenomen; lakmoestest 3:20)
Chris Blom 1
Michel FleurVolgens mij was mijn vergelijking redelijk duidelijk, natuurlijk is de situatie niet 1-op-1 te vergelijken, de kern is dat er direct consequenties moeten zijn om herhaling van invasies tegen te gaan. Beter vroeg ingrijpen dan te laat. Als je het inaccuraat vind mag je eerst uitleggen waarom.
Je punt dat het niet zover had hoeven komen is speculatie. Hoe zou het zijn gelopen als de NAVO niet was uitgebreid? Misschien was er dan nu geen oorlog geweest. Misschien was Oekraine dan nu al een provincie van Rusland. Misschien zat er dan nu een Oekrainse Lukashenko. Misschien was er wel wereldvrede. Lastig te zeggen, maar het is gelopen zoals het gelopen is, de vraag is hoe nu verder.
Michel Fleur 6
Chris BlomOm een probleem op te lossen - hoe verder te gaan - moet je een probleem doorgronden. Ook je eigen rol daarin. Rusland vertelt ons al sinds 2008 duidelijk wat het wil en waar het een grens trekt. Of wij het daar mee eens zijn is een ding, maar het is een groot land met veel wapens en nucleair arsenaal. Wij kozen ervoor om Rusland te negeren, beledigen en plagen, want we zijn er religieus van overtuigd dat wij gelijk hebben. Is dat een slimme strategie? Wat doet dat met het respect dat de ander voor ons heeft? Wat doet dat met de trots van de ander? Ik kan me voorstellen dat Rusland er klaar mee was, ook al veroordeel ik de inval. Deze situatie is totaal niet vergelijkbaar met de situatie voor WOII. Polen werd niet bewapend en was niet continu aan het aanpappen met Rusland totdat Duitsland zei: en nu is het genoeg.
Vervolgens gebeuren er - laakbare - dingen en nu gaan we opeens allerlei nieuwe theorieën verzinnen, waaronder die van jou.
"Beter vroeg ingrijpen" in een mijns inziens ongeïnformeerde situatie, levert alleen een grotere oorlog op en geen weg meer terug. Wat jij doet is niets onderbouwen (tot nu toe), reageren op stukjes tekst en dan met papieren tranen de bewijslast terugkaatsen. Als je dat blijft doen, zijn we klaar.
[1]
En toegegeven, mijn respons met de speech was ook flauw.
[2]
https://www.youtube.com/watch?v=Nbj1AR_aAcE (paar dagen voor inval opgenomen; lakmoestest 3:20)
Chris Blom 1
Michel FleurDe aanloop naar WO2:
1: Duitsland annexeerde Oostenrijk. Andere landen zijn er niet blij mee, maar Duitsland komt er mee weg.
2: Duitsland valt Tsjecho-Slowakije binnen. Andere landen zijn er niet blij mee, maar Duitsland komt er mee weg.
3: Duitsland valt Polen binnen.
Het huidige conflict: (laten we hopen dat het niet de aanloop naar WO3 is)
1: Rusland annexeerde de Krim. Andere landen zijn er niet blij mee, maar Rusland komt er mee weg.
2: Rusland valt Oekraine binnen. Andere landen zijn niet blij mee. Komt Rusland ermee weg?
3: Rusland valt ... binnen.
Natuurlijk zijn de situaties niet 1-op-1 vergelijkbaar en spelen er nu andere belangen. Nergens zei ik dat het 100% vergelijkbaar was of een volledige verklaring voor de situatie, ik zei: "De les waar bij dit conflict aan denk is dat Europa er niet beter van werd toen het Duitsland toestond om stap voor stap landen annexeren.":
Als een macht er steeds mee weg komt om een ander land te veroveren, waarom zouden ze dan stoppen?
In dit geval: waarom zou Rusland stoppen bij Oekraine? Waarom niet ook Moldavie, en daarna Finland?
Natuurlijk kun je uitbreiding van NATO op een vergelijkbare manier bekijken vanuit Russisch perspectief :
de NATO breidt steeds uit met voormalige Sovjetlanden. Dat Rusland daar niet blij mee is, is logisch.
Het Westen/NATO doet misschien aan 'negeren, beledigen en plagen', maar Rusland doet dat net zo goed.
Verder is maar de vraag of de wereld er beter voor zou staan als de Baltische staten en andere voormalige Sovjet landen niet bij de NATO waren gegegaan. Die landen wilden er niet voor niets bij.
Ongeacht wat het het Westen anders had moeten doen, de geest is nu uit de fles, en de vraag is hoe nu verder.
Michel Fleur 6
Chris Blom1991~Nu: Rusland geeft aan dat het geen uitbreiding van NAVO wil, omdat het dat als een existentiële bedreiging ziet. Hun mening, maar misschien iets om rekening mee te houden.
