
Margaretha Wewerinke-Singh © Sabine Rovers
Mensenrechtenadvocaat: ‘Wij brengen de klimaatcrisis naar ’s werelds hoogste gerechtshof’
Een Nederlandse mensenrechtenadvocaat gaat wereldwijde klimaatactie afdwingen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Nog nooit sprak het hoogste gerechtshof ter wereld zich uit over de opwarming van de aarde. Margaretha Wewerinke-Singh: ‘We hopen dat het Hof vaststelt dat staten verplichtingen hebben een proportionele bijdrage te leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem, zodat de 1,5-graad-doelstelling wordt bereikt.’
Begin 2015 verhuist Margaretha Wewerinke-Singh naar een van de meest afgelegen plekken ter wereld: Vanuatu. Een eilandengroep midden in de Stille Oceaan, op bijna 1800 kilometer ten oosten van Australië. Wewerinke gaat er milieurecht doceren aan de Universiteit van de Zuidelijke Stille Oceaan. Ze komt aan in een paradijs: witte, uitgestrekte stranden aan de kust en een weelderig groen binnenland. Drie dagen later passeert orkaan Pam, een superstorm van de hoogste categorie, die alles verwoest. Vierentwintig mensen komen om het leven en duizenden raken ontheemd.
‘Pam was een eyeopener voor Vanuatu’, zegt Wewerinke tegen Follow the Money. ‘Op de 83 eilanden van het land zijn altijd al stormen geweest, maar door de klimaatverandering neemt de intensiteit ervan toe. Pam was in 2015 de ergste orkaan ooit. Maar vorig jaar was er weer een storm van de zwaarste categorie, het land was nog niet eens hersteld van de vorige.’
‘Vanuatu draagt de schade, terwijl het die niet heeft veroorzaakt’
Met de intensiteit van de stormen nemen ook de kosten van wederopbouw toe.‘De schade door Pam werd geschat op 67 procent van het totale bruto nationaal product. Dan heb je het alleen nog maar over de schade die in geld uit te drukken is. Zeven jaar na dato gaan kinderen nog steeds niet naar school. Vanuatu draagt die schade, terwijl het die niet heeft veroorzaakt.’
En dus stapt Wewerinke namens Vanuatu naar het Internationaal Gerechtshof om wereldwijd klimaatactie af te dwingen. Het land wil dat het hoogste gerechtshof ter wereld zich uitspreekt over de juridische verplichtingen van staten om hun broeikasgasuitstoot te verlagen. Zoals de Nederlandse rechter deed in de klimaatzaak van Urgenda, maar dan met een wereldwijde scope.

Het is geen toeval dat juist Wewerinke (37) Vanuatu naar het Internationaal Gerechtshof leidt. Heel haar werkende leven is een aanloop naar dit moment. Wewerinke, antropoloog en jurist, begint haar carrière in Genève waar ze ‘allerlei soorten werk doet omtrent klimaat en mensenrechten.’ Tijdens haar master mensenrechten en democratisering hoort ze een toespraak van de premier van de Malediven, wiens land onder de zeespiegel dreigt te verdwijnen. ‘Hij had het over klimaatverandering als mensenrechtenkwestie. Dat vond ik interessant.’
In 2009, ze is dan pas een jaar geleden afgestudeerd, helpt Wewerinke Nigeria bij de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. Een jaar later staat ze Togo bij. ‘Op de een of andere manier won ik hun vertrouwen.’ In 2015 promoveert ze aan het Europees Universitair Instituut. Haar onderzoek beschrijft de nadelige effecten van klimaatverandering op mensenrechten, zoals het recht op een veilige leefomgeving, en hoe en wanneer staten daarvoor aansprakelijk zijn.
‘Toen ik aan mijn onderzoek begon, werd nog steeds gedacht dat klimaatverandering niks met mensenrechten te maken had. Dat wilde ik helpen veranderen.’ Net als ze klaar is met haar onderzoek ziet ze een vacature voor universitair docent milieurecht aan de Universiteit van de Stille Oceaan. Ze besluit te solliciteren. Op de vraag waarom ze juist op dat kleine, onbekende eiland ging doceren antwoordt ze: ‘Het lag voor de hand om eerst de meest klimaatkwetsbare landen te willen helpen.’
Margaretha Wewerinke-Singh (37) begint haar carrière in 2009 bij de permanente vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties van de Europese Commissie.
Van 2010-2015 doet ze een promotieonderzoek aan het Europees Universitair Instituut in Florence over de aansprakelijkheid van staten voor de gevolgen van klimaatverandering.
