
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Miljoenenclaims tegen Haags uitzendconcern dat 8,8 miljoen coronasteun kreeg
Opnieuw wanbeheer bij VWS: honderden miljoenen onrechtmatig besteed
Mondkapjesstichting wil schadevergoeding eisen van Sywert van Lienden en partners
Opnieuw stevige tik op vingers VWS voor transparantie over corona
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder en minister Ernst Kuipers tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP, Peter Hilz
Opnieuw stevige tik op vingers VWS voor transparantie over corona
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet snel veel meer documenten over de pandemie openbaar maken. Dat zegt het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in zijn eerste advies aan een ministerie. Tot nu toe houdt VWS tienduizenden documenten zonder duidelijke motivering achter, waaronder die van het Outbreak Management Team (OMT). ‘Het is de hoogste tijd om zo veel mogelijk openbaar te maken.’
Een ‘weinig responsief’ ministerie dat een ‘fabrieksproces’ hanteert om stukken over de pandemie vrij te geven. Waar ‘te grofmazig’ documenten worden geweigerd. Waardoor ‘de controlerende functie van de journalistiek belemmerd wordt’ en ‘toegang tot overheidsinformatie voor eenieder in het gedrang is’.
Dat is de nauwelijks verhullende conclusie van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in het eerste officiële advies over transparantie aan een specifiek ministerie. Op woensdag 5 april adviseert het ACOI ministers Ernst Kuipers (VWS) en Conny Helder (Langdurige Zorg & Sport) een stevige koerswisseling bij de openbaarmaking van documenten over de pandemie op basis van de Wet open overheid (Woo).
‘Er wordt op het ministerie met meer dan honderd juristen gewerkt aan het openbaar maken van Woo-verzoeken over de pandemie,’ zegt Ineke van Gent, voorzitter van het college. ‘Er wordt heel hard gewerkt, maar tegelijkertijd wordt niet geleverd waar om wordt gevraagd.’
Naast de trage afhandeling signaleert ze een cultuurprobleem op het departement. ‘De bekende geitenpaadjes worden bewandeld om bepaalde stukken maar niet te hoeven geven. Deze grondhouding moet veranderen. Openbaarheid is de norm, dat is het uitgangspunt van de wet.’
Gestage stroom van de lopende band
Het sinds mei 2022 ingestelde college bemoeit zich met de informatiehuishouding van de overheid en kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over de openbaarmaking van documenten. Follow the Money riep vorig jaar de hulp in van het college bij de afhandeling van Woo-verzoeken over coronavaccins.
Het ACOI is ten eerste kritisch op de manier waarop het departement Woo-verzoeken afhandelt. In plaats van elk verzoek individueel te behandelen, openbaart het ministerie maandelijks duizenden documenten binnen zelfgekozen thema’s (zoals bijvoorbeeld ‘vaccinaties en medicatie’).
Periodiek komt er zodoende een gestage stroom documenten in ‘batches’ van de lopende band. Dat had snelheid moeten opleveren in de afhandeling van enkele honderden Woo-verzoeken, hoopte voormalig minister Hugo de Jonge destijds. Maar deze ‘fabriek’ levert volgens het college niet waar verzoekers om vragen: de informatie is vaak niet specifiek genoeg en ‘moeilijk te doorgronden’. Bovendien is de gewenste versnelling achtergebleven.
‘Het eerlijke verhaal is dat VWS de Wet open overheid te eenzijdig uitlegt’
Het college betwijfelt daarnaast of het veelvuldige zwart lakken of het zelfs compleet weigeren van grote hoeveelheden documenten niet in strijd is met de wet. In de geest van de wet is het sowieso niet. ‘Breng uw beleid [...] in overeenstemming met de wet en het uitgangspunt “openbaar tenzij”’, aldus het college.
‘Een stevige draai om de oren,’ concludeert hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans, die het advies voor Follow the Money analyseerde. ‘Het college doet zijn uiterste best een constructieve toon te zoeken, maar VWS krijgt echt onder uit de zak.’ Ook Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht, las het advies. ‘Het eerlijke verhaal is dat VWS de Wet open overheid te eenzijdig uitlegt,’ concludeert zij. ‘Hoewel dit goed onderbouwde advies niet bindend is voor de bestuursrechter, verwacht ik dat rechters er zeker kennis van zullen nemen.’