1999
NAVO breidt uit in 1999 en 2004. Rusland protesteert
2004
NAVO breidt uit in 1999 en 2004. Rusland protesteert
2008
NAVO geeft verklaring uit dat Oekraïne. Rusland trekt hier de lijn en zegt dit nooit te accepteren, geeft signaal in Georgië. Kijk ook op "soevereiniteit", "Monroe doctrine", "Bay of Pigs invasion" en "Cuban crisis", Wikileaks (diplomatieke conversatie RU-USA).
2014
Amerika financiert (Follow the Money, ongeveer 5 miljard) tegenstanders van het gematigde regime (waaronder extreem rechte fracties die ongeveer 30% van de gewelddadige protesten uitmaakten) Victoria Nuland bepaalt de poppetjes.
2014
er komt een pro-NAVO regime. Dit regime trekt de Lease van Sebastopol in; belangrijke militaire haven. Dus, voorspelbaar:
> 2014 Rusland annexeerde de Krim. Andere landen zijn er niet blij mee, maar Rusland komt er mee weg.
2014~2022
Amerika betaalt, bewapent en traint Ukrainse militairen, met een flink deel fascisten, Azov (Wikipedia) geassocieerd met bewegingen die met een pijnlijke periode voor Rusland tijdens de tweede wereldoorlog te maken hebben (iets met antisemitisme).
2018~2021
Er vallen aan de rebellen-zijde ongeveer 4 maal zoveel burgerdoden (door actieve vijandigheden): bron: UN. Zoek op Conflict-related civilian casualties in Ukraine. Link te lang.
2021
(september) Na een demonstratie van een Turkse drone op rebellen, tekent Oekraïne met Turkije een contract om in Oekraïne meer drones te gaan produceren.
> 2022 Rusland valt Oekraïne binnen
Als je voor de ontbrekende puntjes vergelijkbare momenten kan vinden in de geschiedenis die jij noemt, dan houd ik me aanbevolen. Ik kon dit alles gewoon vinden op (inmiddels) publieke, betrouwbare bronnen.
Chris Blom 1
Michel FleurIk ben wel benieuwd hoe jij dan vind hoe het nu verder moet, aangezien je denkt Rusland zo goed te begrijpen.
Michel Fleur 6
Chris BlomIk denk dat Oekraïne en Rusland (ze zijn een overleg van plan, meen ik, ergens op een grens) moeten besluiten dat Oekraïne geen aanspraak meer maakt op NAVO lidmaatschap. Dit is de facto al de situatie, omdat Frankrijk en Duitsland in 2008 al inzagen dat dit een onverstandig plan was en er dus überhaupt geen unanimiteit is en komt. Oekraïne wordt dan een soort bufferstaat. Dat is jammer voor de soevereiniteit van Oekraïne, maar als je naast een supermacht woont, is dat hoe het is. Dat is geopolitiek. Het geldt immers ook voor alle landen van het Westelijk Halfrond rondom Amerika, of landen die Amerika op de tenen trappen. Misschien dat Rusland ook nog eisen stelt aan het (niet) financieren en inzetten van fascisten, want dat ligt als sinds WO II gevoelig.
Ten tweede moeten we als Europa zelf de regie nemen, met een navenant defensiebudget, zeg ik als pacifist nota bene. China is de nieuwe supermacht en we hebben uiteindelijk zowel Rusland als Amerika nodig tegen de Chinezen, want die groeien veel harder dan de rest.
Ik denk echter dat Amerika dit niet gaat toestaan. Dat betekent waarschijnlijk dat Rusland gaat zorgen dat alleen Northstream II nog werkt en verder Oekraïne kapot maakt. Dit klinkt een beetje als een lijstje van verschrikkelijke zonden, maar ik denk dat de stemming inmiddels zo grimmig is. En dat hadden we. mijns inziens, kunnen voorkomen.
Willem de Vroomen 4
Michel FleurAnnemiek van Moorst 11
Chris BlomFré van Limpt 1
Hetty LitjensAls u serieus meent dat Putin in actie komt 'in gebieden die oorspronkelijk tot zijn eigen invloedssfeer horen' bent u slachtoffer geworden van zijn eigen misleidingsstrategie.
Ik adviseer u om o.a. https://m.faz.net/aktuell/ erbij te nemen.
De FAZ laat zien dat Putins aanname, dat de Ukraïne altijd bij het groot-russische rijk heeft gehoord, is gebaseerd op leugens en het herschrijven van de geschiedenis. Die goed geregisseerde toespraak van de 'staatsman Putin' was bedoeld om eigen volk en wereldpers op het verkeerde been te zetten.
Zijn privé cyberaanval heeft bij u in ieder geval het gewenste effect gehad.
Jan Ooms 10
Fré van LimptNet zoals de privé cyberaanval van de VS ook bij heel veel Nederlanders het gewenste effect heeft gehad.