Van 2015 tot 2018 doceert ze milieurecht aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van de Zuidelijke Stille Oceaan in Vanuatu, waar ze nog steeds aan verbonden is.
In 2019 sluit ze zich als mensenrechtenadvocaat aan bij Blue Ocean Law, dat de regering van Vanuatu juridisch bijstaat bij hun rechtsgang naar het Internationaal Gerechtshof om strenger klimaatbeleid af te dwingen.
Sinds 2018 is ze tevens universitair docent internationaal publiekrecht aan de Universiteit Leiden, van waaruit ze sinds 2019 een onderzoek leidt naar ‘klimaatrechtvaardigheid via de rechtbank’.
Door de jaren heen adviseerde ze overheden in Afrika en het Stille Grote-Oceaangebied in de internationale klimaatonderhandelingen.
Op het eiland, waar iedereen elkaar kent, is Wewerinke al gauw vertrouweling van de regering. Een paar maanden na haar aankomst op het eiland staat ze hen bij op de klimaattop van 2015 in Parijs. Het jaar daarna in Marrakesh, dan in Bonn, Katowice en Madrid. In Parijs beloven landen onder de twee graden opwarming te blijven en te zullen streven naar 1,5-graad, maar hoe snel landen daarvoor hun uitstoot naar beneden moeten brengen, wordt niet vastgelegd.
‘Opwarming boven 1,5 graad heeft desastreuze gevolgen voor eilandstaten als Vanuatu en Tuvalu; die worden dan onbewoonbaar’
De plannen die landen op vrijwillige basis maken, zijn goed voor 2,4 graden opwarming, becijferde Climate Action Tracker in november vorig jaar. Het is nog maar de vraag of die plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. ‘We zitten nu op 1,2 graden opwarming. Meer dan 1,5 graad kunnen we echt niet hebben’, zegt Wewerinke. ‘Dan zijn laaggelegen eilandstaten zoals Tuvalu onbewoonbaar door de stijging van de zeespiegel, en landen als Vanuatu door andere desastreuze gevolgen van klimaatverandering.’
Gedesillusioneerd over de uitkomst van de internationale klimaatonderhandelingen, vraagt de regering van Vanuatu Wewerinke om de juridische opties in kaart te brengen. Kan Vanuatu zich via het internationaal recht beschermen tegen klimaatverandering?
Op advies van Wewerinke begint Vanuatu in 2018 aan de tocht naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De regering neemt een klein inheems advocatenkantoor in de arm en vraagt Wewerinke zich daarbij aan te sluiten. Vanaf dat moment staat de mensenrechtenadvocaat, samen met de oprichter van Blue Ocean Law, Julian Aguon, aan het hoofd van het juridische team dat Vanuatu naar het Hof moet zien te brengen. Aguon vanuit de regio, Wewerinke, die inmiddels internationaal recht doceert aan de Universiteit Leiden, vanuit Den Haag.
Geen makkelijke taak. Slechts 28 keer sinds de oprichting in 1945 gaf het Hof de wereld een advies. Altijd ging het om heikele internationale kwesties, zoals het conflict tussen Israël en Palestina en het recht van staten op het gebruik van kernwapens. Het zijn kwesties waarbij de meningen verschillen over hoe het internationaal recht geïnterpreteerd moet worden. Het Hof mag zich pas buigen over een kwestie als een meerderheid van de lidstaten van de Verenigde Naties daarmee heeft ingestemd. Dat maakt de zaak van Vanuatu in eerste instantie een diplomatieke campagne.
Is die campagne succesvol, dan zal het Internationaal Gerechtshof zich voor het eerst uitspreken over klimaatverandering. Het advies moet juridische vragen - zoals de verantwoordelijkheden van landen om hun broeikasgasuitstoot te verlagen - verduidelijken, wat kan leiden tot nieuwe wetten en rechtszaken overal ter wereld.
Of Nederland het advies zal steunen is nog niet duidelijk. De minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, zal eerst willen weten wat de potentiële negatieve gevolgen voor Nederland zullen zijn. Wewerinke beseft dat maar al te goed. Het maakt dat ze haar woorden tijdens het interview met Follow the Money zorgvuldig kiest.
Er worden wereldwijd al allerlei klimaatzaken tegen staten aangespannen. Zo hebben we in Nederland de Urgenda-uitspraak en oordeelde de hoogste Duitse rechter dat de Duitse doelen tekortschieten. Wat is de meerwaarde van een advies van het Internationale Gerechtshof?