‘Functioneren van de Staat’
Specifieke aandacht is er voor het gebruik van een omstreden nieuwe ‘weigergrond’ in de Woo, het zogeheten ‘functioneren van de Staat’. Op basis van deze grond heeft VWS zo’n 21.000 documenten over de aankoop van de vaccins en de vaccinatiestrategie achtergehouden. RIVM-onderzoeken, wetenschappelijke gegevens, praktisch alle documenten van het Outbreak Management Team (OMT), nota’s aan de minister, conceptstukken: volgens VWS kunnen ze stuk voor stuk niet openbaar worden gemaakt, omdat anders het ‘goed functioneren’ van de overheid in het geding komt. Bijvoorbeeld omdat er dan een ‘maatschappelijk debat op basis van onvolkomenheden’ kan ontstaan. Of omdat transparantie verhindert dat ambtenaren, OMT-leden of bewindspersonen in de toekomst nog vertrouwelijk van gedachten durven te wisselen.
‘Categorisch en langdurig weigeren van stukken is nadrukkelijk niet de bedoeling’
Maar dat argument gaat niet op, zegt het college. Deze weigergrond is voor specifieke gevallen in het leven geroepen, bijvoorbeeld als de Rijksrecherche of een Rekenkamer onderzoek doet. Nu roept de overheid het ‘functioneren van de Staat’ ‘te hooi en te gras’ in, zegt hoogleraar Voermans. ‘Het ministerie hanteert deze weigeringsgrond veel te extensief en generiek, ook nog eens nagenoeg ongemotiveerd.’
Ook Drahmann constateert dat deze grond alleen bedoeld is voor noodsituaties. ‘Als je al tot de conclusie komt dat bepaalde documenten het functioneren van de Staat in gevaar brengen, dan is tijdelijk weigeren het uitgangspunt. Daar is de wetsgeschiedenis helder over. Het categorisch én langdurig weigeren van dit type stukken is nadrukkelijk niet de bedoeling.’
Om die reden pleit het college voor het alsnog openbaren van zoveel mogelijk stukken van het OMT, dat ‘langdurig een cruciale rol heeft vervuld in de nationale crisisorganisatie’. Het college denkt dan tenminste aan de feiten, prognoses en scenario’s waarmee het OMT gewerkt heeft, maar ook de OMT-notulen zouden ‘nu de crisis-sfeer geweken is’ geanonimiseerd vrijgegeven kunnen worden. ‘Het is de hoogste tijd om ook de achterliggende documenten zoveel mogelijk openbaar te maken’, zegt Van Gent.
Dus zou VWS zo snel mogelijk om de tafel moeten met journalistieke beroepsorganisaties om afspraken te maken om zo snel mogelijk de belangrijkste stukken vrij te geven. Het ministerie zou journalisten hierbij inzicht moeten bieden welke documenten er allemaal zijn. En uiteindelijk: zo terughoudend mogelijk zijn in het lakken of in zijn geheel weigeren van documenten.
Of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag. Een woordvoerder van het departement laat in een reactie weten dat het ministerie nog niet publiekelijk in wil gaan op de belangrijkste klacht van Follow the Money, namelijk de weigering van tienduizenden documenten op basis van het ‘functioneren van de staat’. Hier loopt immers nog een formele bezwaarprocedure over.
Wel zegt het ministerie begrip te hebben voor de frustraties bij andere journalisten over de trage afhandeling van verzoeken. ‘Dat frustreert ons zelf ook,’ aldus een woordvoerder. Het ministerie stelt dat de beoordeling van documenten zorgvuldig moet verlopen en dat het belang van partijen die daarin voorkomen, zorgvuldig moet worden afgewogen. Voor het einde van deze maand wil het ministerie in overleg met media-organisaties hoe nu verder.
‘In het kader van een klacht van een individuele journalist heeft het ACOI een advies uitgebracht, waarin ook meer algemene opmerkingen over de Woo-aanpak corona zitten. Over het eigenlijke onderwerp van het ACOI-advies, de klacht van de journalist, doen we nu geen uitspraken – anders dan dat we daar zorgvuldig en constructief in handelen – omdat de bezwaarprocedure met hem nog loopt.