Hetty Litjens 6
Fré van LimptJohan Meijdam 1
Hetty LitjensYolanda Knoop
Fré van Limptd kinebanian 1
Hetty LitjensVoor mij geen 'tsja', ik kijk al jaren naar een renaissance van het sovjetblock;
de 'gewone' en weldenkende Rus zit in een onmogelijke positie , namelijk in een gesticht, gevangenis of exileadres, als hij/zij niet in een rij staat in de super. Als dat 'verklaarbare, logische' bestuursideologieen zijn? Er is alle reden om Putin weg te wensen, waarbij erop gerekend kan worden dat er een ogenblikkelijk opvolgingskwestie van jewelste zal zijn. Dat moment nadert bij ieder verjaardag van Vladimir. We zijn nog lang niet klaar met deze wereldmacht.
Vergoelijken is daarom niet het juiste antwoord.
Hetty Litjens 6
d kinebanianChris Blom 1
Hetty LitjensJohan Meijdam 1
Chris BlomLos daarvan: mensen die in het openbaar niet achter hem staan gaan naar kampen tot ze geleerd hebben om dit wel te doen (zoals Navalny en Pussy Riot). Mensen die alleen in hun gedachten niet achter hem staan, maken geen bezwaar omdat ze weten dat de kans groot is dat het niet goed afloopt. Objectief gezien staat meetbaar de meerderheid dus achter Poetin. Dit is niet anders dan in andere dictaturen. Dictators worden niet voor niets altijd met een overweldigende meerderheid herkozen.
Hetty Litjens 6
Chris BlomRoland Horvath 7
Hetty LitjensDe term 'vredesmissies' is een leugen, de aanvalsoorlogen van de VS zijn imperialisme en grootschalige diefstal. Bovendien het ontstaan van de NAVO in 1949 is een prototype van desinformatie. Het NAVO verdrag is gebaseerd op de leugens van de VS/CIA dat de Sovjet Unie SU West Europa zou aanvallen en bezetten. Dat kon de SU niet want de SU was voor een groot deel vernietigd in WO2. Naïeve Europese politici accepteerden die leugens te meer daar de VS met miljarden dollars zwaaiden, het Marshall plan.
Willem de Vroomen 4
Roland HorvathNa de opheffing van de Sovjet-Unie is in Rusland een primitief kapitalisme gevestigd, met steun vanuit Amerika en Duitsland, met de bekende kenmerken: corruptie, diefstal, criminele praktijken, schending van mensenrechten. Bij een dergelijk kapitalisme hoort ook een dictatoriaal staatsbestuur, met een ongekozen dictator.
Annemiek van Moorst 11
Hetty LitjensUkraine heeft het recht zijn eigen keuze te maken. Het is een democratisch land. Vroeger hoorde het bij het Ottomaanse rijk; dat is net als de Sovjet Unie verleden tijd. Ze hebben recht op zelfbeschikking. Net als Georgië en andere landen.
Wil je dat Frankrijk of Spanje Nederland komt innemen vanuit een waangedachte over herstel van hun voormalige rijk?
John Janssen 4
Hetty Litjens 6
John JanssenIk vermoed dat het saboteren van Nordstream 2 vooral een poging is van Biden om Europa binnen de invloedssfeer en economisch afhankelijk van de VS te houden. Het komt hem in elk geval erg goed uit.
Roland Horvath 7
Hetty LitjensDe Europese politici kennen hun eigen belangen niet meer. Ze zijn zo geïndoctrineerd door de propaganda van de CIA en van de VS MSM. Dat de VS heilig zijn en het altijd goed voorhebben met de mensheid en dat Rusland RU slecht is, bijvoorbeeld Poetin is de- duivel- in- persoon.
Annemiek van Moorst 11
Roland HorvathWillem de Vroomen 4
Hetty LitjensHoeveel ellende had er voorkomen kunnen worden als West-Europa (en dus ook Nederland) had afgezien van het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne? Zou Nederland juist nu daarin een eerste stap kunnen zetten?
Nog belangrijk zou zijn als West-Europa nu initiatief in die richting zou nemen: Besprekingen beginnen met Rusland om een verdrag te sluiten voor veiligheid en samenwerking. En kom nu niet met dat afgezaagde verhaal van Hittler en München!
De politieke en economische toekomst van West-Europa (en van de Oost-Europese landen!) ligt in het oosten:
Oost-Europa, Rusland, Eurazië en China.
Michel Fleur 6
Hetty LitjensIk heb een theorie dat Rusland zal proberen de infrastructuur in Oekraïne te verwoesten, zodat we afhankelijk worden van Nordstream 2. Daarna snel weer weg, want bezetten van een land waar men je niet wil, is duur. De redenering is simpel: Rusland zegt al vanaf 2008 dat Oekraïne en Georgië geen NAVO lid zullen worden, en dat het die landen nog liever ten gronde richt. Wij kozen ervoor dat te negeren en Oekraïne te bewapenen en te trainen (waaronder ook Azov) en te voorzien van (Turkse) drones voor het rebellenprobleem.