‘Die eerdere klimaatzaken hebben een vrij nauwe scope, ze gaan over een specifiek reductiedoel of een bepaald tijdsbestek. Ook hebben ze betrekking op één land of hoogstens een groepje landen. Zo gaat het in de klimaatzaak van Urgenda om de Nederlandse uitstootreductie tot 2020. De uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad is geciteerd in rechtszaken overal ter wereld, maar het blijft steeds de vraag in hoeverre de uitspraak toepasbaar is in een andere context.’
‘Een advies van het hoogste gerechtshof ter wereld is niet bindend, maar heeft wel moreel en juridisch gewicht’
‘Wij brengen de klimaatcrisis naar ’s werelds hoogste gerechtshof. Een advies van het Internationaal Gerechtshof neemt het hele internationaal recht in acht en geldt voor alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties.’
Een advies van het Internationaal Gerechtshof is niet juridisch bindend. Landen kunnen besluiten zich niet te houden aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Neem de Israëlische muur in Palestina: 18 jaar nadat het Hof oordeelde dat de muur illegaal is, staat hij er nog steeds.
‘Het is niet zo zwart-wit. Een advies van het hoogste gerechtshof ter wereld is niet bindend, maar heeft wel een bepaald moreel en juridisch gewicht.
Kijk naar het advies over de wetmatigheid van het gebruik van kernwapens. In 1994 werd het Hof gevraagd of “de dreiging met of het gebruik van kernwapens onder welke omstandigheid dan ook is toegestaan onder het internationaal recht”. Het Hof oordeelde dat kernwapens in principe onrechtmatig zijn, tenzij ze worden gebruikt in zelfverdediging, waar het bestaan van een staat op het spel staat. Kernwapens zijn gelukkig niet meer gebruikt sindsdien, maar het Hof zei helaas niet dat het gebruik van kernwapens altijd onrechtmatig is. Dan had je wellicht nog meer verandering gezien.
Eén van de vijftien rechters in de zaak, Christopher Weeramantry, deed dat wel, en schreef een advies dat afweek van de meerderheid. Hij stelde daarin heel duidelijk dat het gebruik van kernwapens te allen tijde illegaal is, en in strijd met mensenrechten. Hij benadrukte ook dat staten een verplichting hebben om het veroorzaken van milieuschade aan andere staten te vermijden. Zijn advies heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van het milieurecht, het wordt in bijna elk boek over milieurecht geciteerd. En talloze rechtszaken hebben voortgebouwd op dat advies.’
Landen moeten klimaatplannen opstellen, maar mogen daarbij zelf kiezen wat hun doelen zijn. En zelfs wat ze beloven, hoeven ze juridisch gezien niet te doen
Wat wil Vanuatu bereiken met een advies van het Internationaal Gerechtshof?
‘Het advies moet laten zien dat het opstellen en uitvoeren van ambitieus klimaatbeleid niet vrijwillig is, maar verplicht op basis van internationaal recht. In het Parijs-akkoord staan geen juridisch bindende klimaatdoelstellingen. Landen moeten klimaatplannen opstellen, maar mogen daarbij zelf kiezen wat hun doelen zijn. En zelfs wat ze beloven, hoeven ze juridisch gezien niet te doen. Daar ligt een grote aansprakelijkheidslacune. In de Urgenda-uitspraak heeft de Nederlandse rechter die gedicht door te zeggen: “Er zijn mensenrechten die tot verplichte klimaatactie leiden”.’
De rechter baseerde zich daarbij op de mensenrechten die verankerd zijn in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat de staat verplicht is om het leven en welzijn van haar burgers te beschermen. Omdat klimaatverandering een ernstig gevaar vormt voor burgers in Nederland, is de staat dus verplicht om haar broeikasuitstoot sneller omlaag te brengen.
Over schade is nog nooit concreet iets afgesproken, omdat rijke landen bang zijn voor een torenhoge rekening
Wewerinke vervolgt: ‘Op dezelfde manier hoopt Vanuatu dat het Internationaal Gerechtshof zal zeggen: “Het staat niet exact zo in het Parijs-akkoord, maar andere bronnen van internationaal recht – internationaal gewoonterecht, milieurecht, mensenrechten – verplichten staten om een proportionele bijdrage te leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem zodat de 1,5-graad-doelstelling wordt bereikt”.’
Moet het Internationaal Gerechtshof bepalen wat proportioneel is?