Voor wat betreft de overige opmerkingen van het ACOI. De afgelopen maanden is de dialoog met journalisten, andere verzoekers en experts al gestart; eind deze maand vindt er een overleg met een groep journalisten plaats. Ook de andere door het ACOI aangekaarte punten (zoals betere vindbaarheid van openbaar gemaakte informatie, interdepartementaal overleg over uitvoeringsaspecten van de Woo) zijn reeds opgepakt.
VWS snapt heel goed dat journalisten gefrustreerd zijn over de trage afhandeling van de Woo-verzoeken. Dat frustreert ons zelf ook. Feit is dat VWS tot nu toe meer dan 425 Woo-verzoeken over Corona heeft ontvangen, waarbij het op dit moment om meer dan 8,2 miljoen documenten gaat. Na een eerste bewerking blijven er ruim 2,4 miljoen documenten over die beoordeeld moeten worden. Deze aantallen zijn nog afgezien van het vele chatverkeer.
VWS realiseert zich dat er wettelijke termijnen aan openbaarmaking zijn gebonden. Maar de wet stelt ook eisen over de rechten van derden, zoals met betrekking tot privacy en bedrijfsgeheim. VWS betreurt het dat het ACOI de samenhang en werking van verschillende wetten, zoals bijvoorbeeld de AVG en de Archiveringswet, in relatie tot de Woo niet benoemt of onderzoekt. De zorgvuldigheid die voor de zienswijze van derden nodig is, is helaas zeer tijdrovend.
VWS heeft om er toch enige snelheid in te kunnen brengen een speciale aanpak voor de afhandeling van de Woo-corona ontworpen. Deze gefaseerde werkwijze past volgens de Raad van State binnen de wet. Tegelijkertijd doet VWS er alles aan om tot een snellere afhandeling te kunnen komen. Er zijn circa honderd extra juristen ingeschakeld, door de inzet van kunstmatige intelligentie is het beoordelingsproces versneld en er vindt intensiever contact plaats met verzoekers om via prioritering binnen en precisering van de Woo-verzoeken sneller tot openbaarmaking te kunnen overgaan. Ondanks al deze inzet blijft het een arbeidsintensief en zeer tijdrovend proces. Waar mogelijk zal VWS de komende tijd proberen het verder te versnellen.’
27 Bijdragen
John Janssen 4
Die is momenteel duidelijk 'aangetast' door een te grote depositie van stikstof boven Den Haag!
Jac O. 2
John JanssenBerend Pijlman 13
Dat zou de overheid kunnen schaden volgens het ministerie van VWS.
Ondertussen zijn de VS bezig met een wet waarin buitenlandse mediabedrijven die de VS zouden kunnen schaden kunnen worden geblokkeerd. Iedereen die toch de sites of apps van deze bedrijven bezoekt of diensten of producten gebruikt (TikTok, Kaspersky, Huawei) kan tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen én 1 miljoen dollar boete.
Als je dus ziet hoe gemakkelijk een ministerie vindt dat ze geschaad kunnen worden, en hoe makkelijk deze RESTRICT Act het maakt om met dat argument sites en apps van het internet te blokkeren dan mag je je afvragen hoe vrij het Westen nog is.
"let’s call this out for what it is: a law worded so broadly that it will allow any administration to effectively designate any foreign company as some sort of “undue risk” and ban it, with little to no due process, and with some of the details kept secret. Anyone who thinks that won’t be massively abused simply has not been paying attention.
It’s jingoistic, propagandistic, authoritarian nonsense.
Indeed, it’s the kind of thing that we highlight when authoritarian countries with dictatorial leaders put something like it in place, and abuse it to protect friendly companies and shut down criticism. As such, even the fact that Senator Warner introduced this bill will be used by China, India, Russia, Iran, and many other countries as justification for their own leaders banning foreign companies they dislike."
Bron: https://www.techdirt.com/2023/03/30/senator-warners-restrict-act-is-designed-to-create-the-great-firewall-of-america/
Hannie Groen 5
Hannie Groen 5
Jan Ooms 10
Hannie GroenHoor, hoor!!👍👏
John Janssen 4
Hannie GroenMaak die tickets 200% duurder en gebruik dat verschil om bio based brandstof te produceren. De wil is er bij de producenten, maar vraagt wel grote investeringen en duidelijkheid van een IATA en regeringen.