Als Oekraïne ten gronde is gericht, zullen er behalve Duitsland en Frankrijk nog meer landen tegen NAVO lidmaatschap van Oekraïne worden. Dan is de stap naar het erkennen van dat feit alweer kleiner. Doel bereikt.
Natuurlijk is gezichtsverlies van westerse leiders belangrijker dan het toegeven hiervan, dus het zal waarschijnlijk een slepend conflict worden. Goed voor de wapenomzet.
Ik denk niet dat Rusland NAVO landen gaat aanvallen. Tenzij het daarmee wil aantonen dat de NAVO failliet is en Amerika zich liever op China richt. Want gaan wij Letland verdedigen met ons bloed? Doen we het wel, dan is er een derde wereldoorlog. Doen we het niet, dan is NAVO lidmaatschap geen knip voor de neus waard. Doel bereikt.
Poetin is een snoeiharde leider. "Doel bereikt" is dus vooral om aan te geven dat het Poetin niet meer uitmaakt hoe hij er komt en wat voor gruweldaden hij ervoor moet (laten) doen.
Wat wel uitmaakt is hoe wij onze rol in de aanloop naar dit conflict erkennen. Want dat zou het conflict kunnen verkorten. Gezien de kranten en vele reacties hier, heb ik daar een hard hoofd in.
Annemiek van Moorst 11
Michel FleurMichel Fleur 6
Annemiek van MoorstTwitter thread met opsomming van tientallen voorbeelden.
https://twitter.com/RnaudBertrand/status/1498491107902062592
(wedden dat iemand over China begint, want dat is zoals "analyse" tegenwoordig werkt)
2014 - Malcolm Fraser (PM Australia)
https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/03/ukraine-theres-no-way-out-unless-the-west-understands-its-past-mistakes
2022-02-28
https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/28/nato-expansion-war-russia-ukraine
2022-02-28 Trouw
https://www.trouw.nl/opinie/wapens-sancties-nederland-zou-moeten-aansturen-op-bemiddeling-tussen-rusland-en-oekraine~b1a75032/
Annemiek van Moorst 11
Michel FleurIk kan hier ook talrijke artikelen geven die dat aangeven en juist voor nog meer sancties pleiten. Twitter gebruik ik niet.
Putin is niet meer bij zijn verstand. Hopelijk wordt hij door eigen kring omgelegd maar dat wordt lastig als je die lange tafels ziet.
ik lees alles wat los en vast zit (vrije Russische pers MoscowTimes, vrije Ukrain pers kyivindependent en kijk CNN die van dichtbij alles volgt. Zelensky is een HELD. En alle soldaten en burgers van Ukraine ook.
Michel Fleur 6
Annemiek van MoorstIs dat wat we willen?
Wat ik probeer duidelijk te maken, is dat we in de afgelopen decennia een ongelooflijk dom geopolitiek spel hebben gespeeld - dat we inderdaad niet meer kunnen terugdraaien. Maar dat de herkenning daarvan de enige mogelijke uitweg is uit dit conflict, hoe klein de kans ook is.
Wat we deden is de reden van dit conflict, ermee doorgaan en in de oorlogsmodus springen, zoals we nu als kamikazestrijders doen, kost alleen maar nog meer dode helden. Onderbuikpolitiek.
Maar goed. Ik ga Europa in oorlogsmodus toch niet overtuigen. Helden zijn kanonsvlees en de wapenleverancier maar lachen.
Annemiek van Moorst 11
Michel FleurDaarom ook dat VS en dus NATO niet zullen ingrijpen in Ukraine. Tenzij hij op Nato-terrein komt, als is het 1 centimeter. Echter, ik vind het wel goed dat er steun plaatsvindt, in alle vorm. Het is mensonterend wat Putin aan het doen is. Dit is wel zijn Waterloo. Hij gaat dit niet redden. Ukraine geeft zich nooit over. Russen zelf inclusief oligarchen komen op gegeven moment in opstand. Russische economie aan gort.
Michel Fleur 6
Annemiek van MoorstDe vraag is: willen wij een nucleaire oorlog om Oekraïne te redden?
Of willen we een iets minder idealistisch Europa dat op de een of andere manier samenleeft met Rusland? De Russische bevolking was er in de jaren negentig absoluut aan toe om bij Europa te horen - even afgezien van het feit of de oligarchen en dus regimes dat wilde.