‘Ja, idealiter wel. En als het internationaal recht geen antwoord heeft op die vraag, dan is dat precies wat het Hof zal zeggen. Maar in het Parijs-akkoord zijn wel degelijk juridische principes opgenomen waar veel in verpakt zit, zoals het principe van “common but differentiated responsibilities and respective capabilities”. Dat principe stelt dat de verantwoordelijkheid van landen enerzijds afhankelijk is van wat landen hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis en anderzijds van hun capaciteit om er iets aan te kunnen doen.’

Al sinds 1991 vraagt Vanuatu in multilaterale fora om compensatie voor de schadelijke gevolgen van klimaatverandering. Ook op de klimaattop in Glasgow, vorig jaar, vroegen arme landen om financiële compensatie voor de klimaatschade die vooral zij lijden, terwijl ze hem niet hebben veroorzaakt. Wederom werd niets concreets afgesproken, rijke landen zijn bang voor een torenhoge rekening.
We moeten het hebben over de olifant in de kamer: het schadevraagstuk. Is het eigenlijke doel van Vanuatu om via het Internationaal Gerechtshof een doorbraak in de discussie over klimaatschade af te dwingen?
‘Dat is niet direct het doel. Vanuatu heeft niet de illusie dat een advies van het Internationaal Gerechtshof het schadevraagstuk gaat oplossen. Het gaat vooral om het zo veel mogelijk voorkomen van toekomstige schade: zorgen dat we onder de 1,5 graden blijven.’
Het gaat vooral om voorkomen, zegt u. Moet het advies daarnaast zorgen dat er beter wordt omgegaan met schade?
‘Het is Vanuatu’s hoop dat een advies van het Internationaal Gerechtshof positief zal bijdragen aan de discussie over schade in de internationale klimaatonderhandelingen. Als duidelijk is dat klimaatactie een kwestie is van internationaal recht, versterkt dat hopelijk ook het besef dat landen een juridische verantwoordelijkheid hebben om beter om te gaan met schade. Dat wil zeggen: iets te doen aan de huidige situatie waarin landen die het hardst getroffen worden helemaal zelf moeten opdraaien voor die schade. De situatie waarin niet de vervuiler, maar het slachtoffer betaalt.’
Om een advies te krijgen van het Internationaal Gerechtshof, moet Vanuatu heel precies een rechtsvraag formuleren. Wat is de vraag die Vanuatu het Hof wil stellen?
‘De exacte rechtsvraag die Vanuatu het Hof wil stellen is vertrouwelijk, dat is een advies van ons kantoor aan Vanuatu als cliënt.’
En uw cliënt heeft dus geen toestemming gegeven om de vraag openbaar te maken. Vanwaar die geheimzinnigheid?
‘Nee, Vanuatu wil niet dat de vraag online komt te staan. Er is wat zorg dat landen zouden willen proberen de rechtsvraag te verzwakken. Dus de vraag wordt zorgvuldig besproken met een deel van de lidstaten als onderdeel van diplomatieke onderhandelingen.’

Het succes van het initiatief hangt af van de juiste formulering van de rechtsvraag. Een algemeen geformuleerde vraag komt makkelijker door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, maar maakt de kans groter dat ook het antwoord niet baanbrekend zal zijn. Als de vraag aan de andere kant te veel gericht is op het bedienen van ontwikkelingslanden, loopt het land het risico dat het initiatief te weinig steun krijgt of zelfs actief geblokkeerd wordt door rijke landen.
Dat gebeurde in 2012, bij een vergelijkbaar initiatief van Palau en de Marshalleilanden. Zij wilden het Internationaal Gerechtshof vragen welke verplichtingen landen hebben om ervoor te zorgen dat hun uitstoot van broeikasgassen geen ernstige schade berokkent aan andere staten. De Verenigde Staten, onder Barack Obama, blokkeerde het initiatief.
‘Vanuatu is een arm en klein land, maar het laat zich niet intimideren’
Vreest u dat rijke landen het initiatief zullen blokkeren, net als in 2012?
‘Palau is sterk afhankelijk van de Verenigde Staten. Toen de Verenigde Staten dreigde bepaalde financiële hulp te stoppen als Palau de campagne door zou zetten, heeft Palau zich teruggetrokken.
Vanuatu heeft geen speciale relatie met landen die het advies zouden willen blokkeren. Het is ook een land dat zich vaker actief uitspreekt over politiek gevoelige kwesties, zoals de onafhankelijkheid van West-Papoea. Ondanks dat het een arm en klein land is, laat het zich niet zomaar intimideren.’