Hannie Groen 5
John JanssenGerhard de Jonge 3
En dit soort fratsen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/896575968/tweehonderd-duitse-journalisten-betaald-door-overheid
Het zaakje stinkt, het is hoog tijd dat het Corona beleid transparanter in Nederland besproken wordt.
Berend Pijlman 13
Gerhard de JongeOf dat Stanford en door de Amerikaanse overheid gefinancierde instanties Twitter opdroegen om feiten rondom Covid als misinformatie te behandelen: https://reason.com/2023/03/17/researchers-pressured-twitter-to-treat-covid-19-facts-as-misinformation/
Of hoe door de innige relatie tussen Pfizer en Twitter gerespecteerde wetenschappers als Berenson werden geblokkeerd op Twitter: https://www.dailysignal.com/2023/01/10/twitter-files-unveils-how-pfizer-official-colluded-with-big-tech-to-censor-speech-on-covid-19/
Of hoe Israël eerder vaccinaties kreeg omdat het de data van de gevaccineerden doorspeelde naar Pfizer. Met alle privacy schendingen als gevolg. https://www.npr.org/2021/01/31/960819083/vaccines-for-data-israels-pfizer-deal-drives-quick-rollout-and-privacy-worries
En dan nog verbaasd zijn dat mensen niet meer vertrouwen hebben in de overheid, politici, media, farmaceutische industrie en de wetenschap. Er is veel kapot gemaakt tijdens de coronacrisis...
Gerhard de Jonge 3
Berend Pijlmanhttps://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10506194/hugo-de-jonge-wilde-dat-zijn-corona-appjes-geheim-zou-blijven
https://www.youtube.com/watch?v=qjPTdb7Tp3U
https://twitter.com/CristianTerhes/status/1625250882815160335?s=20&t=OHoK9LffC7sVmE3kbWCKTw
"Wearing masks in the community probably makes little or no difference to the outcome of laboratory‐confirmed influenza/SARS‐CoV‐2 compared to not wearing masks" https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006207.pub6/full
j.a. karman 5
Met: "Dat zegt het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in zijn eerste advies aan een ministerie." is bijvoorbeeld de omvang en privacy ondergeschikt gemaakt aan "wat het volk wenst".
Als ik naar https://www.acoi.nl kijk zie ik het eenzijdige doel:
"Het Adviescollege heeft een ombudsfunctie voor de journalistiek. Dat betekent dat het kan bemiddelen bij klachten van journalisten over de afhandeling van Woo-verzoeken door overheidsorganisaties."
Er staat: "Inmiddels staat de teller op
428 verzoeken, heeft VWS hieruit 11 thema’s geïdentificeerd, zijn hierover 2,4 miljoen documenten verzameld, en beoordelen 125 juristen of de documenten geheel, gedeeltelijk of niet openbaar kunnen worden." Dat is een post van meer dan 15 (makkeljk het dubbele) miljoen per jaar enkel voor het aangenaam woo-en voor journalisten. Gewoon op micro niveau een sleepnet voor anderen ingesteld door journalisten. Dat mag wel beter doordacht worden dan dit disproportionele.
Houden aan de journalistiek insteek lijkt me de juiste weg
https://www.nvj.nl/themas/journalistieke-praktijk/woo/welke-gronden-kan-woo-verzoek-worden-geweigerd
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanEr zijn tijdens de pandemie nogal wat maatregelen genomen die ook nevenschade hebben aanricht. Er is veel wantrouwen gecreëerd en het debat was verhit. Ook de overheid had hierin een rol.
Als volgens diezelfde overheid het functioneren van de staat op het spel staat bij openheid - zelfs nu de pandemie achter ons ligt - dan heeft het denk ik wat uit te leggen. We kunnen er ook van leren voor de volgende pandemie.
Ik begrijp uw bezwaar tegen het met de stofkam uitpluizen van overheidsdocumenten. Maar het 'bonnetje' van Teeven of het memo Palmen zijn ogenschijnlijk onbeduidend maar bleken van belang om het beleid te toetsen.