Mijn hoop is eigenlijk dat Poetin wordt uitgeschakeld en dat er dan een leider komt die misschien weer de draad wil oppakken van de jaren negentig. Maar dan hebben we Amerika, die dat natuurlijk absoluut niet wil. Een aardige uitleg hierover kan je hier vinden (gaat over USA en China; geldt ook deel voor Rusland).[1]
[1]
https://www.youtube.com/watch?v=MOFhJeCkaWU
https://youtu.be/MOFhJeCkaWUt=3960 (1:06) about Russia
Annemiek van Moorst 11
Michel FleurHoop ook dat Putin wordt omgelegd. Waarom zou Amerika niet willen dat er een normaler regime komt? Als de Dems winnen zeker wel. Gevaar zijn de GOP
Michel Fleur 6
Annemiek van MoorstDit soort keuzes moet je niet emotioneel of ondoordacht maken. Natuurlijk ben ik ook kwaad. Maar als land een oorlog inrollen en nog meer olie op het vuur gieten bij de potentaat, is wellicht een keuze die uiteindelijk veel grotere schade aanricht. Proberen geen gezichtsverlies te lijden, een groot gevaar gezien de moderne houding van politici, kan ook tot grotere schade leiden dan nodig.
Als Westen zijn we behoorlijk hypocriet qua soevereiniteit, mensenrechten, desinformatie en andere principes. Zie Irak, Srebrenica, Syrië, Libië en weet ik hoeveel anderen. Vergeef me daarom als ik sceptisch ben over de principiële houding van veel mensen en politici.
Over de Democraten en Republikeinen moet je geen illusies hebben. Het beleid van de Democraten en Republikeinen ligt economisch en qua buitenlandpolitiek heel dicht bij elkaar. De meeste progressieve standpunten, ook waar 80% van de bevolking voor is, stranden al in de Democratische partij zelf, ondanks mensen als AOC en Bernie Sanders. Congresleden en senatoren worden vooral gesponsord door grote bedrijven en hebben aandelen in sectoren waar ze zelf over gaan. Oligarchie. Geen wonder dus dat mensen de politiek niet meer vertrouwen en voor "iets nieuws" stemmen zoals Trump. Helaas dus grote kans dat die weer terugkomt. Uiteraard worden in de Amerikaanse media de verschillen breed uitgemeten en onze media kopiëren daarvan vooral de Democraten-gerichte media. We mogen hopen dat Nederland met Rutte niet dezelfde kant op gaat.
Annemiek van Moorst 11
Michel FleurDit is een interessante invalshoek over moment van invallen:
Why Didn’t Putin Invade Under Trump? It Wasn’t Personal.
...
"This war is unfolding on Ukrainian territory, but the war is not only against Ukraine: much of Russia’s political leadership has come to see itself as at war with the Western world. In 2018, Kremlin mouthpiece Dmitry Kiselyov suggested on national television that Russia could reduce the United States to a “pile of radioactive ash.” The same year, describing the poisoning of Sergei Skripal in the U.K. as “only the beginning,” Russian military analyst Pavel Felgenhauer warned that Russia was preparing for broad action against the West to create panic and paralyze Western countries, including a long-planned “special period” of political destabilization and violence in the West once war had begun and diplomats had been recalled."
"Far from deterring Putin, Trump did the opposite. Thanks to Trump, Putin was able to take advantage of a period of apparent detente during which Trump actually pursued Putin’s own policies of weakening NATO and democracy and destabilizing the West — leaving Putin free to prepare his war against the free people of Ukraine and their democratically elected government."
https://www.politico.com/news/magazine/2022/03/02/putin-invade-ukraine-trump-00012897
PS ik denk dat de wereld alle kleptokraten moet aanpakken voor het te laat is.
PS2 Trump gaat gevangenis in. Dat is zeker als je het volgt.
Michel Fleur 6
Annemiek van MoorstMaar nogmaals, je mag vinden wat je wilt. Ik zou me alleen nog wat breder oriënteren en proberen door de propaganda heen te kijken. Wie heeft er belang bij wat? Geopolitiek is een vies spel. Alle dingen die jij opnoemt over de grote plannen van Rusland, heeft Amerika de afgelopen jaren al in het Midden Oosten geprobeerd. Met veel succes. Kuch. En het maakt geen bal uit wie er president is, want beide partijen worden betaald door Raytheon, Lockhgeed-Martin, Pfilzer enzovoorts. En daar gaat het goed mee. Follow the Money.
Danny Monorath
Hetty LitjensAndries Munnik 3
"Maar dat waren vredesmissies, waarbij we niet de intentie hadden om te manipuleren."
Onder de streep, en dat is vaak in retrospect, is de intentie niet belangrijk voor de vraag of het is gebeurd. Als ik niet de intentie heb om iemand te kwetsen zijn de gevolgen gelijk als ik die intentie wel had gehad. Een wetenschappelijke formulering zoals "wij achten de kans groot/klein", naar waarheid uitgesproken, zou te prefereren zijn.
Uiteindelijk vindt ik wél dat het aan het individu is om ongeacht de bron, de informatie die tot hem of haar komt op waarde te schatten. Vroeger dacht ik dat de gemiddelde Nederlander hier vrij objectief in was. De afgelopen Corona-periode heeft mij die mening doen wijzigen: de doorsnee Nederlander blijkt een prima voedingsbodem voor aperte onzin.