Jonge klimaatactivisten hebben een vraag geopperd die draait op de verplichtingen van staten om de rechten van huidige en toekomstige generaties te beschermen tegen de nadelige effecten van klimaatverandering. Wordt hun visie meegenomen in de vraag?
‘World’s Youth for Climate Justice is een onafhankelijke burgerbeweging, maar de wortels van de twee campagnes zijn nauw verweven. De jongerenbeweging is ook begonnen in Vanuatu. De regering van Vanuatu luistert nauw naar hun jongeren en heeft hen al eens, ook publiekelijk, gerustgesteld dat hun visie zwaar heeft meegewogen bij het opstellen van de vraag. Ik kan dat bevestigen.’
Voordat het Hof zich over die vraag zal buigen, heeft Vanuatu eerst steun nodig van een meerderheid van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Hoeveel steun krijgt Vanuatu tot nu toe?
‘We hebben een simpele meerderheid nodig, dat wil zeggen: een meerderheid van de lidstaten die aanwezig zijn bij de stemming moet voor stemmen. Landen die zich onthouden van stemmen tellen als afwezig. Dat maakt het iets makkelijker. Er zijn in het verleden resoluties voor een advies van het Internationaal Gerechtshof aangenomen met 77 stemmen.
‘Dat er nu ook rijke landen meedoen, is een gamechanger’
Als eerste hebben de andere eilandstaten in de Stille Oceaan hun steun uitgesproken. Toen volgden de Caribische eilandstaten. Daarna heeft ook een samenwerkingsverband van 79 Afrikaanse, Caribische en Stille Oceaan staten gezegd het advies te zullen steunen. En onlangs hebben Australië en Nieuw-Zeeland zich achter de zaak geschaard. Dat er nu ook rijke landen meedoen, is een gamechanger.’

Nederland heeft zich nog niet uitgesproken over het advies. Verwacht u dat Nederland het advies uiteindelijk zal steunen?
‘Ik ben voorzichtig optimistisch, vooral vanwege de Urgendazaak. Nederland is zelf, door de rechter, al gewezen op de verplichtingen die het heeft om ambitieus klimaatbeleid te voeren. Vanuit Nederlands perspectief zou het goed zijn als alle landen op dezelfde manier aansprakelijk gesteld worden. Je tilt dan als het ware de Urgenda-uitspraak naar het Internationaal Gerechtshof. Dan heb je een gelijk speelveld.’
Maar de Urgenda-uitspraak gaat alleen over de reductiedoelen van 2020 en bovendien heeft de Nederlandse staat niet voldaan aan de uitspraak. Wil de regering de uitspraak wel bekrachtigen op internationaal niveau?
‘De Hoge Raad heeft in de Urgenda-uitspraak vastgesteld dat er een zorgplicht omtrent het klimaat bestaat onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In de Urgenda-zaak is de zorgplicht toegepast op 2020, maar je kunt die ook toepassen op andere targets. De regering is zich daar zeer van bewust.
Belangrijk is dat het Internationaal Gerechtshof met haar advies geen verplichtingen zal vaststellen die specifieker zijn dan die van onze rechter, de aard van een internationaal advies is dat het algemeen is. Een advies van het Internationaal Gerechtshof zal vooral effect hebben in landen waar zo’n Urgenda-uitspraak niet bestaat.’
Het advies zal niet specifieker zijn, maar misschien wel breder. Dat kan een risico zijn voor Nederland.
‘Er zal misschien meer gezegd worden over de verplichtingen van Nederland jegens toekomstige generaties of jegens mensen elders in de wereld. Maar ik denk niet dat dat daadwerkelijk tot extra verplichtingen voor Nederland leidt, en dat het aansprakelijkheidsrisico voor Nederland daarom beperkt is.
De zorg voor toekomstige generaties sluit juist heel mooi aan bij de voorgestelde toets die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al aan het ontwikkelen is, waarbij al het beleid getoetst moet worden aan de belangen van zowel huidige als toekomstige generaties.
En in de praktijk maakt het niet veel uit of je juridisch verplicht bent klimaatbeleid te voeren om je eigen burgers op de Wadden of in het Caribisch deel van Nederland te beschermen, of mensen elders in de wereld. Omdat Nederland zelf ook kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering.’
Wat houdt Nederland tot dusver dan tegen om het initiatief te steunen?
‘Ik heb er wel vertrouwen in dat Nederland over de brug komt. Maar ik denk dat Nederland aarzelt zich uit te spreken voordat er inzicht is in de precieze rechtsvraag.’
Wanneer kunnen we dat verwachten?