John Janssen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
John JanssenJohn Janssen 4
Vincent HuijbersMaar een hoop is 'uitgehold', ingezet door een Rutte 1 die dus even 18 miljard moest 'ombuigen' (lees bezuinigen op juist die belangrijke basis punten als zorg en onderwijs), maar tegelijkertijd de rulings en perks voor het bedrijfsleven liet exploderen ten faveure van datzelfde bedrijfsleven. Let wel, ben geen socialist want zonder bedrijfsleven geen goed belegd brood op de plank voor de werknemers.
Alleen is Rutte en Co volledig doorgeschoten in het creëren van grotere winstmarges voor het bedrijfsleven, en kleinere bestedingsnormen voor de onderkant van onze maatschappij. Het 'evenwicht' is niet lichtelijk doorgeslagen, maar is volledig uit balans met als gevolg dat die kruik toch echt is gaan barsten.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersGoede onderzoekers kunnen wel buiten het gemakzuchtige opvragen van hooibergen. Je ziet net al bij corona onderzoekers falen en liever voor het meer lucratieve met ophef gaan.
Daarmee is de gewenste evaluatie bij voorbaat een ophef en emotie gebeuren geworden. Dat is jammer voor de waarheidsvinding.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanHet is ook de houding van die overheid zelf die dit uitlokt. Wat mij betreft zouden journalisten of burgers met een boodschappenlijstje aan moeten kunnen kloppen maat kennelijk werkt dat niet. In de toeslagenaffaire kregen mensen volledig zwart gelakte dossiers nadat de belastingdienst was gesommeerd om over de brug te komen met materiaal dat over mensen was vergaard. Dat is toch minachting?
En wat als over een thema een hooiberg aan materiaal is geproduceerd? Wie bepaald dan wat relevant is? Diezelfde overheid die gecontroleerd zou moeten worden?
Het probleem is dat precies de machtsverhoudingen en beslismomenten in kaart gebracht moeten worden. En heeft onze overheid de afgelopen jaren niet -naast hele goede dingen- ook laten zien dat het de rechten van burgers verwaarloosd en dat op zijn zachtst gezegd moeizaam recht kan zetten? Of dat beslissingen op nogal betwistbare gronden genomen worden? Daar hoort het over te gaan.
John Janssen 4
Vincent HuijbersEn als dat lang aanhoudt en nog eens wordt versterkt door een zittende MP die het liefst zo min mogelijk verantwoording aflegt (dus informatie verstrekt) naar datzelfde volk, via een gekozen 2e Kamer, geeft dat indirect een verkeerd signaal af.
Vincent Huijbers 9
John JanssenJohn Janssen 4
Vincent HuijbersEen Mevr. van der Plas die compleet van haar a propos was omdat zij, mede door vermoeidheid, de juiste data door elkaar haalde wat gelukkig wel wat humor met zich meebracht.
Een PvdA/GL blok wat op Shakespeariaanse wijze een motie van wantrouwen aankondigt, waarbij een Mevr. Kuiken volledig door het politieke ijs zakt vwb emotiebeheersing.
Een heer Wilders die helaas nog steeds niet doorheeft dat 'inhoudsloos' oreren met te luide stem mede ten grondslag ligt aan een tanende achterban.
En boven deze communicatieve janboel staat een MP die zuiver op debattechniek, gecombineerd met een uitstekend stamina, naast een weergaloos dossierkennis, de boel de boel laat.
Het is alleen zo jammer dat hij nu juist het 'Besturen' van een klein, doch rijk, polderlandje niet goed in de vingers heeft. Het zo lang kunnen blijven zitten brengt mede met zich mee dat er absoluut sprake is van 'de arrogantie van de macht' factor die vanzelf een vorm van vijandigheid in niet alleen de politieke arena met zich meebrengt, maar ook naar buiten doorsijpelt.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersEis via ethiek en AVG.
Dat media ophef een onethisch sleepnet tegen de overheid eisen is zeer dubieus.
Dat is minachting tegen burgerrechten alleen dictatoriale machtshebbers handelen op die wijze.
Het trieste in de toeslagenaffaire is dat de rekenkamer vroegtijdig netjes begrijpelijk gerapporteerd heeft dat het niet goed zat. De onderbouwing via cijfers werden en worden door politici niet begrepen.