Jan Ooms 10
Andries MunnikMichel Fleur 6
Andries MunnikDanny Monorath
Michel FleurPeter Urbanus 5
Joop Luster 3
Peter UrbanusGerard van Dijk 6
d kinebanian 1
Gerard van DijkHendrik Poll 2
Gerard van DijkWat ik wel uit het artikel van DC en een aantal bijdragen haal is het volgende:
(oost) Europa heeft al sinds WO2 Rusland als grootmacht naast zich met een enorm arsenaal aan kernwapens. Europa heeft dat (tot nu toe) nooit als een provocatie gezien.
Poetin heeft al jaren moeite met het feit dat een aantal grenslanden, met name in of gelieerd aan Europa een stevige economische (en defensieve) macht met een de democratische structuur aan het vormen zijn. Maar dat is het goed recht van vrije en onafhankelijke landen.
Het heeft op dit moment ook geen zin (meer) om terug te kijken…
Poetin (en niet Rusland) is Oekraïne met oorlogsgeweld binnengevallen en dat zal nog wel even doorgaan totdat de bezetting van dat land voltooid is. Of Poetin het veld heeft geruimd.
Mijn vraag is nu wat kunnen we als Europa en NAVO doen, de komende maanden? Wat willen we bereiken?
Een vrij Oekraïne, eventueel zonder de pro Russische provincies?
Economische sancties zijn al in gang gezet..
Maar we kunnen als Europa) daarnaast ook steviger maatregelen nemen:
a. Intensiveren van Navo defensie in Letland, letland litouwen en ondersteunen defensie van Finland (iets waar al jaren om gevraagd wordt)
b. Pro Russische bevolkingsgroepen en politieke partijen in die landen onder druk zetten om zich (democratisch) uit te spreken en de consequenties van hun keuzes te aanvaarden (nee, dus niet een ‘referendum’ ala Loekasjenko!)
c. weg, zee en lucht routes naar Kalingrad afsluiten (om de bevolking te beschermen :-) van alle Russische verkeer
d. geen of veel minder gas afnemen, voor de komende maanden
e. ….
verzin er nog maar een paar die Poetin en zijn oligarchen (naast de huidige economische sancties) echt pijn doen en op termijn een paleisrevolutie kunnen veroorzaken…
squarejaw 5
Joop Luster 3
squarejawsquarejaw 5
Joop LusterMichel Fleur 6
squarejawsquarejaw 5
Michel FleurRene Andersom
Baukelien Franken 1
https://www.weforum.org/press/2021/10/russia-joins-centre-for-the-fourth-industrial-revolution-network/?fbclid=IwAR20LMkdpqImazLTWUuabkpHFPiLgo5lgOwvjNkyZO2tGxLxiZ5du0kMkUk
Chris Blom 1
Baukelien FrankenBaukelien Franken 1
https://cafeweltschmerz.nl/videos/de-strijd-tussen-rusland-en-het-westen-marie-therese-ter-haar/
Chris Blom 1
Baukelien FrankenJoop Luster 3
Chris BlomEn ook ik heb nooit iets anders vernomen hoe deze oligarchen aan hun vermogens 'gekomen' zijn.
Willem de Vroomen 4
Joop LusterHendrik Poll 2
Desinformatie bestaat volgens mij bij de gratie van gemakzuchtige journalistiek, toch?
Baukelien Franken 1
Baukelien Franken 1
Chris Blom 1
Baukelien FrankenWietze van der Meulen 6
Baukelien FrankenEn je moet natuurlijk wel voorkomen dat partijen als pensioenfondsen geen goedkoop geld meer aan je willen verstrekken.
En die 200 stingers die we nu aan de Oekraïne willen leveren, moeten natuurlijk wel vervangen worden.
Marco Fredriks 4
Chris Blom 1
Marco FredriksMarco Fredriks 4
Chris BlomChris Blom 1
Marco FredriksDit artikel is 2 dagen geleden als nieuw op de site gezet, ik vermoed dat FTM er in eerste instantie de oude comments nog bij had en dit later heeft aangepast. Ik had in eerste instantie niet gezien dat het artikel al eerder gepubliceerd was, en dat die oude comments al van maanden terug waren, want het artikel stond dus als nieuw op de site.
Ik vind het prima als je het niet met me eens bent, maar komt dan met argumenten in plaats van paranoide insinuaties.
Annemiek van Moorst 11
Chris Blomyolanda Buchel
Hetty Litjens 6
Is deze wapenleverantie een legalistisch achterdeurtje? Kan dat zomaar? Betekent dit dat de NAVO in feite in oorlog is met Rusland? Of is het eenvoudig een kwestie van het promoten van de wapenhandel van Nederland?
Welke wet staat dit soort besluiten tot het eenzijdig leveren van wapens aan oorlogvoerende landen toe?