‘De definitieve rechtsvraag staat in de resolutie die wordt aangeboden aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De hoop is dat die resolutie voor het einde van het jaar wordt aangenomen.’
En dan?
‘Dan gaan de vijftien rechters van het Hof zich buigen over de vraag. Tijdens dat proces hebben alle lidstaten van de Verenigde Naties het recht om inbreng te leveren. Gemiddeld duurt het 1,5 tot 2 jaar voordat een advies er is.
Als landen in november op de klimaattop in Egypte alles oplossen, is deze zaak niet meer nodig. Dat zou mooi zijn. Maar het is waarschijnlijker dat Vanuatu zijn strijd helemaal tot het einde doorzet. Niet om zo het land veilig te houden, want die boot hebben we gemist. Iedere storm kost mensenlevens. Maar om nog gevaarlijkere klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken.’
49 Bijdragen
Roland Horvath 7
De klimaatcrisis is -vooral- door de mensen veroorzaakt door gebruik, verbruik en misbruik van de bronnen op de aarde die eindig zijn. Dat erkennen we niet graag.
De klimaatcrisis heeft meerdere facetten. Zo is er het industriële namelijk de CO2 uitstoot die we willen beperken door zo veel mogelijk af te zien van het gebruik van kolen, olie en gas, fossiele brandstoffen. Die ontwikkeling wordt ondoordacht aangepakt.
En er is een tweede facet, namelijk de ontbossing en massale bebossing, die doelbewust verkeerdelijk geparkeerd is in een andere conferentie van de lidstaten. Dat facet is nochtans minder kostbaar dan een industriële ontwikkeling naar een 'CO2 vrije' uitstoot, het is makkelijker, sneller en met minder geld te creëren.
De ontbossing wereldwijd moet nu stoppen ook in NL.
Er moeten wereldwijd naar schatting zo'n 1,2 biljoen bomen gepland of gezaaid worden op een oppervlakte van ongeveer 20 miljoen van de 150 miljoen km2 beschikbare aard oppervlakte. Zo'n 16 à 20 m2 per boom. Dat zal reeds na 10 jaar veel opbrengen, iedere staat kan daar aan mee werken. De noodzakelijke bebossing heeft meerdere voordelen.
En we hopen -misschien tegen beter weten in- dat Vanuatu niet kopje onder gaat.
Herman van Rijn 1
Hoop dat Weverinke-Sing succes heeft
Dat kleine eilandstaatje verdient bescherming
ben wellerdieck 4
Paul Snijder
Jogchem van Dijk 2
Paul SnijderArtikel 35
Het Hof is toegankelijk voor de Staten die partij zijn bij dit Statuut.
Artikel 64
Tenzij het Hof anders beslist, komt elke partij voor haar eigen kosten op.
Bron: https://unric.org/nl/statuut-van-het-internationaal-gerechtshof/
Ik interpreteer dit als dat elk land een rechtszaak kan en mag beginnen tegen elk ander land. Het zou op zich ook raar zijn als arme landen niets kunnen beginnen, juridisch gezien, tegen de allerrijkste landen, omdat zij zo anders kapot geproduceerd kunnen worden.
Iets dat de grote multinationals, die een dikke vinger in de pap hebben van de rijkste landen, wel kunnen, maar dat is een andere discussie.
Paul Snijder
Jogchem van DijkJogchem van Dijk 2
Paul SnijderGelukkig zijn er ook veel organisaties die de zaak van Wewerinke zullen steunen. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan Greenpeace. (Alhoewel, ik weet niet of organisaties en bedrijven een land bij het Hof überhaupt wel financieel mogen steunen.)
En dat Australië het ook ondersteund is hoopvol.
Een kleine verduidelijking van Yara zie ik ook graag, want het is mij ook niet helemaal duidelijk.
Yara van Heugten 1
Jogchem van DijkTerechte vraag!
Er is een verschil tussen de procedure voor 'geschillen' en 'adviezen'. Bij geschillen spant een land een rechtszaak aan tegen een ander land. Vanuatu heeft daar niet voor gekozen, omdat er allerlei nadelen aan kleven. Welk land kies je dan bijvoorbeeld? En hoe kun je hard maken dat juist de uitstoot van land X de klimaatverandering waar Vanuatu last van heeft veroorzaakt?
Vanuatu heeft er dus voor gekozen om het Internationaal Gerechtshof om een advies te vragen (advisory opinion). Dat advies geldt voor alle lidstaten van de VN en heeft in die zin veel meer impact (want grotere scope). Het aanvragen van een advies kan een land niet zelf doen, dat loopt via de Verenigde Naties.