Lees even de link en dan de omvang.
Het boodschapoenlijstje is: doe mij alles waar dat .... in voorkomt ofwel naar .... verwezen wordt. Een sleepnet waar journalisten denken de waarheid uit te halen. Dat klopt niet, zeker niet als her verdienmodel publieke ophef is.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanIn het geval van de toeslagenaffaire ging het over dossiers van mensen die om juridische reden wilde weten wat er aan informatie over hun vergaard was.
Een overheidsdienst die vaker informtie achter blijkt te houden, zelfs voor de rechter.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5361651/belastingdienst-informatie-achterhouden-fiscale-zaken-rechter
Dit roept vragen op en meer verzoeken. Wantrouwen die gecreëerd wordt door een overheidsinstantie? Waar zie je dat nog meer terug?
Wat betreft de Shellpapers heb je een punt. Eigelijk zie je in de verhalen in FTM hiervan ook dat het een zoektocht is naar hoe de relatie van de overheid met Shell is. In de breedtste zin. Maar ook hier zie je dat vaagheid en ontwijkgedrag vanuit de overheid een tegenreactie uitlokt.
Hoe had Rutte kunnen handelen voordat hij de afschaffing van de dividendbelasting uit zijn hoed toverde? Is het hoofdkantoor van Shell het wantrouwen waard geweest? Was zijn gebrek aan actieve herinneringen de ophef waard? Ophef die gecreëerd is door de minister-president zelf?
Het afschaffen had wellicht heel goed uit te leggen geweest in een land als de onze. Je kon er niet mee eens zijn en wellicht over stemmen. Toch koos men de weg van vaagheid.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersHier trap je in de ophef valkuil. Er waren ook woo verzoeken met als doel namen van ambtenaren te achterhalen om ze persoonlijk te belagen. Emotie en ophef is een potentieel zeer foute combinatie.
Met dat andere zitten we denk ik.meer in een zelfde richting. De verrijking rijkdom en de mensen aan de macht geven een rare mentaliteit. Sinds midden de 20-e eeuw is er steeds meer belasting naar de minder rijken verschoven via vele regeltjes, btw inkomen zorg. Dat werkt niet met alle benodigde compensatie zoals toeslagen.
Een flat tax als rechte lijn is prima als dat begint met 0 bij het minimale voor te leven en naar 80/90 indien er geweldige overvloed aan inkomennis.
Ik zie stukken waar beweerd wordt dat btw verlaging de gewone man niet helpt en voordelig voor welgestelden is. Hoe dan?
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanMaar ik begrijp uw bezwaar tegen de kruistochten die tegen individuen worden gevoerd. Die leiden af van waar het om gaat. Net zoals de Bulgarenfraude het zicht op de gebrekkige Informatiepositie van de overheid overschreewde. Dáár had het over moeten gaan.
Die ophef lijkt een ziekte die met de enorme hoeveelheid informatie die we dagelijks te verstouwen krijgen meekomt. Vanuit ophef reageren lijkt een onvermogen om grip daarop te krijgen en te dealen met onzekerheden.
Dat na Fortuin, Wilders en Baudet nu Van der Plas als de Messias wordt gezien is exact het probleem. Het gaat niet om 'wie' maar om 'wat' we moeten oplossen met elkaar.
John Janssen 4
Vincent HuijbersBizar voorbeeld is een interview waar ambtenaren om een mening over een issue wordt gevraagd. "Wij hebben geen mening, die heeft de Minister". Het zegt niet alles, maar wel een hoop!
Management of fear in de politiek!???
j.a. karman 5
Vincent HuijbersDe bulgarenfraude is een prima voorbeeld, de ophef vanuit journalistiek maakt de omslag naar een verkeerde insteek met alle gewenste zekerheden. De onzekerheden waren wel degelijk bekend en de informatie van de omvang ook. De ophef en alle emotie (zo hadden we het niet bedoeld) was sterker.
Zeer storend dat een politica die notoir slecht in informatieverwerking is en de ophef als basis heeft een ICT prijs heeft gekregen. Onbekend is dat ze de vrije informatie vergaring een probleem vindt als het niet in haar straatje past. Zelf een poging tot verbod wat via WOO bekend is geworden vond plaats.