Advocate Zegveld: Zorreguieta 'hat es gewüsst'

2 Connecties

Jorge Zorreguieta was wel degelijk betrokken bij de grove mensenrechtenschendingen in Argentinië, stelt advocate Liesbeth Zegveld. Ze onderneemt dan ook nieuwe juridische stappen tegen prinses Máxima's pa.

Mag Jorge Zorreguieta nou wel of er niet bij zijn als prins Willem-Alexander tot Koning wordt ingehuldigd? Of is de voormalige Junta-minister en vader van prinses Máxima alleen welkom in Nederland in voor privé-bezoek? PvdA-leider Diederik Samsom liet zich ontvallen tijdens een lijsttrekkersdebat dat 'dit zou moeten kunnen', maar nu blijkt dat de gedoodverfde coalitiepartner van de VVD geen enkele toezegging wil doen over de Argentijnse schoonvader van Willem-Alexander.

 

Van het Openbaar Ministerie (OM) heeft Zorreguieta absoluut niets meer te duchten. Vorig jaar werd nog aangifte gedaan tegen hem. Zorreguieta zou als minister tijdens de Videla-dictatuur in Argentinië verantwoordelijk zijn geweest voor het laten verdwijnen van mensen. Zorreguieta was in maart 1976 na de staatsgreep onderminister en in maart 1979 minister van landbouw. Deze functie bekleedde hij tot maart 1981, toen hij een andere baan kreeg.

 

Zorreguieta: tot 1984 niets geweten van mensenrechtenschendingen

Maar zeven maanden geleden liet het OM weten dat er geen aanwijzingen voor persoonlijke betrokkenheid van Zorreguieta bij deze verdwijningen. Evenmin kon worden vastgesteld dat hij als leidinggevende betrokken was bij de verdwijningen of dat hij informatie heeft achtergehouden, zo was de uitleg van OM.

 

Zorreguieta heeft altijd verklaard tot 1984 niets te hebben geweten van mensenrechtenschendingen tijdens het junta-regime in Argentinië. Laat dat hij ooit schuld heeft bekend, zoals zijn vroegere chef en in 2010 tot levenslang veroordeelde Videla dat wél heeft gedaan.

 

'Deze zaak stinkt'
Eindelijk dus opgelucht ademhalen voor de inmiddels 82-jarige Zorreguieta? Nou, niet helemaal. De in mensenrechten gespecialiseerde advocate Liesbeth Zegveld zegt over voldoende bewijsmateriaal te beschikken waaruit blijkt dat Zorreguieta wel degelijk betrokken is geweest bij de grootschalige mensenrechtenschendingen in Argentinië, zo blijkt uit een interview met Vrij Nederland-journalist Robert van de Griend van deze week. En frisse zaak is dossier-Zorreguieta sowieso niet in de ogen van Zegveld, getuige haar uitspraak in VN. ‘Ik ben ervan overtuigd dat deze zaak stinkt.'

 

Reden genoeg voor de strafpleitster om een artikel-12-procedure bij het gerechtshof in Den Haag te starten. Met deze rechtsgang wil Zegveld bewerkstelligen dat het hof gaat onderzoeken of die beslissing van het OM tot niet-vervolging terecht is genomen.

 

Advocate Liesbeth Zegveld: Zaak-Zorreguieta 'stinkt'

 

Pitbull-pleitster
De Nederlandse Staat moet daarmee gewaarschuwd zijn aangezien de bij Böhler advocaten werkzame juriste te boek staat als een pitbull-pleitster. Zo slaagde Zegveld erin dat de Nederlandse staat eind vorig jaar excuses aanbood en overging tot het betalen van smartengeld in de zaak-Rawagedeh.

 

De zaak-Rawagedeh staat voor het bloedbad dat Nederlandse militairen op 9 december 1947 in het dorpje op Java aanrichtten tijdens de 'politionele acties'. Honderden mannen verloren toen het leven, terwijl de hiervoor verantwoordelijke Nederlandse militairen nooit strafrechtelijk zijn vervolgd.

 

'Iedereen wist het! Dus hij liegt'
Ook in het dossier-Zorreguieta heeft Zegveld zich vastgebeten. Tegenover VN  meldt ze dat er enkele aanknopingspunten voorhanden zijn voor de betrokkenheid van Máxima's vader.  'Nou, in 1977 waren er al duizenden mensen in Argentinië verdwenen. Hij was destijds secretaris en later minister van Landbouw', vertelt Zegveld aan VN. 'Wat was belangrijk voor het regime? De landbouw, kleine boeren moesten grootgrondbezitters worden. Wie was de baas van dat geheel? Hij. Wie verdwenen er? Kleine boeren. Hij wist het niet? Iedereen wist het! Dus hij liegt. Kijk ook naar de structuur waarin hij zat. Hij zat te dicht op Videla, in een land met te grootschalige mensenrechtenschendingen om niet aan te nemen dat hij er linksom of rechtsom bij betrokken is geweest.’

 

Het Argentijnse duo Jorge en Jorge in 1979 ofwel Videla (l) en Zorreguieta (r)

 

'Politiek ingestoken'
Maar waarom is het dan nooit zover gekomen met strafrechtelijke vervolging van de voormalige bewindsman van junta-leider Videla? Die prangende vraag blijft Zegveld zichzelf ook stellen, al heeft ze wel zo haar donkerbruine vermoedens. ‘We vervolgen in Nederland Rwandese verdachten en allerlei andere verdachten van grootschalige mensenrechtenschendingen, er wordt ontzettend veel geld uitgegeven en tijd geïnvesteerd om uit te zoeken wat er is gebeurd, en in deze zaak zegt het OM: we doen niets. Het kan niet anders of dat is politiek ingestoken.’


 

(L)

Redactie
Redactie
Gevolgd door 636 leden