Dit huidige kabinet kiest hiermee wel voor een oorlogszuchtige route met alleen uitzicht op een recessie in Nederland en Europa. Het komt neer op het verergeren van de situatie. Is het misschien juist de bedoeling om de gevechten zo lang mogelijk te laten duren om daarmee Rusland in een kwader daglicht te kunnen stellen? Het zou niet de eerste keer zijn dat cynisme de rationale is in de besluitvorming tijdens oorlogen.
Het tergen van Rusland in de zin van 'draai de gaskraan dan maar dicht' getuigt niet van staatsmanschap of het zoeken naar een redelijke oplossing.
Het kabinet heeft al een reclamecampagne klaar liggen voor als het gas opraakt, om Nederlanders uit te leggen hoe zuinig met gas om te gaan. Men gaat er dus van uit dat de gaskraan dichtgedraaid wordt. Een poging om dat te verhinderen zit er kennelijk niet in. Waarvan akte.
Wietze van der Meulen 6
Hetty LitjensRoland Horvath 7
Hetty Litjens- De VS hebben reeds jaren geleden een westers gezinde regering geïnstalleerd in UA door ongepaste inmenging van de VS in UA, door gestook en omkoping. Nu willen ze oorlog hoewel dat makkelijk kan leiden tot een kernoorlog. De VS politici en grootkapitalisten hebben altijd gedroomd van zo'n gewapend conflict. Het is daarbij de bedoeling dat Europa van de Atlantische oceaan tot aan de Oeral fungeert als slagveld. En dat de VS er ongeschonden uitkomen. Zoals vroeger.
- De vestiging van 3 VS mega gegevenscentra in Zeewolde, Eemshaven en Wieringerwerf moeten Europa belangrijk maken zodat RU ieder van die centra trakteert met een -kleine- atoombom in geval van een kernoorlog.
Een andere reden is de grote hoeveelheid dure en duurzame energie, die zo'n centrum verbruikt. Die hoeveelheid zal nog vergroten in de toekomst. Liever in NL dan in de VS is hierbij het motief.
- Zoals in het verleden zal vooral Europa schade ondervinden van de VS sancties tegen RU. RU kan zich aansluiten bij Azië en de VS zijn ver weg. Duitsland heeft op aandringen de VS de werking van Nord Stream 2 gaspijpleiding in de Oostzee uitgesteld.
- RU uit het Swift betaalsysteem op voorstel van de MP Rutte is ongepast om meerdere redenen.
- De EU moet stap voor stap de VS er uit gooien, zonder vijanden te worden. En eindelijk een federatie worden met een centraal gezag met beperkte bevoegdheden om de EU problemen op te lossen. Nu raakt een Europees probleem nooit opgelost. In een confederatie als de EU zijn alle lidstaten bevoegd om mee te stemmen en te regeren maar achteraf is niemand verantwoordelijk.
Annemiek van Moorst 11
Roland HorvathDe VS is met Biden weer een geloofwaardige partner. Trump en GOP zijn Russische assets. Misinformatie en desinformatie en fake nieuws zijn hun wapens met Fox News erbij.
Ukraine zal uiteindelijk winnen - kan jaren duren maar met 190.000 Russische soldaten win je niet van 40 miljoen uiterst gemotiveerde soldaten en burgers. Zij verdedigen onze democratie.
Jelle Schottelndreier 3
Roland Horvath?
Wat ik zie is landen die zodra ze onder het sovjetjuk vandaan kwamen, zo gauw mogelijk bescherming zochten tegen het Russische imperialisme. En door Poetin zijn hun angsten steeds bevestigd.
Heb ik uit de eerste hand, uit Letland bijv.
Wij waren 5 jaar bezet, zij 70 jaar.
Wat hierboven uitentreuren herhaald is: 'je moet de grootmacht niet pesten' kan realistisch klinken, maar is heulen met de pestkop. De gewone Rus heeft totaal geen behoefte aan een imperium, aan broedervolken uitmoorden, aan stinkend rijke kleptocraten. Die superego's zullen vroeg of laat hun koninkrijkjes kwijtraken.
Willem de Vroomen 4
Of toch niet? Legt hij eigenlijk wel wat uit? Niets, alleen uitgekouwde platvoerse
onbenulligheden die we al lang kennen. Daarvoor ben ik geen abonné van FTM.
Willem de Vroomen 4
Of toch niet? Legt hij eigenlijk wel wat uit? Niets, alleen uitgekouwde platvoerse
onbenulligheden die we al lang kennen. Daarvoor ben ik geen abonné van FTM.
Wietze van der Meulen 6
Willem de VroomenMichel Fleur 6
Wat Poetin doet, is niet goed te praten. Maar elke ongewenste richting in een discussie afkappen met "dus je keurt goed wat Poetin doet" houdt ons dom.
Wietze van der Meulen 6
Michel FleurIeder heeft inderdaad zijn belangen en daar wordt het woord op aangepast.