Als een meerderheid van de lidstaten voor stemt, is het in feite de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die het advies aanvraagt bij het Internationaal Gerechtshof. Het aanvragen van het advies kost dan ook niets voor Vanuatu.
De campagne zelf kost natuurlijk wel geld en ook in die fase is al juridisch advies nodig. Zoals ook in het stuk staat, gaat het dan o.a. om vaststellen wat de precieze rechtsvraag moet zijn.
Vanuatu wordt gesteund door een aantal stichtingen waardoor zij deze diplomatieke campagne kunnen voeren. Het kantoor waar Wewerinke voor werkt, Blue Ocean Law, is een heel klein kantoor uit Guam met een idealistische inslag dat al het werk ofwel pro bono ofwel tegen niet-commerciële tarieven doet.
Ik hoop dat dit jullie vragen beantwoordt.
Groet, Yara
Jogchem van Dijk 2
Yara van HeugtenPaul Snijder
Yara van HeugtenOn topic: lobbyen kost natuurlijk ook geld, dus daar zit misschien een zwakke schakel in het proces, dus om te slagen in de diplomatieke campagne. De middelen van de genoemde stichtingen zullen niet onbeperkt zijn. De publicatie op dit platform helpt hopelijk, al was het maar om minister Hoekstra in beweging te krijgen.
Hannie Groen 5
John Janssen 4
Zou bij Elon Musk even een aanvraag doen voor x miljoen juridische bijdragen. Is hij in het geval van dit soort under dogs gevoelig voor.
Toch ff heel kort door de bocht weer. Al die klimaattoppen hebben één ding gemeen; er moet iets bereikt worden anders staan de grote wereld leiders voor snot op de end foto shoot. Diezelfde leiders stappen op het vliegtuig back home en gaan weer over tot de orde van de dag! En vaak is 'de orde van de dag' het eerste half jaar de electorale achterban tevreden houden met vage beloften betreffende de klimaataanpak.
Erik Timmerman 2
Erwin Willemse 1
Erik TimmermanErik Timmerman 2
Erwin WillemseErwin Willemse 1
Erik TimmermanJohn Janssen 4
Erwin WillemseErwin Willemse 1
John JanssenJeroen van der Smissen 3
John JanssenJeroen van der Smissen 3
Erwin Willemseruud Groenewoud 1
Jammer dat dat zo lastig is, want goed bezien zijn we allemaal (zeer) verre familie van elkaar.
Op zeer kleine schaal zie ik dezelfde problemen in het appartementen complex waar ik woon. 5 panden in 1 gebouw, niet goed geisoleerd, geen zonnepanelen, en blokverwarming. Wanneer ik daarover begin tijdens een vve vergadering begint iedereen te stuiteren. Isoleren kost geld en dat is niet in kas. men vind lage servicekosten belangrijker, en uit eigen zak bijbetalen wil men al helemaal niet.
Zelfde geldt voor zonnepanelen. Het kost geld en men wil daar gewoon niet voor betalen(als excuus wordt er gezegd "hoe moet dat dan met 5 meterkasten, dat kan niet"). Zodra men iets extras moet inleggen geeft iedereen niet thuis.
Wat ze niet zien is de besparing die het uiteindelijk op gaat leveren.
Zo komen we dus nergens, wat ik persoonlijk erg jammer vindt.
Cor Broeders 4
ruud GroenewoudWellicht kun je lobbyen bij je buren om toch zo'n voorstel er doorheen te krijgen.
ruud Groenewoud 1
Cor BroedersLobbyen heeft weinig zin. Mijn buurman heeft geen geld, een buur vrouw wil niet, en de eigenaar van het bedrijfspand komt geeneens op vve vergaderingen. De vorige eigenaar van het bedrijfspand kwam wel altijd, en was wel bereid erover na te denken. Met in totaal 6 stemmen (bedrijfspand 2 en 4 apparementen elk 1) heb je 4 stemmen nodig. Dit halen we dus niet.
Erwin Willemse 1
ruud GroenewoudCor Broeders 4
Als ik de buurman op deze manier afpers staat oom agent op de stoep, Blijkbaar komen de Amerikanen er nog steeds gewoon mee weg!
Wel vreemd dat je eerst door de algemene vergadering moet om een rechtszaak te "mogen" aanspannen. En dan ook nog een veto te moeten ontlopen door de grootste vervuilers.