Willem de Vroomen 4
Wietze van der MeulenGaat het over Oekraïne ook zo lang duren voordat de werkelijkheid duidelijk wordt? Rusland is geen communistisch land meer, dus dat is geen reden meer om zo hysterisch en agressief te reageren, zoals in het verleden tijdens de koude oorlog. Rust en gezond verstand, daar kom je verder mee.
De oplossing voor Oekraïne? Het is en blijft een onafhankelijk land en het sluit zich niet aan bij de NAVO en de EU. Is dat nu zo moeilijk? Ja, voor Europa en Amerika die koste wat kost Oekraïne juist wel in NAVO en EU willen halen.
Marco Fredriks 4
Michel FleurIk kan de naam van de journalist niet zo snel herinneren, maar het boek ging over het Middeen Oosten en hoe toen al de media hier een kleur aan gaf. Zie n u alle mogelijkheden met green screen, speech enactment, hollywood producties. Alle verhalen in de MSM ziijn "heldendaden" want we hebben helden nodig. Geen objectieve feitelijke berichtgeving. Niemand herrineert zich Srebenica (hoeveel doden waren er daar?). Maar binnen 1 dag wordt dit "conflict" al in de media neergezet als de ergste sinds 1941 in Europa???)
Het grootste gevaar zijn de 95% van onze bevolking die geen onderscheid kunnen maken tussen nep en echt. Dit maakt het mogelijk om een totalitair systeem uit te rollen over ons. Het zijn niet de overtuigde communisten of de devote fascisten / nazie die een totalitair systeem mogelijk maken. Wat er nu gebeurt met angst en een blurred view van realiteit zal de oorzaak zijn van wat we binnen jaar zullen ervaren als ons nieuwe normaal.
Voor mij spelen alle spelers van het Yoiung Leader Program van het WEF (Rutte, Poetin, Biden, Xi, Trudea, Ardern etc etc) allemaal tegen de mensheid om het bovenstaande (totalitair one world government) uit te rollen. Gewoon simpel strategisch zie ik bijvoorbeeld niet dat Rusland (en China) binnen 1 week hun AU treasury bonds op de markt dumpen om een geweldige inflatie in de US te triggeren. Nee, we gaan met een tankje en wij in Nederland hebben info ddat het niet volgens plan verloopt.
Call me sceptical
Michel Fleur 6
Marco FredriksVincent Busch 3
Roland Horvath 7
Annemiek van Moorst 11
Roland HorvathDus je wilt Ukraine zo maar overgeven? Wat een barbaarse gedachte.
Roland Horvath 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Roland HorvathRoland Horvath 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Roland HorvathIk kijk nu vooruit. Dit is een heel interessant stuk:
Dit is een interessante invalshoek over moment van invallen:
Why Didn’t Putin Invade Under Trump? It Wasn’t Personal.
...
"This war is unfolding on Ukrainian territory, but the war is not only against Ukraine: much of Russia’s political leadership has come to see itself as at war with the Western world. In 2018, Kremlin mouthpiece Dmitry Kiselyov suggested on national television that Russia could reduce the United States to a “pile of radioactive ash.” The same year, describing the poisoning of Sergei Skripal in the U.K. as “only the beginning,” Russian military analyst Pavel Felgenhauer warned that Russia was preparing for broad action against the West to create panic and paralyze Western countries, including a long-planned “special period” of political destabilization and violence in the West once war had begun and diplomats had been recalled.
Far from deterring Putin, Trump did the opposite. Thanks to Trump, Putin was able to take advantage of a period of apparent detente during which Trump actually pursued Putin’s own policies of weakening NATO and democracy and destabilizing the West — leaving Putin free to prepare his war against the free people of Ukraine and their democratically elected government."
https://www.politico.com/news/magazine/2022/03/02/putin-invade-ukraine-trump-00012897
PS ik denk dat de wereld alle kleptokraten moet aanpakken voor het te laat is.
Willem de Vroomen 4
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Willem de Vroomenben wellerdieck 4
https://www.dinekevankooten.nl/archief/de-kracht-van-misleiding-en-desinformatie/
met precies dezelfde strekking.
Roland Horvath 7
De laatste dagen schoot Ursula von der Leyen UvdL den hoogsten af. Ze beloofde UA een pak geld en ze stelde dat UA als lidstaat welkom was in de EU, "want UA is één van ons." Dat is olie op het vuur gieten. Het is onverantwoord en tegen alle regels. UA kan nooit lid van de EU worden. Dat zou een opstapje zijn om ook bij de NAVO aan te sluiten. UvdL is een oorlogsstoker, ze is onbekwaam om de EU Commissie te leiden, ze ziet niet het hele plaatje.
RU is dus niet welkom in de EU volgens Ursula: Dat land is geen van ons. Charles de Gaulle CG had het altijd over een Europa van de Atlantische oceaan tot de Oeral. Maar de Gaulle had niveau, iets dat bij von der Leyen ten enen male ontbreekt.