Annemiek van Moorst 11
Jogchem van Dijk 2
Ik heb niet veel verstand van internationaal recht, maar de tijdslijn lijkt mij wel weer akelig lang. Nog 2 jaar verder voordat het advies er ligt, dan moeten de regeringen nog kijken wat het voor hun betekent. Reces afwachten en vooruit schuiven naar de volgende verkiezingen, etc. Voor je het weet zijn we in 2026 en is het niet alleen meer voor Vanuatu te laat.
Jeroen van der Smissen 3
Jogchem van DijkJogchem van Dijk 2
Jeroen van der SmissenJe hebt het recht op een vrije pers en het recht om bij de rechter je gelijk te halen in een verschil of misdrijf.
Je hebt daardoor ook het volste recht om je ogen en oren te sluiten en la la la tie da te zingen.
En je hebt ook nog eens het recht op schoon drinkwater, schone lucht en voedsel om te eten. En niet te vergeten het recht op bescherming tegen ziektes, geweld en ander leed.
Ik zou zeggen, ga je gang en stap naar de rechter als jij denkt dat jouw recht om informatie te negeren zwaarder weegt dan jouw recht op gezondheid.
Jeroen van der Smissen 3
Jogchem van DijkHans van den Berg
Lin de Wolf
https://www.stopecocide.earth/
Jeroen van der Smissen 3
Lin de WolfJacob H. van de Pol 3
https://abruptearthchanges.com/2018/01/14/climate-change-grand-solar-minimum-and-cosmic-rays/
Naar alle waarschijnlijkheid zal de momenteel zeer weeke zonnecyclus (24) ons - binnen de komende
2 jaar - een stevig voorproefje geven van de volgende (dieptepunt van SC 25). Begin 2018 is de
zonnevlekkenactiviteit al op het niveau van het voorspelde minimum dat over 2 jaar zal zijn. We
zullen het dieptepunt van de laatste zonnecyclus (25) bereiken in 2029/ 2030.
Wanneer het dieptepunt plaatsvindt, tijdens een Groot Zonneminimum, verwachten we zwaarder
weer, grillige wolkenvorming, sterkere winden, stormen, hagel, mislukte oogsten, maar ook
droogtes, aardbevingen, en vulkanen en op de lange termijn, wereldwijde afkoeling. Daar komen nog
bij: bliksem, elektrische ontladingen, meteoren die verder in de atmosfeer kunnen doordringen (zie
Zwarte Dood en abrupte veranderingen van de aarde in de 14e eeuw, blz. 51), en het risico van
zonnevlammen die ons elektriciteitsnet kunnen verstoren door onze verzwakte schilden, ook al
komen zonnestormen over het algemeen minder vaak voor.
Jeroen van der Smissen 3
Jacob H. van de Polkoppert
Barry Schouten 1
Adinda Volkers 1
Barry SchoutenHet ijs op de noordpool is net ietsje ouder dan 500 jaar.
Jeroen van der Smissen 3
Adinda Volkerskoppert
Barry SchoutenJeroen van der Smissen 3
koppertBarry Schouten 1
koppertkoppert
Barry SchoutenJacob H. van de Pol 3
koppertDat vind ik een nogal hoge dunk van de mens, om zoiets complex als het klimaat is, te kunnen regelen. Na een periode van opwarming volgt er weer één van temperatuur daling. Een periode van daling gaat gepaard met grotere extremen zoals, erg heet hier tegenover erg koud elders. Ook geld dat voor nat en droog. En meer aardbevingen en meer vulkaanuitbarstingen. Eén uitbarsting zoals van de Krakatau en er zit zoveel stof in de stratosfeer, dat zoveel zonlicht en warmte filtert, dat je zo een jaar of zelfs twee jaar bijna winter hebt. Dan groeit er veel te weinig en zullen er veel mensen en dieren sterven van honger. En daar hebben wij geen invloed op, wij zijn nogal afhankelijk zelfs i.p.v. het allemaal te kunnen regelen.
Of zetten we dan snel alle windmolens en zonnepanelen uit? Om het even snel weer op te warmen? Even de thermostaat van de aarde wat hoger of lager zetten?
Wij kunnen ons beter richten om te regelen waar we wel invloed op hebben.
In plaats van miljarden uit te geven aan CO2 reductie, zou het volgens wetenschappers beter zijn om al dat geld of een deel er van te besteden om vervuiling tegen te gaan.
Jeroen van der Smissen 3
Barry SchoutenEdu Wa 1
Nina Treep
Jeroen van der Smissen 3
Nina TreepJeroen van der Smissen 3